Societat

Compromís per treure tot l’amiant d’edificis de Badia a finals del 2025

Al gener de l’any que ve començaran a reti­rar l’ami­nat als edi­fi­cis de Badia del Vallès per dei­xar el muni­cipi vallesà lliure de fibro­ci­ment a finals del 2025. Amb aquest calen­dari tre­ba­lla la Gene­ra­li­tat i l’Ajun­ta­ment per fer efec­tiva aquesta rei­vin­di­cació veïnal històrica, que va tenir les pri­me­res actu­a­ci­ons de reti­rada del mate­rial el 2018, i que va supo­sar la cre­ació de la Comissió de l’Ami­ant. “La pre­visió que tenim és actuar en dues fases, una pri­mera en els 115 edi­fi­cis, que tenen un estat de degra­dació supe­rior” i, una segona, “en els 38 res­tants que començaria a l’abril de 2025 amb sis mesos més d’obres”, va deta­llar ahir l’alcal­dessa de Badia, Eva Menor, segons recull l’ACN. En 115 dels blocs de pisos cons­truïts durant el des­ar­ro­llismo s’ha de reti­rar l’ami­nat de les gale­ries i dels tubs de ven­ti­lació, men­tre que en 38 també s’han de subs­ti­tuir les cober­tes.

Jun­ta­ment amb el direc­tor de l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), Isaac Peraire, van par­ti­ci­par en un acte a l’Audi­tori Anto­nio Díaz – El Mago Pop per expli­car a la població els pas­sos fets i el calen­dari pre­vist després que els veïns es quei­xes­sin el 6 de març que el procés estava atu­rat. Menor va reconèixer que tot allò que té a veure amb l’ami­ant és un “tema molt sen­si­ble” a Badia, on hi ha mol­tes tones de fibro­ci­ment. “No ens hem atu­rat en aquests tres anys, i no sé si serà a l’octu­bre de 2025 o més tard, però Badia serà la pri­mera ciu­tat d’Europa lliure d’ami­ant”, va con­cloure.

De la seva banda, Peraire va rei­vin­di­car “l’espe­rit de Badia” com a model per dur a terme l’actu­ació per eli­mi­nar l’ami­ant de tot el país, des­ta­cant que la ini­ci­a­tiva veïnal de la cre­ació de la Comissió de l’Ami­ant, que va fer un mapa de la presència de l’ami­ant i obte­nir el com­promís de des­ti­nar 4,5 mili­ons per reti­rar-lo, va per­me­tre sumar con­sen­sos entre la població i les admi­nis­tra­ci­ons i entre ins­ti­tu­ci­ons sense que els dife­rents colors polítics fos­sin un impe­di­ment.

En aquest punt Peraire també va res­pon­dre les deman­des de La Coor­di­na­dora del Movi­ment Veïnal del Vallès Occi­den­tal, que a prin­ci­pis de mes amenaçava amb mobi­lit­za­ci­ons si en dues set­ma­nes les admi­nis­tra­ci­ons no expli­ci­ta­ven com pen­sen reti­rar-lo de tota Cata­lu­nya en com­pli­ment de les direc­triu euro­pea que ho fixa pel 2032 tenint en compte que no s’ha aca­bat el cens muni­ci­pal pre­vist durant el 2023 i que la llei cata­lana encara estava en fase de tra­mi­tació. Amb la con­vo­catòria de les elec­ci­ons, el por­ta­veu de la coor­di­na­dora veïnal, Manuel Navas, va expres­sar els dub­tes perquè la llei es comencés a deba­tre al Par­la­ment a l’abril, però Peraire va asse­gu­rar que no hi havia motiu per témer, donat que hi ha un ampli con­sens polític sobre el camí a seguir. En aquest sen­tit, estima que, si bé la llei pot patir un retard d’uns qua­tre mesos per la con­vo­catòria elec­to­ral i l’atu­rada de l’acti­vi­tat par­la­mentària, podria ser una rea­li­tat un cop es cons­tituís el nou Par­la­ment, abans de l’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.