Empreses

Insvatech munta plantes pilot de recerca puntera

Té l’encàrrec per fer dues instal·lacions experimentals: de biotecnologia i de combustible sostenible per a l’aviació

L’empresa vallesana aspira a fer treballs de més valor afegit en les dues divisions: la de projectes integrals i la de caldereria

La companyia s’ha traslladat de les Franqueses del Vallès a Martorelles per duplicar la capacitat productiva

Ins­va­tech té en car­tera dos pro­jec­tes des­ta­cats: les plan­tes pilot de dos cen­tres de recerca –una de bio­tec­no­lo­gia del CSIC i una de SAF (sigla en anglès de “com­bus­ti­ble sos­te­ni­ble per a l’avi­ació”) d’una ins­ti­tució suïssa d’inves­ti­gació–. Els dos encàrrecs mar­quen un punt d’inflexió per a l’empresa de Mar­to­re­lles, que té el repte estratègic d’aspi­rar a tre­balls cada cop més ambi­ci­o­sos i inter­na­ci­o­nals. En aquest sen­tit, també ha assu­mit la comanda d’un fabri­cant de màqui­nes per a l’este­ri­lit­zació de bos­ses de sèrum per a l’Àfrica.

Per fer front a aquest salt de nivell, la com­pa­nyia s’ha tras­lla­dat a unes noves ins­tal·laci­ons que per­me­ten més que dupli­car la superfície des­ti­nada a pro­ducció: dels 1.500 m² de la nau que fins ara ocu­pa­ven a les Fran­que­ses del Vallès, als 3.500 m² de la planta de Mar­to­re­lles, un espai amb pas­sat lle­gen­dari perquè s’hi van fabri­car motos de la marca Derbi. Les noves dependències, que han supo­sat una inversió de 350.000 euros, van ser inau­gu­ra­des pel con­se­ller d’Empresa i Tre­ball de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, Roger Tor­rent, el 19 de febrer pas­sat. El tras­llat coin­ci­deix amb el 30è ani­ver­sari de la com­pa­nyia, que va néixer el 1994 per ini­ci­a­tiva d’un grup de sol­da­dors i mun­ta­dors. En aquell moment, el negoci de mun­tatge d’ins­tal·laci­ons (ori­ginària­ment, per a pro­ces­sos de la indústria química i que després s’ampli­a­ria a farmàcia i bio­tec­no­lo­gia) s’ano­me­nava Inst­va­lles i el de cal­de­re­ria, Pro­cal. Ara són dues divi­si­ons d’Ins­va­tech.

Neces­si­tat i opor­tu­ni­tat

La reor­ga­nit­zació de l’empresa i l’ori­en­tació estratègica de la com­pa­nyia té lloc el 2022, quan la firma és tras­pas­sada a Josep Sabaté. “Els fun­da­dors esta­ven jubi­lats o a punt de jubi­lar-se sense solució de con­tinuïtat i jo vaig veure l’opor­tu­ni­tat de fer rea­li­tat el somni de coman­dar un pro­jecte empre­sa­rial propi”, explica l’actual direc­tor gene­ral. Fins ales­ho­res, Sabaté havia estat el cap d’engi­nye­ria d’una empresa i, per raons labo­rals, va conèixer Ins­va­tech i s’hi va incor­po­rar amb un 30% de la pro­pi­e­tat, amb el com­promís d’arri­bar al 50%. L’altra mei­tat que­darà en mans d’acci­o­nis­tes mino­ri­ta­ris.

També el 2022 s’aprova un pla estratègic amb un horitzó de cinc anys que es marca com a objec­tius asso­lir els 20 mili­ons de fac­tu­ració (el 2023 va tan­car amb 9 mili­ons) i créixer en inter­na­ci­o­na­lit­zació fins al 25% (l’any pas­sat repre­sen­tava el 5%). Les fites es podrien asso­lir abans del ter­mini fixat, atès que la pre­visió de tan­ca­ment per al 2024 és de 14 mili­ons d’euros en ven­des, un 55% més, i una quota d’expor­ta­ci­ons del 20%, 15 punts per­cen­tu­als més.

Pro­posta de valor

La palanca d’aquest crei­xe­ment és sofis­ti­car la pro­posta de valor d’Ins­va­tech. En el negoci de mun­tatge, implica espe­ci­a­lit­zar-se en pro­jec­tes “clau en el pany” (és a dir, ofe­rir solu­ci­ons inte­grals a neces­si­tats pro­duc­ti­ves: des del dis­seny de la ins­tal·lació fins a la posada a punt), pro­jec­tes, a més a més, d’una grandària supe­rior i cada cop més inter­na­ci­o­nals: “Només si apos­tem pel valor dife­ren­cial podem sor­tir fora”, subrat­lla Sabaté.

Pel que fa a la divisió de cal­de­re­ria, el repte és de carac­terísti­ques simi­lars. Pro­cal va començar trans­for­mant xapa metàl·lica en petits dipòsits i amb el pas del temps va anar assu­mint rep­tes cada cop més impor­tants fins a rebre encàrrecs de reac­tors, colum­nes de des­til·lació, tancs, sit­ges i inter­can­vi­a­dors de calor. Actu­al­ment, Ins­va­tech, de manera addi­ci­o­nal, es vol espe­ci­a­lit­zar en la cre­ació de màqui­nes, és a dir, d’uni­tats ope­ra­ti­ves autònomes, com ara sis­te­mes de càrrega de sòlids, uni­tats de neteja d’ins­tal·laci­ons, bio­re­ac­tors i sis­te­mes d’ele­vació Bin.

L’evo­lució d’Ins­va­tech és cohe­rent amb la que han expe­ri­men­tat els sec­tors que té com a cli­ents: fir­mes far­macèuti­ques, labo­ra­to­ris de bio­tec­no­lo­gia i químiques. Cata­lu­nya ha pas­sat de tenir una indústria espe­ci­a­lit­zada en la pro­ducció de prin­ci­pis actius –aque­lles substàncies que ofe­rei­xen deter­mi­na­des pres­ta­ci­ons– a avançar cap a les mar­ques que comer­ci­a­lit­zen pro­duc­tes aca­bats. Aquesta trans­for­mació ali­menta la neces­si­tat de noves ins­tal·laci­ons indus­tri­als i màqui­nes més sofis­ti­ca­des.

Però és que la soci­e­tat també demana cada cop més pro­duc­tes de farmàcia. Sabaté explica que el Japó, bres­sol dels ali­ments fun­ci­o­nals, aquells que incor­po­ren com­po­nents actius que apor­ten algun bene­fici per a la salut, té un con­sum per càpita de substàncies de farmàcia molt supe­rior a Occi­dent: “Anem en aquesta direcció, per la qual cosa el marge de crei­xe­ment és molt gran”, pre­veu.

Insvatech
L’empresa, que es troba en una fase d’expansió, finança totes les inversions amb fons propis.
14
milions d’euros és la facturació prevista per a aquest 2024.
100
treballadors
1994
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.