Opinió

Tribuna

Memòria històrica

“Van ser anul·lats tots els bitllets emesos pels governs republicans després del 18 de juliol del 1936, la qual cosa va sumir en la més absoluta misèria moltíssimes famílies
“El resultat de la llei de desbloqueig de comptes bancaris va ser el decrement de l’oferta monetària a l’antiga zona republicana en uns 6.000 milions de pessetes del 1939

Enguany es com­plei­xen 85 anys del final de la Guerra Civil Espa­nyola i, coin­ci­dint amb la pro­xi­mi­tat d’aquest ani­ver­sari, s’han estat publi­cant estu­dis i pro­nun­ci­ant dis­cur­sos en relació amb aquest calaix de sas­tre que s’ha ano­me­nat “memòria històrica”. No obs­tant això, pràcti­ca­ment mai es diu ni una sola paraula sobre una cosa que s’ha gua­nyat un lloc de pri­mer ordre en aquesta memòria. El seu ori­gen va ser una llei, i els seus efec­tes, hor­ri­bles, es van dei­xar sen­tir durant dècades.

La Guerra Civil espa­nyola va ser una guerra de mobi­li­tat, de cons­tants pro­gres­si­ons ter­ri­to­ri­als, en les quals, la gran majo­ria de vega­des, l’ano­me­nat “bàndol naci­o­nal” gua­nyava ter­ri­tori al bàndol repu­blicà. Aquest aspecte impli­cava un pro­blema, ja que alguns ens habi­tu­al­ment no auto­rit­zats havien fet impres­si­ons de moneda a fi de pos­si­bi­li­tar les transac­ci­ons econòmiques en cir­cumstàncies de rela­tiu aïlla­ment. Aquesta con­ducta va ser bas­tant usual en àrees del bàndol repu­blicà.

el juliol del 1937, el govern de Bur­gos va pro­mul­gar la llei de blo­queig de comp­tes ban­ca­ris, d’apli­cació automàtica a les zones que l’exèrcit al seu coman­da­ment anés ocu­pant. La llei supo­sava la clas­si­fi­cació dels sal­dos d’aquests comp­tes en qua­tre grups: els comp­tes oberts després del 18 de juliol del 1936 i que hagues­sin tin­gut movi­ments; els oberts abans d’aquesta data i que també pre­sen­tes­sin movi­ments; els comp­tes que cor­res­po­nien a con­trac­tes a exe­cu­tar en dates poste­ri­ors al final de la guerra, i els comp­tes inte­grats per dipòsits cons­tituïts amb diners eme­sos pel govern repu­blicà després del 18 de juliol del 1936.

Ja fina­lit­zada la guerra, el 9 de novem­bre del 1939, es va pro­mul­gar una llei que va esta­blir les bases del model mone­tari del fran­quisme i que cons­tituïa el que seria el sis­tema diri­gista de la post­guerra. Així, es van eli­mi­nar els límits exis­tents ante­ri­or­ment en les emis­si­ons monetàries, es va decre­tar el curs forçós dels bit­llets eme­sos pel Banc d’Espa­nya i es van reti­rar de la cir­cu­lació les mone­des de plata i coure. Alhora, el Banc d’Espa­nya va pas­sar a ser l’ins­tru­ment mone­tari del Minis­teri d’Hisenda, la qual cosa equi­va­lia, a la pràctica, a obrir la porta de la impressió de bit­llets segons el cri­teri polític de torn, com més enda­vant suc­cei­ria. No obs­tant això, la qüestió cru­cial era: quin canvi havia d’apli­car-se en la con­versió dels diners repu­bli­cans?

Es va for­mar una comissió d’estudi que va ela­bo­rar un informe en el qual es pre­sen­ta­ven tres pos­si­bi­li­tats: incre­men­tar l’oferta monetària pel total d’emis­si­ons rea­lit­za­des, pren­dre com a barem la cotit­zació de la pes­seta a la Borsa de París el dia que va començar la con­tesa o esta­blir uns coe­fi­ci­ents en funció de l’evo­lució de l’índex de preus. La solució tri­ada va venir reflec­tida en la llei de des­blo­queig del 7 de desem­bre del 1939.

Van ser pura­ment i sim­ple­ment anul·lats tots els bit­llets eme­sos pels governs repu­bli­cans després del 18 de juliol del 1936, la qual cosa va sumir en la més abso­luta misèria moltíssi­mes famílies, molt més com més van tri­gar les seves àrees de residència a ser ocu­pa­des per les tro­pes fran­quis­tes, ja que havien per­ce­but sala­ris i ren­des en bit­llets repu­bli­cans durant més temps, decisió que va afec­tar par­ti­cu­lar­ment Cata­lu­nya.

Els sal­dos dels comp­tes sense movi­ments des del 18 de juliol del 1936 van ser con­ver­tits a la par, ja que, com que no havien estat uti­lit­zats, no s’hi havien efec­tuat ingres­sos de bit­llets repu­bli­cans, per la qual cosa els sal­dos eren purs.

Van ser igno­rats els deu­tes que el govern repu­blicà havia adqui­rit després del 18 de juliol del 1936, ja que el govern sig­nant no era con­si­de­rat legal pels ven­ce­dors.

Els comp­tes oberts després del 18 de juliol del 1936 o que hagues­sin tin­gut movi­ments amb poste­ri­o­ri­tat a aquesta data, com que era impos­si­ble dilu­ci­dar la moneda uti­lit­zada per fer els ingres­sos (si havia estat emesa amb ante­ri­o­ri­tat o amb poste­ri­o­ri­tat al 18 de juliol del 1936), van ser divi­dits en set grups, als quals es va apli­car un coe­fi­ci­ent decrei­xent en funció del que van tri­gar a ser ocu­pats pel bàndol ven­ce­dor els llocs d’esta­bli­ment dels bancs dipo­si­tants. Aquesta mesura també va pro­vo­car la misèria en nom­bro­ses famílies que van veure dis­minuïts els seus sal­dos per l’únic motiu de tenir la residència en una loca­li­tat espa­nyola o en una altra.

El resul­tat d’aquesta llei va ser el decre­ment de l’oferta monetària a l’antiga zona repu­bli­cana en uns 6.000 mili­ons de pes­se­tes del 1939, més de 9.400 mili­ons d’euros a preus de febrer del 2024. Però el 1939, per una pes­seta, es podien adqui­rir molts més béns dels que es podrien adqui­rir pel seu equi­va­lent en euros l’any 2024. Aquests 9.400 mili­ons expres­sats en ter­mes de PIB equi­val­drien a 270.000 mili­ons actu­als. S’ima­gi­nen què pas­sa­ria si d’un cop de ploma el PIB d’Espa­nya decreixés avui en aquesta xifra?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.