Gran angular

Informació especial

Símbiosy dona una sortida als residus i els converteix en negoci

La consultora ubicada a DFactory, el principal ecosistema d’indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca, incentiva les aliances entre empreses de diferents sectors

Símbi­osy és una con­sul­tora espe­ci­a­lit­zada en dis­seny i imple­men­tació d’estratègies d’eco­no­mia cir­cu­lar i sim­bi­osi indus­trial, ubi­cada a DFac­tory Bar­ce­lona, el prin­ci­pal eco­sis­tema d’indústria 4.0 impul­sat pel Con­sorci de la Zona Franca.

La firma cre­ada per Verónica Kuc­hi­now i Anna Lluís ara fa deu anys, ajuda les empre­ses indus­tri­als a iden­ti­fi­car quins són els resi­dus que poden ser reu­ti­lit­zats per altres empre­ses i en fan una nova línia d’ingres­sos. Símbi­osy loca­litza ter­ce­res empre­ses que puguin apro­fi­tar aquells ele­ments sobrants (aigua, ener­gia, res­tes de fruita o plàstics, depe­nent del sec­tor) i així solu­ci­o­nen les ine­ficiències que es gene­ren en els recur­sos que no s’uti­lit­zen i fan una con­tri­bució al medi ambi­ent.

Kuc­hi­now explica que el retorn per a les empre­ses no només és econòmic, sinó que a més els genera un reco­nei­xe­ment repu­ta­ci­o­nal molt valuós com a com­pa­nyia.

Símbi­osy ha desen­vo­lu­pat una pla­ta­forma de siner­gies online pròpia: Syner que és la que mapeja els recur­sos sobrants, “com a eina de des­car­bo­nit­zació i reducció d’impac­tes ambi­en­tals: iden­ti­fica i quan­ti­fica els resi­dus indus­tri­als i agro­pe­cu­a­ris que poten­ci­al­ment es poden con­ver­tir en recur­sos a través de la sim­bi­osi indus­trial”.

Kuc­hi­now i Lluís van ser, de fet, pio­ne­res a imple­men­tar el con­cepte de sim­bi­osi indus­trial a Cata­lu­nya i la resta de l’estat. Es tracta d’una estratègia empre­sa­rial que es va implan­tar al nord d’Europa fa anys, que incen­tiva la col·labo­ració entre empre­ses, tra­di­ci­o­nal­ment sense relació, per fer rea­li­tat noves opor­tu­ni­tats de negoci a par­tir dels recur­sos sobrants i mit­jançant mane­res inno­va­do­res de posar-les en pràctica. El valor de la sim­bi­osi indus­trial és que a més afa­vo­reix la cre­ació de xar­xes inter­con­nec­ta­des d’empre­ses, que les incen­tiva a tre­ba­llar jun­tes en la recerca de solu­ci­ons sos­te­ni­bles i ren­di­bles dels resi­dus.

Tot ple­gat té un impacte posi­tiu en la com­pe­ti­ti­vi­tat de la indústria i obre el camí a les ciu­tats i regi­ons en tran­sició cap a l’eco­no­mia cir­cu­lar.

La cofun­da­dora de Símbi­osy explica que des del prin­cipi de l’empresa comp­ten com a cli­ents tant amb grans indústries de tota mena de sec­tors com també orga­nis­mes públics i enti­tats supra­ter­ri­to­ri­als. Jus­ta­ment, un dels pri­mers pro­jec­tes de sim­bi­osi indus­trial que van imple­men­tar a Cata­lu­nya va ser a Man­resa amb l’asso­ci­ació d’empre­sa­ris de Bufal­vent. Després n’han vin­gut molts altres, a Cata­lu­nya i arreu el món. De fet, ara com ara el 50% del negoci de Símbi­osy prové de l’exte­rior.

La com­pa­nyia que té la seu cen­tral al Poble­nou (Bar­ce­lona), rea­litza els pro­jec­tes de sim­bi­osi a DFac­tory. “En aquest eco­sis­tema hem tro­bat l’espai més oportú per pro­moure ali­an­ces i col·labo­ra­ci­ons entre com­pa­nyies que bus­quen eficiència en els recur­sos i impul­sar la sos­te­ni­bi­li­tat a la zona”, explica Verónica Kuc­hi­now.

Símbi­osy dona feina a una desena de per­so­nes de manera directa però compta amb un equip de 200 col·labo­ra­dors externs.

Rentar camions amb aigua sobrant

Una empresa productora de cosmètica que feia servir molta aigua per als seus processos productius, buscava solució a tot aquest recurs hídric escàs que acabava abocant a les clavegueres. Va contactar amb la consultora Símbiosy per mirar la manera de donar-li un nou ús. La firma va localitzar una empresa de logística que gastava aigua potable per rentar els seus vehicles de grans dimensions i les va posar en contacte. Ara, l’aigua que li sobra a l’empresa de cosmètica després de produir les cremes facials o les hidratants la ven a la de logística, que aconsegueix un estalvi en el cost de l’aigua i a més contribueix a reduir el consum d’aigua potable.

Aquest és només un exemple de la màgia que fa la simbiosi industrial. En tenen molts altres, com la de recopilar els residus orgànics de la indústria agropecuària, de les deixalles de la fracció orgànica, de la recollida municipal, restes d’indústria alimentària, de les depuradores o la biomassa de neteja de boscos per a la producció de biogàs, que és un combustible renovable que s’aconsegueix a través d’un tractament i que és substitutiu del gas natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.