Opinió

La Paradoxa d’Easterlin

En un món on el crei­xe­ment econòmic i l’incre­ment del PIB són sovint vis­tos com a sinònims de progrés i benes­tar, la teo­ria d’Eas­ter­lin irromp amb una pers­pec­tiva pro­vo­ca­tiva: més enllà d’un cert llin­dar, els diners dei­xen de ser un deter­mi­nant directe de la nos­tra feli­ci­tat. Aquesta afir­mació, basada en la recerca de l’eco­no­mista Ric­hard Eas­ter­lin en la dècada de 1970, des­a­fia la noció con­ven­ci­o­nal que l’acu­mu­lació de riquesa és un camí infal·lible cap a la feli­ci­tat per­so­nal i col·lec­tiva.

El des­co­bri­ment cen­tral d’Eas­ter­lin —que les per­so­nes en països més rics no infor­men de nivells sig­ni­fi­ca­ti­va­ment més alts de feli­ci­tat que aque­lles en països amb menys recur­sos— con­vida a una reflexió pro­funda sobre les nos­tres pri­o­ri­tats indi­vi­du­als i col·lec­ti­ves. La para­doxa sug­ge­reix que, una vegada satis­fe­tes les neces­si­tats bàsiques, fac­tors com les rela­ci­ons per­so­nals, el sen­tit de per­ti­nença i l’asso­li­ment d’objec­tius per­so­nals cobren més rellevància per a la nos­tra sen­sació de benes­tar.

Aquesta pers­pec­tiva és espe­ci­al­ment per­ti­nent quan con­si­de­rem la seva apli­cació a les clas­ses soci­als més des­fa­vo­ri­des. Per a aques­tes comu­ni­tats, incre­men­tar l’accés a recur­sos bàsics pot tenir un impacte pro­fund i directe en la seva qua­li­tat de vida i feli­ci­tat. Això plan­teja una inter­ro­gant crítica sobre la dis­tri­bució de la riquesa i la con­fi­gu­ració de polítiques públi­ques enfo­ca­des al benes­tar: Com podem redis­tri­buir els recur­sos de manera que es maxi­mitzi la feli­ci­tat i satis­facció de tota la soci­e­tat, i no només el crei­xe­ment econòmic?

Aquí és on les clas­ses polítiques juguen un paper cru­cial. Tenen l’opor­tu­ni­tat —i, diria jo, la res­pon­sa­bi­li­tat— de lide­rar el camí cap a una redis­tri­bució més equi­ta­tiva dels recur­sos i la cre­ació de polítiques que pro­mo­guin el benes­tar gene­ral. Aquest esforç comença per reconèixer que el benes­tar no pot ser mesu­rat només en ter­mes de crei­xe­ment econòmic, sinó que ha d’incloure indi­ca­dors de salut, edu­cació, igual­tat, i satis­facció vital.

Pro­moure polítiques que asse­gu­rin l’accés a ser­veis de salut, edu­cació de qua­li­tat, habi­tatge digne, i segu­re­tat ali­mentària per a tots, espe­ci­al­ment per als més des­fa­vo­rits, no és sim­ple­ment una qüestió de justícia social; és també una estratègia econòmica pru­dent. A més, aques­tes acci­ons poden ser­vir per a cons­truir una base de suport popu­lar sòlida, ja que millo­ren direc­ta­ment la vida dels ciu­ta­dans.

Les polítiques pro­gres­sis­tes que abor­den la desi­gual­tat i pro­mo­uen un enfo­ca­ment més humà i menys mate­ri­a­lista cap a la feli­ci­tat i el benes­tar són estratègies que no només tenen el poten­cial de trans­for­mar soci­e­tats de mane­res pro­fun­des i sig­ni­fi­ca­ti­ves, sinó que també podrien rede­fi­nir el que sig­ni­fica el progrés al segle XXI.

No obs­tant això, la imple­men­tació d’aques­tes polítiques no està exempta de des­a­fi­a­ments. Reque­reix d’un com­promís polític i social per rede­fi­nir l’èxit més enllà dels indi­ca­dors econòmics tra­di­ci­o­nals i con­si­de­rar mesu­res de benes­tar més holísti­ques. Superar resistències ideològiques i econòmiques serà essen­cial per pri­o­rit­zar la redis­tri­bució de la riquesa i la inversió en capi­tal humà.

La teo­ria d’Eas­ter­lin ens recorda que, en la recerca de la feli­ci­tat i el benes­tar, els diners tenen el seu rol, però és un actor secun­dari després de cobrir les neces­si­tats bàsiques. Aquest ente­ni­ment obre un espai vital per qüesti­o­nar i rei­ma­gi­nar les nos­tres estruc­tu­res econòmiques i soci­als, amb la fina­li­tat de cons­truir soci­e­tats que fomen­tin el benes­tar inte­gral de tots els seus mem­bres, no només l’enri­qui­ment d’una elit. Al final, sem­bla que la recerca de la feli­ci­tat, més que una equació econòmica, és una qüestió pro­fun­da­ment humana que ens inter­pel·la sobre el tipus de soci­e­tat que volem ser.

Les polítiques enfo­ca­des en el benes­tar gene­ral no només són moral­ment cor­rec­tes, sinó que també són via­bles i desit­ja­bles des d’un punt de vista social i econòmic. Mit­jançant la pro­moció d’un sis­tema més inclu­siu i equi­ta­tiu, els líders polítics poden aju­dar a crear una soci­e­tat on la feli­ci­tat i el benes­tar no són pri­vi­le­gis de pocs, sinó drets fona­men­tals de tots.

Aquesta visió reque­reix un lide­ratge valent i com­promès, dis­po­sat a mirar més enllà dels cicles elec­to­rals i les pres­si­ons imme­di­a­tes, enfo­cant-se en el futur a llarg ter­mini de la soci­e­tat. Reque­reix de polítiques inno­va­do­res que no només redis­tri­bu­ei­xin la riquesa, sinó que també pro­mo­guin la cohesió social, l’edu­cació de qua­li­tat, l’accés a la salut i l’habi­tatge, i la pro­tecció de l’ambi­ent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.