Gran angular

Oriol Pascual

Soci fundador S2 Xpeed, una acceleradora d’empreses de nova creació

“No interessen els casos d’èxit industrial i sí els de diner fàcil”

“A Catalunya tenim iniciatives productives noves de valor afegit que si estiguessin als Estats Units tindrien moltíssima repercussió”

“Fa temps que es va decidir que som un país de serveis i aquest sector ha anat creixent en detriment de l’industrial”

El perfil
Oriol Pascual, soci fundador i CEO de l’acceleradora industrial S2 Xpeed, va crear l’any 2015 IQS Tech Factory, el primer programa de l’Estat espanyol dedicat exclusivament a ajudar les empreses de nova creació de contingut industrial. Durant els set anys que el va liderar hi van passar 82 start-ups, de totes les categories, i van desenvolupar una mena de manual sobre com passar del producte funcional a la primera sèrie industrialitzada.
Si esperem que l’administració faci el primer pas per millorar l’ecosistema, ens costarà molt
Va posar en marxa una de les pri­me­res acce­le­ra­do­res d’empre­ses emer­gents indus­tri­als, en un moment en què sem­blava que només es tenia ulls per a les tec­nològiques.
El 2015 creem IQS Tech Fac­tory i ens ado­nem que men­tre que als anys cin­quanta i sei­xanta molts dels que havien estu­diat a l’IQS havien creat empre­ses indus­tri­als, el 2015, en canvi, sem­blava que l’empre­ne­do­ria havia d’estar lli­gada només als ser­veis digi­ta­lit­zats. Som un país on el sec­tor indus­trial havia arri­bat a tenir el 26% del PIB, però es menys­te­nien les noves empre­ses indus­tri­als. Vam veure que hi havia molts pro­jec­tes amb una tec­no­lo­gia vali­dada però neces­si­ta­ven indus­tri­a­lit­zar-se i no sabien per on començar i aca­ba­ven morint en l’intent.
El temut moment de “la vall de la mort”?
Sí, més o menys, és un punt molt deli­cat, per això vam crear el pri­mer pro­grama de l’Estat espa­nyol que es dedi­cava exclu­si­va­ment a aju­dar a indus­tri­a­lit­zar. Tre­ballàvem molt amb la xarxa d’empre­ses pro­duc­ti­ves del ter­ri­tori i vam aju­dar quasi cent start-ups.
L’any 2022 lidera una ini­ci­a­tiva pri­vada en aquesta mateixa línia, l’acce­le­ra­dora S2 Xpeed, que acaba de com­plir dos anys.
Sí, i con­ti­nuem amb l’objec­tiu d’iden­ti­fi­car start-ups indus­tri­als, però ara en cap­tem de tot Europa. Les empre­ses selec­ci­o­na­des pas­sen per un pro­grama de suport de sis mesos, en el qual les aju­dem a indus­tri­a­lit­zar-se, a equi­li­brar els equips i a defi­nir el seu crei­xe­ment, i a més l’acce­le­ra­dora entra a l’acci­o­na­riat de la com­pa­nyia. Som un grup de 10 per­so­nes que cre­iem que és impor­tant inver­tir en la cre­ació d’aquest tipus d’empresa de nova cre­ació, per fer una Europa més com­pe­ti­tiva i, a més, fer de Bar­ce­lona un lloc de referència de la inno­vació d’empre­ne­do­ria indus­trial. Els ingre­di­ents hi són.
Com se’n bene­fi­cia el tei­xit indus­trial local?
Afa­vo­rim que pro­jec­tes euro­peus indus­tri­als molt potents, amb patents al dar­rere, vin­guin a tre­ba­llar aquí i els posem en con­tacte amb tot un eco­sis­tema local de proveïdors i de fabri­cants ja esta­blert. I els con­nec­tem també amb la gran cor­po­ració que busca inno­vació. Fins ara, tenim deu empre­ses par­ti­ci­pa­des, de les quals set són de fora. Compta que aca­ba­rem l’any amb vint empre­ses par­ti­ci­pa­des.
La vos­tra pro­posta, però, és desin­ver­tir. En teniu alguna ja en aquest punt?
El que fem és crear una car­tera de par­ti­ci­pa­des a les quals impul­sem perquè aug­menti la seva valo­ració i al cap d’un temps en sor­tim perquè s’ha asso­lit un rèdit. De la pri­mera for­mada ja tenim com­pa­nyies que han mul­ti­pli­cat per tres el seu valor. El model està vali­dat.
Com ha vist l’evo­lució de l’interès dels fons d’inversió per aquest per­fil de ‘start-ups’ indus­tri­als?
Fins fa poc els ins­tru­ments que hi havia en inversió pri­vada per a pro­jec­tes que sor­tis­sin de la recerca eren pràcti­ca­ment nuls, però en els dar­rers temps hem vis­cut una certa pri­ma­vera. La Gene­ra­li­tat va apro­var con­jun­ta­ment amb el Fons Euro­peu d’Inver­si­ons la cre­ació del fons FITA, del qual Growth Ven­tu­res porta la gestió. Con­cep­tu­al­ment és un pas gegantí. Comen­cen a aparèixer vehi­cles d’inversió més espe­ci­a­lit­zats, però tot i aquests avenços la inversió en aquest tipus de pro­jec­tes és encara imma­dur.
Per això a S2 Xpeed teniu pen­dent la cre­ació d’un ins­tru­ment d’inversió propi?
L’any vinent voldríem tenir un vehi­cle propi per poder inver­tir en aquests tipus de pro­jec­tes indus­tri­als.
Jus­ta­ment després de la pandèmia hi ha hagut un con­ven­ci­ment gene­ra­lit­zat de la neces­si­tat de rein­dus­tri­a­lit­zació a Cata­lu­nya. En què ha que­dat?
Fa temps que es va deci­dir que som un país de ser­veis, i aquest sec­tor ha anat crei­xent en detri­ment de l’indus­trial. Tot­hom és cons­ci­ent que això té con­seqüències, però no hi ha acci­ons con­cre­tes per donar-li la volta. Jo no en veig cap. I sí que hi ha molta anàlisi. S’escriu molt sobre la importància de la inde­pendència que porta la indus­tri­a­lit­zació, però, després, la rein­dus­tra­lit­zació de la Nis­san no acaba de reei­xir, hi ha una part dels fons Next Gene­ra­tion que no s’han repar­tit. Alguna cosa no estem fent bé.
Hi ha mol­tes veus que recla­men una política indus­trial més valenta.
Si espe­rem que l’admi­nis­tració faci el pri­mer pas, ens cos­tarà molt. Des de la soci­e­tat civil, des del sec­tor pri­vat, cadascú que pensi què pot fer i que ho faci.
Què creu que s’hau­ria de fer perquè real­ment s’asso­leixi aquesta rein­dus­tra­lit­zació de què tant es parla.
El que ens falta és donar valor a tot el que s’està fent aquí; un cop asso­lit aquest reco­nei­xe­ment toca desen­vo­lu­par les polítiques indus­tri­als i tot el que cal­gui. A Cata­lu­nya estan sor­gint ini­ci­a­ti­ves indus­tri­als de valor afe­git que si esti­gues­sin als Estats Units o en altres llocs del món tin­drien moltíssima reper­cussió. I aquí no la tenen perquè ens agra­den més les històries de diner ràpid. I el sec­tor indus­trial no creix ràpid. No tenen el finançament que tenen als Estats Units, però tec­nològica­ment són pro­jec­tes que estan en el mateix nivell. I n’hauríem d’estar orgu­llo­sos, però el públic en gene­ral no n’és gaire conei­xe­dor. I par­lem de casos com l’empresa cata­lana Frac­tus, que va crear l’antena frac­tal que hi ha a tots els mòbils del món. O Pan­gea Aeros­pace, que ha creat el pri­mer motor aero­es­pa­cial fun­ci­o­nal del món, una aspi­ració que des dels anys sei­xanta s’estava inten­tant. O Key­bo­tic, que fabri­quen robots de qua­tre potes i que va gua­nyar el premi Darpa Cha­llenge, que és el con­curs de robòtica més exi­gent del món. O Able Human Motion, que ha creat l’exos­que­let de reha­bi­li­tació més lleu­ger del mer­cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.