Focus

Anna Pruna

Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

Anna Pruna presideix Indescat, que té com a missió principal la transferència de coneixement a l’esport

Perfil
Anna Pruna i Grivé ha desenvolupat tots els papers de l’auca de l’esport. Llicenciada en educació física per l’Inefc, va ser jugadora de bàsquet al Joventut de Badalona i al Sant Adrià, i va exercir de professora d’educació física, a més d’ocupar diversos càrrecs de direcció a la Unió Barcelonesa d’Activitats Esportives (UBAE). Del 2006 al 2011 va ser secretària general de l’Esport de la Generalitat. Posteriorment va ser consellera delegada d’Eurofitness i del 2016 ençà és presidenta d’Indescat. El 2017 va ser designada presidenta del Tribunal d’Arbitratge Esportiu de Catalunya pel Consell Directiu de la UFEC.

Q

uina fita des­ta­caríeu dels 15 anys d’Indes­cat?
Hem posat en relleu la part pro­duc­tiva del sec­tor espor­tiu, que suposa un 40% del total d’un àmbit en què el 50% són clubs i asso­ci­a­ci­ons i el 10% res­tant, el ves­sant edu­ca­tiu, per tal d’incre­men­tar-ne la pro­duc­ti­vi­tat, cosa que, a més a més, ha rever­tit en l’incre­ment de la pràctica espor­tiva, perquè el nos­tre rol és arti­cu­lar el sec­tor des del ves­sant econòmic i social. La nos­tra raó de ser és gene­rar pro­jec­tes col·labo­ra­tius, i ja n’hem pre­sen­tat 40. Con­nec­tem l’empre­ne­do­ria amb empre­ses més con­so­li­da­des perquè s’esde­vin­gui la trans­ferència de conei­xe­ment.
La inno­vació tec­nològica creix dia rere dia.
El crei­xe­ment ha estat expo­nen­cial. Si no s’és al cos­tat de la dis­rupció, difícil­ment es pot seguir el ritme de la trans­for­mació digi­tal. Indes­cat està con­nec­tat amb altres clústers, del món digi­tal, l’audi­o­vi­sual, la nutrició i la salut, entre d’altres, per estar al dia d’aquesta evo­lució tec­nològica. Mai anem sols. No podem obli­dar que hi ha nous tar­gets d’usu­ari, gent jove que cerca altres mane­res de fer esport, dins del món digi­tal.
En quins seg­ments s’evi­den­cia més l’auge de l’‘spor­tech’?
La tec­no­lo­gia apli­cada al pro­ducte final és el que més ha evo­lu­ci­o­nat, perquè millora l’experiència de l’usu­ari, que el que cerca és una fun­ci­o­na­li­tat mul­ti­ca­nal. Ja pot ser una bota d’esquí més ergonòmica que trackeja dades o un pegat per ana­lit­zar les cons­tants a través de la suor. El big data gua­nya pes, i l’usu­ari pot anar des d’una apli­cació a una pla­ta­forma per per­so­na­lit­zar el seu per­fil, amb les dades, per exem­ple, que li pot ofe­rir la seva pala de pàdel digi­ta­lit­zada. La IA, per la seva banda entra amb força, ja sigui en el dis­seny de pro­ducte o per seguir un esde­ve­ni­ment en temps real.
A l’‘spor­tech’ pot­ser li falta múscul finan­cer.
La cosa ha millo­rat, però en com­pa­ració amb altres països, com el Regne Unit, som encara a les bece­ro­les. L’apor­tació de finançament pri­vat és encara petita, no hi ha prou sen­si­bi­li­tat ni tra­dició. Amb tot, ja hi ha inver­sors que només s’espe­ci­a­lit­zen en aquest sec­tor, que està demos­trant, tant després de la crisi econòmica com de la covid, que és un sec­tor que con­ti­nua sent fort, resi­li­ent.
Les nos­tres ‘start-ups’ de l’‘spor­tech’ s’inter­na­ci­o­na­lit­zen prou?
És una assig­na­tura pen­dent, a la petita empresa li costa sor­tir. Va a fires, però entrar en altres mer­cats és més difícil. Des d’Indes­cat, després d’un temps d’impul­sar pro­jec­tes inno­va­dors, estem reforçant la inter­na­ci­o­na­lit­zació amb un pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.