Focus

Sindicats: Un nou marc per a l’ocupació

Els diversos sindicats reclamen noves regles per al mercat de treball del futur que prevegin una reducció de jornada

Una de les reivindicacions compartides entre el món sindical és la necessitat d’impulsar la política industrial

Una de les demandes compartides dels sindicats a les diverses opcions polítiques catalanes de cara a les properes eleccions és millorar el marc regulador per a la generació de l’ocupació de futur. “És el moment de la reducció legal de la jornada de treball, d’una millor regulació de la contractació a temps parcial i de l’extensió dels continguts de l’anomenada «llei rider» al conjunt de l’economia de plataforma”, es pot llegir en un dels documents conjunts que han presentat les dues principals organitzacions sindicals de Catalunya, CCOO i la UGT.

Per als sindicats, en un context com l’actual en què el procés de digitalització i la intel·ligència artificial haurien de permetre fer més productives les empreses, s’hauria d’aprofitar per treballar menys temps, però en millors condicions. “Els beneficis d’aquesta implementació és per a totes i tots, no només per a l’empresariat”, alerten des dels sindicats majoritaris.

Per la seva banda, la Intersindical situa com un dels punts clau a curt termini la reducció de la jornada laboral. “Defensem la reducció de la jornada setmanal a 32 hores. Fa un segle que tenim una jornada laboral de vuit hores i les tímides reformes que s’estan duent a terme responen més a polítiques estètiques que no pas a una proposta de transformació integral del model productiu o de les condicions materials de la vida de la classe treballadora”, expliquen des de l’organització sindical.

La Intersindical aposta per una reducció de la jornada laboral a l’altura de les circumstàncies per guanyar temps per a les cures i la vida personal, per millorar la seguretat i la salut i el benestar de les persones treballadores i millorar la qualitat de vida.

Tant els uns com els altres consideren que és el moment de desplegar una potent estratègia de cures en el marc d’una recuperació del conjunt dels serveis públics i d’atenció a la ciutadania. A més, insisteixen que, com que la feminització de les cures en l’àmbit familiar és el principal element explicatiu de la bretxa salarial de gènere, les tasques de cures apel·len a àmbits privats i públics, i creuen que cal impulsar mesures per millorar la corresponsabilitat, amb més implicació dels homes.

Una altra de les reivindicacions compartides entre el món sindical és la necessitat d’ impulsar la política industrial i de desenvolupament sectorial. Les transformacions productives, la digitalització aplicada als processos de generació de béns i serveis, i particularment la transició energètica defineixen un panorama complex. “El nostre país ha d’aspirar a constituir-se com un pol industrial aprofitant el potencial de l’energia renovable a preu competitiu, i que generi ocupació de qualitat. Els fons de recuperació Next Generation han de contribuir a aquest objectiu”, es pot llegir en el document que la UGT ha preparat per participar en el debat electoral.

En aquest sentit, des de CCOO consideren que el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022-2025 ha estat un bon exemple de concertació i governança compartida, un acord entre agents socials i el govern, amb el suport d’una majoria parlamentària molt àmplia a través de la taula del PNI, que desplega la política industrial del país des d’uns objectius estratègics per a la reindustrialització, fent la transició cap a una economia verda, circular i digital, descarbonitzada i amb fonts d’energia renovable, creant llocs de treball de qualitat i acompanyant amb recursos i formació les persones treballadores afectades pel canvi de model productiu. Ara bé, malgrat els avenços, CCOO demana al nou govern que garanteixi les partides pressupostàries i l’impuls del PNI i el compliment dels compromisos normatius endarrerits, com la llei de transició energètica, la llei de prevenció de residus i la llei de polígons industrials, les quals són necessàries per al lideratge públic del canvi de model productiu.

CCOO fa un toc d’alerta a la necessitat de disposar d’unes polítiques d’ocupació que garanteixin la inserció laboral i que posin fi a les discriminacions estructurals del mercat de treball.

Les dades d’afiliació i del registre de l’atur mostren un context laboral que ha millorat, però en canvi hi ha encara col·lectius, com els més grans de 50 anys, que estan majoritàriament en situació d’atur de llarga durada. “La gestió d’un expedient únic, l’accés a un itinerari personalitzat i l’avaluació permanent de l’èxit dels programes d’ocupació i inserció laboral són qüestions garantides per llei i que s’han d’aplicar al conjunt del territori en el marc de la concertació territorial”, diu CCOO.

32
hores
a la setmana de jornada laboral és una de les aspiracions dels sindicats.
9%
és la taxa d’atur
que té registrada Catalunya actualment.
75%
dels aturats de
llarga durada són més grans de 55 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.