Medi ambient

medi ambient

Catalunya té 122.460 cobertes i teulades de fibrociment, que equivalen a 40 km²

Cata­lu­nya té 122.460 teu­la­des amb fibro­ci­ment, que equi­va­len a una superfície de 40 km². Aquesta és la dada que recull el cens de cober­tes amb fibro­ci­ment que ha pre­sen­tat el govern i que ha de ser­vir de guia en la lluita per reti­rar aquest mate­rial, d’acord amb el pla naci­o­nal per a l’erra­di­cació de l’ami­ant 2023-2032. El mapa per­metrà als muni­ci­pis ras­tre­jar on hi ha ami­ant, la ins­tal·lació del qual es va pro­hi­bir l’any 2001, i acce­le­rar-ne la desins­tal·lació. Segons el mapa, que ha ela­bo­rat l’Ins­ti­tut Car­togràfic i Geològic de Cata­lu­nya (ICGC) per encàrrec del Depar­ta­ment de la Pre­sidència, hi ha 700.000 tones de fibro­ci­ment a les teu­la­des de Cata­lu­nya. Els muni­ci­pis on hi ha més qui­los de fibro­ci­ment per habi­tant són Fora­dada, Oli­ola, Ivorra i Abe­lla de la Conca. En canvi, només dos dels 947 muni­ci­pis de Cata­lu­nya no tenen cap coberta amb aquest mate­rial: Renau i Cal­des d’Estrac. Pel que fa a la quan­ti­tat de tones, Bar­ce­lona ocupa el pri­mer lloc del rànquing, amb 17.716,01. Ter­rassa (11.285,32 tones), Saba­dell (10.934,55), Lleida (9.317,93) i Man­resa (7.763,54) seguei­xen la capi­tal cata­lana. Les dades del mapa s’han obtin­gut amb un tre­ball de camp d’un any de l’ICGC, basat en el ras­treig aeri dels teu­lats de Cata­lu­nya amb sen­sors hiperes­pec­trals per deter­mi­nar la natu­ra­lesa de les cober­tes.

“Comen­cem a avançar, perquè aquest és un pro­blema de salut pública, labo­ral i medi­am­bi­en­tal”, sosté la vice­pre­si­denta, Laura Vilagrà, que ha estat l’encar­re­gada, jun­ta­ment amb el con­se­ller d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural, David Mas­cort, de la pre­sen­tació del cens. Aquesta eina no per­met saber el per­cen­tatge d’ami­ant que hi ha en aques­tes teu­la­des, però amb el mapa, ajun­ta­ments, empre­ses i par­ti­cu­lars ho tenen més fàcil per saber on hi ha teu­lats fets de fibro­ci­ment i actuar per saber si aquest conté o no ami­ant, i en quina pro­porció. Cal tenir en compte que el regis­tre cap­tura el fibro­ci­ment que hi ha en cober­tes, però no tot el fibro­ci­ment que encara hi ha en altres estruc­tu­res, bai­xants i cano­na­des. En con­junt, es cal­cula que hi podria haver qua­tre mili­ons de tones d’ami­ant a Cata­lu­nya. La pri­o­ri­tat, segons el govern, serà reti­rar les teu­la­des amb ami­ant en més mal estat. Jus­ta­ment per això la Gene­ra­li­tat té pre­vist apro­var el 7 de maig el pro­jecte de llei d’erra­di­cació de l’ami­ant de Cata­lu­nya. La Unió Euro­pea reco­mana que l’ami­ant sigui reti­rat de tots els edi­fi­cis públics abans de l’any 2028, i de totes les teu­la­des en con­junt l’any 2032.

Per tre­ba­llar en aquesta línia, l’exe­cu­tiu català ha man­tin­gut una línia de finançament per a la subs­ti­tució d’aquest mate­rial per pla­ques solars foto­vol­tai­ques. L’any pas­sat s’hi van des­ti­nar 50 mili­ons, ja adju­di­cats i pen­dents d’exe­cució. En aquest sen­tit, i mal­grat la pròrroga pres­su­postària, aquest 2024 la línia estarà dotada amb 10 mili­ons. Quant als ajuts, hi ha hagut una política de finançament de la reti­rada de l’ami­ant des­ti­nada als ciu­ta­dans i a empre­ses que el 2023 va estar dotada amb 18 mili­ons, més 32 mili­ons en una con­vo­catòria específica de subs­ti­tució per pla­ques foto­vol­tai­ques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.