Focus

Les empreses d’ambulàncies en el concurs més important

Surt a licitació pública el transport sanitari del Servei d’Emergències Mèdiques, que està dotat amb 2.400 milions d’euros

El model de mobilitat sanitari català és referent i acaba determinant quina és l’estructura del sector empresarial

El sector està format per empreses de mida més gran i més professionalitzades
A l’hora de fer la valoració, el 70% depèn de la qualitativa i un 30% de l’econòmica
El nou procés de concurs públic es preveu amb la forta competència de nous actors

El sec­tor de les ambulàncies tra­vessa un dels moments més deter­mi­nants de la dar­rera dècada. Les empre­ses han de fer front a un con­curs de lici­tació mul­ti­mi­li­o­nari que, per a les que no el gua­nyin, els pot supo­sar la sentència de mort. Es tracta del con­curs públic de lici­tació del trans­port urgent i el pro­gra­mat del Ser­vei d’Emergències Mèdiques (SEM), l’empresa pública encar­re­gada de ges­ti­o­nar les deman­des d’assistència d’urgència sanitària extra­hos­pi­talària a Cata­lu­nya.

Fins al mes de juny, les empre­ses que aspi­ren a acon­se­guir algun dels deu lots (un per cadas­cuna de les àrees ter­ri­to­ri­als en què està divi­dit el con­curs) del trans­port sani­tari, tenen de temps per pre­sen­tar les seves pro­pos­tes per una lici­tació molt ben dotada. De fet, es tracta del con­curs públic de la Gene­ra­li­tat amb el preu més alt: 2.400 mili­ons d’euros per a un període de cinc anys, 2025-2030 (fins ara n’eren deu), i a més, del trans­port urgent com el no urgent, fa referència a les con­di­ci­ons dels pro­fes­si­o­nals, tècnics en emergències sanitàries; i a les par­ti­cu­la­ri­tats dels vehi­cles i l’equi­pa­ment neces­sari per cobrir el ser­vei.

Al procés de lici­tació no li ha fal­tat con­trovèrsia, gens sor­pre­nent tenint en compte la quan­ti­tat de diners que hi ha en joc. El mes de febrer pas­sat el Tri­bu­nal Català de Con­trac­tes del Sec­tor Públic (TCCSP), va atu­rar el procés arran dels recur­sos pre­sen­tats per diver­ses instàncies (una empresa i la patro­nal del sec­tor), en con­tra, entre altres coses, dels càlculs de la memòria econòmica. La decisió del tri­bu­nal va obli­gar el SEM a rei­ni­ciar el procés de lici­tació, i a fer modi­fi­ca­ci­ons pun­tu­als. El 18 d’abril pas­sat van tor­nar a publi­car els plecs del con­curs de trans­port sani­tari de Cata­lu­nya que incor­po­ren la infor­mació sol·lici­tada pel Tri­bu­nal de Con­trac­tes. El con­curs segueix de nou el seu recor­re­gut.

L’adju­di­cació està pre­vista per a l’estiu i la data d’imple­men­tació del nou serà la tar­dor del 2025, amb una vigència de cinc anys sense pos­si­bi­li­tat de pròrroga. “Hem deci­dit reduir a la mei­tat el període de vigència de l’adju­di­cació perquè és la manera de poder fer una revisió més curta de la pres­tació del ser­vei, i més en un moment com l’actual en què la tec­no­lo­gia avança tan ràpid”, expli­quen fonts del SEM.

Amb tot, es tracta d’un procés que marca el model del trans­port sani­tari extra­hos­pi­ta­lari per a la ciu­ta­da­nia, defi­neix una de les potes de les emergències a Cata­lu­nya i a més a més és vital per al sec­tor. En pri­mer lloc, perquè és el con­curs de trans­port sani­tari de més dimensió de l’Estat. En segon lloc, perquè té una tra­jectòria històrica en inno­vació que l’ha con­ver­tit en un refe­rent no només a l’Estat sinó també a Europa. I a més a més, perquè els seus plecs defi­nei­xen un model de ser­vei del trans­port sani­tari que acaba con­di­ci­o­nant tota l’estruc­tura del sec­tor empre­sa­rial.

“És un dels con­cur­sos més avançats com a model i en la seva defi­nició tec­nològica que hi ha a tot l’Estat, suposa la punta de llança per a la resta de con­cur­sos”, asse­gura Edgar Nolla, CEO de Con­sorci de Trans­port Sani­tari de Cata­lu­nya (CTSC), una empresa del sec­tor d’ambulàncies que aspira a recu­pe­rar algun dels lots del ser­vei de trans­port sani­tari, perquè es va que­dar fora el 2015.

“Quan publi­quem els plecs se’ns mira, en part per les dimen­si­ons del pres­su­post però també perquè hem defi­nit un model en què hem pri­o­rit­zat l’atenció als ciu­ta­dans i la cura dels pro­fes­si­o­nals, i això és una aposta que marca tendència”, expli­quen des del SEM.

Així doncs, atesa la tipo­lo­gia de ser­vei que rea­lit­zen les empre­ses adju­di­catàries, se’ls imposa unes exigències d’inversió en equi­pa­ment, en tec­no­lo­gia i unes con­di­ci­ons labo­rals per als tècnics d’emergències sanitàries i con­duc­tors de les ambulàncies que reque­reix d’una empresa sòlida al dar­rere . “Les flo­tes han de dis­po­sar d’un sis­tema de moni­to­ratge i d’ope­ra­ci­ons en què hi ha molta més tec­no­lo­gia de la que ens podríem ima­gi­nar”, diu Joan Bar­rubés, direc­tor asso­ciat de l’Exe­cu­tive màster en direcció d’orga­nit­za­ci­ons sanitàries d’Esade que coneix de prop el sec­tor.

El cas és que aquest con­curs ha aca­bat con­fi­gu­rant un model de trans­port sani­tari ben dife­rent al majo­ri­tari als països euro­peus. Allà el ser­vei es presta a par­tir d’ambulàncies auto­rit­za­des per l’admi­nis­tració cor­res­po­nent, a les quals se’ls obliga a com­plir uns requi­sits de qua­li­tat pre­vis. De manera que cada hos­pi­tal, cen­tre de salut o fins i tot cada paci­ent con­tracta el ser­vei d’ambulàncies auto­rit­zat que deci­deixi i és l’empresa la que fac­tura a l’Estat per ser­vei amb una tarifa regu­lada.

Així que men­tre que el model euro­peu acaba con­fi­gu­rant un sec­tor econòmic molt més ato­mit­zat, for­mat prin­ci­pal­ment per peti­tes empre­ses, en el cas del model català el resul­tat és el d’un sec­tor d’empre­ses de mida més gran, amb eines de gestió dimen­si­o­na­des i més pro­fes­si­o­na­lit­za­des.

“Són dos models que tenen els seus avan­tat­ges i des­a­van­tat­ges, tant per a la l’assistència com per a les empre­ses que ofe­rei­xen el ser­vei”, diu Bar­rubés. No és casu­a­li­tat, doncs, que la com­pa­nyia mul­ti­na­ci­o­nal Falck, el prin­ci­pal grup del món, fos una de les prin­ci­pals adju­di­catàries de l’ante­rior con­curs. De fet, les seves ambulàncies donen el ser­vei a l’àrea del Vallès Ori­en­tal i Occi­den­tal i el Baix Llo­bre­gat, unes de les més grans.

Falck és una cor­po­ració mul­ti­na­ci­o­nal danesa amb acti­vi­tats a la majo­ria d’Europa i presència als cinc con­ti­nents. La com­pa­nyia, que té un fons d’inversió al dar­rere, ha anat aga­fant dimensió a Cata­lu­nya. De fet, va com­prar el 2012 el veterà grup d’ambulàncies Vicente Lázaro, i va aca­bar el 2018 absor­bint Ambulàncies Vallès, amb qui havia gua­nyat con­jun­ta­ment la gestió del trans­port sani­tari al Vallès Occi­den­tal.

L’altra de les prin­ci­pals adju­di­catàries actu­als és també una empresa de grans dimen­si­ons: Trans­port Sani­tari de Cata­lu­nya (TSC), que forma part de HTGroup, con­tro­lada  per  la pla­ta­forma d'inversió britànica Real Assets Invest­ment Mana­ge­ment (Real Assets IM).

Hi ha altres actors que han estat més modes­tos, però que espe­ro­nats pel model han aga­fat més força. La coo­pe­ra­tiva Ambulàncies la Pau, amb seu a Bada­lona que és la proveïdora actual del ser­vei de trans­port sani­tari al Bar­ce­lonès Nord i el Maresme, fa uns anys va veure clar, que de cara al pro­per con­curs públic o aga­fava dimensió o tenia molt a per­dre. Així que es va mar­car l’objec­tiu d’obrir-se a altres ter­ri­to­ris arreu l’Estat per fer-se més robusta. L’any pas­sat, l’empresa cata­lana es va adju­di­car els lots per­ta­nyents a les províncies de Bis­caia i Àlaba del Ser­vei Basc de Salut per 96,9 mili­ons d’euros. Arran d’aque­lla lici­tació han pas­sat de 300 a més de 1.700 emple­ats i han aga­fat el múscul finan­cer desit­jat. “Som cons­ci­ents que ens espera una com­petència ferotge, que vin­dran grans com­pe­ti­dors de tota Europa i nosal­tres ara podem mirar-los cara a cara. No ens volem que­dar al marge en el con­curs de Cata­lu­nya”, explica Jordi Alonso, vice­pre­si­dent i direc­tor finan­cer de la coo­pe­ra­tiva.

L’altra cara del model de con­trac­tació català, és que un cop repar­tit el pastís públic, l’empresa que no acon­se­gueix cap dels seg­ments que sur­ten a lici­tació es queda sense acti­vi­tat. “La gran majo­ria de les que van per­dre l’ante­rior procés de lici­tació del 2015 van aca­bar tan­cant”, explica Nolla.

Aquest és el cas de la com­pa­nyia adju­di­catària del ser­vei a Lleida ciu­tat fins a l’any 2015. Ambulàncies San Juan va haver d’abai­xar la per­si­ana poc després d’haver per­dut la lici­tació. Sense l’acti­vi­tat con­trac­tada pel ser­vei públic, no va poder resis­tir i va aca­bar des­a­pa­rei­xent. Més o menys el mateix va pas­sar amb Ambuibérica, que va per­dre la con­cessió que tenia per aten­dre l’àrea d’influència de Reus.

Per al Con­sorci del Trans­port Sani­tari de Cata­lu­nya (CTSC) per­dre el procés d’adju­di­cació del 2015 per a la regió de Girona va sig­ni­fi­car un fort dal­ta­baix . Tot i que va acon­se­guir sobre­viure, amb la diver­si­fi­cació de l’acti­vi­tat la fac­tu­ració, que el 2015 era de 29 mili­ons d’euros, va dava­llar fins a menys de dos mili­ons el 2023. La com­pa­nyia, resul­tat de la fusió el 1995 de mol­tes peti­tes empre­ses del sec­tor de la demar­cació de Girona, havia estat l’històric con­ces­si­o­nari del ser­vei públic.

Noves inclu­si­ons

Tot i que les ofer­tes encara no són públi­ques perquè s’està enmig del procés, els experts con­sul­tats expli­quen que s’espera que entrin en la cursa pel trans­port sani­tari català a més de grans empre­ses euro­pees del sec­tor, nous actors de grans dimen­si­ons d’altres àrees econòmiques. Així doncs, empre­ses d’auto­bu­sos com ara Alsa podria aca­bar optant a algun dels lots. “Estan bus­cant ali­an­ces amb empre­ses d’ ambulàncies perquè com­ple­men­tin les seves man­can­ces perquè veuen un con­curs econòmica­ment molt lla­mi­ner”, explica el pro­fes­sor d’Esade. De fet, Alsa va absor­bir l’any pas­sat la madri­le­nya Vita­lia amb l’objec­tiu de gua­nyar experiència en el sec­tor del trans­port sani­tari i con­ver­tir-se en un ope­ra­dor glo­bal de mobi­li­tat. La jugada li va ser­vir per adju­di­car-se el ser­vei de trans­port sani­tari urgent a la Comu­ni­tat de Madrid l’estiu pas­sat.

L’any 2018, la com­pa­nyia de trans­port d’auto­bu­sos Sagalés va adqui­rir la uni­tat pro­duc­tiva de la cata­lana Ambu­lan­cias Lafu­ente que tenia la con­cessió jun­ta­ment amb l’UTE Egara del lot de Lleida. “Atesa la gran com­petència que hi ha en el mer­cat català en aquest sec­tor, l’única manera de créixer és optar a con­trac­tes de seg­ments pròxims al tra­di­ci­o­nal i fora de Cata­lu­nya”, expli­cava ales­ho­res la com­pa­nyia. Els dar­rers anys, l’empresa ha anat dotant-se d’ambulàncies de manera recur­rent, es creu que per tenir la dimensió sufi­ci­ent de cara a l’actual procés de lici­tació a Cata­lu­nya.

Per a Edgar Nolla l’entrada d’aquest per­fil d’empre­ses al sec­tor de les ambulàncies no deixa de ser pre­vi­si­ble perquè es tracta d’una lici­tació que, a excepció dels anys de la pandèmia, no té grans oscil·laci­ons i a més perquè les inver­si­ons que exi­gei­xen s’aca­ben recu­pe­rant durant la vida útil del con­tracte. “És cert que hi ha una par­tida d’inversió ini­cial ele­vada, que sol ser del 8% del pres­su­post, però també es cert que hi ha mol­tes opci­ons per poder arti­cu­lar la inversió i que al final resulta ren­di­ble”, diu Nolla, que també és pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Girona.

Marge de bene­fi­cis.

Jus­ta­ment una de les instàncies que va fer atu­rar el procés va ser el que es va con­si­de­rar l’escàs marge de bene­fi­cis que s’incloïen en la pri­mera con­cessió pre­sen­tada pel SEM, que segons els denun­ci­ants, en alguns apar­tats específics impli­cava pre­sen­tar ofer­tes a pèrdues, van pro­vo­car que el pri­mer con­curs col·lapsés. Final­ment el SEM va incloure “noves dades actu­a­lit­za­des del que costa, per exem­ple cons­truir les bases del trans­port sani­tari no urgent (TSNU), és a dir on repo­sen els vehi­cles”. Aquesta dada era, pre­ci­sa­ment, del que es quei­xa­ven algu­nes empre­ses.

Joan Bar­rubés creu que mal­grat la mag­ni­tud del con­curs, no deu ser fàcil que sur­tin els números perquè els plecs són molt exi­gents i afe­geix que segons les dades de des­pesa sanitària del Minis­teri de Salut men­tre els últims deu anys la des­pesa sanitària pública a Cata­lu­nya ha cres­cut quasi un 7% anual i en canvi la des­pesa en trans­port sani­tari ho ha fet en un 2%.

El direc­tor finan­cer d’Ambulàncies La Pau no ha vol­gut mullar-se si el con­curs està ben dotat econòmica­ment o no però lamenta que jus­ta­ment les empre­ses que s’han quei­xat que els números no sor­tien van fer pro­pos­tes amb unes rebai­xes de fins al 12%. “En lloc de ser tan ambi­ci­o­sos per gua­nyar a costa de preus bai­xos, nosal­tres hem anat desen­vo­lu­pant eines de gestió d’eficiència que ens garan­tei­xen la sos­te­ni­bi­li­tat. Cre­iem que el model pel que ha d’apos­tar el SEM és el de la màxima qua­li­tat pos­si­ble ”, afe­geix Alonso. Jus­ta­ment Ambulàncies La Pau va aca­bar sor­tint-se’n de la patro­nal del sec­tor d’ambulàncies de Cata­lu­nya (ACEA), quan aquesta va pre­sen­tar recurs pels càlculs econòmics al con­curs de lici­tació. “No ens sentíem còmodes amb la manera de fer de la patro­nal cata­lana, no veiem clar l’objec­tiu del recurs, perquè ens va sem­blar que res­po­nia més als interes­sos d’algu­nes empre­ses i no al del sec­tor, ni al ser­vei”, diu.

Des del món sin­di­cal i d’altres pla­ta­for­mes de tre­ba­lla­dors i usu­a­ris com Sal­vem les Ambulàncies, en canvi han estat molt crítics amb com les empre­ses més grans van aca­bar adju­di­cant-se gran part del pastís del con­curs públic i des d’ales­ho­res han aca­bat adqui­rint empre­ses locals cata­la­nes. Durant aquests anys els sin­di­cats han denun­ciat a més con­di­ci­ons labo­rals precàries i incom­pli­ments de con­tracte. “Les rebai­xes de les empre­ses en el con­curs les van reper­cu­tir en empit­jor les con­di­ci­ons labo­rals” diu Manuel López, res­pon­sa­ble del sec­tor ambulàncies de la CGT.

Bar­rera pro­tec­tora

Segons expli­quen des del SEM, entre les prin­ci­pals modi­fi­ca­ci­ons de l’actual con­curs res­pecte a l’ante­rior és que s’han limi­tat a tres el nom­bre màxim de lots per adju­di­ca­tari sem­pre que no siguin limítro­fes. Una nove­tat que diuen que hau­ria de ser­vir de bar­rera pro­tec­tora a una pos­si­ble con­cen­tració de mer­cat. Des del punt de vista assis­ten­cial, aquesta seg­men­tació ter­ri­to­rial per­met a l’admi­nis­tració diver­si­fi­car els proveïdors i evi­tar el risc que supo­sa­ria per a un ser­vei com aquest que si l’únic proveïdor fallés, ho fes tot el sis­tema.

El direc­tor asso­ciat de l’Exe­cu­tive màster en direcció d’orga­nit­za­ci­ons sanitàries d’Esade creu que de cara als pro­pers exer­ci­cis seria molt relle­vant que l’admi­nis­tració fes un major moni­to­ratge i vetllés més perquè es com­plis­sin les clàusu­les.

De fet, des de la Pla­ta­forma Sal­vem les Ambulàncies denun­cien que aquests anys hi ha hagut rei­te­rats incom­pli­ments de les pli­ques con­cur­sals i de les pròpies ins­truc­ci­ons del Cat­Sa­lut. “No podem con­sen­tir que una des­pesa pública de 2.400 mili­ons d’euros no esti­gui fis­ca­lit­zada”, diu la pla­ta­forma,

LES FRASES

2.400
milions d’euros
és el valor del total de concurs de licitació pública del transport sanitari català
10
lots
és el nombre de segments territorials en què es divideix el concurs
5
anys
són els anys de vigència que tindran de contracte les noves empreses a qui s’adjudiqui els serveis
3
lots
és el nombre màxim que una mateixa empresa pot aconseguir en la licitació pública d’enguany
Quan publiquem el concurs, se’ns mira, per les dimensions i perquè hem prioritzat l’atenció als ciutadans i la cura dels professionals
SEM
Aquesta àrea d’activitat està fortament condicionada pel concurs públic i la seva segmentació territorial
Joan Barrubés,
director associat de l’Executive Màster en Direcció d’Organitzacions Sanitàries d’Esade
La gran majoria de les companyies que van perdre l’anterior procés de licitació del 2015-2025 van acabar tancant
Edgar Nolla
professor d’economia i ceo
Som conscients que ens espera una competència ferotge, que vindran grans competidors de tot Europa
Jordi Alonso
vicepresident ambulàncies la pau

El valor dels tècnics en emergències sanitàries

El SEM a través de les empreses adjudicatàries disposa d’un total de 444 ambulàncies per a donar resposta a les urgències i els trasllats programats de pacients. D’aquestes quatre són helicòpters medicalitzats que no entren en el procés de concurs públic actual.

Hi ha dues tipologies d’ambulàncies, les anomenades bàsiques, en què hi van dos tècnics en emergències sanitàries, un perfil tècnic sanitari de formació professional de grau mitjà. Aquesta és una formació que va començar a exigir-se i a impartir-se a Catalunya i que ha anat replicant-se a la resta de l’Estat en poc temps. Aquests professionals formen part de les plantilles de les empreses adjudicatàries. La segona tipologia de vehicles són les anomenades avançades, que compten amb un tècnic, més un metge i una infermera, aquests últims empleats del SEM.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.