Focus

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

Falck és una multinacional d’origen danès creada l’any 1905 i considerada líder mundial en transport sanitari

La principal adjudicatària és Transport Sanitari de Catalunya (TSC), propietat d'HTGroup, del grup inversor britànic Real Assets Investment Management

Les ambulàncies que ate­nen acci­dents, emergències i tras­llats de paci­ents, per exem­ple, per anar a reha­bi­li­tació, són, majo­ritària­ment pro­pi­e­tat d’empre­ses adju­di­catàries del ser­vei. Les que hi ha actu­al­ment van ser esco­lli­des en un con­curs públic que es va con­vo­car al 2014 i que expira l’any vinent. En aquesta dècada, algu­nes de les exis­tents han estat absor­bi­des per d’altres de més grans. Per tant, fins que no s’adju­di­qui el con­curs següent, el mapa de les empre­ses que pres­ten aquest ser­vei està for­mat per un total de cinc.

Falck és la més gran: d’ori­gen danès, és una mul­ti­na­ci­o­nal cre­ada l’any 1905 con­si­de­rada líder mun­dial en trans­port sani­tari. Té presència a tots els con­ti­nents, en els quals opera amb més de 2.500 ambulàncies i altres vehi­cles d’emergències i més de 15.000 pro­fes­si­o­nals de la salut entre met­ges, pro­fes­si­o­nals d’infer­me­ria, paramèdics i tècnics en trans­port sani­tari.

L’empresa va entrar a Cata­lu­nya dos anys abans que sortís a con­curs la lici­tació. L’any 2012, Falck va adqui­rir Vicente Lázaro Ser­veis Sani­ta­ris, una empresa fami­liar cata­lana, que era con­si­de­rada de les més històriques del sec­tor a tot l’Estat espa­nyol.

El grup danès va ser una de les prin­ci­pals adju­di­catàries de la lici­tació de l’any 2014, que li va supo­sar un crei­xe­ment del negoci d’un 500%. De fet, per a aquest con­tracte es va aliar anys amb Ambulàncies del Vallès, vete­rana del sec­tor a la zona nord de l’Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, i amb una unió tem­po­ral d’empre­ses (UTE). Amb aques­tes, van resul­tar gua­nya­do­res a l’àrea i van acon­se­guir la pres­tació del ser­vei en el lot cor­res­po­nent al Vallès Occi­den­tal, amb gai­rebé un milió d’habi­tants i grans nuclis urbans i indus­tri­als, amb ciu­tats com ara Saba­dell i Ter­rassa. Poc després, Falck VL va com­prar aquesta empresa històrica del Vallès, que fac­tu­rava uns 2 mili­ons d’euros anu­als i tenia 28 vehi­cles i 42 tre­ba­lla­dors, con­so­li­dant així la seva posició de lide­ratge a l’Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona.

L’adju­di­catària prin­ci­pal del con­curs del 2015 va ser Trans­port Sani­tari de Cata­lu­nya (TSC), de la qual éra pro­pietària la família Bonomi a través del fons Inves­tin­dus­trial. La inver­sora va com­prar TSC el 2010 en adqui­rir el negoci d’ambulàncies que estava en mans d’Agru­pació Mútua i, poste­ri­or­ment, va tan­car l’adqui­sició d’Ambulàncies Com­tal, que va ron­dar els 77 mili­ons d’euros. L’any 2021 la va com­prar el grup inver­sor britànic Real Assets Invest­ment Mana­ge­ment i la va incor­po­rar a HTGroup, un grup de trans­port sani­tari creat de la fusió d'Ambuibérica i Emeru pro­pi­e­tat de la pla­ta­forma inver­sora britànica. HTGroup té més de 6.800 emple­ats i una fac­tu­ració de 290 mili­ons d'euros. 

Ambulàncies Egara és una altra de les empre­ses que pres­ten el ser­vei del trans­port sani­tari. Fun­dada el 1984, a par­tir del 2006 va començar a ges­ti­o­nar el trans­port sani­tari urgent i no urgent de Cat­sa­lut. Té una plan­ti­lla de més de 1.200 pro­fes­si­o­nals, entre els quals més de 1.100 tècnics en emergències sanitàries (TES). Recent­ment, Ambulàncies Egara ha estat notícia per una acu­sació del jut­jat cen­tral d’Ins­trucció número 5 de Madrid que inves­tiga si la trans­por­tista sanitària va ser­vir de pla­ta­forma il·legal de finançament de Con­vergència Democràtica de Cata­lu­nya (CDC).

Una unió tem­po­ral d’empre­ses lide­rada per Ambu­lan­cias Domingo, de la família Blanco, té adju­di­cat el lot del trans­port per a la capi­tal cata­lana, que és el que té més dimen­si­ons de tot el con­curs.

La meitat
En l’últim concurs en què va sortir a licitació el transport sanitari de Catalunya, el sector va quedar repartit entre menys empreses que en el concurs públic anterior: si el 2006 s’havien repartit 30 lots entre 15 empreses, el 2015 es van repartir 13 lots entre 6 empreses i UTE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.