Política

Política

Aprovat el projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant

El text passa a tramitació parlamentària

S’estima que hi ha prop de 4 milions de tones de fibrociment

“Mai s’ha abor­dat fins ara la pro­blemàtica de manera trans­ver­sal”, ha afir­mat la por­ta­veu del govern, Patrícia Plaja, per argu­men­tar la importància del pro­jecte de llei apro­vat per a l’erra­di­cació de l’ami­ant apro­vat per l’exe­cu­tiu aquest dimarts. Si s’aprova al Par­la­ment, Cata­lu­nya tindrà un nou marc jurídic que per­metrà avançar en l’eli­mi­nació de l’ami­ant d’edi­fi­cis i ins­tal·laci­ons. Amb la nova llei es vol acce­le­rar “al màxim” la reti­rada que, segons la reco­ma­nació de la Unió Euro­pea, s’hau­ria de fer abans del 2028 en el cas dels edi­fi­cis públics i a la resta l’any 2032, segons Plaja. S’estima que hi ha prop de 4 mili­ons de tones de fibro­ci­ment i entre unes 6 i 30.000 tones de pro­jec­tats i calo­ri­fu­gats. Bona part es van ins­tal·lar entre els anys 60 i a finals dels anys 80 i, per tant, es con­si­dera que tots aquests mate­ri­als ja han asso­lit el final de la seva vida útil o bé hi estan arri­bant.

L’any 2021 se’n va pro­hi­bir l’ús, pro­ducció i comer­ci­a­lit­zació de l’ami­ant, però es va per­me­tre el man­te­ni­ment dels mate­ri­als que ja esta­ven ins­tal·lats o en ser­vei fins a eli­mi­nar-los o fins al final de la seva vida útil. En aquest període de temps, s’han fet algu­nes actu­a­ci­ons sec­to­ri­als per tal d’era­di­car-lo però mai s’ha fet una actu­ació comuna i trans­ver­sal que afecta a les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques.

El pro­jecte de llei pre­veu faci­li­tar la detecció i la loca­lit­zació de tots els mate­ri­als que con­te­nen ami­ant i garan­tir la segu­re­tat i la salut de les per­so­nes tre­ba­lla­do­res que ges­ti­o­nen la seva reti­rada i de la ciu­ta­da­nia en gene­ral. A més, el text també con­tem­pla un con­junt de dis­po­si­ci­ons rela­ci­o­na­des amb l’orga­nit­zació del sis­tema sani­tari, les polítiques públi­ques en matèria de vigilància de la salut, la for­mació dels pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris i la dotació de recur­sos per­so­nals i tec­nològics del sis­tema sani­tari que asse­gu­rin una ade­quada atenció a totes les per­so­nes que patei­xen pro­ble­mes de salut deri­vats de l’expo­sició als mate­ri­als que con­te­nen ami­ant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.