Focus

L’interès per l’or esperona el negoci de les caixes fortes

The Vaults Group obre a Barcelona el primer centre privat independent, no vinculat als bancs, de dipòsits de seguretat

La demanda està vinculada a la compra de metalls preciosos, però hi ha joves que hi guarden la contrasenya de criptomonedes

“Hi ha gent paranoica que pensa que un dia anirà al caixer i no sortiran diners”, diu Seamus Fahy

Un dels nego­cis tra­di­ci­o­nals de les enti­tats finan­ce­res és el ser­vei de custòdia d’arti­cles de valor en cai­xes de segu­re­tat de llo­guer a l’inte­rior de les seves cam­bres cui­ras­sa­des. Però la pres­tació ha anat per­dent interès en un sec­tor que ha expe­ri­men­tat un intens procés de con­cen­tració i digi­ta­lit­zació que l’ha por­tat a reduir i recon­ver­tir les seves ofi­ci­nes en espais de cita prèvia no gaire dife­rents estètica­ment de les cafe­te­ries.

I el cafè no lliga gaire bé amb les cai­xes for­tes. En canvi sí que ho fa l’or. I això ho sap molt bé Sea­mus Fahy, un empre­sari irlandès que ha anat ocu­pant aquest nínxol de mer­cat que han des­cui­dat els bancs, pri­mer a la seva Irlanda natal, després al Regne Unit i ara a Bar­ce­lona, en el pri­mer desem­bar­ca­ment al con­ti­nent.

Bar­ce­lona Vaults dis­po­sarà ini­ci­al­ment de 800 cai­xes de segu­re­tat de qua­tre dimen­si­ons dife­rents. Però la cam­bra cui­ras­sada, que ha estat cons­truïda per l’empresa cata­lana Fer­ri­max, per­met ampliar l’oferta fins a 2.500 cai­xes, a mesura que es vagin ocu­pant.

The Vaults Group té una manera molt directa de detec­tar la seva cli­en­tela. Una altra pota de negoci del grup és la com­pra i venda de metalls pre­ci­o­sos, prin­ci­pal­ment or, però també plata, platí i pal·ladi. Ho fa a través d’inter­net i fa temps que a l’Estat espa­nyol va obrir fins a deu por­tals vin­cu­lats amb ciu­tats: la de Bar­ce­lona es diu Bar­ce­lo­na­gold. “En cada lloc web tenim un for­mu­lari que el cli­ent que com­pra or pot emple­nar i automàtica­ment el posa en una llista d’espera per llo­gar una caixa de segu­re­tat; la llista més llarga era la de Bar­ce­lona i no dei­xava de rebre cor­reus de cata­lans pre­gun­tant quan dis­po­saríem del ser­vei de custòdia”, explica Fary.

Bar­ce­lona Vaults és al car­rer d’Ausiàs Marc, molt a prop de la plaça d’Urqui­na­ona, i per a la seva cons­trucció han comp­tat amb l’asses­so­ra­ment d’Edu­ard Zamora Peral, con­sul­tor de segu­re­tat i res­pon­sa­ble de l’anàlisi de ris­cos i el com­pli­ment de la nor­ma­tiva per aquest pro­jecte. Zamora Peral va ser durant trenta anys direc­tor de segu­re­tat cor­po­ra­tiva de Banc Saba­dell i actu­al­ment és pre­si­dent del congrés de segu­re­tat de Bar­ce­lona, Secu­rity Forum.

A la ins­tal·lació de la capi­tal cata­lana, que ha repre­sen­tat una inversió de dos mili­ons d’euros, segui­ran cinc pro­jec­tes simi­lars més, a Madrid, València, Sevi­lla, Màlaga i Sara­gossa, amb una inversió total de 10 mili­ons d’euros.

Sea­mus Fahy, direc­tor gene­ral de The Vaults Group, explica que un 80% dels cli­ents del seu negoci de l’or aca­ben con­trac­tant també els ser­veis de custòdia a la cam­bra cui­ras­sada, per dipo­si­tar-hi els lin­gots. El preu anual d’una caixa de segu­re­tat és d’uns 400 euros la de mida més reduïda.

Des­con­fiança

L’hòlding irlandès aterra a Bar­ce­lona en un moment oportú, segons ente­nen. D’una banda, hi ha la reducció de l’oferta per part del sec­tor finan­cer tra­di­ci­o­nal, que, segons Fahy, no té marxa enrere: “Les cai­xes de custòdia que els bancs ofe­rien als seus millors cli­ents és un ser­vei inten­siu en mà d’obra que ja no interessa”, explica. I, d’altra banda, la demanda s’ha anat allu­nyant pro­gres­si­va­ment de les enti­tats finan­ce­res després de la crisi del 2008: “El negoci de les cai­xes for­tes es basa en la con­fiança, i la gent ja no con­fia en els bancs per guar­dar-hi els seus objec­tes de valor, pre­fe­reix com­pa­nyies inde­pen­dents”, diu con­vençut el res­pon­sa­ble del grup.

Del món digi­tal al físic

A més a més, és una demanda que està crei­xent espe­ro­nada des de molts fronts, per exem­ple, i sor­pre­nent­ment, el digi­tal. En aquest sen­tit, Anto­nio de la Casa, màxim exe­cu­tiu i fill del fun­da­dor de Fer­ri­max, explica que la imatge asso­ci­ada a les cai­xes for­tes on es guar­den joies i diner negre no sem­pre es cor­res­pon amb la rea­li­tat del moment actual. “Rebem encàrrecs de famílies amb recur­sos que volen que els cons­truïm habi­ta­ci­ons pro­te­gi­des amb parets i sis­te­mes de segu­re­tat per guar­dar-hi, per exem­ple, or però també coses poc usu­als fins ara, com la con­tra­se­nya de les crip­to­mo­ne­des, que si es perd o es roba pot sig­ni­fi­car un infor­tuni molt car”, explica De la Casa. Fer­ri­max, amb més de 45 anys d’història, ja ha fabri­cat més de 500 cam­bres cui­ras­sa­des a tot el món, de dife­rents sec­tors d’acti­vi­tat, grandàries i nivells de segu­re­tat.

Ara bé, no tot­hom es pot per­me­tre tenir una cam­bra cui­ras­sada a casa seva, i alter­na­ti­ves com la que repre­senta Bar­ce­lona Vaults poden estar en més bona posició també per apro­xi­mar el pro­ducte a les noves gene­ra­ci­ons que neces­si­ten segu­re­tat física res­pecte als ris­cos crei­xents de la ciber­de­linqüència: “Molts joves estan redes­co­brint un ser­vei que sovint associàvem als seus avis”, asse­gura el res­pon­sa­ble de Fer­ri­max.

Por al col·lapse finan­cer

Però la gran palanca del crei­xe­ment de la demanda és la incer­tesa que genera un món cada cop més impre­dic­ti­ble o, almenys, que es per­cep com a tal. “La prin­ci­pal raó per la qual hi ha gent que com­pra or i després con­tracta els ser­veis de caixa forta per posar-hi els seus objec­tes pre­uats a dins és la para­noia: és gent que té por que un lla­dre entri a casa seva, que un incendi cali foc a tot el que té, que es pro­du­eixi un ter­ratrèmol o qual­se­vol altre des­as­tre natu­ral, o que hi hagi un col·lapse del sis­tema finan­cer i que vagi a reti­rar diners a un cai­xer i no surti res”, explica Sea­mus Fahy.

L’empresa Bar­ce­lona Vaults donarà feina a vuit per­so­nes en una fase ini­cial, però els plans de crei­xe­ment de la direcció fan pre­veure que aug­men­tarà a una vin­tena en els pròxims anys.

Del petroli, als diamants, l’or i la seguretat
Seamus Fahy, graduat en ciències empresarials per la Universitat de Limerick (Irlanda), va començar la seva carrera professional a l’Irish National Petroleum Corporation, on va adquirir molta experiència en el comerç de productes petroliers i la dinàmica dels negocis a escala global. Així va descobrir el mercat dels diamants i va fundar Voltaire Diamonds. De retruc va detectar la caiguda de l’oferta de caixes fortes i va muntar The Vaults Group i el va vincular a la compra i venda d’or.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.