Emprenedors

Recreacions virtuals de cors perquè els cardiòlegs assagin

VirTest és una empresa derivada que ha dissenyat una plataforma tecnològica després d’anys de fer recerca bàsica

La tecnologia d’aquesta ‘spin off’ permet als metges provar virtualment com es comportarà l’òrgan quan l’intervinguin

L’empresa de nova creació preveu començar a fer la comercialització a finals del 2026 o principis del 2027

El de Vir­Test és un pro­jecte empre­sa­rial que es fa rea­li­tat a par­tir de dues històries de recerca i inves­ti­gació inde­pen­dents que s’ajun­ten per la inter­venció de dos met­ges.

L’any 2016, dos pro­fes­sors i inves­ti­ga­dors del depar­ta­ment de tec­no­lo­gies de la infor­mació i les comu­ni­ca­ci­ons de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF), el catedràtic Óscar Cámara i Andy Oli­va­res, van començar a fer recerca en simu­la­ci­ons vir­tu­als amb ordi­na­dor en paci­ents que tenien fibril·lació auri­cu­lar (arrítmia); poc després s’hi va incor­po­rar Jordi Mill, com a estu­di­ant doc­to­rand, i van estar col·labo­rant braç a braç amb dos cardiòlegs inter­ven­ci­o­nis­tes, Xavier Freixa, de l’Hos­pi­tal Clínic, i Dabit Arza­mendi, del de Sant Pau.

Pocs anys després, Ain­hoa M. Aguado, com a tre­ball de fi de grau d’engi­nye­ria biomèdica també de la UPF, va dis­se­nyar una pla­ta­forma perquè el sani­tari pogués veure el cor en 3D.

Així que Arza­mendi i Freixa, en una de les ses­si­ons de col·labo­ració amb els inves­ti­ga­dors de la UPF, van creure que unint les dues inves­ti­ga­ci­ons podrien tenir una pla­ta­forma que els ajudés en les seves com­ple­xes inter­ven­ci­ons de cor per aju­dar a trac­tar l’arrítmia. El cas és que con­sis­teix en una ope­ració amb un alt risc, que és molt impre­vi­si­ble perquè cada cor no només té una forma dis­tinta dels altres sinó que es com­porta dife­rent, i no és fins que no està sent inter­vin­gut que no saben com pot reac­ci­o­nar l’òrgan.

Així que els inves­ti­ga­dors i l’estu­di­ant de la UPF, amb l’acom­pa­nya­ment dels dos cardiòlegs inter­ven­ci­o­nis­tes, van aca­bar cre­ant una pla­ta­forma web on els sani­ta­ris incor­po­ra­ven les imat­ges mèdiques, els inves­ti­ga­dors extre­ien el cor en 3D i, a par­tir d’aquí, el metge tri­ava un dis­po­si­tiu mèdic per fer la seva inter­venció, i el pro­grama simu­lava vir­tu­al­ment com es com­por­ta­ria aquest dis­po­si­tiu i sobre­tot com ho faria el cor durant la inter­venció i després.

La tec­no­lo­gia suposa un gran avenç perquè per­met als cardiòlegs fer una mena de pràctica prèvia vir­tual de l’ope­ració real per defi­nir quins abor­dat­ges reque­reix aquell cor en con­cret i com res­pondrà a l’ope­ració.

Reac­ci­ons

La seva pla­ta­forma va començar a des­per­tar un fort interès entre cardiòlegs inter­ven­ci­o­nis­tes però també entre grans cor­po­ra­ci­ons dels Estats Units que desen­vo­lu­pen dis­po­si­tius mèdics per fer inter­ven­ci­ons en aquest òrgan. Per als inves­ti­ga­dors i pro­fes­sors, poder donar res­posta a les deman­des de casos que els dema­na­ven es va con­ver­tir en una tasca inas­su­mi­ble i es van veure induïts a posar-se el bar­ret d’empre­ne­dors i con­ver­tir la seva recerca bàsica en trans­ferència tec­nològica. I va ser ales­ho­res que es van esta­blir les estruc­tu­res de Vir­Test, com a empresa deri­vada (spin-off) de la UPF que seguirà desen­vo­lu­pant la tec­no­lo­gia i que la comer­ci­a­lit­zarà.

“Jo, per­so­nal­ment, no estava massa incli­nat a fer el canvi, l’empre­ne­do­ria era un món total­ment aliè per a mi”, explica el jove engi­nyer biomèdic Jordi Mill, que és qui ha assu­mit la funció de con­se­ller dele­gat de Vir­Test. I en aquells moments de tran­sició de científics a empre­ne­dors és quan va entrar en escena la Uni­tat d’Inno­vació i Àrea d’Empre­ne­do­ria de la UPF, que els va aga­far de la mà i els va ori­en­tar i for­mar en tot allò que els man­cava per llançar-se a la pis­cina de l’empre­ne­do­ria.

Un acom­pa­nya­ment que, segons Jordi Mill, ha estat essen­cial per arri­bar fins aquí. Actu­al­ment Mill i Aguado dedi­quen el 100% del seu temps a fer rea­li­tat aquesta tec­no­lo­gia i por­tar-la al mer­cat.

Mill pre­veu que fins a finals del 2026 o prin­ci­pis del 2027 no podran començar a fer la comer­ci­a­lit­zació, ja que la pla­ta­forma està enmig del procés de mar­catge CE de la Comissió Euro­pea.

Men­tre superen tots els fil­tres que els exi­geix la vali­dació de la tec­no­lo­gia, Vir­Test està nego­ci­ant acords amb com­pa­nyies de dis­po­si­tius mèdics inter­na­ci­o­nals que els per­metrà acon­se­guir ja uns ingres­sos recur­rents.

Vir­Test ofe­reix a aquest sec­tor una opor­tu­ni­tat per estal­viar i gua­nyar en eficiència. Ara com ara, els assa­jos per pro­var els dis­po­si­tius mèdics que trac­ten el cor han de fer-ne ser­vir de porc, que a més d’un sis­tema més car que els vir­tu­als, òbvi­a­ment, no deixa de ser un òrgan dife­rent de l’humà.

Fins ara, la ini­ci­a­tiva ha rebut apor­ta­ci­ons i finançament públic d’uns 2 mili­ons d’euros amb ajuts lla­vor, pro­ducte i inno­vació de la Gene­ra­li­tat i el govern esta­tal, però no des­car­ten acu­dir a la inversió pri­vada per poder aga­far la dimensió que neces­sita el pro­jecte per expan­dir-se.

La idea
En els plans de Jordi Mill no constava convertir-se en un emprenedor. Mentre feia el doctorat a la UPF, volia fer recerca, però la tecnologia en què treballaven junt amb Óscar Cámara i Andy Olivares va despertar tant d’interès en el sector dels dispositius mèdics que no van poder defugir fer de la seva recerca un producte que arribés al mercat. I llavors es va engendrar VirTest.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.