Política

Bartomeu Compte

Cap de l’oposició a Besalú (Fem Besalú-AM)

“Es dona molta facilitat perquè ens visiti tothom, a Besalú”

“Cal que el turisme reverteixi a la població. Ara, fer venir visitants, per exemple, costa 4 euros a cada ciutadà i no hi ha retorn”

“Convindria ordenar la plaça de la Llibertat. Ara, és a can seixanta, s’ha de pacificar, i també els carrers del centre”

S’haurien d’harmonitzar les façanes del Prat de Sant Pere. Ara és un campi qui pugui

Bar­to­meu Compte, que ha estat durant dotze anys secre­tari gene­ral de CCOO a les comar­ques giro­ni­nes i dipu­tat al Par­la­ment per ERC en la legis­la­tura pas­sada, ana­litza en aquesta entre­vista els seu pri­mer any en política muni­ci­pal. Afirma que l’equip de govern de Junts ja els fa cas, però que li falta empenta.

Amb vostè ERC obre una nova etapa a Besalú?
Entenc que, quan ets dipu­tat d’ERC, t’has de com­pro­me­tre amb el par­tit, tot i que ahir vaig dei­xar de ser-ho. Jo encapçalo la llista Fem Besalú i dic això, perquè no és una llista pura­ment d’ERC, sinó que el que hi ha dar­rere meu són per­so­nes que no estan com­pro­me­ses o sig­ni­fi­ca­des política­ment i que cre­uen que hi ha coses per can­viar. En Jordi Gran, per exem­ple, havia estat a la llista del PSC i ha vin­gut amb mi més per amis­tat; havíem tre­ba­llat junts a Comis­si­ons Obre­res. Anem amb la marca blanca d’ERC, Acord Muni­ci­pal, més que res perquè, en deter­mi­nats moments, neces­si­tes el suport i una estruc­tura per conèixer les sub­ven­ci­ons i tenir un conei­xe­ment panoràmic.
Vostè diu que hi ha coses que s’han de can­viar a Besalú. Qui­nes?
Fona­men­tal­ment, temes de car­rers, temes turístics... Cre­iem que cal un canvi.
Des­gra­nem-les. Car­rers?
Sí, crec que Besalú té, com tots els muni­ci­pis, un pro­blema de finançament, però vam pas­sar uns anys bons i pot­ser es van pro­moure mol­tes acci­ons que per a un poble com Besalú com­por­ta­ven una impor­tant des­pesa. Em refe­reixo al pavelló i l’escola bres­sol. El pri­mer s’havia de fer, però en el cas de la segona pot­ser es va anar més enllà del que s’havia d’anar.
Tor­nem als car­rers.
Hem fet una pro­posta per al Prat de Sant Pere i l’alcalde ens ha dit que hi ha un procés par­ti­ci­pa­tiu, però ja sabem com fun­ci­o­nen aquests pro­ces­sos. La nos­tra pro­posta és fer una recensió i pre­sen­tar un pro­jecte per al car­rer Fran­cesc Cambó, que està molt mal guar­nit. En gene­ral, falta pavi­men­tació, enllu­me­nat, que sí que s’ha millo­rat però hi fal­ten detalls. Es tracta, doncs, de detalls, més que no pas de grans obres.
En què con­sis­teix el seu pro­jecte per al Prat de Sant Pere?
Nosal­tres pro­po­sem una reforma. La pla­ta­forma que hi ha davant de l’església s’ha d’eli­mi­nar, és una bar­rera arqui­tectònica on la gent pot pren­dre mal i no té cap sen­tit. També s’hi hau­rien d’har­mo­nit­zar les façanes; ara és un campi qui pugui. Falta també més il·lumi­nació, treure els esco­cells i tro­bar l’encaix d’una vege­tació amb una mitja lluna amb arbres a la banda contrària al tem­ple, reor­de­nar les ter­ras­ses... No dema­nem coses de tres mili­ons d’euros, sinó coses de sen­tit comú, que faci­li­tin pas­se­jar pel Prat. Hi cal, doncs, un canvi qua­li­ta­tiu que afa­vo­ri­ria un altre tipus de turisme.
Turisme?
Es pateix la mas­si­fi­cació. No és el mateix que a Bar­ce­lona, en què hi ha mol­tes altres qüesti­ons, però a Besalú també es dona molta faci­li­tat perquè vin­gui tot­hom. Ens tro­bem que hi ha llocs bas­tant inhòspits, com ara la plaça a l’estiu, però també cal que d’alguna manera el turisme rever­teixi a la població. En aquests moments, els bene­fi­cis van a uns deter­mi­nats sec­tors. Fer venir turis­tes costa 4 euros a cada ciu­tadà, però hau­ria ser al revés, és a dir, que revertís en posi­tiu.
No hi ha vida social?
Ens cal fer l’ins­ti­tut escola nou i cal també habi­tatge social per als joves i un espai social a l’antiga fer­re­te­ria de la plaça de la Lli­be­rat que ara havia tan­cat i que té sor­tida a una plaça que hi ha al dar­rere on hi ha la bibli­o­teca, el tea­tre... El pro­pi­e­tari s’hi posava bé i s’hi havia d’haver par­lat per arri­bar a un punt de tro­bada. Per a nosal­tres era estratègic; l’alcalde, però, va dir que no interes­sava. Tenim la sort que no s’hi obrirà una botiga de records, perquè si es fes seria la plaça dels sou­ve­nirs.
Però això ja es fa a can Cambó.
Ho està inten­tant fer, hi ha una edu­ca­dora cada dia una hora. Va una mica en la nos­tra idea, un espai on els joves i la gent gran sem­bla que hi van, que hi ha una pro­gra­mació, però això s’ha fet ara i coin­ci­deix amb el nos­tre pro­grama.
Molts visi­tants, més segu­re­tat?
Crec que havíem d’apro­fi­tar la inèrcia del Con­sell Comar­cal, que havia posat una càmera, per posar-ne una altra a la cruïlla entre les car­re­te­res de Girona, Figue­res, el car­rer Major i l’avin­guda Lluís Com­panys. Sí que con­vin­dria orde­nar la plaça de la Lli­ber­tat.
Expli­qui’s.
Ara, és a can sei­xanta, s’ha de paci­fi­car, i també el cen­tre. S’hi hau­rien de fer dues hores de càrrega i descàrrega i un autobús de molt poques pla­ces que uneixi el cen­tre amb bar­ris com Can Camps, que que­den lluny.
I no se’ls escol­ten?
Tenim la sen­sació que se’ns escolta en les idees que tenim al nos­tre pro­grama, però falta sen­si­bi­li­tat i una mica d’empenta. Algu­nes, com la millora de la xarxa d’aigua en baixa, són pro­pos­tes estratègiques i l’alcalde diu que quan s’hagin de fer ja tro­ba­ran ajuts.
En què es dife­ren­cien els pro­jec­tes de poble dels dos grups?
L’equip de govern pri­o­ritza molt les pedres i nosal­tres les per­so­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.