Política

UE amb els fonaments corcats

Les eleccions no han certificat l’auge de l’extrema dreta, que ve de lluny, sinó la seva normalització

Partits vinculats al nazisme i el feixisme posen a prova les bases democràtiques de la Unió

El PP europeu, allargant la mà a Meloni, ha donat una darrera empenta al seu blanquejament

Els comicis han estat un desastre històric per al govern de coalició de Scholz a Alemanya

Si d’alguna cosa s’ha par­lat durant la cam­pa­nya d’aques­tes euro­pees ha estat de l’auge de l’extrema dreta. En rea­li­tat, però, som ja en una altra fase: hem entrat de ple en l’època de la seva nor­ma­lit­zació i aquests comi­cis ho han cer­ti­fi­cat. Els con­ser­va­dors, libe­rals i soci­a­lis­tes final­ment han pogut man­te­nir la majo­ria. Durant els últims mesos, però, les enques­tes la posa­ven en perill i els con­ser­va­dors van deci­dir der­ro­car ofi­ci­al­ment el mur de con­tenció con­tra l’extrema dreta. Cre­ient que la neces­si­ta­rien, van ini­ciar l’ope­ració de blan­queig de Gior­gia Meloni, tra­ient-se de la màniga que hi ha una extrema dreta menys dolenta que una altra. En con­cret, la que dona suport incon­di­ci­o­nal a l’OTAN i s’oposa a Putin és la bona, han donat a enten­dre els popu­lars. Tant és que al seu país duguin a terme una reta­llada de drets i prac­ti­quin el revi­si­o­nisme històric. Com si els drets democràtics que hau­ria de defen­sar la UE fos­sin inter­can­vi­a­bles per aju­des mili­tars.

L’extrema dreta ha gua­nyat o ha pujat amb molta força en tots els països fun­da­dors de la Unió Euro­pea. Els casos més pre­o­cu­pants, per la seva rellevància, són els de França, Itàlia i Ale­ma­nya. Als dos pri­mers han gua­nyat les líders de les dues famílies de l’extrema dreta euro­pea, la iden­titària de Marine Le Pen i la ultra­con­ser­va­dora de Gior­gia Meloni. Men­tre que la segona posició obtin­guda per Alter­na­tiva per a Ale­ma­nya (AfD) ha evi­den­ciat que dei­xar de dis­si­mu­lar els lli­gams amb el neo­na­zisme no li ha res­tat vots. I a la CDU, la dreta ale­ma­nya, haver allar­gat la mà a l’extrema dreta no l’ha pena­lit­zat, ben al con­trari: s’ha eri­git en ven­ce­dora.

La nor­ma­lit­zació de l’extrema dreta és la con­seqüència natu­ral d’anys de blan­que­ja­ment. A Itàlia fa temps que fer apo­lo­gia del fei­xisme no està mal vist, sinó que fins i tot dona vots. A Ale­ma­nya, el nazisme està dei­xant de ser el gran tabú per a l’extrema dreta, que es comença a per­me­tre flir­te­jar-hi en públic. Quan cauen els cor­dons democràtics i es con­si­de­ren inter­lo­cu­tors vàlids actors vin­cu­lats al fei­xisme i al nazisme, se’ls legi­tima.

I també se’ls nor­ma­litza quan es cau en el parany de dir que “els extrems es toquen”. Aquest va ser el mis­satge que va llançar Ursula von der Leyen després de conèixer els bons resul­tats dels con­ser­va­dors, que li faci­li­ta­ran poder man­te­nir el càrrec. “Cons­trui­rem un bastió con­tra els extrems, tant d’esquer­res com de dre­tes”, va dir la política ale­ma­nya. Una decla­ració irres­pon­sa­ble i des­ho­nesta en un moment en què “el prin­ci­pal pro­blema per a la segu­re­tat naci­o­nal d’Ale­ma­nya”, segons han expres­sat els minis­tres d’Inte­rior del país els dar­rers anys, és la ultra­dreta i els seus intents de sub­ver­tir la democràcia mit­jançant atacs ter­ro­ris­tes. I no exis­teix el seu equi­va­lent d’extrema esquerra. Les decla­ra­ci­ons de Von der Leyen, així com haver allar­gat la mà a Meloni perquè creia que neces­si­ta­ria els seus vots, con­du­ei­xen cap a la nor­ma­lit­zació d’opci­ons polítiques que estan direc­ta­ment vin­cu­la­des al fei­xisme i al nazisme.

Un altre cas d’extrema dreta que ha sor­tit de la mar­gi­na­li­tat i pretén nor­ma­lit­zar-se és l’austríaca. L’FPÖ, el Par­tit per la Lli­ber­tat d’Àustria, fun­dat als anys cin­quanta direc­ta­ment per nazis, ha obtin­gut una victòria històrica.

Però on sens dubte s’ha encès l’alarma més gran ha estat a França. En les elec­ci­ons euro­pees fran­ce­ses hi ha una cons­tant des del 1979: totes les llis­tes que han rebut el suport del govern han obtin­gut uns resul­tats pit­jors que en les gene­rals. Com en molts altres països, les euro­pees solen ser­vir de vot de càstig o de toc d’atenció. Però el que ha acon­se­guit Emma­nuel Macron va molt més enllà d’aquesta tendència: és una des­feta històrica. Evi­den­cia el des­en­cert de l’estratègia macro­ni­ana d’inten­tar atra­par l’extrema dreta copi­ant-li les posi­ci­ons en matèria migratòria –con­di­men­tant-ho, això sí, amb més drets civils– i, al mateix temps, pre­ten­dre demo­nit­zar Le Pen. Macron i els seus imi­ta­dors han acon­se­guit ridi­cu­lit­zar la crida a un vot anti­fei­xista que tan bons resul­tats ha donat a Pedro Sánchez a l’Estat espa­nyol. I és que cal, com a mínim, apa­ren­tar creure-hi una mica, ni que sigui només en període elec­to­ral, com el cas de l’espa­nyol. Macron vol­dria fer un front repu­blicà con­tra la ultra­dreta per atu­rar Le Pen en les elec­ci­ons anti­ci­pa­des, però després de la des­feta no té prou força ni legi­ti­mi­tat per encapçalar-lo.

La victòria del can­di­dat de Ras­sem­ble­ment Nati­o­nal, Jor­dan Bar­de­lla, ha escla­fat Macron i ha obert les por­tes de l’Elisi a Marine Le Pen. Men­tre que l’extrema dreta fran­cesa ha pogut pre­sen­tar el delfí de Le Pen, Bar­de­lla, que s’ha sabut moure bé a les xar­xes i pes­car vot jove, Ger­mans d’Itàlia ha hagut de recórrer al peix gros, Gior­gia Meloni.

I és que, a diferència de Ras­sem­ble­ment Nati­o­nal, Ger­mans d’Itàlia és, bàsica­ment, Meloni. Ella és el par­tit. Fora de la pri­mera minis­tra, la for­mació post­fei­xista no té plan­ter ni gai­rebé altres diri­gents pre­sen­ta­bles. La for­mació, que no ha vis­cut cap procés sem­blant a una “des­di­a­bo­lit­zació”, com sí que han fet els fran­ce­sos, és plena de mili­tants i diri­gents locals vin­cu­lats al fei­xisme més des­a­com­ple­xat, al ter­ro­risme dels anys de plom, a ultres de fut­bol i, a més, molts són pro­clius a fer-se foto­gra­fiar fent la salu­tació nazi­fei­xista. I, mal­grat tot, és el pri­mer par­tit d’Itàlia.

Meloni ha gua­nyat el ple­bis­cit en què va trans­for­mar la man­cança de qual­se­vol altre can­di­dat pos­si­ble. Les pri­me­res decla­ra­ci­ons que va fer la mati­nada de diu­menge a dilluns van ser per cele­brar els resul­tats de la coa­lició de govern, feli­ci­tant també Força Itàlia i la Lliga. Tot i els bai­xos resul­tats dels seus socis, els neces­sita per con­ti­nuar gover­nant amb como­di­tat.

Amb tot, per a l’altre líder de l’extrema dreta ita­li­ana, Mat­teo Sal­vini, con­ti­nua la dava­llada. Es troba cada vegada més acor­ra­lat perquè té una rebel·lió interna per històrics de la Lliga Nord. Com el fun­da­dor del par­tit, Umberto Bossi, que va anun­ciar poc abans del dia de les elec­ci­ons que ni ell mateix vota­ria la for­mació de Sal­vini, sinó Força Itàlia.

A Ale­ma­nya, els resul­tats de les euro­pees també han estat un des­as­tre històric per al govern “semàfor” lide­rat per Olaf Scholz. El soci­al­demòcrata, que també havia inten­tat imi­tar l’extrema dreta en matèria migratòria, ha suspès amb majúscu­les el ple­bis­cit euro­peu, i no són pas poques les veus que, a Ale­ma­nya, li dema­nen que faci can­vis subs­tan­ci­als en l’exe­cu­tiu o que segueixi els pas­sos de Macron i avanci les elec­ci­ons, pre­vis­tes per al setem­bre del 2025.

Fa anys que l’extrema dreta va dei­xar de ser una amenaça i es va con­ver­tir en una rea­li­tat que governa o que forma part de governs de diver­sos països euro­peus. Aques­tes elec­ci­ons han ser­vit per posar en evidència que el procés de blan­que­ja­ment ha donat fruits i que la resta de par­tits van per­dent la por d’acos­tar-s’hi sense témer empas­ti­far-se. Aquesta legis­la­tura posarà a prova els fona­ments de la Unió Euro­pea. Caldrà veure fins on seran capaços d’aguan­tar el rosec dels corcs de l’extrema dreta.

131
escons
han obtingut els dos grups europeus d’extrema dreta. Caldria sumar-hi els eurodiputats ultres que hi ha al grup dels no adscrits.
Salis, elegida
Ilaria Salis, l’activista antifeixista detinguda en una presó d’Hongria acusada d’haver agredit dos neonazis, ha estat elegida europarlamentària per la llista d’esquerres Aliança Verds i Democràcia. La mestra d’origen sard va ser arrestada l’11 de febrer del 2023 en una operació dubtosa de la policia hongaresa. Després de molts mesos incomunicada i en condicions inhumanes, la seva aparició en una audiència judicial encadenada de mans i peus va fer despertarl’opinió pública i una onada de solidaritat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.