Política

Héctor Sánchez Margalef

Investigador del Cidob

“Ha faltat autocrítica envers l’ascens de la dreta radical”

“Els partits tradicionals fa molt temps que n’haurien d’haver fet, però en l’actual context de polarització es veu com un acte de debilitat”

“Per aprofundir més en la integració europea, es necessita un consens entre els països que ara mateix no existeix”

Segurament, veurem com es rebaixa l’ambició climàtica durant aquesta legislatura

Les elec­ci­ons euro­pees han sotra­gue­jat França i Ale­ma­nya, pilars fona­men­tals de la UE, i han sem­brat dub­tes sobre els efec­tes que tindrà l’aug­ment de la presència de l’extrema dreta al Par­la­ment d’Estras­burg.

Quina valo­ració fa de les elec­ci­ons? Què ha pas­sat?
Tenim dos titu­lars, que no s’exclo­uen: pugen les for­ces de dreta radi­cal, i els par­tits motors de la cons­trucció euro­pea –cris­ti­a­no­demòcra­tes, soci­al­demòcra­tes i libe­rals– més els Verds aguan­ten, sumen una mica més del 60% dels vots. La qüestió és saber quant més es pot ampliar aquest cen­tre polític que ha anat inclo­ent cada cop més par­tits abans que ens ado­nem que les visi­ons sobre Europa – la del PPE i la dels Verds, per exem­ple– són molt dife­rents entre si.
Quina lec­tura pre­val dels resul­tats: la més catas­tro­fista –onada ultra– o la més pragmàtica –hem sal­vat la majo­ria–?
Totes dues es com­ple­men­ten. El marge que tenen els par­tits tra­di­ci­o­nals per ofe­rir una alter­na­tiva als de dreta radi­cal encara exis­teix, però cada vegada s’anirà fent més petit. Men­tre hi hagi pos­si­bi­li­tats, soc opti­mista, però és veri­tat que cada vegada hi ha menys marge. A més, després d’aques­tes elec­ci­ons, als líders de par­tits que tin­guin repre­sen­tació al Con­sell [els estats] i que tin­guin a casa un par­tit rival que els colli a l’hora de cedir com­petències a la UE o d’avançar en la cons­trucció euro­pea, els serà més difícil donar llum verd al Con­sell.
I això en què es tra­duirà?
És bas­tant pro­ba­ble que, durant aquesta legis­la­tura, la cons­trucció euro­pea s’enca­lli i s’alen­teixi. I que les for­ces tra­di­ci­o­nals ano­me­na­des pro­eu­ro­pees tin­guin menys pos­si­bi­li­tats de pre­sen­tar una alter­na­tiva per a Europa.
De quina manera pot afec­tar el Pacte Verd un Par­la­ment Euro­peu més esco­rat a la dreta?
El Pacte Verd i el seu rebuig per part de la dreta radi­cal ha estat un dels temes trans­ver­sals de la cam­pa­nya. La mateixa Von der Leyen, que el tenia com una ban­dera del seu man­dat, se n’havia des­mar­cat.
Es deva­luarà el Pacte Verd?
Si Von der Leyen volgués, el podria man­te­nir vigent. Però és el que comentàvem abans: veu­rem quins par­tits i quins líders que s’asse­uen al Con­sell Euro­peu tenen o no incen­tius per con­ti­nuar en aquesta direcció. Segu­ra­ment, en aquesta legis­la­tura veu­rem una atu­rada i es rebai­xarà una mica l’ambició climàtica. De fet, el Par­tit Popu­lar Euro­peu ja se’n va començar a des­mar­car rebut­jant la llei de res­tau­ració de la natu­ra­lesa en la legis­la­tura pas­sada. Però també és veri­tat que tot això s’ha de nego­ciar en clau de Con­sell i que els soci­a­lis­tes hi poden posar les seves con­di­ci­ons.
El reforçament ultra farà que s’endu­reixi encara més la política d’immi­gració i asil de la UE?
Ja hi ha països que han dit que no com­pli­ran el pacte de migració i asil apro­vat aquesta legis­la­tura o que en dema­na­ran direc­ta­ment opt-outs [clàusula d’exempció]. Si veiem alguna cosa en la nova legis­la­tura refe­rent a la política de migració i asil, és que encara es voldrà fer més res­tric­tiva. Fins i tot par­tits soci­al­demòcra­tes han com­prat el dis­curs de la dreta radi­cal i, a vega­des, les seves mesu­res.
I res­pecte a la guerra a Ucraïna, pot can­viar la posició euro­pea?
No ho crec, perquè en prin­cipi Gior­gia Meloni, que és qui ara por­tarà la veu can­tant dins del seu grup, és pro Ucraïna i pro OTAN, i Iden­ti­tat i Democràcia no compta per a aquests temes. Però és veri­tat que això pot can­viar si Trump és l’ele­git als EUA.
I els plans per a l’ampli­ació de la UE als Bal­cans i a Ucraïna?
La data que s’ha fixat per a l’ampli­ació, el 2030, és simbòlica; per tant, d’aquí a lla­vors, ja ho veu­rem. Però sí que els par­tits de dreta radi­cal són, en prin­cipi, con­tra­ris a l’ampli­ació, bàsica­ment per un tema de diners i d’immi­grants: és cos­tosa i cre­uen que pot deri­var en movi­ments migra­to­ris d’aquests països que entren cap al nord i el cen­tre d’Europa. No crec que es facin pas­sos enrere en aquest ter­reny, però segur que no se’n fan cap enda­vant.
Hi ha risc de reversió de drets?
En prin­cipi no, perquè el Tri­bu­nal de Justícia de la UE els hau­ria de garan­tir. Tot i que el que hem vist fins ara és que, men­tre els par­tits de dreta radi­cal es com­por­tin a Brus­sel·les, hi man­tin­guin un cert con­sens, a escala naci­o­nal poden fer i des­fer més o menys el que vul­guin.
Els par­tits tra­di­ci­o­nals no hau­rien de fer autocrítica i pen­sar per què creix la ultra­dreta?
Fa molt temps que n’hau­rien d’haver fet. Però, en un esce­nari de pola­rit­zació tan gran com l’actual, l’autocrítica no es veu com una cosa posi­tiva, sinó com un acte de debi­li­tat amb què ata­car el rival.
El pro­jecte d’inte­gració euro­pea està blo­que­jat?
Rela­ti­va­ment. Si mirem la legis­la­tura pas­sada, els pas­sos enda­vant han estat gegants, d’una escala que pot­ser no vèiem des de l’euro: les vacu­nes, els fons Next Gene­ra­tion, la res­posta a la guerra a Ucraïna... S’hau­ria pogut fer més, segur, però venint d’on veníem s’ha fet bas­tant. El pro­blema és que es neces­sita més i per acon­se­guir-ho cal un con­sens entre els països que ara mateix no exis­teix.
Què ho frena?
Es vol que els Next Gene­ra­tion siguin una cosa d’un sol cop, perquè és una res­posta a una crisi molt excep­ci­o­nal, com la pandèmia. Però el cert és que neces­si­taríem que aquest ins­tru­ment fos per­ma­nent i s’allargués, perquè neces­si­tes moltíssi­mes inver­si­ons per fer front als grans rep­tes que viu la UE com a enti­tat política. El pro­blema és que hi ha països i par­tits que no ente­nen que no va ser qüestió d’una crisi excep­ci­o­nal, sinó que vivim en una per­ma­crisi que neces­sita una res­posta per­ma­nent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.