Política

Anna Buxó Calzada

Portaveu d’ERC i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro

“El porta a porta era delicat, però calia implantar-lo”

Buxó ha assumit el rol d’oposició, després de la pèrdua de vots d’ERC després del canvi del model de recollida d’escombraries

Respecte al nou executiu de Tots per Santa Cristina, troba a faltar una planificació a més llarg termini, a més de la gestió del dia a dia

Buxó, número dos de la llista cristinenca d’ERC el 2023, va assumir el rol de portaveu arran de la renúncia de l’exalcaldessa Lourdes Fuentes, que va renunciar a l’acta davant la pèrdua de suports.

El grup d’ERC va davallar de cinc a dos regidors en els darrers comicis havent governat. A què ho atribueixen, a part de la davallada general?
Potser el 2019 la marca havia pujat molt, coincidint amb les europees. I ens va castigar també l’abstenció. Ens sap greu, perquè s’havia fet molta feina, tot i els mesos perduts per la covid i les destrosses del Glòria, i en quedava per fer.
Quin balanç fan del nou govern, dotze mesos després?
Ens arriba un cert descontentament, perquè van vendre solucions ràpides, que la gent va comprar. I continuem veient queixes similars. Les obres al carrer Llibertat havien d’estar al desembre passat, i ja som al juny següent. O la pavimentació dels entorns del pavelló, pendent. Han aprofitat alguns projectes que estaven a punt, però d’altres sembla que els costen, potser perquè eren nostres. Van retirar coses del pressupost, i ara han anat reincorporant-ne algunes amb modificacions de crèdit, com en la subvenció per a l’institut o assessorament urbanístic. No veiem un rumb o una planificació clara. Van fent segons es van trobant, com en les puges de sous.
Les van criticar al ple...
Van argumentar que s’equiparaven amb els tècnics, però un regidor o un alcalde són polítics. Han d’aportar idees i prendre decisions. Tampoc no ens va agradar que es fes en un ple extraordinari, que s’avançava teòricament per no coincidir amb les festes de Nadal, però sobretot perquè era la segona puja de sou des del juliol, a l’inici de mandat. I a molts veïns no els ha agradat, perquè per a segons quines altres necessitats la resposta és que no hi ha pressupost.
També parlava de la planificació a més llarg termini.
Alhora, observem que han anat plegant molts tècnics importants. Secretari, interventora, TAG, l’arquitecte, els caps de recursos humans i la brigada...
Pot ser que hagin trobat millors condicions salarials en altres consistoris?
Pot ser, segurament ha estat en part per això. Però és molta coincidència.
Com veuen el futur del POUM, el pla general urbanístic encara pendent?
Falta un informe favorable de Costes i la resposta d’Urbanisme de Girona. Esperem que s’acabin de resoldre els problemes i és un document que es va treballar en l’anterior mandat, amb l’alcalde actual com a regidor d’Urbanisme. Creiem que serà un planejament favorable, per a l’habitatge protegit o mirant de facilitar la recepció d’algunes urbanitzacions històriques pendents.
Hi esperen algun canvi?
En la darrera aprovació al ple, el mandat passat, tothom hi va votar a favor menys el mateix Xifre i l’altra regidora que va sortir de l’equip de govern, que es va abstenir. Però l’equip redactor és el mateix.
Potser va plegar per la incomoditat amb el resultat final?
No va plegar. Si hagués plegat hi hauria entrat algú altre de la llista d’ERC. Ens arribava que preparava un nou partit. I al final, des de la direcció, ens van recomanar que hi talléssim la relació. Va posar el POUM o el porta a porta com alguns dels motius. I el porta a porta, mesos després, l’ha tret del seu barri.
El porta a porta li va passar factura, a ERC?
És una qüestió delicada, però veient la patata calenta del tancament de Solius, calia implantar-lo. Ara els tocarà apujar taxes d’escombraries, i si nosaltres haguéssim continuat al govern, hauríem hagut d’apujar-les igualment. Aquí no podem criticar res.
Com veuen el desenllaç de la biblioteca, que s’ha encarit?
Estem esperant que es pugui acabar l’obra i s’adeqüi l’interior i el mobiliari. Es va deixar escapar una subvenció que podria haver pal·liat sobrecostos a inici de mandat. I diuen que no els ho vam recordar, però l’alcalde havia estat al nostre govern i sabia com estaven les coses.
Una de les reivindicacions del seu grup és la d’una millor gestió de la gran zona natural de l’Ardenya, que voldrien que es fes de forma conjunta amb les Gavarres. I en això han sumat tant el nou govern com els altres grups municipals al consens.
És un tema important, que ja va començar a treballar el nostre regidor David Segarra el mandat passat. L’Ardenya i Cadiretes és un patrimoni que tenim, amb molts valors que van més enllà dels ambientals. Megàlits, assentaments arqueològics com Plana Basarda. Convindria que altres municipis implicats, com ara Sant Feliu de Guíxols, Vidreres, Tossa o Lloret, hi estiguessin d’acord, i sembla que tant per part de la Diputació com de la Generalitat hi havia predisposició a enfortir el Consorci de les Gavarres.
Què hi prioritzarien, en la gestió?
Ja és una zona protegida com a PEIN, però hi ha molta feina a fer no només per mantenir els boscos, sinó per exemple per ordenar els usos recreatius. És una zona molt concorreguda per passejants i esportistes. Corredors, ciclistes i també motoristes. I tothom ha de tenir el seu dret a practicar esport i gaudir-ne, però també deures i normes a respectar.
A escala local, què prioritzarien com a inversions?
Insisteixo que cal planificació, i ens agradaria conèixer-la, debatre-la i votar. No teníem dèficit i hi ha romanent que permet tirar endavant recorrent també al crèdit. De moment, tampoc s’han convocat pressupostos participatius. El nou govern volia redefinir el model, però no en sabem res més.
Quina estratègia de mandat seguiran a l’oposició i quins plans té per al 2027?
És massa aviat per parlar de les pròximes eleccions. Som un equip i n’anirem parlant. No tindré cap problema, si es presenta algú més capacitat, per fer un pas al costat. L’objectiu ara és continuar treballant i aprenent en el nou paper d’oposició, que encara és més complicat quan tens un grup amb majoria absoluta al davant. Però volem fer aportacions, entendre’ns i superar l’etapa de confrontació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.