Política

Maite Aymerich

Cap de l’oposició a Sant Vicenç dels Horts (Junts per Sant Vicenç - ERC)

“Hi ha lloc perquè Sant Vicenç creixi sense posar el peu als horts”

“En els últims cinc anys tot el que ha anat inaugurant el govern del PSC és obra de Junts per Sant Vicenç. Els falta ambició”

“Que un govern hipotèticament d’esquerres digui que la gratuïtat de l’I2 el fa anar malament, és molt gros”

Molt abans que existís Junts per Catalunya i abans i tot de Junts pel Sí, ja hi havia a Sant Vicenç dels Horts una candidatura que es deia Junts per Sant Vicenç, que aplega ERC, Vicentins pel Canvi i EUiA. Maite Aymerich, que va agafar el relleu d’Oriol Junqueras al capdavant del govern municipal, va ser alcaldessa fins al 2019. D’aleshores ençà és cap de l’oposició, ara amb un regidor menys que el PSC.

Com va viure Sant Vicenç els anys del procés?
Com a alcaldessa va ser un moment molt complicat i tens. Persones de l’entorn socialista eren enviades als plens per boicotejar-los amb crits i faltes de respecte a l’alcaldessa. Nosaltres, en canvi, fem una oposició responsable i de poca cridòria. Em semblaria molt poc just dir que hi havia crispació quan el que hi havia era la defensa d’uns drets i l’intent d’aniquilació d’aquesta defensa.
Som al poble més pobre de l’àrea metropolitana i amb més atur de la comarca.
Sí, aquest és un gran llast que portem. De fet, Sant Vicenç va ser el darrer en moltes coses: a tenir institut, biblioteca... Per poder tirar endavant hi ha tres pilars fonamentals: l’acció social, l’educació i la feina. En els darrers vuit anys, les empreses que s’han instal·lat al nostre municipi ho han fet per obra del govern de Junts per Sant Vicenç. El PSC ha fet zero.
Faci balanç del primer any de govern socialista amb els comuns.
L’anterior govern va ser del PSC amb Ciutadans, no ens n’oblidem. Amb el nou govern vam fer un acord de pressupostos per poder incidir en les polítiques municipals, però tot continua igual. Hem de fer el càlcul de com s’ha incrementat la plantilla amb persones properes al PSC, amb processos de selecció dubtosos. La gestió econòmica també es porta molt malament: es malbaraten molts diners i després diuen que no n’hi ha quan tenim el pressupost més alt de la història. Així justifiquen l’increment d’impostos i de taxes. I, després, no hi ha visió ni ambició política. Van estar quatre anys dient que no havien trobat res als calaixos, quan els vam deixar més de trenta propostes, i ara ens trobem que en aquests cinc anys que han passat des que jo no governo tot el que estan inaugurant és obra de Junts. Van inaugurar la rehabilitació de Can Comamala, el centre cívic de la plaça de la Pau, el centre cultural Virgínia Amposta, el pas que comunica Sant Vicenç amb Santa Coloma de Cervelló, la segona fase de la llera del riu... Abans vivíem d’esquena al riu i va ser el govern d’Oriol Junqueras, que va ser visionari, qui va veure que el riu era una artèria de comunicació amb els municipis veïns, de gaudi i de proximitat amb la natura. Ara els falta visió i ambició de poble, aspirar a més.
La gratuïtat de l’I2 va agafar el municipi a contrapeu?
Jo diria que el PSC estava mirant a una altra banda. Tirar pilotes fora és una cosa que fa molt aquest govern de mala gestió i poca visió. Tot és culpa sempre dels altres, de la Generalitat, de qui sigui. Que un govern hipotèticament d’esquerres digui que la gratuïtat el fa anar malament, és molt gros. Es van desdir d’un projecte d’escola bressol i n’han fet una en un altre emplaçament que és petita. No han incrementat les places. El curs passat 130 famílies es van quedar sense plaça pública, és gravíssim, i han hagut de renunciar a portar els seus fills a l’escola bressol o han iniciat l’escolarització fora del municipi. Una política d’esquerres de veritat ha de tenir visió i ha de posar els recursos. Doncs no, ells han fet la seva escola bressol només perquè no sigui la que va projectar Junts per Sant Vicenç.
Què passa amb la residència de la gent gran?
L’emplaçament que hi ha previst actualment és el tercer que s’ha plantejat. Han passat cinc anys i no s’ha fet res. Primer volen el concert de places. Que expliquin quin municipi de tot Catalunya té el concert abans de tenir les places. Això no existeix. Estan enganyant la gent. Va venir el conseller Chakir el-Homrani i vam signar un document de compromís amb el nombre de places que es concertaven. Això estava lligat. Amb aquest document Molins de Rei, que té un govern socialista, està tirant endavant una residència de la gent gran. Però si tu no tens el projecte, quan hi ha diners, tampoc no els pots demanar. No només no tenim residència, sinó que com que les places de concert es van distribuint territorialment, no per municipis, sinó per àrees territorials i zones d’influència, si no ens espavilem, quan s’hagin de negociar les places per al Baix Llobregat, Molins ja tindrà residència, Pallejà ja en tindrà unes quantes i Sant Vicenç arribarà el darrer. Hem de tenir visió, ambició i ser valents, i jo crec que a aquest govern li’n falta.
Com s’ha de reordenar l’anomenada Clau 9?
És una pastilla amb material de construcció que estem tots d’acord que s’ha d’endreçar i ens sembla una oportunitat. Es podria expropiar per fer un pavelló esportiu, espai verd, un gran espai per a esdeveniments o concerts, un hotel... Sant Vicenç no té cap hotel i quan ve gent internacional l’hem de portar a Molins, que en té tres, o a Martorell. Tenir un hotel genera sinergies per poder atraure activitat empresarial. S’hi poden fer aquestes coses o altres, però nosaltres en el que estem en contra és que s’urbanitzi la part on hi ha camps. Que no és parc agrari? D’acord, no és parc agrari, perquè fa molts anys que el parc agrari es va dibuixar amb aquesta vocació, que tota aquesta peça quedés fora per poder-la urbanitzar. Però ens diem Sant Vicenç dels Horts i volem preservar la zona agrícola. Sant Vicenç ha de tenir un creixement limitat. Defensem el creixement sostenible a la trama urbana i no posar peu a l’altra banda de la carretera, perquè seria obrir un meló que ja sabem cap a on va: amb la mirada posada en la zona agrícola com a espai especulatiu. El que es fa amb la Clau 9 és especular, perquè allò que pot ser públic es quedarà en mans privades, encara que es facin uns quants pisos d’habitatge públic. La Clau 9 és d’expropiació forçosa si volem evitar un pelotazo en tota regla. Perquè allò que val ics, valdrà tres vegades més. El pla general metropolità no preveu el creixement a l’altra banda de la carretera. Nosaltres plantegem créixer dins de la trama urbana. Hi ha lloc per créixer sense haver de posar el peu als horts.
Què s’ha de fer amb la residència de la Guàrdia Civil?
L’alcalde ha de ser valent a Madrid i demanar als seus que retornin els pisos. Es va fer aquesta cessió perquè havia de ser una casa quarter, un allotjament que presta serveis. En aquest moment només hi ha la residència. Com que no presta el servei i és una cessió d’un terreny del municipi, en el moment en què les condicions de la cessió desapareixen, el que s’ha de fer és tornar allò al municipi. No estem parlant que la gent hagi d’anar a viure al carrer, però tenim la caserna més gran de l’Estat a Sant Andreu de la Barca, que pot acollir, o que se’ls busqui un habitatge a Sant Vicenç, no hi ha cap problema, però traiem la tanca i donem les mateixes oportunitats a la resta de vicentins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.