Política

Jordi Pibernat

Alcalde d’Anglès (Junts)

“La variant tindrà un impacte qualitatiu directe per als veïns”

“Amb la variant, la zona industrial, aturada des de fa vint anys, es podria reactivar. Ja hi ha empreses que s’hi han interessat”

“Tenim una herència molt important. Hem d’aconseguir que la imatge d’Anglès estigui a l’alçada dels serveis i atractius que hi ha”

Ens agradaria obrir el museu a la Burés el gener del 2025. És un dels atractius històrics del municipi

Jordi Piber­nat Casas (Sant Joan les Fonts, 1974) és mes­tre. Era tinent d’alcalde el 2021 quan l’alcal­dessa Astrid Des­set va ser nome­nada direc­tora de l’Admi­nis­tració Oberta de Cata­lu­nya (AOC). Reco­neix que hi ha molta feina a fer i no és fàcil.

Quin balanç fa d’aquest any?
Ha sigut un pri­mer any molt intens tot i que ha sigut de con­tinuïtat. Bona part de l’equip de govern és nou i amb mol­tes ganes. Vam aca­bar el man­dat amb pràcti­ca­ment tot el pla ante­rior amb els objec­tius acon­se­guits. I ara estem exe­cu­tant el nou pla. Estem mode­ra­da­ment satis­fets.
Com afec­tarà la vari­ant?
Fa tres anys que vam començar les obres. L’afec­tació que pot tenir la vari­ant dins el poble és el tema de con­versa. Des d’un prin­cipi vam tenir molt clar que fins que la vari­ant no entri en fun­ci­o­na­ment és impos­si­ble saber quin impacte tindrà. Els cami­ons pas­sa­ran tots per fora. Però com afec­tarà el cen­tre, amb el trànsit dels cot­xes, no ho podem saber. S’obre l’opor­tu­ni­tat de recu­pe­rar el prin­ci­pal vial d’Anglès com a via cèntrica. Si pas­sem de 8.000 vehi­cles a no arri­bar a 2.000, el canvi és subs­tan­cial. Hi ha la qüestió de vore­res, de cir­cu­lació... Des de l’àrea d’Urba­nisme s’ha encar­re­gat a la UdG un pro­jecte per ana­lit­zar les dife­rents mane­res amb què es podria enfo­car la incidència de la vari­ant. Ens agra­da­ria que s’obrís al setem­bre, coin­ci­dint amb les Gales.
Quina radi­o­gra­fia fa d’Anglès?
És un poble que està situat en un espai, molts anys, cruïlla de car­re­te­res. Durant una època ha estat una població amb mol­tes poten­ci­a­li­tats, vida i indústria. L’última crisi va afec­tar molt fort, i durant una colla d’anys hem estat amb un deute molt impor­tant que ha afec­tat el dia a dia. Anglès ha pas­sat una època amb les vibra­ci­ons molt bai­xes. Sor­tir d’aquí és com­pli­cat, difícil. No tenim molts ingres­sos perquè no hi ha polígon indus­trial. Inten­tem opti­mit­zar al màxim els recur­sos que tenim. No ens podem emmi­ra­llar amb muni­ci­pis de la comarca amb una població sem­blant. Hauríem d’estar jugant a la lliga de Cal­des de Mala­ve­lla, Vidre­res, Maçanet, Sant Hilari… En l’aspecte pres­su­pos­tari estem a dar­rere. Per a nosal­tres no ha de ser excusa per no sor­tir d’aquest petit pou.
Com ho estan fent?
Amb la vari­ant s’arre­gla­ran també els acces­sos. S’està tirant enda­vant una zona comer­cial que urba­nit­zarà una part de l’entrada del poble. Amb la vari­ant, la zona indus­trial, atu­rada des de fa vint anys, es podria reac­ti­var. Hi ha empre­ses que ja s’hi han interes­sat. L’habi­tatge està mala­ment, com arreu. Tenim diver­ses zones que es podrien desen­vo­lu­par urbanísti­ca­ment però no hi ha interès dels cons­truc­tors pri­vats per fer-hi pisos o cases. No apos­ten per Anglès. Cons­truir un pis a Anglès o a Vila­bla­reix costa el mateix, però ven­dre’l no.
La vari­ant, doncs, es pre­senta clau per redreçar la situ­ació?
Hi veig poten­ci­a­li­tats a l’hora de desen­vo­lu­par les zones indus­tri­als, i això pot reper­cu­tir en l’aug­ment dels ingres­sos cor­rents de l’Ajun­ta­ment. D’aquesta manera podríem des­ti­nar-los a les vore­res. Hi ha uns quants car­rers que neces­si­ten que s’asfal­tin. La vari­ant tindrà un impacte per a la millora de la qua­li­tat de vida dels veïns que viuen al car­rer Indústria. Això és evi­dent. És un impacte directe. El segon, espe­rem, que sigui en el desen­vo­lu­pa­ment de la zona indus­trial. Per a l’eco­no­mia muni­ci­pal ani­ria molt bé. Hem de ser capaços de rever­tir, amb l’aug­ment de la capa­ci­tat d’inversió, la situ­ació. També tirem enda­vant dues pis­tes de pàdel a la zona espor­tiva, volem arran­jar la pista de l’estació per poder fer-hi actes. També a l’antiga Creu Roja hi posa­rem la comis­sa­ria. A l’antiga estació de tren hi farem una ludo­teca i un espai per a les famílies. Hi ha molta pre­o­cu­pació per la inse­gu­re­tat ciu­ta­dana. Ins­tal·larem càmeres a dife­rents punts del poble. També un nou web muni­ci­pal. El pro­jecte és a qua­tre anys, però ara es demana molta imme­di­a­tesa i tots els pro­jec­tes neces­si­ten un ordre, seguir una pauta. Per exem­ple hi ha un car­rer que cal asfal­tar però s’ha d’espe­rar fins que la vari­ant no esti­gui oberta. Les pres­ses no ens han de con­di­ci­o­nar, però cal anar també a la idea. Són els dos rit­mes que cal por­tar.
Com està el museu a la Burés?
S’ha fet tota la museïtzació inte­rior. Serà un museu molt interes­sant per a esco­les i per divul­gar la història d’aquesta zona. No és gens pre­tensiós, ni de rea­li­tats vir­tu­als. El que tenim són els objec­tes històrics, de valor. I una radi­o­gra­fia de la zona: la mine­ria, la fusta, el riu, el tèxtil… N’estic molt satis­fet. La segona fase és l’ade­quació del que no es veu, i tot el que fa falta per tenir l’alta d’acti­vi­tats. S’ha de lici­tar. Ens agra­da­ria obrir-lo el gener del 2025, tot i que és una mica just. Soc d’anar per pas­sos. Pri­mer l’hem d’aca­bar. Coin­ci­dirà amb la zona comer­cial que s’està fent a l’exte­rior i que millo­rarà molt l’accés al museu, amb una plaça. Qui no hagi vin­gut a Anglès des de fa uns quants anys i s’hi passi l’any vinent, no el conei­xerà.
Serà un reclam turístic?
A més, també tenim el barri antic. Volem fomen­tar la reha­bi­li­tació de cases pri­va­des. Fa uns anys vam posar en marxa una apli­cació, que és una escape room, que et per­met fer una visita històrica pel barri antic. Hem notat més afluència de gent. No tenim ofi­cina de turisme perquè no hi ha un volum sufi­ci­ent. Però hem de posar Anglès al mapa: és un poble que és a quinze minuts de Girona i té dos béns cul­tu­rals d’interès naci­o­nal, una màquina de vapor única a Europa, un barri gòtic ben con­ser­vat, el tram de pesca més impor­tant del sud d’Europa, un res­tau­rant amb estre­lla Mic­he­lin… Tenim una herència molt impor­tant, però la imatge que es per­cep no és aquesta. Cal que la imatge esti­gui a l’alçada dels ser­veis i atrac­tius que hi ha. A Anglès falta inver­tir en mobi­li­tat i acces­si­bi­li­tat.
Par­lava d’un “petit pou”. Com estan les arques muni­ci­pals?
Vam arri­bar a tenir un dèficit astronòmic per diver­ses qüesti­ons. En els últims anys l’endeu­ta­ment ha bai­xat de manera impor­tant. Ara estem vora el 40%. En deu anys s’ha fet un esforç molt bèstia. S’han eixu­gat 7 mili­ons d’euros. És clar, són diners que no s’han pogut inver­tir en millo­res per a Anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.