Opinió

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

Víctimes de l’extracció

Sota un model de creixement econòmic basat en l’extracció sense aturador dels recursos, limitats, del planeta, el conflicte ambiental és servit, a les àrees geogràfiques més vulnerables.

Com documenta l’Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) que impulsen investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB), fins a un 75% dels conflictes ecologicodistributius que hi ha al món es localitzen geogràficament a països amb rendes baixes. El mapa interactiu de l’EJAtlas, que porta dotze anys elaborant-se, ha documentat ja més de 4.100 casos, el 19% dels quals estan provocats pels combustibles fòssils i la generació d’energia; un 19%, per l’extracció minera, i un 13%, per l’agroindústria, la pesca i l’explotació de boscos. És destacable que creixen les disputes vinculades a les energies renovables i la transició energètica. El registre de l’EJAtlas també serveix per dur al primer pla l’activisme local que lluita contra la injustícia ambiental. Val a dir que aquests focus de resistència aconsegueixen suspendre o endarrerir al voltant del 25% dels conflictes, tot actuant en el doble eix de la mobilització de la gent i l’acció als tribunals. Com diu Joan Martínez Alier, economista ecològic de l’ICTA-UAB i cofundador de l’EJAtlas, “el moviment de la justícia ambiental global juga un paper molt rellevant en la mitigació de la crisi climàtica i el deteriorament ambiental a escala mundial. És l’ecologisme dels pobres i els indígenes, que lluiten contra l’extracció de combustibles fòssils, la mineria a cel obert, les plantacions d’arbres o les preses hidràuliques.” Val a dir que, com assenyala la investigadora Mariana Walter, “el 31% dels conflictes registrats comporten la repressió dels defensors ambientals, en un 18% són víctimes de violència física i en un 13% són assassinats”. En aquesta cartografia de conflictes ambientals, s’hi identifiquen més de 5.000 empreses, però, com ens fa veure el coordinador de l’EJAtlas, Marcel Llavero-Pasquina, “unes cent empreses especialment conflictives estan involucrades en un terç dels casos recollits”. Un 41% de les empreses pertanyen a països rics, mentre que només el 25% dels conflictes s’esdevé en aquests països. Tot i que la majoria de fets tenen lloc a països de rendes baixes, el país amb més conflictes registrats a l’EJAtlas és els Estats Units, amb el 10% dels casos, seguit de l’Índia (9,6%), Mèxic (7,1%), la Xina (6,2%) i el Brasil (5,2%). A l’Estat espanyol, l’EJAtlas ha recopilat fins a 111 casos, entre els quals destaca la contaminació de l’aigua per nitrats a Osona o per lindà a Sabiñánigo (Osca), l’esfondrament de l’abocador de Zaldibar (Biscaia), la construcció il·legal d’un hotel al Parc Natural del Cabo de Gata (Almeria) o la mina de liti a cel obert de San José de Valdeflores (Càceres).

75%
dels conflictes ambientals que han documentat els investigadors de l’Altes de Justícia Ambiental tenen lloc a països de rendes baixes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.