Administracions

David Moyano

Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Navata (Compromís x Navata)

“No volem un mar de plaques fotovoltaiques a Navata”

“Hem d’anar tots junts per intentar parar legalment aquest projecte, presentant recursos fins aconseguir una moratòria”

“Volíem treballar junts, però no se’ns ha tingut en compte. Per això no s’ha pogut, per exemple, consensuar els pressupostos”

Pensem que la gent del poble fins ara no ha apreciat gaires canvis amb el nou equip de govern

El cap de l’oposició de Navata, David Moyano (Compromís x Navata), remarca la importància d’oposar-se al parc de plaques solars que es vol implantar al municipi. En aquest sentit, Moyano destaca la total coincidència amb el govern, de Som Navata. El seu grup va perdre les eleccions per només quatre vots. I per això els hauria agradat poder consensuar propostes amb el govern; però diu que, fins ara, no ha estat possible. Lamenta la manca d’inversió que es fa, donada la bona situació econòmica de l’Ajuntament, i li agradaria desencallar projectes coincidents dels respectius programes.

Canvi en el govern de Navata. Ha passat un any. Com el valora?
Pensem que la gent del poble fins ara no ha apreciat gaires canvis amb el nou equip de govern. Sí que és veritat que Som Navata està mirant com es pot gestionar un Ajuntament, perquè són nous i mai havien governat. És un grup que s’ha anat renovant al llarg dels diferents mandats. Ells han estat a l’oposició fins que, ara, governen, però per quatre vots de diferència amb nosaltres.
Només quatre vots!
Vam tenir una forta abstenció, per dir-ho d’alguna manera. Molta gent confiava que sortiríem perquè érem del tarannà de l’anterior govern. Sempre havíem sortit i, per la confiança, segurament no van poder venir a votar ni van fer el vot per correu.
Un marge molt ajustat, certament.
I, precisament, si partim d’aquesta diferència de quatre vots, ens hauria agradat entrar a poder consensuar propostes i treballar en equip. No ha estat possible.
Ho van explicitar?
Des del minut zero vam demanar entrar a formar part de les juntes de govern amb veu i vot, conscients de la nostra minoria. Volíem treballar junts, però no se’ns ha tingut en compte. Per això no s’ha pogut, per exemple, consensuar els pressupostos, ni diverses partides.
Continuem amb les eleccions. Quina valoració fa del resultat que van treure?
Ho hem analitzat en perspectiva, sí. La nostra també era una candidatura renovada i amb molts de canvis. No som afiliats al partit de Junts, tots som independents, però venim d’aquest suport.
I d’un alcalde històric.
Sí que hi ha la petja d’aquests trenta-sis anys de Jaume Homs d’alcalde. Jo he estat amb ell. Però per això vam renovar a fons la nostra candidatura. Per canviar la manera de treballar i aportar propostes noves.
Què els preocupa de l’acció del govern?
La inversió que pensem que podria fer i no es fa. Especialment perquè ens permetria anar avançant en millores d’obres, de carrers i places o de mobiliari urbà, que ha anat envellint. És important invertir en aquest sentit, i això ja es pot fer.
Quina és la salut econòmica de l’Ajuntament?
Fa poc vam fer una comissió especial de comptes i estem molt bé econòmicament. Estem parlant de fluxos d’actius de tresoreria superpositius, d’imports patrimonials també positius, avalats per informes tècnics. Amb aquest escenari, creiem que val la pena avançar.
Així ja es podria fer més.
Sí, és un dels punts que anem reivindicant. L’herència del seny i l’austeritat, però no immobilista, de l’anterior govern. Navata és un poble que no s’ha hipotecat i tampoc ha estat ofegat pels crèdits. Per això no entenem que no s’estigui invertint.
Què els retrauria?
Aquest govern va dir ja en campanya electoral que no faria moviments de partides de crèdits. Nosaltres considerem que aquests són necessaris i entren en la naturalesa mateixa d’un Ajuntament.
D’aquí allò que deia del consens.
Sí, ens agradaria poder avançar en tot allò que coincidim dels nostres programes, com ara les càmeres lectores de matrícules, per posar un exemple.
Ara que parla de coincidències. Hi ha un tema que preocupa, com és el parc de plaques fotovoltaiques. Com ho veu?
No volem un mar de plaques fotovoltaiques a Navata. Quan van començar a aterrar aquests projectes ja ens hi vam oposar presentant recursos. La resta es van anant tombant-se i ara queda el de Navata que afecta Lladó.
I el govern?
Ens van demanar de col·laborar i els vam dir que encantats, que volíem continuar en aquesta línia. Ara fa poc l’Ajuntament va presentar un recurs d’alçada, quan la Generalitat va aprovar aquest projecte. Estem en aquesta posició.
La unitat sempre és bona.
I, a més, pensem que el nostre pes és important, perquè hi creiem. Hem d’anar tots junts per intentar parar legalment aquest projecte, presentant recursos per aconseguir una moratòria.
I en cas de no assolir-se?
El següent pas han de ser les mobilitzacions. Anirem junts i forts. Per poder incloure aquest apartat en el POUM ens caldria arribar al 2026; abans no podem fer modificacions.
Per què aquest parc no és beneficiós per al municipi?
És un parc molt gran de 50 megawatts promogut per empreses especuladores. Energies renovables, sí, però amb mesura i amb tots els estudis. A més, hi ha estudis científics que els qüestionen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.