Economia

Economia

BBVA-Sabadell: OPA de fases

La Comissió de la Competència pot obligar el banc a desinvertir pel gran poder de mercat a Catalunya i té el precedent La Caixa-Bankia

Torres dedica picades d’ullet a les pimes catalanes i comprarà el banc vallesà encara que el Consell de Ministres impedeixi la fusió

La unió deixaria el 84% de les 2.194 oficines que té Catalunya en mans de només tres entitats

L’agenda d’un ban­quer de l’elit és tan caprit­xosa que un dia es troba defen­sant la pri­mera OPA hos­til des dels anys 80 davant els recels del minis­tre d’Eco­no­mia, Car­los Cuerpo, cara a cara i amb el Cantàbric que banya la península de la Mag­da­lena a San­tan­der com a fals teló de fons d’un mar tran­quil, i l’endemà ofi­ci­a­litza des del Chi­llida Leku d’Her­nani (Guipúscoa) el retorn a Bil­bao d’Elogi del ferro III, escul­tura de 18 tones que des del 1997 fins al 2018 pre­si­dia la torre del BBVA a la plaça Cir­cu­lar de la capi­tal de Bis­caia. “Serà bonic que es com­pleixi un dels desit­jos del meu pare, que sigui acces­si­ble per al públic, que sigui un lloc de tro­bada”, agraïa Luis Chi­llida, fill de l’escul­tor Edu­ardo Chi­llida, al ban­quer Car­los Tor­res. El pes d’una oferta pública d’adqui­sició i el del ferro escultòric de Chi­llida no són com­pa­ra­bles, però l’OPA del BBVA al Banc Saba­dell entra ja en l’hora de les fases deci­si­ves d’un llarg procés que pot durar un any i en què no hi ha més lloc de tro­bada que l’èxit o el fracàs. Amb la guia del pre­ce­dent de la unió de La Caixa i Bankia (l’actual Cai­xa­Bank va esde­ve­nir un gegant supe­rior al que ara comença a escru­tar), la Comissió dels Mer­cats i de la Com­petència (CNMC) aborda la pri­mera fase d’estudi i obre ja la porta a impo­sar l’obli­gació de desin­ver­tir a Cata­lu­nya (ven­dre el negoci de pimes, per exem­ple) pel gran poder de mer­cat que hi tin­dria el banc resul­tant. El pre­si­dent del BBVA, Car­los Tor­res, con­fia que el rebuig unànime que ha des­per­tat l’ope­ració –i que encara el sorprèn– es diluirà amb el temps, però ja ha dit que fins i tot com­pra­ria el Saba­dell encara que el Con­sell de Minis­tres vetés la inte­gració perquè ell creu que una part de les siner­gies anun­ci­a­des (850 mili­ons) es pot sal­var. “Podem opti­mit­zar en gran mesura els estal­vis en cos­tos gene­rals i en tec­no­lo­gia. I l’ope­ració seguirà tenint un gran atrac­tiu en aquesta situ­ació, que espe­rem que no es pro­du­eixi i que veiem molt menys pro­ba­ble”, esgri­meix.

La cúpula del BBVA dona per fet que l’OPA hos­til s’apro­varà en la pri­mera fase perquè ja va suc­ceir així en el pre­ce­dent de Cai­xa­Bank-Bankia i el gegant resul­tant era supe­rior i amb quo­tes de mer­cat per sobre del 25% en nòmines i en plans de pen­si­ons. Segons ha aler­tat l’Auto­ri­tat Cata­lana de la Com­petència, el banc fusi­o­nat tin­dria una quota de mer­cat del 40% en crèdits a Cata­lu­nya i des­ban­ca­ria Cai­xa­Bank del pri­mer lloc al ter­ri­tori on té la par­tida de nai­xe­ment.

Si bé la pri­mera fase ha de durar a pri­ori un mes, cada nou reque­ri­ment d’infor­mació que fa la CNMC atura el rellotge i el posa a zero. El BBVA, de fet, ha acce­le­rat els tràmits per llui­tar con­tra el calen­dari i ha sol·lici­tat totes les auto­rit­za­ci­ons en temps rècord a la Comissió del Mer­cat de Valors (CNMV), el BCE i l’Auto­ri­tat de Regu­lació Pru­den­cial del Regne Unit (Saba­dell té el britànic TSB).

Pro­hi­bició o l’aval con­di­ci­o­nat

En el supòsit més que pro­ba­ble que es con­si­deri un cas d’ele­vada com­ple­xi­tat, ales­ho­res passa a la segona fase i aquesta té una durada mínima de tres mesos i només pot aca­bar de dues mane­res: amb la pro­hi­bició de la com­pra o amb l’auto­rit­zació sota con­di­ci­ons impo­sa­des. “Es podran exi­gir [ven­des de nego­cis] si es deter­mina que és la millor manera de resol­dre el pro­blema obser­vat”, ha avançat la pre­si­denta de la Comissió de Mer­cats i de la Com­petència, Cani Fernández. Una obli­gació de desin­ver­tir pre­ci­sa­ment en el negoci de pimes, la joia de la corona del Saba­dell i la car­tera que el fa cobe­jat, impac­ta­ria en la línia de flo­tació de l’OPA. “Fem l’ope­ració per créixer en pimes. Aquest és l’objec­tiu en el mes 1 de l’ope­ració, en el mes 18 i en el mes 24”, asse­nyala Peio Belaus­te­gui­goi­tia, direc­tor de BBVA Espa­nya. Qui esperi un desen­llaç ràpid, que se n’oblidi, perquè Cai­xa­Bank-Bankia es va apro­var en pri­mera fase i més tard es va demo­rar gai­rebé vuit mesos, i es trac­tava d’una fusió amis­tosa i no d’una OPA hos­til com l’actual que té Josep Oliu i tot el con­sell en peu de guerra.

Quota en les pimes cata­la­nes

L’OPA es gua­nya amb l’aval del 50,01% del capi­tal del banc que és objecte de l’OPA, però Tor­res té molt pre­sent que on es juga la cre­di­bi­li­tat de l’ope­ració és en la seducció de les pimes cata­la­nes. La quota de negoci esta­tal sobre pimes que tin­dria el matri­moni del BBVA i el Saba­dell supera­ria el 24%, però a Cata­lu­nya esta­ria per sobre del 30%. I patro­nals de les pimes posen el crit al cel perquè temen una res­tricció del crèdit o un enca­ri­ment fruit del poder de fixació de preus que tindrà el futur gegant.

Doble seu, Madrid-Sant Cugat

Cons­ci­ent dels recels que troba en ter­ri­tori català el banc amb seu social a Bil­bao, a més de subrat­llar la nova “doble seu ope­ra­tiva” amb Madrid i la del Saba­dell a Sant Cugat reforçada com a hub euro­peu de la start-up, el pre­si­dent del BBVA, Car­los Tor­res, mul­ti­plica les pica­des d’ullet a les pimes cata­la­nes i els elo­gis públics als ges­tors del banc vallesà amb seu a Ala­cant. “Volem cons­truir sobre l’excel·lent tre­ball rea­lit­zat pel Saba­dell i, per això, després de la inte­gració tenim el ferm com­promís de man­te­nir el model de gestió de ris­cos que té el Saba­dell i, tret de situ­a­ci­ons de dete­ri­o­ra­ment, man­tin­drem durant almenys 12 mesos les línies de cir­cu­lant de totes les pimes”, ha anun­ciat Tor­res durant la seva par­ti­ci­pació aquesta set­mana en el curs orga­nit­zat per l’Asso­ci­ació de Peri­o­dis­tes d’Infor­mació Econòmica (APIE) a la Uni­ver­si­tat Menéndez Pelayo (UIMP) de San­tan­der.

“No aban­do­nar cap muni­cipi”

El com­promís del BBVA és no aban­do­nar cap muni­cipi on l’enti­tat sigui “relle­vant”, i això és trans­cen­den­tal en l’anàlisi de con­cen­tració perquè hi ha una cin­quan­tena de loca­li­tats cata­la­nes on el gegant fusi­o­nat seria l’única enti­tat bancària ope­ra­tiva. La cir­cumstància que el 84% de les 2.194 ofi­ci­nes bancàries que hi ha a Cata­lu­nya esta­rien en mans de només tres enti­tats, de fet, és el que ha des­per­tat la insòlita una­ni­mi­tat en la política cata­lana en forma de rebuig. Aquesta dada porta l’Auto­ri­tat Cata­lana de la Com­petència, que depèn de la Gene­ra­li­tat, a aler­tar que BBVA-Saba­dell pot cau­sar “menor capa­ci­tat d’elecció” per part dels cli­ents i una situ­ació d’“oli­go­poli efec­tiu”.

Ampli­ació de capi­tal el 5-J

De cara a la junta d’acci­o­nis­tes del 5 de juliol, cita clau a l’hora de mus­cu­lar el banc, el BBVA ha fet doblet: els dos asses­sors de govern cor­po­ra­tiu que guien el vot (proxy advi­sors), ISS i Glass Lewis, han reco­ma­nat als acci­o­nis­tes del banc el vot a favor de l’emissió de fins a 1.126 mili­ons d’acci­ons de BBVA (el 19,5% del seu capi­tal actual), els títols que seran oferts als socis del Saba­dell quan l’OPA sigui auto­rit­zada. ISS ho fa en to eufòric, men­tre que Glass Lewis no ho és tant però acon­se­lla el sí tot i cons­ta­tar que l’OPA “ha evo­lu­ci­o­nat en una espècie d’embo­lic únic” pel rebuig del con­sell del Saba­dell” i perquè “la seva hos­ti­li­tat –una raresa rela­tiva en el mer­cat espa­nyol– segueix sub­jecta a incer­te­ses regu­latòries i de pro­ce­di­ment”.

En l’últim minut, el Con­sell de Minis­tres hi tindrà l’última paraula i pot exi­gir con­di­ci­ons addi­ci­o­nals a les de Com­petència basa­des en l’interès gene­ral o fins i tot vetar la fusió, un supòsit que mai ha pas­sat en la història local de la banca. “Pres­si­ons polítiques? No em cons­ten, no sé si n’hi haurà”, es limita a dir per ara la pre­si­denta de la CNMC.

Des del 2008, segons deta­llen la UGT i CCOO, la banca ha patit un ajus­ta­ment del 61% de les ofi­ci­nes i del 44% de plan­ti­lles. I ara el temor és apro­fun­dir un esvo­ranc digi­tal en l’àmbit rural i en els bar­ris de les perifèries urba­nes. El pre­si­dent del BBVA, però, nega que l’OPA tin­gui un cost labo­ral ele­vat després del ja vis­cut per la pandèmia. “Quan vam plan­te­jar aquesta ope­ració per pri­mera vegada el 2020, la reta­llada [en llocs de tre­ball] estava en línia amb la com­pra de Cai­xa­Bank sobre Bankia [ERO de 4.500 emple­ats]. Però després de la pandèmia hi va haver sor­ti­des, per la qual cosa el gruix de l’ajus­ta­ment de cos­tos afec­tarà aquesta vegada sobre­tot tec­no­lo­gia i cos­tos gene­rals”, argu­menta Tor­res.

Després d’Elogi del ferro III, la pro­pera escul­tura de Chi­llida que és pro­pi­e­tat del BBVA i que retor­narà a Bil­bao serà Lloc de tro­ba­des IV. Si el ferro doble­gat per l’art de Chi­llida esdevé una metàfora sobre l’OPA, el temps ho dirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.