Gran angular

Joaquim Montsant

Director Territorial de Catalunya i Balears de Cesce

“L’empresa ha de millorar en l’ús d’informació per exportar”

“A les empreses els preocupa la incertesa que ha generat la geofragmentació entre blocs que hi ha al món”

“Cal invertir en eines per mitigar riscos perquè el cost de cometre errors en l’aventura internacional és molt alt”

El perfil
Joaquim Montsant Montané és director territorial per a Catalunya i Balears de Cesce des de l’any 2005. Abans havia estat director comercial i d’expansió del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (Copca) de la Generalitat, i director tècnic i comercial de Plimon, grup d’empreses del sector químic.
Després de la UE, els Estats Units és el mercat que desperta més interès entre les empreses catalanes

Des de Cesce, que es dedica a ofe­rir solu­ci­ons per a la gestió del crèdit comer­cial de les empre­ses que expor­ten, es palesa que aquests són temps amb mol­tes incògni­tes per moure’s pels mer­cats glo­bals. Actu­al­ment, el Cesce asse­gura ven­des de les empre­ses per un valor de 45.000 mili­ons d’euros, 8.000 mili­ons dels quals d’empre­ses cata­la­nes.

Hi ha mol­tes incer­te­ses en el comerç exte­rior?
A totes les enques­tes que es fan a les empre­ses, la prin­ci­pal pre­o­cu­pació és la incer­tesa. Hi ha un procés de geo­frag­men­tació entre blocs al món, que podrà afec­tar les rela­ci­ons comer­ci­als. Estem davant una recon­fi­gu­ració de l’ordre inter­na­ci­o­nal, en què els valors occi­den­tals per­den l’hege­mo­nia. Això incre­menta la riva­li­tat entre blocs que tenen valors dife­rents. Hi ha una riva­li­tat entre la Xina i els EUA que és comer­cial i tec­nològica, però també mili­tar. Així mateix, s’està pro­duint un afe­bli­ment dels orga­nis­mes mul­ti­la­te­rals, que abans regien les rela­ci­ons comer­ci­als i cada vegada tenen menys presència. D’un període de pros­pe­ri­tat i esta­ble hem pas­sat a un de molta ines­ta­bi­li­tat.
Quin és el per­fil de les empre­ses expor­ta­do­res cata­la­nes?
Cer­ta­ment, tenim un entorn d’empre­ses, grans i pimes, molt inter­na­ci­o­na­lit­za­des, perquè el mer­cat inte­rior és petit. En gene­ral, tenen un gran conei­xe­ment dels mer­cats exte­ri­ors. La inter­na­ci­o­na­lit­zació és un procés lent, tot i no come­tent erros. Amb tot, jo dis­tin­gi­ria entre les empre­ses que saben anti­ci­par i mini­mit­zar ris­cos, i les que s’ho van tro­bant, que aca­ben patint pro­ces­sos d’estrès a l’empresa, cosa que els genera un alen­ti­ment en els seus pro­jec­tes, fins i tot els domèstics.
Quins són els nous països que pre­sen­ten opor­tu­ni­tats de negoci?
Els mer­cats que encara són més relle­vants són els euro­peus, però enques­tes com la d’Amec des­ta­quen com a mer­cat d’interès per a la majo­ria de sec­tors empre­sa­ri­als cata­lans els Estats Units. A Àsia, des­ta­quen clara­ment les dues grans potències, la Xina i l’Índia, en aquest cas per a sec­tors com ara el químic, el far­macèutic o el de maquinària indus­trial. A la Xina ha cai­gut molt la inversió directa, per aquest movi­ment de pla­ques tectòniques que esmentàvem abans. En el cas de Pròxim Ori­ent, cal des­ta­car que hi ha un gran interès per l’Aràbia Sau­dita, que està tre­ba­llant en esce­nari de superació de la dependència del petroli, i els guanys que ha obtin­gut durant dècades ara els vol diver­si­fi­car en altres sec­tors, com el finan­cer o les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, a més a més d’obrir-se als mer­cats exte­ri­ors.
Quins són els millors ins­tru­ments per a la gestió del risc comer­cial?
El cost de come­tre errors en la iden­ti­fi­cació dels mer­cats i els cli­ents en l’aven­tura inter­na­ci­o­nal és molt alta, així que cal inver­tir en eines per miti­gar ris­cos, com l’asse­gu­rança de crèdit que nosal­tres ofe­rim, que incor­pora la moni­to­rit­zació dels cli­ents i la vigilància del seu com­por­ta­ment de paga­ment. Una altra fun­ci­o­na­li­tat és la cober­tura de risc, així que en cas d’impa­ga­ment hi ha una indem­nit­zació. A més, ara incor­pora un fac­to­ring sense recur­sos per anti­ci­par les ven­des. L’asse­gu­rança de crèdit és un acce­le­ra­dor de la inter­na­ci­o­na­lit­zació, ja que ajuda a pren­dre deci­si­ons més ràpides pel que fa a l’ober­tura d’un mer­cat, a la tria d’un cli­ent. A més, incor­pora molta tec­no­lo­gia per acon­se­guir infor­mació sobre els cli­ents.
Com evo­lu­ci­o­narà la moro­si­tat en aquest entorn d’inflació?
L’incre­ment dels cos­tos finan­cers deri­vats de la pujada de tipus ha sac­se­jat les empre­ses més vul­ne­ra­bles, que tre­ba­llen amb mar­ges més ajus­tats. La moro­si­tat s’està incre­men­tant, de mica en mica, i és mul­ti­sec­to­rial. Hi ha dos tipus de moro­si­tat, una de recur­rent, de peti­tes dimen­si­ons, que està bas­tant con­tro­lada, i una altra de més impacte, que pot aca­bar en con­curs de cre­di­tors, i n’hi ha, tant a Espa­nya com a països euro­peus. L’empresa que ges­ti­oni millor la infor­mació per iden­ti­fi­car can­vis tindrà un avan­tatge.
És sufi­ci­ent la inversió de les empre­ses en els pro­ces­sos comer­ci­als?
La veri­tat és que no. La majo­ria d’empre­ses han millo­rat en els seus pro­ces­sos pro­duc­tius, logístics, de gestió finan­cera, etc. En canvi, en els depar­ta­ments comer­ci­als aquesta evo­lució no ha estat tan clara, no han fet un recor­re­gut tan gran en la millora de gestió i en la incor­po­ració d’eines noves. Ara, una vari­a­ble molt relle­vant és el bon ús de la infor­mació que hi ha sobre els mer­cats de tot el món a les bases de dades. L’ús d’aquesta infor­mació és encara escàs. Les empre­ses que des­ti­nen més recur­sos al conei­xe­ment dels mer­cats tenen un avan­tatge com­pe­ti­tiu. Es fa difícil de con­ce­bre que una empresa pugui avançar en la nego­ci­ació amb un pos­si­ble cli­ent sense una anàlisi del com­por­ta­ment en paga­ment d’aque­lla empresa, però això malau­ra­da­ment encara passa.
Com es bus­quen cli­ents sol­vents als mer­cats exte­ri­ors?
Aquest és el gran repte de les empre­ses. Nosal­tres estem en el repte de fer més efi­ci­ent el procés d’inves­ti­gació dels mer­cats. El grup Cesce aglu­tina empre­ses com ara Informa D&B i InAt­las, que dis­se­nyen solu­ci­ons avançades que per­me­ten acce­dir a la millor infor­mació en la recerca de cli­ents sol­vents. InAt­las és una com­pa­nyia espe­ci­a­lit­zada en big data que ofe­reix solu­ci­ons de geomàrque­ting i data analy­tics per a una millor recerca de cli­ents sol­vents. Aques­tes eines per­me­ten acce­dir a cen­te­nars d’empre­ses d’arreu del món, amb dades que s’actu­a­lit­zen diària­ment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.