Empreses

L’unicorn català Factorial surt de compres per créixer en talent

L’empresa dedicada al desenvolupament de programari per gestionar persones està valorada en 1.000 milions d’euros

La companyia aspira també a augmentar de mida per adquisicions i convertir-se en una plataforma de gestió de negocis

A la seu central, situada a Barcelona, han creat un ‘hub’ en què treballen 700 persones A la seu central, situada a Barcelona, han creat un ‘hub’ en què treballen 700 persones
Tenen un pla de participació dels empleats en la companyia si compleixen certs requisits Tenen un pla de participació dels empleats en la companyia si compleixen certs requisits

“Estem molt actius per fer noves adqui­si­ci­ons, espe­ci­al­ment d’empre­ses emer­gents que ens com­ple­men­tin en el nos­tre negoci, perquè ens mou cap­tar no només la tec­no­lo­gia, sinó el talent que hi ha a din­tre d’aquest per­fil d’empre­ses”, asse­gura Jordi Romero, CEO i cofun­da­dor de Fac­to­rial, con­si­de­rada empresa uni­corn (aque­lla empresa tec­nològica de cre­ació recent que asso­leix un valor de 1.000 mili­ons de dòlars sense tenir presència en borsa). Tot i que encara no poden donar per tan­cada cap ope­ració, estan en ple procés per fer-ho pos­si­ble.

L’empresa, dedi­cada a desen­vo­lu­par pro­gra­mari per ges­ti­o­nar per­so­nes en pimes, es va estre­nar a finals del 2023 amb la com­pra de Fuell, una empresa de nova cre­ació madri­le­nya, del sec­tor de la gestió de des­pe­ses i finan­ces. Fac­to­rial aug­men­tava així el seu paquet d’eines i pre­mia l’acce­le­ra­dor en l’objec­tiu de con­ver­tir-se en una pla­ta­forma de gestió d’empre­ses tot en un, no només en gestió de per­so­nes. I és en aquest objec­tiu en què tenen posada la mirada en aquests moments d’explo­ració d’altres empre­ses de nova cre­ació.

Fac­to­rial s’ha con­ver­tit, en menys d’una dècada de vida, en una de les prin­ci­pals palan­ques per a la trans­for­mació digi­tal dels depar­ta­ments de gestió de capi­tal humà arreu del món i en una de les poques empre­ses uni­corn a Cata­lu­nya.

Cre­ada l’any 2016 a Bar­ce­lona per tres joves empre­ne­dors –Jordi Romero, Ber­nat Far­rero i Pau Ramon– ja suma 1.000 emple­ats, té presència en més de 90 països i una car­tera de més de 10.000 cli­ents. “Espe­rem en 5 anys asso­lir els 1.000 mili­ons de fac­tu­ració”, pre­veu Romero, i ho jus­ti­fica en els mili­ons d’empre­ses de petita i mit­jana dimensió que hi ha arreu el món que són poten­ci­als cli­ents seus.

Jus­ta­ment per aquest afany de crei­xe­ment, l’abril pas­sat, van tan­car una inversió en ven­des i màrque­ting de 80 mili­ons de dòlars per part de Gene­ral Catalyst, una firma de capi­tal risc amb seu als Estats Units. “Es tracta d’una ope­ració que impul­sarà l’estratègia de comer­ci­a­lit­zació sense tocar el flux de caixa”, diu Romero. El cas és que Fac­to­rial, com a empresa de pro­gra­mari (SaaS), ha d’inver­tir en la cap­tació de nous cli­ents per fer créixer el seu negoci, i aquesta inversió, que genera guanys a llarg ter­mini, a curt ter­mini reque­reix una sor­tida de flux de caixa de la com­pa­nyia. “ Amb la inversió de Gene­ral Catalyst, que assu­meix el risc, podem acce­le­rar el crei­xe­ment sense afec­tar el nos­tre balanç ni diluir els acci­o­nis­tes exis­tents i finançar par­ci­al­ment els cos­tos comer­ci­als”, relata Romero, que asse­gura que d’aquesta manera poden cen­trar-se en el desen­vo­lu­pa­ment de pro­ducte sense neces­si­tat de pre­o­cu­par-se del finançament.

Aquesta injecció de capi­tal se suma a una reei­xida ronda de capi­tal de sèrie C (de con­so­li­dació d’empresa emer­gent) de 123 mili­ons, l’octu­bre del 2022, que és quan Fac­to­rial es va con­ver­tir en uni­corn i es va sumar al club d’empre­ses cata­la­nes de recent cre­ació amb aquesta valo­ració al vol­tant dels 1.000 mili­ons de dòlars, com ara Ade­vinta, eDre­ams, Glovo, Letgo, Tra­vel­perk i Wall­box

Romero explica que aquesta ronda de finançament s’ha cen­trat en l’entrada en nous mer­cats, com ara el Bra­sil i els EUA, després d’haver-se con­so­li­dat a Mèxic, men­tre que a Europa la marca opera, a més de a l’Estat espa­nyol, a l’Estat francès, Por­tu­gal, Itàlia, Regne Unit i Ale­ma­nya.

L’ope­ració va estar lide­rada pel fons euro­peu Ato­mico, el fons de capi­tal risc fun­dat pels cre­a­dors de Skype i que també és acci­o­nista relle­vant d’un altre uni­corn de l’Estat, Joband­ta­lent. També hi van par­ti­ci­par GIC –que també és acci­o­nista sig­ni­fi­ca­tiu de la cotit­zada Cell­nex– i la resta d’acci­o­nis­tes, lide­rats per Tiger Glo­bal i l’ame­ricà CRV, jun­ta­ment amb K Fund i l’euro­peu Cre­an­dum.

Després d’aque­lla ronda de finançament, la pro­pi­e­tat va que­dar repar­tida entre els tres fun­da­dors (que tenen menys del 50% de les acci­ons), Tiger Glo­bal, una de les ges­to­res de fons d’inversió que més ha inver­tit els dar­rers anys, el fons sobirà CRV, alguns àngels inver­sors i també emple­ats, per als quals hi ha un pla de par­ti­ci­pació en la com­pa­nyia després de com­plir alguns requi­sits mar­cats. “Tot i que no hem pogut man­te­nir el 50% de les acci­ons per les exigències d’entrada dels inver­sors, sí que tenim el con­trol del con­sell d’admi­nis­tració, la qual cosa ens per­met con­ti­nuar man­te­nint molta auto­no­mia”, afe­geix Romero.

Fac­to­rial opera en el mer­cat del pro­gra­mari com a ser­vei (SaaS), és a dir, la venda de subs­crip­ci­ons men­su­als o anu­als a empre­ses per ges­ti­o­nar des dels torns i el con­trol hora­ris fins als paga­ments de nòmines, les des­pe­ses de l’empresa i l’ava­lu­ació de l’acom­pli­ment dels emple­ats.

Després de l’esclat de la pandèmia, la digi­ta­lit­zació de la gestió de recur­sos humans va viure un boom i Fac­to­rial va remar en la mateixa direcció. El seu pro­gra­mari per­met auto­ma­tit­zar i cen­tra­lit­zar pro­ces­sos perquè empre­ses de totes dimen­si­ons, també les més reduïdes, puguin pren­dre deci­si­ons estratègiques en la gestió de per­so­nes basa­des en l’anàlisi de dades. “El nos­tre focus està en empre­ses de 20 a 1.000 emple­ats, que són a les que la digi­ta­lit­zació se’ls ha resis­tit més, perquè els pro­gra­ma­ris exis­tents eren molt cars i molt com­ple­xos d’apli­car. Només les grans com­pa­nyies hi tenien opci­ons”, con­si­dera Romero.

La seu de Fac­to­rial de Bar­ce­lona s’ha con­ver­tit en un hub de desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic i de negoci en què tre­ba­llen 700 per­so­nes de manera pre­sen­cial. “Con­si­de­rem que estar tots junts ens aporta més valor que tenir el talent repar­tit arreu el món, i la nos­tra ciu­tat és un bon reclam per acon­se­guir-ho”, diu. L’empresa argu­menta l’èxit del seu negoci en el guany en eficiència que aporta la seva tec­no­lo­gia. Amb el seu pro­gra­mari, les com­pa­nyies poden reduir fins a una set­mana al mes el temps inver­tit en tas­ques manu­als i repe­ti­ti­ves.

Però, mal­grat les grans xifres que atre­sora ara, Fac­to­rial també ha tin­gut fra­cas­sos. La firma va començar amb una eina gratuïta per ges­ti­o­nar les vacan­ces. Aquesta fórmula no va fun­ci­ona. Poc després, van optar per inter­me­diar en paga­ment de les nòmines dels emple­ats de les pimes. El resul­tat no va ser l’espe­rat. Final­ment, van fer el gir defi­ni­tiu: cobrar per una subs­cripció per explo­tar el seu pro­gra­mari que arrenca en 4 euros per empleat.

Empresa
Factorial
1.000
Previsió de facturació per al 2029, en milions d’euros
1.000
treballadors
2016
Any de fundació
foto cedida
2016
Any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.