Gran angular

Javier Selva

Director General de CataloniaBio & Healthtech

“Falten 4.000 metres quadrats de laboratoris per fer recerca”

“L’absència d’aquesta mena d’espais suposa un problema perquè limita la capacitat d’escalar de les «start-ups»”

“Hem de ser més conscients que la salut no només és un sector essencial, sinó que és estratègic per a l’economia catalana”

El perfil
Javier Selva fa prop de 17 anys que està vinculat al sector, des de la carrera investigadora en entorns hospitalaris fins a la indústria i la gestió de projectes. Ha treballat en l’àmbit sanitari en universitats (Universitat de Barcelona), centres de recerca (IMIM, IBEC) i associacions intersectorials (Fenin). Selva és des de fa tres anys el director general de l’associació empresarial catalana CataloniaBio & Healthtech.
El 52% de la inversió en recerca del sector de la salut català la destinen a ‘biotechs’ i ‘healthtechs’ nostres
Les inver­si­ons en ‘start-ups’ del sec­tor de les ciències de la salut a Cata­lu­nya tenen una tendència més acíclica que en mer­cats com ara els EUA i Europa. Per què?
El mer­cat de la bio­tec­no­lo­gia i les tec­no­lo­gies de la salut dels EUA i el d’Europa són mer­cats molt con­so­li­dats, més grans i molt més glo­bals que el nos­tre i, per tant, cir­cumstàncies com les dar­re­res cri­sis geo­polítiques, l’incre­ment de la inflació i pro­ble­mes en el sub­mi­nis­tra­ment de matèries pri­me­res impac­ten abans que no pas aquí. Així, per exem­ple, l’any 2022 i després de les bones dades d’inversió en temes de salut digi­tal durant la pandèmia, hi va haver una dava­llada d’inver­si­ons als EUA i a Europa del 50% i aquí, en canvi, hi va haver una pujada molt impor­tant. Les bio­tech cata­la­nes van cap­tar 450 mili­ons d’euros, gràcies a un parell de mega­ron­des. I ara, en un moment en què els tipus d’interès estan més bai­xos i hi ha una certa esta­bi­li­tat geo­política, hi torna a haver una con­fiança dels inver­sors en els àmbits bio­tech i med­tech a tot el món, cosa que ens fa pen­sar que per a l’any vinent hi haurà un incre­ment en inver­si­ons i en ope­ra­ci­ons de venda i adqui­si­ci­ons a casa nos­tra.
Segons les dades del dar­rer estudi sobre la inversió en el sec­tor de la salut a Cata­lu­nya 2023, ela­bo­rat per Cata­lo­ni­a­Bio & Health­Tech i la con­sul­tora Ernst & Young, en només un any s’hi han incor­po­rat quinze nous inver­sors a Cata­lu­nya. És una bona notícia per al sec­tor.
Sí, hi ha hagut un incre­ment del nom­bre d’inver­sors tant de fons de capi­tal de risc com de capi­tal d’inversió espe­ci­a­lit­zats en el sec­tor, però també d’inver­sors més gene­ra­lis­tes. I aquesta també és una molt bona notícia, perquè el sec­tor de la salut sem­pre ho ha tin­gut com­pli­cat per cap­tar inversió no espe­ci­a­lit­zada, perquè és difícil d’enten­dre i fun­ci­ona amb tem­pos dife­rents.
I per què ara sí?
Es comença a veure com un mer­cat robust, en què hi ha bene­fi­cis en les sor­ti­des. A més, cada vegada tenim ges­tors de capi­tal pri­vat més pro­fes­si­o­na­lit­zats a Cata­lu­nya. I això genera un doble impacte: d’una banda, perquè es poden aixe­car més diners i, de l’altra, perquè aug­menta la cap­tació de capi­tal inter­na­ci­o­nal. El 2023 teníem un 10% més de par­ti­ci­pació d’inver­sors inter­na­ci­o­nals en les nos­tres empre­ses, i per a mi és una dada molt des­ta­ca­ble, perquè el fet que hi entri diner de fora vol dir que estem fent bé les coses i que estem en el mapa. Els fons inter­na­ci­o­nals no venen sols, venen acom­pa­nyats d’inver­sors locals i quan ens des­co­brei­xen els sorprèn el nivell del nos­tre eco­sis­tema, que és més robust del que es coneix. Ara com ara, Cata­lu­nya capta el 50% de la inversió estran­gera en aquest sec­tor.
Què és el que con­venç del pol d’inno­vació en ciències de la salut català?
Doncs hi ha una dada que per a mi és molt impor­tant i que mos­tra que anem pel bon camí. El 52% de la inversió que les empre­ses del sec­tor far­macèutic i de salut fan en R+D la des­ti­nen a empre­ses d’aquí. Les com­pa­nyies far­macèuti­ques cata­la­nes s’estan rein­ven­tant amb noves solu­ci­ons digi­tals i teràpies avançades amb start-ups del nos­tre eco­sis­tema. I aquesta aposta per l’R+D local els està donant l’impuls per gua­nyar com­pe­ti­ti­vi­tat i trans­for­mar el sec­tor. És la via que han esco­llit per poder afron­tar altres estratègies que fan ser­vir els prin­ci­pals actors del sec­tor, com tras­lla­dar la pro­ducció a països del sud-est asiàtic per aba­ra­tir cos­tos, o des­ti­nar grans pres­su­pos­tos a inver­tir en nous fàrmacs.
El mateix estudi sobre inversió en el sec­tor de la salut a Cata­lu­nya mos­tra les inqui­e­tuds de les empre­ses pel que fa a la limi­tació de recur­sos físics, que afec­ten el seu crei­xe­ment i desen­vo­lu­pa­ment. Entre les quals, des­taca la per­cepció gene­ra­lit­zada que no dis­po­sen d’espais sufi­ci­ents i ade­quats. A quin tipus d’espais us refe­riu?
El neguit afecta sobre­tot les empre­ses del sec­tor de la salut que tenen labo­ra­to­ris amb nivells de bio­se­gu­re­tat actual, labo­ra­to­ris humits i secs, així com sales blan­ques. El cas és que tenim empre­ses que han acon­se­guit finançament, i estan en ple procés d’esca­latge, però no tro­ben labo­ra­to­ris per fer recerca. Els espais del Parc Científic estan pràcti­ca­ment al 100% d’ocu­pació, i d’altres com el Bar­ce­lona Health Hub només donen cober­tura a empre­ses que no neces­si­ten labo­ra­to­ris, i el futur Mer­cat del Peix no està pre­vist que s’acabi fins a l’any 2027, quan les nos­tres start-ups ho neces­si­ten ara.
De quina man­cança estem par­lant?
El que hem vist en l’enquesta anual que fem al sec­tor és que hi ha una man­cança d’entre 2.000 i 4.000 metres qua­drats de labo­ra­to­ris. És cert que l’admi­nis­tració pública ha estat fent la seva feina, però, com passa sovint al nos­tre país, s’han fet mala­ment els càlculs i ens ha dei­xat en un punt de cert col·lapse. De fet, hi havia pre­vista una ampli­ació del Parc Científic, però està atu­rada per la falta de l’apro­vació dels pres­su­pos­tos.
I amb aquesta ampli­ació del Parc Científic i amb les noves ins­tal·laci­ons del Mer­cat del Peix, no serà sufi­ci­ent?
No, resul­tarà insu­fi­ci­ent abans d’aca­bar-se. Insis­teixo que a curt ter­mini fal­ten espais i és un pro­blema limi­ta­dor perquè fa per­dre la con­fiança dels inver­sors i ens hem de posar les piles, tant per la ini­ci­a­tiva pública com per la pri­vada, i cal que els orga­nis­mes públics, a més, per­me­tin que els ope­ra­dors pri­vats puguin desen­vo­lu­par labo­ra­to­ris.
Ara es posen limi­ta­ci­ons a la ini­ci­a­tiva pri­vada?
Pot­ser no es posen pals a les rodes, però no s’inter­preta com una pri­o­ri­tat. Hauríem de ser més cons­ci­ents que la salut no només és un sec­tor essen­cial, sinó que és estratègic per a l’eco­no­mia cata­lana. No només perquè som els que més patents regis­trem, sinó perquè som els que més recerca fem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.