Opinió

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

Oriol Guixà (1952) treballava d’enginyer a Montesa quan el seu sogre el va cridar perquè donés opinió industrial de l’empresa. Va donar la volta la món per veure l’estat de la tècnica. Va sortir el decret de reconversió de l’industria del coure al qual es varen acollir per reconvertir totalment la fàbrica orientant-la a la colada continua procedent de ferralla, un procés fins llavors inexistent. Creen La Farga Lacambra el 1985 amb dos socis més. Sogre i gendre varen definir molt bé els seus rols.

L’any 1980 arriba al gabi­net d’advo­cats on tre­ba­llava Vicenç Fisas (1927-2016) l’expe­di­ent de l’empresa fun­dada l’any 1808 pel senyor Lacam­bra a la Bar­ce­lo­neta. Es varen tras­lla­dar a les Masies de Vol­tregà el 1852 per apro­fi­tar l’ener­gia flu­vial. La Pri­mera Guerra Mun­dial va poten­ciar l’empresa, però després no es varen fer millo­res. El des­cen­dent de la cin­quena gene­ració mori i la vídua va acu­dir perquè cer­ques­sin una solució de venda o con­curs; no hi havia suc­cessió fami­liar pos­si­ble. Els com­pra­dors interes­sats eren com­pe­ti­dors par­ti­da­ris del tan­ca­ment.

Oriol Guixà (1952) tre­ba­llava d’engi­nyer a Mon­tesa quan el seu sogre el va cri­dar perquè donés opinió indus­trial de l’empresa. Va donar la volta la món per veure l’estat de la tècnica. Va sor­tir el decret de recon­versió de l’indus­tria del coure al qual es varen aco­llir per recon­ver­tir total­ment la fàbrica ori­en­tant-la a la colada con­ti­nua pro­ce­dent de fer­ra­lla, un procés fins lla­vors ine­xis­tent. Creen “La Farga Lacam­bra SA” el 1985 amb dos socis més. Sogre i gen­dre varen defi­nir molt bé els seus rols.

L’any 1993 varen pre­sen­tar con­curs de cre­di­tors perquè la crisi va impe­dir fer front al deute a curt per finançar una planta de cano­nada de coure que es havia d’haver finançat a llarg. El 1996 amb el pro­ducte de ven­dre el 50% d’aquesta planta varen liqui­dar tot el deute. A finals del 2001 varen com­prar la part dels dos socis externs i varen deci­dir mun­tar una empresa fami­liar.

Per tenir con­tinuïtat durant cinc gene­ra­ci­ons més es va con­si­de­rar con­ve­ni­ent efec­tuar un pro­to­col fami­liar en què esta­blir els valors de la família empresària, els requi­sits per ser soci, la forma de dei­xar ser-lo, el tre­ball de fami­li­ars i el repar­ti­ment de divi­dends. El varen fer tots dos reco­llint opi­ni­ons exter­nes per fer el seu ves­tit a mida. La ges­tació del con­sens fami­liar va ser llarga: més de dos anys de con­ver­ses amb els dotze fills de Vicenç i pen­sant en els cinc d’Oriol i resta. La limi­tació de la pos­si­bi­li­tat de ser socis a només els des­cen­dents dels fun­da­dors va tro­bar opo­sició per part d’alguns sobre­vin­guts. Els fami­li­ars només poden tre­ba­llar a l’empresa a petició d’aquesta. Vicenç va dir al seu gen­dre que aga­fes la majo­ria acci­o­na­rial perquè havia d’haver-hi un poder clar, Oriol està d’acord que “a les com­pa­nyies ha de haver-hi un amo, si hi ha molts la cosa es com­plica molt. S’ha de pro­te­gir a l’empresa de la família; pri­mer és l’empresa i després la família” per durar dos-cents anys més. S’ha de dife­ren­ciar molt bé els poders de govern, direcció i família. “La clau són els valors, el que iden­ti­fica l’ADN de la família empresària”. “És impor­tant el res­pecte a les mino­ries”.

Vicenç creia que el pro­to­col també dona con­fiança als bancs, i que no s’ha de mirar el bene­fici a curt ter­mini, les empre­ses han de créixer cons­tant­ment. Es con­si­de­rava hereus del lle­gat dels fun­da­dors de l’empresa. Per impli­car a les següents gene­ra­ci­ons, ja que “ser soci no es pot dele­gar”, dis­se­nyen el pla estratègic de la família “FORJA” , que Fer­ran Fisas recull molt bé al lli­bre “manual de super­vivència de l’empresa fami­liar”, i creen un museu del coure pen­sant en La Masia del Barça. “Si es deci­deix trans­me­tre a la següent gene­ració els valors s’han de començar a tre­ba­llar en això, no es pot dei­xar a la casu­a­li­tat que se sobre­viurà”.

Inka, filla d’Oriol, diu que “les dife­rents vivències mar­quen la forma d’enten­dre l’empresa fami­liar”. Veia l’empresa com el lloc on tre­ba­llava el pare, “era el seu sisè fill”. Després d’estu­diar ADE va tre­ba­llar dos anys a DAMM. Feia dos anys que tre­ba­llava en con­se­lle­ria estratègica i els pares la varen con­vi­dar a un sopar en el qual li varen pro­po­sar incor­po­rar-se al con­sell d’admi­nis­tració (El sogre li havia dit a Oriol “T’estàs fent gran i hem de for­mar algú, he pen­sat en Inka”). Al cap de dos anys estava tre­ba­llant a Novar­tis i li pro­po­sen incor­po­rar-se a l’empresa per cobrir una vacant de desen­vo­lu­pa­ment de negoci inter­na­ci­o­nal. Va superar el fil­tre del comitè de nome­na­ments, for­mat per tres externs. “Pare i avi for­ma­ven un tàndem per­fecte”. “Inka tu no ets l’Oriol” li repe­tia l’avi “has de fer enten­dre a tota l’orga­nit­zació que les coses no fun­ci­o­na­ran igual”. Al desem­bre 2022 és nome­nada CEO.

Al 2023 la fac­tu­ració va ser de 1.540 mili­ons d’euros (-17%) i l’EBITDA de 40 (+107%). El febrer del 2024 la família Guixà com­pra un 25% més i fa seu el 85% del capi­tal, per evi­tar una hipotètica entrada d’externs.

Aquest cas de refun­dació ens demos­tra que no sem­pre és bona idea excloure als afe­gits, que cal pla­ni­fi­car la impli­cació dels con­ti­nu­a­dors, i que con­ti­nuar és una opció no una obli­gació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.