Empreses

Basetis, la tecnològica que ha prescindit del director general

El model organitzatiu de l’empresa TIC està basat en els principis de l’organització Teal, una estructura no jeràrquica

La companyia desenvolupa programari i ofereix serveis com la gestió de dades, seguretat, comunicació i màrqueting digital

La consultora tecnològica té clients en diferents sectors privats i en el sector públic

Base­tis és una con­sul­to­ria tec­nològica fun­dada el 2009 per Marc Cas­tells i Víctor Roquet. Base­tis no té una direcció gene­ral en el sen­tit tra­di­ci­o­nal. En el seu lloc, l’empresa compta amb la comissió glo­bal, una mena de comitè direc­tiu que es renova anu­al­ment mit­jançant elec­ci­ons inter­nes. Qual­se­vol tre­ba­lla­dor pot pre­sen­tar-se com a can­di­dat, i les vota­ci­ons es fan de manera democràtica, després d’un període sem­blant a una cam­pa­nya elec­to­ral. “Aquest sis­tema per­met una repre­sen­tació equi­ta­tiva i dona l’opor­tu­ni­tat a tre­ba­lla­dors joves de par­ti­ci­par en la presa de deci­si­ons estratègiques”, explica Aitor Gur­rea, engi­nyer de dades, que va aca­bar la car­rera de matemàtiques fa qua­tre anys i que forma part de l’àrea glo­bal des d’enguany. “Donar més veu a les per­so­nes joves de l’empresa aporta una visió fresca i inno­va­dora a les dis­cus­si­ons estratègiques”, hi afe­geix.

L’empresa, amb seu cen­tral a la pri­mera planta de l’edi­fici moder­nista de la Pedrera, que fac­tura 14 mili­ons i dona feina a 384 per­so­nes va deci­dir aquest any eli­mi­nar la figura del direc­tor gene­ral, que havia estat repre­sen­tada pel fun­da­dor i pro­pi­e­tari de l’empresa Marc Cas­tells, que des de feia uns quants anys, mos­trava el seu recel per con­ti­nuar ocu­pant aquesta posició però igual­ment any rere any tor­nava a ser esco­llit en votació. “Marc Cas­tells insis­tia que el de CEO era un càrrec de què havíem de pres­cin­dir i enguany, final­ment hem tret la posició i ara ens repar­tim les tas­ques de repre­sen­tació perquè les de gestió ja esta­ven dis­tribuïdes”, explica Maria Cas­tells, repre­sen­tant d’igual­tat i RSC i també mem­bre de l’àrea glo­bal.

El model orga­nit­za­tiu de Base­tis està basat en els prin­ci­pis Teal, una filo­so­fia que pri­o­ritza tres con­cep­tes que són l’auto­gestió dels emple­ats, la com­ple­tesa (reco­nei­xe­ment de tots els talents) i l’evo­lució de l’empresa. Aquesta adap­tació inclou la cre­ació de dife­rents àrees de tre­ball a les quals els emple­ats s’apun­ten de manera voluntària i des d’on s’encar­re­guen de diver­ses tas­ques inter­nes, des de la con­trac­tació, la comer­ci­a­lit­zació fins a l’orga­nit­zació d’esde­ve­ni­ments. L’estruc­tura no jeràrquica per­met que els tre­ba­lla­dors tin­guin un alt grau de res­pon­sa­bi­li­tat i lli­ber­tat en la presa de deci­si­ons. Segons Maria Cas­tells amb aquest model “totes les per­so­nes són res­pon­sa­bles d’elles matei­xes i de les seves acci­ons, la qual cosa fomenta un ambi­ent de tre­ball en què els emple­ats se sen­ten impli­cats i moti­vats”, diu.

La incor­po­ració de Teal a Base­tis va ser un procés d’assumpció col·lec­tiu. De fet, Marc Cas­tells va fer córrer entre l’orga­nit­zació el lli­bre Rein­ven­ting Orga­ni­za­ti­ons, de Fre­de­ric Laloux, sobre les orga­nit­za­ci­ons Teal i a mesura que més per­so­nes ana­ven lle­gint-lo més es va ins­tau­rar el con­ven­ci­ment que havien d’adap­tar els seus prin­ci­pis a la rea­li­tat de l’empresa. Teal, blau verdós en anglès, és el color amb el qual l’exdi­rec­tiu de la con­sul­tora McKin­sey & Com­pany va iden­ti­fi­car un tipus d’orga­nit­zació empre­sa­rial que tenia poc a veure amb les estruc­tu­res jeràrqui­ques i orga­nit­za­ti­ves de l’empresa tra­di­ci­o­nal i molt amb les tendències soci­als i labo­rals del moment. Un con­cepte d’empresa en què con­flu­eix la màxima eficàcia ope­ra­tiva i la satis­facció dels emple­ats.

De fet, en un sec­tor com el tec­nològic, en què les xifres de rotació són altíssi­mes, Base­tis regis­tra una rotació d’entre el 12% i el 14%. “Hi ha molt sen­ti­ment de per­ti­nença, ja no només de sen­tir-te iden­ti­fi­cat amb l’empresa, sinó perquè el pro­jecte és una part teva, al qual pots apor­tar molt més que les tas­ques tècni­ques que tin­dries assig­na­des en qual­se­vol altra empresa”, expli­quen.

Jus­ta­ment “per tren­car mot­lles en el sec­tor tec­nològic, tot demos­trant que posar les per­so­nes al cen­tre de les deci­si­ons pot donar grans resul­tats”, Base­tis va sor­tir esco­llida com la gua­nya­dora del pres­tigiós premi Mercè Sala 2024 de la Fun­dació Fac­tor Humà.

Però no tot són flors i vio­les en el sis­tema de Base­tis, Maria Cas­tells explica que voler que tot­hom s’impli­qui en tots els punts clau de l’empresa fa que hi hagi oca­si­ons en què pro­ces­sos interns per­din eficiència. “Que 30 per­so­nes par­ti­ci­pin en una reunió pot ser poc pro­duc­tiu”, afe­geix. Així, que recent­ment han incor­po­rat un nou per­fil, jus­ta­ment per garan­tir el màxim d’eficiència dels pro­ces­sos sense per­dre els valors del model.

El negoci de Base­tis està basat en una gamma de ser­veis que va des del desen­vo­lu­pa­ment de pro­gra­mari, gestió de dades, segu­re­tat, con­sul­to­ria tec­nològica, comu­ni­cació i màrque­ting digi­tal i dar­re­ra­ment ha incor­po­rat ser­veis de sales­force, pro­gra­mari de gestió de rela­ci­ons amb cli­ents. L’empresa TIC tre­ba­lla amb cli­ents tant de sec­tor públic com pri­vat i empre­ses de dife­rents dimen­si­ons com la mul­ti­na­ci­o­nal bio­tec­nològica Amgen, Smart­Bike de Sara­gossa o la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. Cas­tells explica que els dar­rers anys han tin­gut una evo­lució crei­xent en el seu volum de fac­tu­ració i el nom­bre de cli­ents.

Els plans de futur de l’empresa miren de fer créixer els ser­veis al vol­tant de la intel·ligència arti­fi­cial i el desen­vo­lu­pa­ment i comer­ci­a­lit­zació de pro­ducte tec­nològic propi. “Tenim conei­xe­ment que el podríem con­ver­tir en pro­ducte i aju­da­ria a com­ple­men­tar els ser­veis per­so­na­lit­zats que ofe­rim ara”, explica Gur­rea.

Entre els pilars de l’empresa hi ha el del el propòsit evo­lu­tiu, que busca dei­xar una empremta posi­tiva en la soci­e­tat i en les per­so­nes que for­men part de l’orga­nit­zació. I ho por­ten a la pràctica amb el desen­vo­lu­pa­ment de pro­jec­tes amb ONG i asso­ci­a­ci­ons que no tenen els recur­sos per pagar ser­veis de qua­li­tat. Aquests pro­jec­tes se’ls assig­nen a les noves incor­po­ra­ci­ons o beca­ris de Base­tis i els per­me­ten adqui­rir noves habi­li­tats alhora que con­tri­bu­ei­xen al bé comú.

La política retri­bu­tiva de Base­tis també és par­ti­cu­lar. La trans­parència és clau, i els sala­ris es deter­mi­nen de manera col·lec­tiva., asse­gu­rant que siguin jus­tos i equi­ta­tius. A més, la igual­tat de gènere és un aspecte fona­men­tal en l’estruc­tura de l’empresa. Actu­al­ment, el per­cen­tatge de dones a Base­tis és d’apro­xi­ma­da­ment un 31%, una xifra nota­ble­ment alta en un sec­tor tra­di­ci­o­nal­ment domi­nat per homes. Cas­tells des­taca que “ens asse­gu­rem que hi hagi el mateix tant per cent de dones a l’orga­nit­zació com a la comissió Glo­bal”.

Basetis
Uns 150 treballadors, aproximadament, participen en les diferents comissions des de les quals es treballa els temes de gestió i estructura
14
Milions d’euros de facturació
384
Treballadors
2009
Any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.