Opinió

DE MEMÒRIA

Andorra (1930)

El primer banc d’Andorra –i únic fins als anys cinquanta– va ser el Banc Agrícol i Comercial
El 1931 van obrir els grans magatzems Les Pyrénées i el comerç es va convertir en un motor

El pri­mer banc d’Andorra –i únic fins als anys cin­quanta– fou creat el 1930 amb el nom de Banc Agrícol i Comer­cial, i l’auto­rit­zació, és clar, del govern i dels dos coprínceps. Un dels seus objec­tius era el paga­ment de les nòmines dels que tre­ba­lla­ven a les pri­me­res car­re­te­res del país i a Fhasa (For­ces Hidroelèctri­ques d’Andorra, SA), la pri­mera empresa andor­rana pro­duc­tora d’elec­tri­ci­tat, cre­ada poc abans, el 1929. Es va crear un banc en un estat que no tenia –ni havia tin­gut– moneda pròpia. Un banc que fun­ci­o­na­ria per­fec­ta­ment amb mone­des estran­ge­res: la pes­seta espa­nyola, el franc francès i, ben segur, altres mone­des d’altres països del món.

Andorra era –és– un con­junt de valls d’alta mun­ta­nya, amb només un 2% de superfície con­re­a­ble. Amb pocs habi­tants, doncs. El 1948, tot i els refu­gi­ats/exi­li­ats de la guerra de 1936-1939 i de la II Guerra Mun­dial, tenia 5.500 habi­tants. Una xifra que ja incloïa, ben segur, els immi­grants que hi havien anat a fer car­re­te­res, i a cons­truir la cen­tral de Fhasa. Des del 1842, però, a Andorra s’havia ins­tal·lat i fun­ci­o­nava una farga cata­lana: la Farga Ros­sell, a la Mas­sana.

El 1931 es van obrir els grans magat­zems Les Pyrénées. Les acti­vi­tats comer­ci­als esde­vin­drien, en rela­ti­va­ment poc temps, un dels motors de l’eco­no­mia andor­rana. Als anys qua­ranta, cin­quanta i sei­xanta, els cata­lans del Prin­ci­pat hi tro­ba­rien boti­gues amb pro­duc­tes que des­co­nei­xien i que pen­sa­ven que els podien ser molt útils, i els fran­ce­sos tenien en compte els preus rela­ti­va­ment més bai­xos, car els impos­tos andor­rans no eren tan con­tun­dents com els de la República Fran­cesa.

El 1939 va néixer Ràdio Andorra. Eme­tia en català (poc temps), francès i cas­tellà. Infor­mava del que succeïa durant la guerra sense cap cen­sura. La música que pro­gra­mava era la més moderna.

Als anys cin­quanta, fou auto­rit­zada la cre­ació d’algun nou banc. El 1952, el Crèdit Comer­cial d’Escal­des. Més tard, el Mora­banc. El 1956, la Banca Reig. El 1957, la Banca Cas­sany. Amb fusi­ons, rup­tu­res i can­vis de nom, han con­ti­nuat i han cres­cut. Pri­mer, com a Suïssa, amb secret ban­cari. Després, ja no.

La neu, l’esquí, ha estat –és– un altre motor de l’eco­no­mia andor­rana. El 1957, començà a fun­ci­o­nar el pri­mer tele­esquí del país: Coll Blanc. S’inte­gra­ria a l’estació del Pas de la Casa. Pujar-hi a peu per bai­xar llis­cant aviat seria un record, història pas­sada.

També el 1957, s’obrí –es diu– un dels pri­mers esta­bli­ments hote­lers d’Andorra. L’hotel La Ter­rassa, a Escal­des-Engor­dany. Tot i que el 1930 ja s’havia remo­de­lat la fàbrica de tabac d’Andorra la Vella per fer-ne un hotel de luxe: l’hotel de France. De fabri­car un pro­ducte per­ju­di­cial per a la salut a crear una indústria tan salu­da­ble com l’hos­ta­lera.

El 1933, s’obrí un hotel cons­truït amb gra­nit gris: l’hos­tal Valira, a Escal­des. Amb el pri­mer ascen­sor del Prin­ci­pat. Els hotels, com les boti­gues i les esta­ci­ons d’esquí, han anat con­fi­gu­rant l’eco­no­mia andor­rana. Sense obli­dar que hi ha notícia del fun­ci­o­na­ment d’hos­tals a Andorra des dels temps moderns: des del 1516. Des de finals del segle XIX, hi ha hagut idees i esbos­sos de pro­jec­tes per uti­lit­zar l’aigua ter­mal mine­ral que bro­lla a 70ºC al terme d’Escal­des. El 1994, s’obrí al públic el que seria el bal­ne­ari de més grans dimen­si­ons d’Europa: Cal­dea. Amb pis­ci­nes cober­tes i pis­ci­nes a l’aire lliure. Neu i aigua calenta, doncs.

I l’ense­nya­ment? Totes aques­tes acti­vi­tats econòmiques no s’hau­rien pogut orga­nit­zar ni man­te­nir sense un fort sis­tema edu­ca­tiu. A l’Andorra dels segles XX i XXI coe­xis­tei­xen tres sis­te­mes edu­ca­tius. Pri­mer, el sis­tema francès. Des del 1900, el govern de París hi ha anat cre­ant esco­les públi­ques i lai­ques en llen­gua fran­cesa. Segon, el sis­tema espa­nyol. Des del 1932, el govern de Madrid hi ha ins­tal·lat esco­les en llen­gua cas­te­llana. Ter­cer, el sis­tema andorrà. Des del 1982, el govern del Prin­ci­pat comença a posar en marxa l’Escola Andor­rana. Per pri­mera vegada, la geo­gra­fia, la història, l’eco­no­mia, la llen­gua i les ins­ti­tu­ci­ons d’Andorra arri­ben a les aules esco­lars. Andorra ja té escola.

Bancs: alt risc

Els bancs –des de sempre i arreu– són unes empreses d’alt risc, i imprescindibles. Recullen una part dels diners –secrets– de les famílies, de les empreses i de les administracions, i els utilitzen per invertir en activitats que generin beneficis. Destinats, justament, a famílies, empreses, administracions i als mateixos bancs. Saben els diners que tenen avui, però no els que tindran demà. A Andorra, prudentment, no se n’autoritza un fins al 1930.

1988

Museu dels vehicles

A la població andorrana Encamp s’obre al públic un museu d’història dels automòbils i de les bicicletes. Amb la categoria de museu nacional, el centre mostra l’evolució dels vehicles al llarg de la història. La col·lecció, considerada una de les més importants del sud d’Europa, està formada per vuitanta vehicles, seixanta motocicletes i un centenar de bicicletes.

2004

Universitat

El campus de Sant Julià de Lòria dona cabuda als primers centres d’estudis superiors d’Andorra, iniciats l’any 1988, amb la Facultat d’Informàtica i la Facultat d’Infermeria.

La seva missió és respondre a les necessitats de la societat andorrana en termes tant d’ensenyament superior com de recerca científica i tecnològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.