Empreses

Àltima vol recuperar el valor del cementiri

La companyia de serveis funeraris més gran de Catalunya ha incorporat espais per enterrar cendres de manera sostenible

Les noves tecnologies, la incorporació de la diversitat en els rituals i el respecte pel medi ambient també són reptes per al sector

L’empresa té una unitat de negoci dedicada a les repatriacions i a tradicions d’altres religions

Àltima és una empresa de ser­veis fune­ra­ris amb més de 300 anys d’història al dar­rere, que té la con­cessió de dinou cemen­ti­ris i dis­posa de 44 tana­to­ris i catorze cre­ma­to­ris pro­pis repar­tits entre Cata­lu­nya i les Bale­ars. Es tracta de l’empresa més gran del sec­tor a Cata­lu­nya, amb 456 emple­ats i 65 mili­ons de fac­tu­ració, que ha anat aga­fant dimensió per la via de les adqui­si­ci­ons. De fet, en l’última dècada, han absor­bit una dot­zena d’empre­ses de ser­veis fune­ra­ris als dos ter­ri­to­ris. La com­pa­nyia també dona ser­vei de cemen­tiri, man­te­ni­ment i neteja a 360 muni­ci­pis de Cata­lu­nya.

Una empresa d’aquest sec­tor està ine­vi­ta­ble­ment lli­gada a les tra­di­ci­ons locals i a l’evo­lució de la soci­e­tat. De fet, durant segles han estat els garants de man­te­nir tots els ritu­als al vol­tant de la mort i l’aco­mi­a­da­ment del difunt i de tenir cura de l’espai per excel·lència dels ser­veis fune­ra­ris: el cemen­tiri. En els dar­rers 20 anys, tant els ritu­als com el camp sagrat han vis­cut una mutació subs­tan­cial a la qual l’empresa ha hagut de donar res­posta.

Joan Ven­tura, que és, jun­ta­ment amb el seu germà Josep i amb Jordi Viñas, con­se­ller dele­gat d’Àltima, explica que la prin­ci­pal trans­for­mació ha estat l’elecció de la inci­ne­ració com l’opció majo­ritària en detri­ment de les sepul­tu­res. I, com a con­seqüència, els cemen­ti­ris han per­dut part de la seva cen­tra­li­tat en el món fune­rari.

“L’enter­ra­ment es va subs­ti­tuir per llançar les cen­dres en altres entorns, per que­dar-se-les a casa o per con­ver­tir-les en un objecte sense fer cap cerimònia, i aquesta des­a­pa­rició dels ritu­als, i, sobre­tot, la de l’espai com a refe­rent, ha com­por­tat pro­ble­mes en els pro­ces­sos de dol dels fami­li­ars”, explica Josep Ven­tura, que asse­gura que en els dar­rers anys han vist com nom­bro­ses famílies que havien optat per que­dar-se les urnes de les cen­dres han tor­nat als cemen­te­ris per tro­bar un espai on dipo­si­tar-les i poder tan­car el procés de la pèrdua d’una per­sona esti­mada.

Arri­bats a aquest punt, Àltima va començar a dis­se­nyar i defi­nir pro­pos­tes alter­na­ti­ves per recu­pe­rar el valor del cemen­tiri com un espai de record i va anar incor­po­rant opci­ons amb les quals una soci­e­tat cada cop més diversa i menys lli­gada a la religió es trobés més còmoda. N’és una, per exem­ple, el fet de dotar els cemen­ti­ris d’espais més lli­gats a la natura, com és el cas del jardí dels Amet­llers, al cemen­tiri de les Pru­e­lles de Sit­ges (Gar­raf). L’espai dona cabuda a 25 d’aquests arbres, i al vol­tant de cadas­cun dels quals és pos­si­ble enter­rar fins a cinc urnes bio­de­gra­da­bles i col·locar-hi una placa que iden­ti­fica el nom dels fami­li­ars difunts.

Al mateix cemen­tiri, hi ha ubi­cat el jardí de les Rose­lles (vegeu foto), un ter­reny enjar­di­nat que per­met enter­rar-hi una urna bio­de­gra­da­ble, sobre la qual es col·loca una rose­lla de por­ce­llana. Així, es forma un camp a manera de memo­rial que s’allu­nya molt dels nínxols tra­di­ci­o­nals.

També hi van estre­nar el 2023 un espai per a les per­so­nes que han per­dut un fill durant la ges­tació, el part o pocs dies després d’haver nas­cut. L’espai, situat a prop de l’entrada prin­ci­pal del cemen­tiri i envol­tat de vege­tació, conté un camí al vol­tant del qual les famílies que ho desit­gin poden col·locar peti­tes estre­lles de colors ela­bo­ra­des arte­sa­nal­ment a base d’àrids i cen­dres. “Ha estat una ini­ci­a­tiva fruit de la demanda d’asso­ci­a­ci­ons de fami­li­ars que havien patit dols peri­na­tals, en col·labo­ració amb l’Ajun­ta­ment de Sit­ges i nosal­tres”, explica Joan Ven­tura.

Diver­si­tat

Al cemen­tiri comar­cal de les Roques Blan­ques, al Papiol, a més de les sepul­tu­res tra­di­ci­o­nals i altres ini­ci­a­ti­ves per dipo­si­tar cen­dres molt vin­cu­la­des a la natura, hi han habi­li­tat espais per poder acom­plir les tra­di­ci­ons fúnebres d’altres reli­gi­ons. Com ara la musul­mana, que ha d’enter­rar els difunts ori­en­tats a la Meca i amb una font d’aigua a prop, i la hin­du­ista, que en canvi no pot tenir cap cor­rent d’aigua pro­per. “Les sego­nes gene­ra­ci­ons de famílies nou­vin­gu­des ja no es repa­trien i volen ser enter­ra­des aquí; aquesta diver­si­tat es pre­veu que sigui una rea­li­tat crei­xent i ens hi estem adap­tant per donar-hi res­posta”, explica Joan Ven­tura.

De fet, Àltima dis­posa d’una uni­tat de negoci inter­na­ci­o­nal dedi­cada a la gestió de les repa­tri­a­ci­ons en què, a més, tenen con­trac­ta­des diver­ses per­so­nes que es dedi­quen a apren­dre i reco­pi­lar la infor­mació dels ritu­als que hi ha en cada religió o tra­dició per poder estar en con­tacte amb caps espi­ri­tu­als d’altres cre­en­ces.

També a casa nos­tra, segons la comarca i fins i tot segons el muni­cipi, les tra­di­ci­ons funeràries tenen les seves par­ti­cu­la­ri­tats, encara avui dia. “Jus­ta­ment per pre­ser­var aques­tes espe­ci­fi­ci­tats, en aquests anys d’adqui­si­ci­ons de ter­ce­res empre­ses, man­te­nim els emple­ats i els antics pro­pi­e­ta­ris, per asse­gu­rar que es tras­passa tot el conei­xe­ment de la tra­dició de cada ter­ri­tori”, diu Josep Ven­tura.

Una altra de les grans apos­tes estratègiques de l’empresa per dife­ren­ciar-se ha estat la imple­men­tació de mesu­res per reduir l’impacte de la seva acti­vi­tat sobre el medi ambi­ent. Entre finals del 2023 i prin­ci­pis del 2024 han ins­tal·lat 1.600 metres qua­drats de pla­ques foto­vol­tai­ques en tretze dels seus tana­to­ris i han incor­po­rat els vehi­cles elèctrics i ini­ci­a­ti­ves per reduir l’ús de flors talla­des i recor­da­to­ris en paper. Per algu­nes d’aques­tes acci­ons lli­ga­des a la sos­te­ni­bi­li­tat, el cemen­tiri de les Pru­e­lles ha estat guar­do­nat com a millor cemen­tiri d’Espa­nya en la cate­go­ria de millor ini­ci­a­tiva medi­am­bi­en­tal en la vui­tena edició del Con­curs de Cemen­ti­ris d’Espa­nya. Els guar­dons més pres­ti­gi­o­sos del sec­tor a l’Estat i que atorga cada any la revista Adiós Cul­tu­ralLa per­so­na­lit­zació, la intro­ducció de les noves tec­no­lo­gies, el res­pecte pel medi ambi­ent i la gestió de la diver­si­tat també han tru­cat a la porta d’Àltima tot i sem­blar un sec­tor tra­di­ci­o­nal immòbil.

Àltima
L’empresa Àltima és fruit de la fusió, l’any 2002, de tres famílies vinculades al sector dels serveis funeraris: Fenés, Ventura i Viñas, la segona de les quals ja treballava en aquest sector des del segle XVIII.
65
milions d’euros de facturació
456
treballadors
1720
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.