Opinió

Contra xifrada

Anna Pinter

Almenys, deu dies lliures

Entre deu dies i dues set­ma­nes hau­ria de ser el període mínim de des­cans perquè els efec­tes de les vacan­ces siguin real­ment efec­tius, segons reco­ma­nen els experts. Amb menys d’aquests dies, fins i tot mar­xant a l’altra punta del mon, no s’asso­leix el dis­tan­ci­a­ment men­tal de la feina que s’acon­se­lla. “Durant els pri­mers qua­tre o cinc dies, mol­tes per­so­nes encara estan en procés de des­con­nexió, de sor­tir de la rutina, de no des­per­tar-se cada dia a la mateixa hora amb el des­per­ta­dor”, explica Enri­que Bale­ri­ola, pro­fes­sor dels estu­dis de psi­co­lo­gia i ciències de l’edu­cació de la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC) . Passa el mateix amb la reducció de les hor­mo­nes de l’estrès i el can­sa­ment men­tal acu­mu­lat. “Les vacan­ces són cru­ci­als per al tre­ba­lla­dor perquè per­me­ten tren­car la rutina i l’estrès que pro­voca la feina”, explica Bale­ri­ola. Els bene­fi­cis físics i men­tals que s’asso­lei­xen en aquest període són una reducció de l’estrès, amb una bai­xada del cor­ti­sol, millora el son i, per tant, l’atenció, la con­cen­tració i les rela­ci­ons. Men­tal­ment, millora l’estat d’ànim i aug­menta la cre­a­ti­vi­tat i el benes­tar emo­ci­o­nal perquè hi ha un enfor­ti­ment de les rela­ci­ons soci­als i fami­li­ars. Tot ple­gat farà que quan es torni de vacan­ces “aug­menti la pro­ducció i la cre­a­ti­vi­tat labo­ral i s’enfor­tei­xin les rela­ci­ons i l’ambi­ent de tre­ball”, con­si­dera el pro­fes­sor de la UOC. Ara bé, també hi ha tre­ba­lla­dors, una mínima part, que acon­se­guei­xen fer una des­con­nexió de cop, però això també té els seus des­a­van­tat­ges, com ara que des­can­sar de manera sob­tada generi estrès.

Des­con­nec­tar, però, no és una tasca fàcil per a la gran majo­ria de les per­so­nes tre­ba­lla­do­res. “La cul­tura de la dis­po­ni­bi­li­tat cons­tant en què vivim en què es dona per fet que hem d’estar atents a la feina i al cor­reu electrònic totes les hores del dia tots els dies de la set­mana; això pro­voca culpa i ansi­e­tat a l’hora de des­con­nec­tar”, indica el pro­fes­sor de la UOC. Hi ha un ele­ment que posa encara més difícil dei­xar de banda les res­pon­sa­bi­li­tat labo­rals, que és la sobrecàrrega de tre­ball que s’arros­sega durant l’any i que com­porta haver de dei­xar fei­nes pen­dents per als dies de vacan­ces. “El per­fec­ci­o­nisme i el fet de no saber dele­gar són altres fac­tors que també inter­ve­nen a l’hora de fer el canvi de xip”, hi afe­geix.

Sigui com sigui, convé tenir pre­sent que durant les vacan­ces el tre­ba­lla­dor té el dret de no con­tes­tar mis­sat­ges, tru­ca­des o qual­se­vol altra comu­ni­cació de l’empresa gràcies a llei de des­con­nexió digi­tal. “La llei orgànica esta­bleix el dret a la des­con­nexió digi­tal fora de l’horari labo­ral per evi­tar que la con­nec­ti­vi­tat cons­tant es tra­du­eixi en una pro­lon­gació de la jor­nada labo­ral i afecti nega­ti­va­ment la salut i el benes­tar dels tre­ba­lla­dors”, con­creta.

10
És el nombre mínim de dies que recomanen els experts per garantir que hi hagi una desconnexió efectiva durant les vacances


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.