Empreses

Sense ensurts en l’estratègia a borsa d’aquí a final d’any

Els analistes preveuen un segon semestre de l’any en què la tendència alcista es mantindrà

Els bons resultats de les empreses i el control a què s’ha sotmès la inflació, factors decisius

Els bancs es continuen beneficiant de l’actual entorn del preu del diner per cotitzar alt

L’estiu és temps pro­pici per embas­tar una estratègia d’inversió a borsa, tot comp­tant amb les pis­tes que l’acti­vi­tat als mer­cats ha anat dei­xant durant el pri­mer semes­tre. Els bons resul­tats empre­sa­ri­als d’enguany han empès a l’alça les pre­vi­si­ons de l’eco­no­mia glo­bal, i una inflació rela­ti­va­ment mane­ja­ble ha fet que el mer­cat ja hagi des­comp­tat noves bai­xa­des de tipus en el dar­rer quart de l’any, al setem­bre el BCE i al novem­bre la Reserva Fede­ral.

En el pri­mer semes­tre l’Ibex 35 ha acon­se­guit un saldo posi­tiu del 8,3%, un 7% a les bor­ses euro­pees i un 14% als EUA. Si bé la pri­mera mei­tat de l’any ha des­ta­cat per un com­por­ta­ment inqüesti­o­na­ble­ment posi­tiu, cal mati­sar que hi ha hagut una clara asi­me­tria entre les bor­ses, tant pel que fa a la geo­gra­fia com per sec­tors. Així, bona part de la reva­lo­ració de què han gau­dit els mer­cats glo­bals durant els pri­mers sis mesos ha des­can­sat sobre les bor­ses asiàtiques, l’Índia i els EUA, men­tre que els mer­cats euro­peus i lla­ti­no­a­me­ri­cans no han mos­trat tanta empenta. Per àmbits d’acti­vi­tat, si bé la bai­xada de tipus ha afa­vo­rit bancs i asse­gu­ra­do­res, i s’han vist bons resul­tats en tec­no­lo­gia, retail i mit­jans de comu­ni­cació, la indústria pesant, les químiques i el sec­tor de l’auto­moció han patit una mica. Per Albert Grau, de l’empresa d’asses­so­ra­ment finan­cer Sforza, “la tendència con­ti­nuarà sent alcista, recol­zada en uns bons resul­tats empre­sa­ri­als, sobre­tot en el cas de les mid i small caps, empre­ses palan­que­ja­des que es bene­fi­cien del fet que amb la bai­xada de tipus el crèdit els surti més barat”. Segons diver­sos estu­dis de pros­pec­tiva, la posi­ti­vi­tat del cicle econòmic es reflec­tirà en els bene­fi­cis empre­sa­ri­als, que crei­xe­ran amb força als EUA, i més modes­ta­ment a Europa, un 3%.

Des­a­co­bla­ment

Els mer­cats, a més, “s’han des­a­co­blat dels grans con­flic­tes inter­na­ci­o­nals, com ara l’ara­bois­ra­elià i la guerra a Ucraïna, i ja han assu­mit que, en aquesta guerra comer­cial dels EUA i la UE amb la Xina, ja no és sor­pre­nent que el gegant asiàtic man­tin­gui la seva hege­mo­nia tant en la pro­ducció com en la dis­tri­bució de pro­duc­tes”.

Si en algun sec­tor ens hem de fixar per al dis­seny de l’estratègia d’aquí a final d’any, segons Grau és el dels bancs, els quals “si bé poden per­dre marge amb la bai­xada de tipus, ho poden com­pen­sar amb més volum d’ope­ra­ci­ons”. La bai­xada de tipus també pot oxi­ge­nar el balanç de les empre­ses d’uti­li­ties i infra­es­truc­tu­res, que veu­ran com minva el pes del deute. En la tria de valors, i dins d’una pers­pec­tiva de mer­cats glo­bals, però mirant espe­ci­al­ment la borsa dels EUA per la seva forta empenta, Grau tria Bankin­ter, Basf –“que no para de cons­truir plan­tes arreu d’Europa”– i Mer­ce­des Benz, per la seva bona ren­di­bi­li­tat per divi­dend, que voreja o depassa el 8%. Per a qui no tin­gui por de valors que poden regis­trar febres de vola­ti­li­tat, Grau esmenta la tec­nològica Nvi­dia. Amb tot, con­si­dera que cal estar en el capítol tec­nològic, però en valors com Cisco, una gran com­pa­nyia de la tec­no­lo­gia de la comu­ni­cació que ara està tran­si­tant del hardware al software, o Veri­zon, com­pa­nyia de tele­fo­nia que s’està eri­gint en un dels gegants glo­bals de la banda ampla, amb presència a Europa amb mol­tes fili­als.

L’asses­sor de Sforza s’estima més, però, “un clàssic com 3M, una empresa que fa de tot, amb més de 55.000 pro­duc­tes, des de notes adhe­si­ves fins a equips de pro­tecció indi­vi­dual, i presència en tots els mer­cats del món i un 6,5% de ren­di­bi­li­tat”. També és apos­tar a cop segur Coca-Cola, “la ren­di­bi­li­tat de la qual sem­pre puja, no té alts i bai­xos: si s’apuja dos cèntims el preu de l’ampo­lla o la llauna, ningú dei­xarà de com­prar-ne, i l’impacte posi­tiu en el compte de resul­tats és imme­diat”.

Des de GVC Gaesco també albi­ren una segona mei­tat del 2024 prou engres­ca­dora, “pel retard en les bai­xa­des dels tipus d’interès per un fac­tor posi­tiu, com és el crei­xe­ment econòmic i un entorn d’inflació rela­ti­va­ment esta­ble”, com asse­nyala Gema Martínez-Del­gado, direc­tora d’asses­so­ra­ment i gestió de car­te­res. El grup finan­cer, en la seva estratègia d’inversió, s’adreça a sec­tors que es poden veure bene­fi­ci­ats per la bai­xada de tipus, com són immo­biliàries, infra­es­truc­tu­res o com­pa­nyies que inver­tei­xen en tran­sició energètica. I sense obli­dar asse­gu­ra­do­res i far­macèuti­ques. Per a la banca espa­nyola, el 2024 ha de ser un any per batre rècords, tant en bene­fici com en ren­di­bi­li­tat, a parer de GVC Gaesco.

Pel que fa a noms pro­pis, aquest grup finan­cer des­taca, a l’Estat espa­nyol, per eDre­ams, que ha excel·lit amb els seus resul­tats anu­als, tot reflec­tint la for­ta­lesa del seu model de negoci i palan­que­ja­ment ope­ra­tiu deri­vat del model de subs­cripció prime. També ha revi­sat a l’alça la reco­ma­nació del San­tan­der, ja que, segons Víctor Peiro, direc­tor gene­ral d’anàlisi de GVC Gaesco, “totes les mètri­ques del San­tan­der del pri­mer tri­mes­tre estan ali­ne­a­des a com­plir els objec­tius del 2024, encara més ambi­ci­o­sos que els de l’any pas­sat”. També fa esment de Sacyr, que ha esde­vin­gut en els dar­rers temps una gran ope­ra­dora d’actius con­ces­si­o­nals. En el seg­ment energètic, apa­rei­xen Enagás, Iber­drola i Acci­ona Energía, “perquè ja hem vist la pit­jor situ­ació en preus i espe­rem que s’acti­vin diver­sos aspec­tes de regu­lació per afa­vo­rir el crei­xe­ment de la demanda elèctrica”. En l’àmbit euro­peu, GVC Gaesco inclou Bouy­gues, com a exem­ple de hòlding diver­si­fi­cat; la com­pa­nyia de ser­veis d’engi­nye­ria Sai­pem, i el grup de desen­vo­lu­pa­ment de solu­ci­ons i pro­ves espe­ci­a­lit­za­des per a labo­ra­to­ris Dia­so­rin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.