Societat

Joan, Josep i Jordi Roca

Propietaris del Celler de Can Roca

“Intentem reivindicar la mirada en positiu de la gastronomia”

Esperit Roca, el darrer projecte dels tres germans, convida a fer una reflexió sobre els primers 38 anys de trajectòria d’El Celler

Defensen el gran nivell de la cuina a Catalunya, la innovació en la pastisseria i la necessitat de donar suport als vinyaters

Tot i aquesta demonització del sucre, jo reivindico aquest moment dolç
Jordi Roca
Tot el que fem té més a veure amb emplenar-nos per dins que amb fer negocis
Joan Roca
Beure vi és beure aliment, cultura i paisatge i és beure una beguda amb molta vida i que dona molta vida
Josep Roca

Ens tro­bem a la for­ta­lesa de Sant Julià de Ramis on els ger­mans Roca aca­ben d’obrir el seu dar­rer pro­jecte, Espe­rit Roca, que inclou un res­tau­rant, un hotel, un celler amb més de 80.000 ampo­lles de vi, un espai expo­si­tiu, una bibli­o­teca... De fet, com diuen ells matei­xos, és un pro­jecte que acaba de començar i que té recor­re­gut.

Què sig­ni­fica per a cadas­cun dels tres aquest espai?
(JORDI) L’Espe­rit Roca és pot­ser l’espai que hem creat en què més temps hem estat pen­sant i con­cep­tu­a­lit­zant la idea de l’espai, d’oferta, con­cepte i recor­re­gut. Hi hem dedi­cat dos anys. És, sobre­tot, aquesta mirada més de gaudi i un espai per expli­car qui som, què fem, com ho fem i per què.
(JOAN) És una opor­tu­ni­tat nova que se’ns ha pre­sen­tat de poder reci­clar un espai exis­tent, adap­tar-lo a som­nis, anhels, il·lusi­ons que d’alguna manera teníem i que hem pogut mate­ri­a­lit­zar en un punt. Hem pogut desen­vo­lu­par una expo­sició que explica la nos­tra història, els nos­tres pro­ces­sos cre­a­tius i que mos­tra què és el que ens ha dut fins aquí i com. També hi ha un res­tau­rant on repas­sem els plats icònics que ens han por­tat fins aquí. I l’hotel ens per­met també subli­mar l’art de l’hos­pi­ta­li­tat. I tot ple­gat fa que pren­gui molt sen­tit com la cul­mi­nació d’un moment àlgid de la nos­tra car­rera. És un nou començament, en certa manera.
(JOSEP) El nom tenia a veure amb una idea de con­nec­tar direc­ta­ment amb Roca, amb la nos­tra essència, amb la nos­tra idea de tre­ball. De poder expli­car-nos des d’aquesta idea de cuina, de consciència i de recerca, també de reflexió sobre els anys vis­cuts, els pri­mers 38 anys d’un res­tau­rant que encara es mos­tra amb molta acti­tud i amb molta empenta per seguir empre­nent i seguir inno­vant.
(JOSEP) Crec que la pro­posta és tot el con­junt. És una mirada ele­vada, ato­mit­zada, enri­quida, de dife­rents espais com si fos­sin satèl·lits que tenen la mateixa força i que, depe­nent de cada un dels ger­mans, pot impli­car-se en un o un altre racó d’aquesta mun­ta­nya màgica que és la mun­ta­nya dels Sants Met­ges. És veri­tat que el celler és sin­gu­lar, la massa sota terra que acull una oda al vi és impo­nent, és impac­tant i crea una certa apro­xi­mació a allò que és una idea de litúrgia del vi com a cap altre celler de res­tau­rant pro­ba­ble­ment es pugui acon­se­guir. I això té a veure amb renun­ciar a fer un saló de ban­quets per fer-hi un espai per guar­dar aquest res­pecte a la gent que està dar­rere el vi i fer com una mena de cate­dral del vi. I pro­ba­ble­ment aquesta oda al vi que es fa sigui única i sigui impor­tant i sigui real­ment impac­tant i emo­ci­o­nant alhora. Real­ment és un ele­ment que dis­tin­geix, que dife­ren­cia i que fa que no sigui el millor celler o el més gran del món, sinó que és un celler de res­tau­rant molt autèntic, pro­ba­ble­ment un dels més autèntics en el món del vi, en el món dels res­tau­rants.
Té un celler que con­tindrà 80.000 ampo­lles?
(JOSEP) Sí, però més enllà de la quan­ti­tat d’ampo­lles, que sem­pre pot ser rela­tiva, el que hi ha són 38 anys de passió des­bo­cada, de gene­ro­si­tat dels meus ger­mans envers aquesta boge­ria, i de com­pli­ci­tat d’una cli­en­tela que ha permès poder fer aquest cúmul d’ampo­lles, que ja hi eren i ara l’únic que faig és sepa­rar-les dels dife­rents magat­zems on esta­ven i cen­trar-ho tot en aquest celler del res­tau­rant Espe­rit Roca.
També hi volen ins­tal·lar una bibli­o­teca. Per què?
(JOAN) Tenim més de 25 lli­bres publi­cats. Els hauríem de comp­tar, eh? [S’adreça als ger­mans] Però crec que són 25 o 26 els que els hem publi­cat i n’hi ha dos més en dansa. Tenim un gran res­pecte per la lite­ra­tura escrita en català. Ens sen­tim hereus d’una lite­ra­tura gas­tronòmica que fa vuit segles que bull i en què volem man­te­nir aquest caliu. I per­se­ve­rar amb aquesta idea de dei­xar pòsit en dife­rents mane­res dels nos­tres mons trans­ver­sals que vagin con­nec­tant amb futu­res gene­ra­ci­ons a par­tir dels lli­bres. Ens sem­bla que és impor­tant dei­xar con­tin­gut perquè d’aquí a vint, trenta, cin­quanta, cent anys algú pugui tor­nar a recu­lar i veure què pas­sava en aquest con­text a Girona o des de Girona a Cata­lu­nya. Ens sem­bla que aquesta part ele­vada del pòsit cul­tu­ral és impres­cin­di­ble per mar­car i per fixar un moment con­cret de la nos­tra tra­jectòria, que seran mínim 40 anys, de manera que hi ha una impli­cació que ens sem­bla lògica i natu­ral en relació amb d’on venim i cap a on ha d’anar la cuina cata­lana. I en aquest sen­tit, dei­xar un pòsit d’una bibli­o­teca i poder obte­nir també de la família del Manel Vázquez Mon­talbán la seva bibli­o­teca, fa també que aquest espai s’enri­queixi amb una bibli­o­teca que es podrà con­sul­tar amb hora dema­nada prèvia­ment, tant la de Vázquez Mon­talbán com la nos­tra i com alguna més que també està a punt de venir.
L’Espe­rit Roca, el Rocam­bo­lesc, Casa Cacau, El Celler... Com es com­pa­gina la part cre­a­tiva amb l’empre­sa­rial?
(JORDI) Tenim un equip que és increïble, que ens segueix, que ens ajuda, capi­ta­lit­zat també per les nos­tres pare­lles i un gran equip de pro­fes­si­o­nals que se’n fan càrrec. És a dir, dele­guem res­pon­sa­bi­li­tats a cada un dels espais, amb la qual cosa ens sen­tim tran­quils perquè sabem que la feina està ben feta.
(JOAN) Sí, però també perquè som tres i tenim tres mane­res també dife­rents de fer, de pen­sar i de fer coses ple­gats, no? És cert que tenim un equip extra­or­di­nari que ens per­met poder tre­ba­llar la cre­a­ti­vi­tat des del punt de vista tant de fer un plat nou com de mun­tar un nou model de negoci. I sobre­tot també inci­dint en aquesta força de tres que anem junts des de fa temps i que com­par­tim la mateixa inqui­e­tud per fer coses i per pas­sar-nos-ho bé fent el que fem.
El pas­sar-s’ho bé és pri­o­ri­tari?
(JORDI) És impor­tant. Quan hem estat amb idees, amb pro­jec­tes i ho hem pen­sat molt i tal, i veiem que un pen­sa­ment ens fa patir, can­viem. No, no podem patir. Hem de dor­mir tran­quils i, sí, ens ho hem de pas­sar bé.
(JOSEP) Sí, pro­ba­ble­ment una de les coses més espe­ci­als d’El Celler de Can Roca han sigut les renúncies. Les coses que hem dit que no es fan. Quan fem alguna cosa, la fem perquè l’hem refle­xi­o­nat molt i n’estem con­vençuts. És molt difícil avui plan­te­jar-te una idea en el món de l’hos­ta­le­ria per gua­nyar-hi diners. Sobre­tot és que t’iden­ti­fi­ques amb la pro­posta. Té a veure amb un estat d’ànim, una idea, un somni, una il·lusió. Un s’hi pot sen­tir més iden­ti­fi­cat que l’altre, però tots hi donem suport direc­ta­ment i per­met tenir la idea del negoci. Evi­dent­ment, inten­tem no per­dre-hi diners. Fem plans de negoci pre­vis i una certa idea de pers­pec­tiva i d’expec­ta­tiva, però sem­pre amb una sen­sació que això ha de ser per pas­sar-nos-ho bé, no per patir.
Quan es crea un plat, per exem­ple, o unes postres, què es busca?
(JOAN) Bus­quem crear un vin­cle, que agradi i, si pot ser, que emo­ci­oni, que hi hagi alguna cosa més, que arri­bem al cor també i no només al pala­dar. Òbvi­a­ment, és impor­tant, ha de ser pla­ent, però si dar­rere d’aquest plat hi ha una història, uns sabors que poden con­nec­tar o hi ha quel­com que et com­mou, és aquí on nosal­tres volem anar. A vega­des és des de l’aspecte visual, o el sabor, o el relat que es fa del plat, expli­cant el què i el perquè i d’on ve aquest pro­ducte. I és veri­tat que tots els plats tenen a dar­rere un tre­ball molt intens de cre­a­ti­vi­tat, de recerca i de bus­car quel­com que arribi al cor del cli­ent. L’avan­tatge és que tenim mol­tes opor­tu­ni­tats per poder-ho fer, ja que el nos­tre menú és molt llarg. Quinze ape­ri­tius que són opor­tu­ni­tats abans de començar el menú, dotze opor­tu­ni­tats durant el menú i tres durant les postres. És a dir, per tant, juguem molt amb això perquè cada plat, cada quei­xa­lada, pugui d’alguna manera arri­bar d’una manera dife­rent a cada comen­sal. Aquest és el nos­tre joc i repte. I quan veus que la gent se’n va con­tenta, emo­ci­o­nada, hem acon­se­guit l’objec­tiu. Som molt afor­tu­nats de fer el que fem, de fer cuina, de tenir un res­tau­rant amb aquest marge de lli­ber­tat que ens dona el cli­ent que arriba amb el cor i la ment oberts com dient “Feu el que vul­gueu”, i nosal­tres això ho assu­mim amb tanta res­pon­sa­bi­li­tat que dedi­quem l’esforç, la vida, a fer això i amb tot un equip amb molt de talent extra­or­di­nari al vol­tant per poder acon­se­guir-ho. No és fàcil, però és pos­si­ble. I a vega­des això passa i és el que dona sen­tit a la feina que fem.
El pai­satge també és una part impor­tant, no?
(JOSEP) El pai­satge forma part d’un dels punts de par­tida de cre­a­ti­vi­tat d’El Celler i també des del que repre­senta un res­tau­rant avui. Des d’un res­tau­rant amb una certa noto­ri­e­tat també per inci­dir sobre el que en diem ètica del pai­satge i que té a veure amb la millor dis­po­sició de dei­xar tot allò que tens pro­per, des d’un punt de vista del medi ambi­ent, del medi natu­ral, en les millors con­di­ci­ons per al futur. I això engloba en El Celler un tre­ball amb un biòleg britànic des de fa més de 10 anys amb el pro­jecte que en diem Terra Ani­mada, en el qual recu­pe­rem aquesta idea d’apro­par tot el pai­satge del nos­tre entorn des dels Piri­neus fins al Delta. De poder emmar­car també aquest pro­jecte que en diem Sem­brant Futur, de recu­pe­ració de lla­vors i d’horta en què hi ha 2 hectàrees d’horta amb 5 per­so­nes menant l’hort amb cer­ti­fi­cació ecològica i amb cer­ti­fi­cació Deme­ter bio­dinàmica que sub­mi­nis­tra els nos­tres esta­bli­ments. És a dir, a El Celler, a Can Roca, al Nor­mal, a Casa Cacau i a l’Espe­rit Roca o Mas Mar­roch. I també des d’un punt de vista del que repre­senta l’ètica del pai­satge des de la sos­te­ni­bi­li­tat. Aquesta idea de reci­clar que vàrem ini­ciar fa més de deu anys, reu­ti­lit­zar, reci­clar i recu­pe­rar. En tot cas, mate­ri­als que tenen a veure amb el dia a dia en res­tau­rant, en el que pots reduir la minva, pots ser més efi­ci­ent en tots els sen­tits. I tot això també s’agu­ditza en el res­tau­rant cada vegada més, amb la tem­po­ra­li­tat, en la qual hi ha molt més que qua­tre menús per any. Cada dues set­ma­nes pràcti­ca­ment pot haver-hi can­vis en el menú, bàsica­ment perquè van al ritme pal­pi­tant del que hi ha a l’hort.
I amb les postres què es busca?
(JORDI) Que la gent s’ho passi bé és el meu leit­mo­tiv, que gau­deixi, que a vega­des els faci pen­sar... Quan penso unes postres vinc de la idea que la gent s’ha men­jat ja dotze plats, quinze ape­ri­tius.... Ostres..., en aquest punt s’està d’alguna manera satis­fet. També es té la consciència alte­rada pel beu­ratge d’aquest [senyala Josep]. Per tant, la gent està feliç. Doncs què dic: “Vinga, anem a jugar”, no? I això és bo.
(JOAN) Ara està fent un gra­nis­sat amb des­til·lat de plas­ti­lina...
Plas­ti­lina?
(JORDI) Sí. La plas­ti­lina està feta de Mai­zena. Sí, la plas­ti­lina porta Mai­zena, aigua, sal, colo­rant i aroma. És com­ple­ta­ment comes­ti­ble, però té tanta quan­ti­tat de sal que, natu­ral­ment, escups. I està fet perquè els nens, si se la men­gen, no passi res. I el que fem és esti­rar- la per subli­mar l’aroma i cap­tar-la amb aigua. Tex­tura de gelat, sor­bet, gra­nis­sat, crema... És aque­lla idea de quan feies un ban­quet i venia un sor­bet de lli­mona per nete­jar. Fa la mateixa funció i alhora et con­vida a ser un nen petit, a reme­mo­rar. A mi em passa com a pare que quan veig créixer la meva filla em con­necto molt amb quan jo tenia aque­lla edat i revisc molts moments. I la plas­ti­lina em con­necta amb això, amb el joc. I con­vido els comen­sals a reviure la infància, aquell nen petit. I mol­tes vega­des em passa que hi ha gent que li encanta i diu “Quina pas­sada” o gent que diu “Quina merda! T’has pas­sat!”. O sigui que tinc les dues ves­sants.
Com veuen la gas­tro­no­mia, el sec­tor del vi i el món de les postres a Cata­lu­nya?
(JORDI) Les postres, millor que mai. És una cosa... Hi ha una explosió de joves pas­tis­sers que fan coses extra­or­dinàries... Estem en una efer­vescència. Crec que hi ha un res­sor­gi­ment de les postres dol­ces, amb un impuls del dolç de car­rer per a tot­hom. La gent torna a per­me­tre’s un capritx dolç. Durant un temps les pas­tis­se­ries van per­dre aquell pastís de diu­menge de després de missa, això va aca­bar morint. Per con­tra, han sor­tit pro­pos­tes que fan que els dolços canviïn. El Rocam­bo­lesc, que ha tin­gut molt bona accep­tació, fa que la gent entri al món del gelat. La gent té el capritx del dolç . Tot i aquesta demo­nit­zació del sucre, jo rei­vin­dico aquest moment dolç. Perquè la salut està molt bé, però ens hem de per­me­tre moments de salut diguem-ne emo­ci­o­nal. Quan et men­ges un dolç o unes postres estàs a gust amb tu mateix, i això també és salut.
(JOAN) La cuina també està millor que mai. Hi ha una dada objec­tiva: a Cata­lu­nya hi ha 54 res­tau­rants amb estre­lles Mic­he­lin. Segu­ra­ment és dels ter­ri­to­ris on hi ha més excel·lència gas­tronòmica­ment par­lant. Cinc res­tau­rants amb tres estre­lles Mic­he­lin! Mai n’hi havia hagut tants de valo­rats. I tres millors res­tau­rants del món! No hi ha cap ter­ri­tori, i menys tan petit, cap país que tin­gui tres millors res­tau­rants del món. Això són dades objec­ti­ves. Podem par­lar de coses sub­jec­ti­ves i del que ens sem­bla, però hi ha coses que són, que no es poden reba­tre, i per tant això ens ho hem d’aga­far amb seri­o­si­tat. Ens ho hem de creure. A vega­des en aquest país ens sem­bla que no sigui prou impor­tant el que fem, i a la cuina, com que ha arri­bat en aquest punt que a vega­des es con­fon amb la fri­vo­li­tat, se li treu importància, i no ho hauríem de fer. És impor­tant, té a veure amb la cul­tura i té a veure amb el sec­tor pri­mari, amb el que tenim a prop i amb aquest lle­gat que tenim de tra­dició, d’història de recep­ta­ris, que és impor­tantíssim a nivell mun­dial, i per tant, caram!, això ho hem de rei­vin­di­car. I els cui­ners, els pri­mers.
I el vi?
(JOSEP) Tenim la gene­ració de vinya­ters més ferma de la història, amb més empenta, amb una capa­ci­tat de gene­rar pro­pos­tes dife­ren­ci­a­des i autènti­ques millor que mai a Cata­lu­nya, però també reac­ti­vant i rege­ne­rant un ter­ri­tori esgo­tat per una mala acció d’aquest procés de l’agri­cul­tura extrac­tiva al món del vi en els últims vui­tanta anys. I ara mateix, reac­ti­vant, patint, sabent que la difi­cul­tat no va només del gest de manca de mà d’obra al camp sinó també d’aquesta nova rea­li­tat medi­am­bi­en­tal, amb una idea de fini­tud i unes con­di­ci­ons extre­mes que s’han de ges­ti­o­nar tant revi­fant el sub­sol, la micro­fauna, els pro­ble­mes d’aigua en llocs con­crets i la gestió dels bos­cos. I la poca ajuda que té la gent que tre­ba­lla el camp, amb la gestió que fa de neteja de bos­cos, i la poca capa­ci­tat que té una ins­ti­tució de poder-hi apor­tar incen­tius per per­se­ve­rar en aquesta idea de tre­ba­llar el camp i el bosc. De manera que, des d’un punt de vista del vi, podríem dir que tenim la millor gene­ració de la història, els millors vins de la història, però amb un gran repte al davant pel qual neces­si­ten ajuda i escolta a les ins­ti­tu­ci­ons i evi­dent­ment també el suport d’un públic, d’un con­su­mi­dor, que ha d’enten­dre que beure vi és beure un ali­ment, cul­tura i pai­satge, i és beure una beguda amb molta vida i que dona molta vida.
Ara que aca­ben d’inau­gu­rar aquest espai, com veuen el futur?
(JOAN) Seria bonic allar­gar aquest pre­sent tant de temps com puguem.
(JORDI) Fa més de quinze anys que ho diu i anem embo­li­cant-nos cada cop més.
(JOAN) Però l’any que ve no sé si ho emple­na­rem...
(JORDI) Estem embo­li­cant-nos... I pot­ser d’aquí a tres anys obrim una nova moguda super­guai [diu rient].
(JOAN) No ho sé, però ho dic sin­ce­ra­ment: tant de bo seguim així, ente­nent-nos, pas­sant-nos-ho bé, tenint salut per seguir empre­nent i diver­tint-nos. Això és el que m’agra­da­ria que passés en el futur, que tot això es man­tingués més allà del que obrim o no obrim o del que fem o no fem. Sobre­tot, que man­tin­guem aquesta línia filosòfica immu­ta­ble que tot el que fem té més a veure amb emple­nar-nos per dins que amb fer nego­cis, que amb gua­nyar diners.
(JORDI) Que també és impor­tant...
(JOAN) També, però no només. Per tant, tant de bo això segueixi tants anys com sigui pos­si­ble.
(JOSEP) Hi ha una neces­si­tat també de poder apro­fun­dir en allò que fem en el dia a dia, en tant que ens sen­tim amb un focus, i poder expli­car que la gas­tro­no­mia també pot viure i no només aquesta sen­sació que l’hos­ta­le­ria passa moments com­pli­cats per manca de per­so­nal, etcètera. Inten­tem rei­vin­di­car l’opti­misme radi­cal, la mirada en posi­tiu del que repre­senta el nos­tre món, i pen­sar que també ser­veix la nos­tra inèrcia, empenta i intenció de millo­rar cada dia, de seguir apre­nent. Una mirada opti­mista que ente­nem que la gas­tro­no­mia ha de mos­trar i que té a veure amb el que vol la soci­e­tat que busca la feli­ci­tat. Inten­tem ofe­rir aquesta feli­ci­tat des del màxim posi­ti­visme.
(JOAN i JORDI) Sí. Molt bé.

Un projecte holístic

Oda al vi sota la muntanya dels metges

Fa més d’una dècada, el joier Ramon López va adquirir la fortalesa de Sant Julià de Ramis per reformar-la i tirar endavant un projecte en què també es preveia un restaurant. A l’entrada hi va fer posar tres pedres gegants. I si bé va fer la proposta als germans Roca perquè es fessin càrrec del restaurant, aquests en aquell moment no ho van considerar. Ara han decidit fer el pas, “reciclar” aquest espai i instal·lar-s’hi i transformar una antiga defensa en un espai d’“esperit Roca”. Un projecte holístic de gran envergadura que, a més del restaurant o de l’hotel, també té previst, entre altres coses, incorporar la biblioteca de Manuel Vázquez Montalbán, cedida pel seu fill, o la mateixa destil·leria que també es diu Esperit Roca. “Volíem rebaixar tota aquesta física d’una fortalesa amb aquesta part més tel·lúrica, més íntima, més espiritual”, explica Josep Roca, que és el responsable de l’espectacular celler o “bodega” que s’amaga sota la cúpula de set metres d’alçària on els milers d’ampolles de vi amb infinites històries s’embolcallen amb música barroca. Potser l’espai més místic de tot el conjunt i que deixa sense paraules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.