Empreses

ITC guanya potència amb l’entrada en el grup Verder

El hòlding neerlandès pren el control del fabricant català de bombes dosificadores, que preveu accelerar el creixement

La planta que la companyia té a Santa Perpètua està en procés de reformulació per duplicar la capacitat productiva

Fan dispositius que injecten al sistema de reg un químic de manera precisa i contínua

El fabri­cant de bom­bes dosi­fi­ca­do­res de Santa Perpètua de Mogoda ITC pre­veu acce­le­rar el crei­xe­ment amb l’entrada del grup Ver­der en la pro­pi­e­tat. L’ope­ració –que va tenir lloc l’any pas­sat i ha supo­sat la presa del con­trol per part del con­glo­me­rat indus­trial neer­landès– va ser pos­si­ble per la sor­tida d’alguns dels socis fun­da­dors, que ente­nien que les pos­si­bi­li­tats de la com­pa­nyia cata­lana de com­pe­tir a escala glo­bal i no per­dre opor­tu­ni­tats impli­ca­ven millo­rar el múscul finan­cer per inver­tir i dedi­car més recur­sos a recerca. Ver­der, que ha pas­sat a tenir dues ter­ce­res parts de l’empresa, també els pro­por­ci­ona la potència de la seva xarxa de dis­tri­bució.

ITC, que és líder mun­dial en fer­tir­ri­gació per al sec­tor agrícola, s’està pre­pa­rant per fer un salt i aug­men­tar la quota en aquesta veta de mer­cat de gran futur, i alhora vol explo­rar les opor­tu­ni­tats de crei­xe­ment en els sec­tors indus­trial i de trac­ta­ment d’aigües, on ja té un peu, tot i que no són els punts forts de la com­pa­nyia: “Ja fa temps que estem posant l’accent en el crei­xe­ment pre­pa­rant les ins­tal·laci­ons; en aquest sen­tit, la inte­gració en Ver­der és una empenta en aquesta direcció”, pun­tu­a­litza Xavier Cor­be­lla, direc­tor gene­ral de l’empresa.

Tre­ball sota comanda

La planta que el fabri­cant ocupa des del 2018 té uns 1.600 m² de superfície, dels quals un miler estan dedi­cats a magat­zem i pro­ducció. El crei­xe­ment anual de dos dígits que l’empresa manté des de fa anys ha moti­vat que, en moments con­crets d’acu­mu­lació d’estoc, aquest espai hagi que­dat petit. Els ope­ra­ris d’ITC es dedi­quen bàsica­ment a aco­blar peces que els fan sobre­tot tallers locals. Les mol­tes com­bi­na­ci­ons de mun­tatge que adme­ten els apa­rells fan que es tre­ba­lli gai­rebé sota comanda, per la qual cosa l’agi­li­tat és un fac­tor crític. Ara s’està tre­ba­llant per opti­mit­zar i auto­ma­tit­zar alguns pro­ces­sos d’acord amb meto­do­lo­gies de gestió com ara el lean mana­ge­ment, de manera que, sense créixer en superfície, dobla­ran la capa­ci­tat pro­duc­tiva. Des que el 1994 es van tras­lla­dar a Santa Perpètua pro­ce­dents de Bar­ce­lona, ITC s’ha mudat en tres oca­si­ons per gua­nyar espai.

De fet, la com­pa­nyia espera per aquest any un crei­xe­ment del 50% en la fac­tu­ració: dels 6,2 mili­ons asso­lits el 2023, pas­sarà als prop de 10 que pre­veu per aquest exer­cici. Però Cor­be­lla ho diu amb la boca petita, perquè, en part, els atri­bu­eix a uns pro­jec­tes inter­na­ci­o­nals per al cul­tiu de cere­als a la zona de la Medi­terrània ori­en­tal en què la com­pa­nyia par­ti­cipa. Són pro­jec­tes excep­ci­o­nals que cícli­ca­ment fan que es dis­pa­rin les ven­des per sobre del crei­xe­ment orgànic, que situa al vol­tant del 10%.

ITC, sigla d’Inno­vació Tec­nològica Cata­lana, desen­vo­lupa, fabrica i comer­ci­a­litza bom­bes dosi­fi­ca­do­res i con­tro­la­dors que es com­ple­men­ten amb sis­te­mes de con­nec­ti­vi­tat basats en IoT (inter­net de les coses). De manera molt il·lus­tra­tiva, Cor­be­lla explica que les bom­bes dosi­fi­ca­do­res són per als sis­te­mes de reg el que la xeringa és per als hos­pi­tals, és a dir, el dis­po­si­tiu que injecta al sis­tema un líquid (un químic) de manera pre­cisa i contínua. En el cas del camp, aquest líquid seria un fer­ti­lit­zant o un com­post per regu­lar el PH de l’aigua. El con­tro­la­dor deter­mina què s’ha de fer en cada moment, i la capa de con­nec­ti­vi­tat pro­por­ci­ona infor­mació a temps real, per­met tenir un regis­tre d’un període i faci­lita el con­trol a distància amb el mòbil, per exem­ple: “En el nos­tre ADN hi ha fer les coses fàcils”, subrat­lla. Actu­al­ment el 70% de les ven­des venen del món agrícola i el 30%, del trac­ta­ment d’aigües i pro­ces­sos indus­tri­als. Amb relació als cli­ents, ITC no acos­tuma a tre­ba­llar direc­ta­ment amb l’usu­ari final, sinó amb engi­nye­ries o empre­ses de dis­tri­bució. En el sec­tor del camp, el cli­ent final solen ser grans pro­duc­tors agrícoles, que vigi­len molt la pro­duc­ti­vi­tat.

Des que el 1994 van ater­rar als Estats Units amb una filial (ara inac­tiva), el crei­xe­ment glo­bal ha estat una cons­tant. Avui expor­ten el 75% del total i són pre­sents en 67 països de tots els con­ti­nents, entre els quals des­ta­quen Austràlia, alguns països de l’Àsia i els Estats Units. A Espa­nya, els cli­ents són més petits i més nom­bro­sos, explica Cor­be­lla.

Ali­men­tar el pla­neta

ITC pre­veu que la demanda mun­dial dels seus sis­te­mes crei­xerà, perquè hi ha la neces­si­tat objec­tiva de millo­rar el sis­tema de pro­ducció d’ali­ments per a una població mun­dial cada cop més gran, de manera que esde­vin­gui tan efi­ci­ent com sigui pos­si­ble amb recur­sos escas­sos. Per això, les plan­tes hau­ran de rebre l’aigua i els nutri­ents que neces­si­tin sense mal­ba­ra­tar i sense con­ta­mi­nar les aigües sub­terrànies. En aquest sen­tit, els dis­po­si­tius que fabrica l’empresa cata­lana es dedi­quen bàsica­ment a fer més pro­duc­tiu i efi­ci­ent el camp.

ITC
Els departaments d’R+D, producció i comercial són els tres pilars de l’empresa. La recerca treballa en camps com la mecànica, l’electrònica i la informàtica.
6,2
milions d’euros de facturació el 2023
34
treballadors
1988
any de fundació

Una cultura basada en els valors de la comunitat

A l’entrada de les oficines d’ITC hi ha dues peces d’art africà: un relleu decoratiu penjat a la paret i una peça de mobiliari, totes dues tallades en fusta, que clarament desentonen amb l’ambient modern i amb els colors corporatius: negre i groc. Xavier Corbella explica que són testimonis del passat de la companyia que es remunten als anys setanta, quan un grup de catalans van desenvolupar una tasca humanitària al Camerun. Hi van anar per fer barques de fibra de vidre i van acabar portant el sistema de reg per goteig per a l’agricultura. Per desenvolupar aquella tecnologia van muntar una cooperativa –explica Corbella– que finalment es va escindir en diversos negocis, un dels quals era el de dosificació de fertilitzants per a l’agricultura, que és l’embrió d’ITC. “Aquests objectes són aquí per recordar-nos d’on venim i quin és el nostre ADN”, afirma. En un altre indret de l’empresa hi ha un hort vertical que han muntat, sembrat, cuidat i ara recol·lectat diversos grups de treballadors. “Fem projectes de comunitat, valorem molt el que ens aporta”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.