Societat

Societat

Només un 27% dels municipis han fet el cens sobre l’amiant, segons el Síndic de Greuges

La institució reclama una normativa “més exhaustiva” i més recursos per poder fer realitat la retirada del fibrociment

Només 259 muni­ci­pis cata­lans, un 27%, ha ela­bo­rat el cens sobre l’ami­ant que totes les pobla­ci­ons havien d’haver fet com a molt tard l’abril del 2023, segons un informe del Síndic de Greu­ges. I d’aquests, només un 2,9% tenen fixat un calen­dari de reti­rada. La presència de fibro­ci­ment a les ciu­tats cata­la­nes, però, és ele­vada. A l’abril d’aquest any la Gene­ra­li­tat va fer públic el pri­mer cens de cober­tes de fibro­ci­ment que apun­tava que gai­rebé tots els muni­ci­pis de Cata­lu­nya (945 de 947) tenen cober­tes d’aquest tipus, amb pro­ba­ble con­tin­gut d’ami­ant. La ins­ti­tució ha recla­mat que l’erra­di­cació del fibro­ci­ment sigui una pri­o­ri­tat per al futur govern, que defi­neixi una nor­ma­tiva “exhaus­tiva” i es des­ti­nin més recur­sos.En aquesta línia, els muni­ci­pis han apun­tat que la nor­ma­tiva no ha anat acom­pa­nyada dels recur­sos econòmics i humans neces­sa­ris.

Segons l’informe, la nor­ma­tiva exis­tent està cen­trada en les pre­vi­si­ons de segu­re­tat i salut labo­ral quan es mani­pula o es retira l’ami­ant. Veu aquest plan­te­ja­ment cor­recte però no sufi­ci­ent i per això ha dema­nat ampliar la pers­pec­tiva a la pro­tecció del medi ambi­ent i a la salut pública de les per­so­nes que estan expo­sa­des a aquest con­ta­mi­nant. Això és per al Síndic relle­vant ja que la major part de l’ami­ant pre­sent al país ha exhau­rit la seva vida útil i, en con­seqüència, s’hau­ria de reti­rar. Insis­teix en la neces­si­tat de pri­o­rit­zar-ne l’eli­mi­nació als emplaçaments en què pas­sen més temps col·lec­tius vul­ne­ra­bles –infants i ado­les­cents, per exem­ple–, com ara esco­les, poli­es­por­tius, parcs o altres espais amb gran con­currència pública.

Segons apunta l’informe, el Síndic ha rebut entre el 2019 i el 2023 ha rebut fins a 119 quei­xes rela­ti­ves a l’ami­ant. Per muni­ci­pis, la província de Bar­ce­lona n’ha con­cen­trat el 81,5%, amb un total de 97 quei­xes. Des­ta­quen Bar­ce­lona (32) i Cer­da­nyola del Vallès (11) –on estava ubi­cada la fàbrica Ura­lita–. A les comar­ques giro­ni­nes se n’han regis­trat vuit quei­xes, un 6,7% del total, a muni­ci­pis com la Bis­bal de l’Empordà (2), Anglès (1), Camp­llong (1) o Roses (1). En el cas de Ponent, només hi ha hagut una queixa, a Miral­camp. Per últim, a les comar­ques tar­ra­go­ni­nes s’han produït 13 quei­xes, un 10,9% del total. A Tor­re­dem­barra n’han regis­trat tres i a Tor­tosa, Reus i Banye­res del Penedès, dues en cada muni­cipi.

A més, de diri­gir-se a l’admi­nis­tració, la sin­di­ca­tura també fa una crida als ciu­ta­dans ja que bona part de l’ami­ant es troba en pro­pi­e­tats pri­va­des. En aquesta línia, plan­teja la con­vo­catòria d’ajuts públics, que siguin àgils i pun­tu­als, per a fer pos­si­ble la reti­rada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.