Gran angular

L’ALTRA POTA DE LA MAJORIA

La clau d’una caixa d’obertura retardada

La Generalitat hauria recaptat l’any passat un 39% més amb el finançament singular pactat pel PSC i ERC

Assumint un dèficit fiscal del 4% del PIB, el govern disposaria d’un 8,6% més de recursos pressupostaris

L’Estat haurà de rebaixar la despesa o augmentar la pressió fiscal a la població subjecta als seus tributs

La Gene­ra­li­tat recapta el 9% dels impos­tos que es paguen a Cata­lu­nya (els pro­pis i els cedits total­ment), i amb el finançament sin­gu­lar pac­tat entre el PSC i ERC pas­sarà al 100%. Amb la clau de la caixa a les mans, l’Agència Tri­butària cata­lana recap­tarà i després pas­sarà a l’Estat i la resta de comu­ni­tats autònomes el que s’hagi pac­tat, just a l’inrevés que ara, quan la Hisenda espa­nyola cobra els impos­tos esta­tals i els gasta com vol, men­tre que pel règim de finançament comú part dels ingres­sos cata­lans van a parar a altres comu­ni­tats.

Amb el sis­tema vigent, Cata­lu­nya és ter­cera en l’apor­tació de recur­sos, amb una mit­jana de 3.565 euros per habi­tant, men­tre que en el repar­ti­ment cau al desè lloc, amb 3.264 euros per habi­tant –ocu­pa­ria el lloc número 14 si es té en compte el dife­ren­cial de preus, amb 3.043 euros per habi­tant–. Sis dife­rents models de finançament autonòmic (1980, 1987, 1992, 1997, 2002 i 2009) han com­por­tat una insu­ficiència finan­cera crònica per finançar els ser­veis. El dèficit fis­cal de Cata­lu­nya amb l’Estat va esca­lar fins als 20.772 mili­ons l’any 2020 i fins als 21.982 mili­ons el 2021, un nou màxim històric. Aques­tes xifres equi­va­len al 9,8% i el 9,6% del PIB català, res­pec­ti­va­ment.

Aquesta mag­ni­tud del dèficit fis­cal tan ele­vada impe­deix poder millo­rar la pres­tació de ser­veis públics a Cata­lu­nya, com per exem­ple la salut, l’edu­cació i els ser­veis soci­als, entre d’altres, i poder acos­tar el seu nivell al de països euro­peus de referència. Per exem­ple, la des­pesa en salut del pres­su­post 2024 (12.928 mili­ons) repre­senta un 4,4% del PIB, men­tre que la mit­jana d’aquesta des­pesa als països de la zona euro és del 7,9% del PIB. Poder dis­po­sar de recur­sos per incre­men­tar-la en 5.000 mili­ons supo­sa­ria poder dedi­car a aquesta des­pesa un 6% del PIB català.

Un altre exem­ple seria l’edu­cació uni­ver­sitària i no uni­ver­sitària, en què la des­pesa pre­vista en el pres­su­post del 2024 (8.703 mili­ons) repre­senta un 3% del PIB, men­tre que a la zona euro és d’un 4,6% del PIB i a la UE-27, d’un 4,7%. La dis­po­ni­bi­li­tat de més recur­sos fa pos­si­ble incre­men­tar-la en 3.000 mili­ons, que situ­a­ria aquesta des­pesa en el 4% del PIB.

Si ara estigués vigent el finançament sin­gu­lar, la Gene­ra­li­tat hau­ria recap­tat els 53.543,73 mili­ons d’euros que els cata­lans van pagar en impos­tos l’any pas­sat, un 39% més que el seu pres­su­post d’ingres­sos (38.497 mili­ons). No tots aquests diners esta­rien a dis­po­sició del govern català, ja que s’hi ha de res­tar la con­tri­bució a les des­pe­ses de l’Estat, que s’esta­blirà a través d’un per­cen­tatge de par­ti­ci­pació en els tri­buts.

No se sap quin serà aquest per­cen­tatge, però podem fer un exer­cici d’eco­no­mia-ficció a par­tir del model basc. Els bas­cos no con­tri­bu­ei­xen a l’Estat amb un per­cen­tatge d’impos­tos, sinó amb una quota fixa sobre el 6,4% de les des­pe­ses gene­rals: 1.403 mili­ons d’euros l’any 2021, equi­va­lents al 8,8% dels impos­tos recap­tats al País Basc. Si apli­quem aquest 8,8% a Cata­lu­nya, l’any pas­sat hau­ria apor­tat 4.712 mili­ons d’euros a les des­pe­ses esta­tals.

Una altra part de la recap­tació, tam­poc deter­mi­nada, es des­ti­narà a la soli­da­ri­tat amb les comu­ni­tats autònomes amb menys recur­sos. El pacte PSC-ERC només asse­nyala que aquesta soli­da­ri­tat ha d’estar limi­tada pel prin­cipi d’ordi­na­li­tat, o sigui, que si Cata­lu­nya és ter­cera en apor­tació de diners no pot que­dar en una posició més baixa després del repar­ti­ment. Si l’ordi­na­li­tat fun­cionés amb el model vigent, a Cata­lu­nya li hau­rien cor­res­post almenys 4.019 euros per càpita (755 euros més del que va rebre), ja que la ter­cera comu­ni­tat que va ingres­sar més va ser Extre­ma­dura, amb 4.018 euros.

La con­se­llera d’Eco­no­mia i Hisenda, Natàlia Mas, deia l’any pas­sat que seria accep­ta­ble un dèficit fis­cal d’entre el 2% i el 4%, en con­tra­po­sició amb el 10% actual. Un inter­val d’entre 5. 850 i 11.700 mili­ons. Si comp­tem per la part alta, l’any pas­sat a la Gene­ra­li­tat li hau­rien que­dat 41.844 mili­ons, un 8,6% més i 3.347 mili­ons més a la caixa.

Un càlcul més ele­vat fa la Fun­dació d’Estu­dis d’Eco­no­mia Apli­cada (Fedea), segons la qual el nou sis­tema de finançament podria supo­sar un trans­va­sa­ment anual d’entre 6.600 i 13.200 euros a la hisenda cata­lana, ja que hi hau­ria una reducció de l’apor­tació cata­lana a la caixa comuna d’entre un 30% i un 60% del dèficit fis­cal. L’anàlisi avisa que si es tira enda­vant aquesta millora dels ingres­sos sense que cap comu­ni­tat perdi finançament, “l’Estat haurà d’ajus­tar a la baixa la des­pesa, reduint les pres­ta­ci­ons de la seva com­petència, com les pen­si­ons i la defensa, o aug­men­tar (ara o en el futur) la pressió fis­cal sobre la min­vant part de la població que con­tinuï estant sub­jecta als seus tri­buts”.

Segons Fedea, el trans­va­sa­ment d’entre 6.600 i 13.200 mili­ons serien els efec­tes a mitjà ter­mini. El direc­tor de l’enti­tat, Ángel de la Fuente, asse­nyala que a llarg ter­mini “les coses encara pin­ten pit­jor”, perquè quan el govern “tin­gui real­ment els diners a la mà, l’apor­tació a la soli­da­ri­tat s’anirà reduint en suc­ces­si­ves ron­des nego­ci­a­do­res i podria ten­dir a zero, amb una rapi­desa espe­cial quan la Gene­ra­li­tat esti­gui pre­si­dida pels inde­pen­den­tis­tes”.

La millora del finançament no arri­barà avui per demà, ni hi ha calen­dari con­cret. L’acord esta­bleix que es for­ma­lit­zarà durant el pri­mer semes­tre del 2025 en la comissió bila­te­ral entre el govern de la Gene­ra­li­tat i el de l’Estat amb relació al model de finançament, amb l’objec­tiu de l’assumpció pro­gres­siva per part de l’Agència Tri­butària de Cata­lu­nya, de la gestió, la recap­tació, la liqui­dació, la ins­pecció i la dis­po­ni­bi­li­tat de tots els impos­tos supor­tats a Cata­lu­nya; l’aug­ment subs­tan­cial, per part de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, de la capa­ci­tat nor­ma­tiva tri­butària; el des­ple­ga­ment pro­gra­mat del nou model de finançament i l’impuls de les modi­fi­ca­ci­ons que cor­res­pon­guin de la llei orgànica de finançament de les comu­ni­tats autònomes, de la llei de finançament de les comu­ni­tats autònomes i de la llei de cessió de tri­buts a Cata­lu­nya. El pri­mer tri­but en què s’avançarà en l’apli­cació del nou model de finançament serà l’IRPF, amb el com­promís d’asse­gu­rar-ne l’exe­cució al llarg de l’any 2026.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.