Emprenedors

De la crisi de Wall Street a transformar mentalitats

Lluís Soldevila va apostar per impulsar les persones a dins de les empreses després de viure de ple la caiguda financera

L’any 2018 va crear Acktitude, una consultoria dedicada a canviar les empreses des de dins amb metodologia pròpia

L’empresa ha doblat facturació el 2024 i espera superar els 800.000 euros l’any 2025

El 2008 Lluís Sol­de­vila, engi­nyer informàtic, va viure en pri­mera per­sona la cai­guda del sis­tema finan­cer glo­bal. Des del seu des­patx al número 14 del car­rer Wall Street havia de des­ple­gar el cen­tre tec­nològic de l’enti­tat finan­cera Deutsche Bank i es va topar amb una de les cri­sis més viru­len­tes dels dar­rers temps.

El que sem­blava que seria el seu gran pro­jecte de vida a Nova York es va con­ver­tir en un punt d’inflexió que el por­ta­ria a aban­do­nar el món de la gran cor­po­ració i a començar un nou camí. Després de 15 anys tre­ba­llant al món finan­cer, l’impacte de la crisi finan­cera del 2008 va fer que es rein­ventés. “Va ser un moment molt dur, tant pro­fes­si­o­nal­ment com per­so­nal­ment. Em tro­bava sol a Wall Street, veient com el sis­tema finan­cer s’enfon­sava i la gent per­dia els seus llocs de tre­ball”, recorda. Un any després va tor­nar a Bar­ce­lona i va començar a fer con­ferències moti­va­ci­o­nals, d’alt ren­di­ment i de lide­ratge digi­tal, i es va estre­nar com a escrip­tor, i així durant quasi una dècada, fins que l’any 2018 va deci­dir empren­dre un nou pro­jecte: apli­car el seu conei­xe­ment en tec­no­lo­gia i con­sul­to­ria d’alt ren­di­ment de les per­so­nes i crear una empresa. Així va néixer Ack­ti­tude, una con­sul­to­ria dedi­cada a aju­dar les orga­nit­za­ci­ons a trans­for­mar-se des de dins.

En aquest cas, va ser una petició d’un cli­ent al Perú el que el va impul­sar a can­viar la seva tra­jectòria. “Una empresa cata­lana neces­si­tava trans­for­mar la men­ta­li­tat de tota una com­pa­nyia, i em van dema­nar que els ajudés. Va ser la lla­vor d’Ack­ti­tude”, explica.

Ack­ti­tude no és una empresa de for­mació tra­di­ci­o­nal. La seva meto­do­lo­gia, desen­vo­lu­pada per Sol­de­vila i el seu equip, es basa en un enfo­ca­ment con­sul­tor d’un engi­nyer. “No ens agrada par­lar de soft skills. Nosal­tres som engi­nyers i ho mesu­rem tot. Tenim una meto­do­lo­gia pròpia ano­me­nada Sum­mit, que s’enfoca a trans­for­mar la men­ta­li­tat dels equips en un període de 100 dies”, afirma.

La meto­do­lo­gia Sum­mit d’Ack­ti­tude és un procés inten­siu que com­bina ses­si­ons de for­mació, tallers viven­ci­als i ses­si­ons indi­vi­du­als amb coachs o men­tors. “Defi­nim els deu cro­mo­so­mes que l’empresa neces­sita per acon­se­guir els seus objec­tius i els ins­tal·lem en els par­ti­ci­pants a través d’una sèrie d’acti­vi­tats molt enfo­ca­des”, explica Sol­de­vila, per a qui aquesta meto­do­lo­gia ha estat espe­ci­al­ment efec­tiva en pro­jec­tes de gran enver­ga­dura. “Per exem­ple, vam tre­ba­llar amb Mango per can­viar la men­ta­li­tat de 3.000 emple­ats en plena trans­for­mació digi­tal. El nos­tre èxit es mesura no només en els par­ti­ci­pants direc­tes, sinó en l’impacte que aquests tenen en tota l’orga­nit­zació”, comenta.

Després de con­so­li­dar-se al mer­cat esta­tal, Ack­ti­tude ha començat a expan­dir-se en l’àmbit inter­na­ci­o­nal, amb pro­jec­tes a Europa, Àsia i Amèrica Lla­tina. De fet, recent­ment, han obert ope­ra­ci­ons a Mèxic, on ha tre­ba­llat amb empre­ses de milers d’emple­ats. Amb seu a Bar­ce­lona, l’empresa tre­ba­lla molt en remot, i es des­plaça quan el procés ho reque­reix. “El nos­tre objec­tiu és con­ti­nuar expan­dint-nos, man­te­nint sem­pre la nos­tra meto­do­lo­gia com a pilar fona­men­tal”, diu Sol­de­vila.

Ack­ti­tude dis­posa d’un equip que ha cres­cut fins a set per­so­nes i un nom­bre crei­xent de pro­jec­tes inter­na­ci­o­nals. “Estem molt con­tents amb el camí recor­re­gut fins ara, i con­ti­nuem tre­ba­llant per aju­dar les empre­ses a adap­tar-se als nous temps amb una men­ta­li­tat trans­for­ma­dora”, con­clou Sol­de­vila.

Després dels mals resul­tats que van tenir l’any de la pandèmia, quan feia ben poc que havien nas­cut, enguany Ack­ti­tude sem­bla que aca­barà l’any amb 400.000 euros de fac­tu­ració, el doble que l’any pas­sat. I amb la pre­visió d’arri­bar als 800.000 euros el 2025. “És molt ambiciós però com que estem crei­xent tant inter­na­ci­o­nal­ment, espe­rem acon­se­guir-ho”, con­si­dera.

L’empresa de nova cre­ació amb pocs anys de vida ja ha impul­sat pro­jec­tes de trans­for­mació de com­pa­nyies de totes les dimen­si­ons, des d’empre­ses amb unes plan­ti­lles de més de 150.000 per­so­nes fins a empre­ses de 20 emple­ats. “Uti­lit­zem la mateixa meto­do­lo­gia però l’adap­tem a les dimen­si­ons de les orga­nit­za­ci­ons”, diu. Així doncs, en una empresa de Mèxic de 150.000 emple­ats en què havien d’imple­men­tar un pro­jecte d’alt ren­di­ment, van enge­gar una mena de talent show per iden­ti­fi­car els emple­ats que havien de con­ver­tir-se en ambai­xa­dors del canvi.

La idea
En els plans de vida de Lluís Soldevila no entrava el de ser emprenedor, la seva trajectòria a dins d’una gran corporació només feia que ascendir, però viure tan de prop una crisi com la de l’ensorrament del sistema financer el va fer reflexionar sobre el que realment volia fer en la seva vida, i aquell cop va ser la base del que seria la seva actual empresa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.