Focus

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Augmenten les iniciatives per dotar de valor un producte de quilòmetre zero que ha guanyat reconeixement en el vessant nutritiu

Les previsions de llargs períodes de sequera converteixen els resistents garrofers en un conreu refugi

L’IRTA ha fet una prospecció de varietats d’arbre perquè responguin als requeriments industrials
Tot i els bons preus dels anys 2021 i 2022, ara estan molt baixos, quasi a preu de cost per al productor

El gar­ro­fer, un arbre ben nos­tre, lli­gat al Medi­ter­rani, que ha estat tra­di­ci­o­nal­ment menys­tin­gut, viu un moment de renai­xença. El seu fruit, que es feia ser­vir bàsica­ment per ali­men­tar el bes­tiar, ha anat gua­nyant valor, en tots els aspec­tes. I ho ha fet a mesura que ha anat uti­lit­zant-se per a nous usos en l’ali­men­tació humana i s’ha iden­ti­fi­cat com a pro­ducte salu­da­ble, inter­na­ci­o­nal­ment.

Ini­ci­a­ti­ves com la cre­ació de l’asso­ci­ació Empre­ses Inno­va­do­res de la Gar­rofa, pro­gra­mes de recerca en ins­ti­tu­ci­ons com l’Ins­ti­tut de Recerca i Tec­no­lo­gia Agro­a­li­mentàries (IRTA) o el CSIC, o els diver­sos pro­jec­tes empre­sa­ri­als de nova cre­ació que ela­bo­ren pro­duc­tes ali­men­ta­ris a par­tir d’aquest fruit, estan nodrint un sec­tor dis­po­sat a empo­de­rar la gar­rofa i la seva pro­ducció. I en aquesta aspi­ració Cata­lu­nya hi té molt a dir. La gar­rofa s’ha cul­ti­vat tra­di­ci­o­nal­ment en comar­ques cos­ta­ne­res cata­la­nes, espe­ci­al­ment al Tar­ra­gonès, el  Montsià, el Baix Ebre, el Baix Camp i el Penedès. Ara per ara, l’Estat espa­nyol és el pri­mer pro­duc­tor mun­dial de gar­ro­fes, prin­ci­pal­ment con­re­a­des al País Valencià (40%), les Bale­ars (27%) i Cata­lu­nya (22%). El Mar­roc, Itàlia i Por­tu­gal són altres dels prin­ci­pals països comer­ci­a­lit­za­dors i pro­duc­tors que seguei­xen les pas­ses en aquest impuls sec­to­rial.

El cas és que els dar­rers anys hi ha hagut dife­rents fenòmens que han ser­vit de fer­ti­lit­zant per a aquesta pui­xança. El pri­mer i pot­ser més deter­mi­nant va ser l’incre­ment del preu de la gar­rofa entre els anys 2021 i 2022, quan va arri­bar a pagar-se entre 2 i 2,20 euros el quilo al pagès (habi­tu­al­ment estava en un marge d’entre 30 i 50 cèntims d’euro).

Aquesta pujada es va donar a con­seqüència de l’aug­ment expo­nen­cial de la demanda d’una de les dues parts de la gar­rofa, el gar­rofí, és a dir la lla­vor de la gar­rofa, que va arri­bar a preus molt alts, al vol­tant dels 50-60 euros per quilo. El gar­rofí va començar a uti­lit­zar-se per pro­duir un addi­tiu ali­men­tari natu­ral d’alta qua­li­tat (E410, com es deno­mina a Europa). Es feia ser­vir com a espesseïdor per a pro­duc­tes com sal­ses i gelats. La forta demanda de la indústria ali­mentària d’un pro­ducte extret de manera tra­di­ci­o­nal i en un con­text de recu­pe­ració del con­sum després de la pandèmia, va supo­sar el que es deno­mina una tem­pesta per­fecta per fer apu­jar els preus.

Jordi Cas­tell­nou, res­pon­sa­ble de la secció de la gar­rofa de la Unió de Page­sos, explica que aquells anys van repre­sen­tar un alleu­ja­ment per als page­sos: “Per pri­mera vegada en molt de temps, podien gua­nyar-se la vida dig­na­ment tre­ba­llant la terra”, recorda.

Dar­rere de l’incre­ment del preu també hi va haver un rere­fons espe­cu­la­tiu. Com que el gar­rofí es con­serva en sec durant anys i ocupa molt poc espai, hi ha empre­ses que en com­pren i l’aguan­ten als seus magat­zems fins que puja de preu per ven­dre’l més car.

El cert és que aquesta cotit­zació a l’alça de la gar­rofa va ani­mar pro­duc­tors i empre­ses, fins i tot algu­nes d’ali­e­nes al sec­tor, a plan­tar aquests arbres on abans hi tenien ter­renys impro­duc­tius. De fet, segons dades del Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, el per­cen­tatge de superfície plan­tada de gar­ro­fers ha tin­gut una tendència alcista des de l’any 2020, fins a arri­bar a supo­sar més del 17% de la superfície plan­tada res­pecte al glo­bal.

Així mateix, amb l’aug­ment dels preus, alguns page­sos van apro­fi­tar per plan­tar gar­ro­fers en ter­res més fèrtils i amb rega­diu i van començar a inver­tir en maquinària per fer les recol·lec­ci­ons de manera més meca­nit­zada del que s’havia fet tra­di­ci­o­nal­ment. No obli­dem que el gar­ro­fer havia estat un arbre que se solia plan­tar en zones molt seques i sovint per mar­car límits entre ter­renys.

El direc­tor tècnic de l’asso­ci­ació Empre­ses Inno­va­do­res de la Gar­rofa i bon conei­xe­dor del sec­tor, Joan Tous, matisa que, mal­grat els avenços per gua­nyar pro­duc­ti­vi­tat, encara hi ha molt camí per recórrer perquè la gran majo­ria de les plan­ta­ci­ons actu­als con­ti­nuen sent tra­di­ci­o­nals i anti­gues: “Les colli­tes es cullen de manera manual, un fet que limita la pro­ducció i eleva els cos­tos de collita. I jus­ta­ment és aquí on tre­ba­llem des de l’asso­ci­ació per con­tri­buir al canvi.”

Un altre dels fac­tors que han ani­mat l’impuls d’aques­tes pro­duc­ci­ons ha estat l’encaix d’aquest con­reu en un con­text de sequera i canvi climàtic. El fet que sigui un arbre adap­tat al sequer, que reque­reix poca aigua, amb un alt poten­cial pro­duc­tiu i que gai­rebé no neces­sita trac­ta­ments fito­sa­ni­ta­ris, ha fet veure aques­tes plan­ta­ci­ons amb uns altres ulls. I, a més a més, estu­dis recents han demos­trat que es tracta d’un dels arbres que més CO2 absor­beix.“El gar­ro­fer té un fort poten­cial com a cul­tiu resi­li­ent, capaç de supor­tar la sequera, i també és tole­rant als incen­dis, perquè es rege­nera molt ràpida­ment”, comenta Joan Tous.

Agustí Romero, expert de l’IRTA, hi afe­geix que la indústria ali­mentària euro­pea ha posat la cire­reta final a un canvi de pers­pec­tiva en el sec­tor de la gar­rofa. Si bé a prin­ci­pis dels 2000 la polpa, la segona de les parts de la gar­rofa, era con­si­de­rada gai­rebé un sub­pro­ducte, avui dia es pro­cessa per a ali­men­tació humana. “S’ela­bo­ren fari­nes de gar­rofa per a la pas­tis­se­ria, subs­ti­tuint altres fari­nes, espe­ci­al­ment pel fet que no conté glu­ten. A més, la farina tor­rada de gar­rofa s’està uti­lit­zant com a subs­ti­tut del cacau, un ingre­di­ent sense exci­tants i amb un sabor simi­lar”, explica Romero.

Aques­tes inno­va­ci­ons han estat impul­sa­des prin­ci­pal­ment per la indústria ali­mentària, tot i que han comp­tat amb la col·labo­ració de l’IRTA en la iden­ti­fi­cació de les vari­e­tats òpti­mes. La tasca d’aquest cen­tre de recerca ha estat essen­cial per millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat d’un arbre que havia estat durant anys con­dem­nat a la mar­gi­na­li­tat.

Així doncs, l’IRTA va fer una feina de pros­pecció de vari­e­tats del fruit que res­pon­gues­sin millor als reque­ri­ments indus­tri­als. “Ori­gi­nal­ment, com que les vari­e­tats esta­ven pen­sa­des per a l’ali­men­tació ani­mal, pri­o­rit­za­ven aque­lles amb molta polpa i poca lla­vor, o gar­rofí. Amb el temps, però, es va veure que el mer­cat dema­nava jus­ta­ment el con­trari”, explica Agustí Romero. De tota la seva recerca, l’IRTA ha ela­bo­rat el banc de vari­e­tats de gar­rofa més gran del món, ubi­cat al Morell (Tar­ra­gonès), que per­met com­pa­rar les dife­rents vari­e­tats i faci­li­tar estu­dis genètics per a noves plan­ta­ci­ons.

Jus­ta­ment per poder apro­fi­tar els avenços en recerca i ani­mar el sec­tor, fa 12 anys es va crear Empre­ses Inno­va­do­res de la Gar­rofa (EiG), una orga­nit­zació pri­vada d’àmbit esta­tal amb seu a Santa Bàrbara (Montsià). “Pro­mo­vem acords de col·labo­ració publi­co­pri­vada que actuen en l’àmbit de la inves­ti­gació i el desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic del cul­tiu”, explica Joan Tous. EiG la for­men 19 empre­ses que repre­sen­ten la majo­ria de la cadena de valor i pro­duc­tora d’aquest fruit (coo­pe­ra­ti­ves de segon grau, tros­se­ja­dors indus­tri­als i fàbri­ques de goma de gar­rofí).

Així mateix, el sec­tor ha vis­cut dar­re­ra­ment una petita eclosió de noves ini­ci­a­ti­ves empre­sa­ri­als, locals i de pro­xi­mi­tat, que tenen la polpa de la gar­rofa com la seva pri­mera matèria. Així, hi ha exem­ples reei­xits com Cul­tius Gaia, a Aiguamúrcia (Alt Camp), que sota la marca Gar­ro­fina ha desen­vo­lu­pat xoco­lata, torró o musli, que venen per inter­net i també en boti­gues físiques, a tot Europa. O com Men­ja­mi­ques, que a l’obra­dor que van aixe­car a Bràfim (Alt Camp) ela­bo­ren cre­mes, licors o olis de gar­ro­fes que com­pren a petits pro­duc­tors del Camp de Tar­ra­gona i de la pròpia finca fami­liar. També hi ha el forn ecològic Víctor Espelta a Ter­res de l’Ebre, que ven mag­da­le­nes de gar­rofa.

Apor­tar valor a aquest pro­ducte de secà ha estat un ele­ment deter­mi­nant per fer reei­xir el sec­tor. Per això hi ha pro­jec­tes d’inves­ti­gació com el del CSIC, l’IRTA i les empre­ses del sec­tor que explora la cre­ació de xoco­la­tes amb una com­bi­nació de cacau i gar­rofa, un pro­ducte que podria ofe­rir bene­fi­cis addi­ci­o­nals, com ara menys neces­si­tat d’afe­gir sucre i una millor com­po­sició nutri­ci­o­nal.

En aquest pro­jecte hi ha posada molta espe­rança, en part perquè l’espe­rança de futur per al sec­tor, segons Romero, rau en l’incre­ment del con­sum de deri­vats de la polpa de gar­rofa, com les fari­nes per a pas­tis­se­ria o altres pro­duc­tes de gran escala. “Aquest aug­ment del con­sum aju­da­ria a reduir la dependència del mer­cat del gar­rofí i a donar més esta­bi­li­tat al sec­tor”, diu.

El cas és que, mal­grat els anys de bonança en els valors de mer­cat de la gar­rofa, el més habi­tual en el sec­tor han estat les fluc­tu­a­ci­ons dels preus, que sens dubte han repre­sen­tat un pal a les rodes en la història per empo­de­rar la gar­rofa.

Com explica Agustí Romero, quan les empre­ses van tro­bar alter­na­ti­ves més econòmiques al gar­rofí hi va haver una cai­guda dràstica en el preu de la gar­rofa que no s’ha recu­pe­rat. De fet, segons les dar­re­res dades, està al vol­tant de 43 cèntims per quilo. “Estem a uns nivells molt bai­xos, i això fa que sigui difícil per als page­sos cobrir els cos­tos de pro­ducció”, diu Jordi Cas­tell­nou, qui con­si­dera que un preu just hau­ria d’estar al vol­tant de l’euro per quilo, “ja que la recol·lecció con­ti­nua sent molt manual i, per tant, cos­tosa”: “Per aug­men­tar el con­sum, seria neces­sari que les empre­ses tor­nes­sin a uti­lit­zar el gar­rofí i altres pro­duc­tes deri­vats de la gar­rofa, però això depèn de les deci­si­ons del mer­cat, no dels pro­duc­tors”, con­si­dera Cas­tell­nou.

Sens dubte, aquesta fluc­tu­ació en els preus ha cau­sat molta incer­tesa entre els page­sos. Perquè aquells que es van ani­mar a plan­tar gar­ro­fers nous, pen­sant que podrien bene­fi­ciar-se dels alts preus, encara no han començat a reco­llir fruit. “Un gar­ro­fer triga uns 6 o 7 anys a entrar en plena pro­ducció, i és impos­si­ble pre­dir com estarà el mer­cat en aquell moment. És pro­ba­ble que quan aques­tes noves plan­ta­ci­ons comen­cin a pro­duir, el preu de la gar­rofa sigui encara més baix, fet que posa en risc la via­bi­li­tat econòmica de mol­tes explo­ta­ci­ons”, con­si­dera Romero.

D’altra banda, els pro­duc­tors de gar­ro­fes han tin­gut amb els roba­to­ris de colli­tes un pro­blema recur­rent. Jus­ta­ment en el moment de preus més alts es van mul­ti­pli­car els furts. “Les gar­ro­fes són fàcils de recol·lec­tar, i els lla­dres podien obte­nir-ne grans quan­ti­tats en poc temps.” El pro­blema prin­ci­pal rau en la falta de traçabi­li­tat del pro­ducte, cosa que per­met que gar­ro­fes roba­des entrin al mer­cat legal sense con­trol. El sis­tema que va imple­men­tar (DUN) el depar­ta­ment de la Gene­ra­li­tat per decla­rar les explo­ta­ci­ons agràries no ha estat sufi­ci­ent. Ara els roba­to­ris s’han reduït, no tant per les mesu­res de con­trol, sinó perquè els preus són bai­xos.

La neces­si­tat de pro­moure el gar­ro­fer no només des d’un punt de vista pro­duc­tiu sinó també històric, ha fet sor­gir ini­ci­a­ti­ves com els con­cur­sos de gar­ro­fers monu­men­tals, que bus­quen valo­rar la seva importància cul­tu­ral, també. Jus­ta­ment, l'obra El Algar­robo, escrita per Joan Tous i Josep Maria Fran­quet i edi­tat per Onada Edi­ci­ons ha rebut el Premi al millor Lli­bre Agrari 2024 de la Fira de Lleida. El lli­bre . El lli­bre s'enfoca en la història, les pro­pi­e­tats i la rellevància del gar­ro­fer, des­ta­cant la seva resistència i adap­tació al clima medi­ter­rani, així com la seva importància en l'eco­no­mia. 

17%
Superfície plantada.
És el percentatge de plantacions de garrofers que hi ha respecte al global.
22%
Pes català.
És el percentatge de producció que aporta Catalunya al conjunt de l’Estat.
Grup Unió

Buscar noves aplicacions a un producte que té poc valor

El Grup Unió és una cooperativa de segon grau (una cooperativa de cooperatives) creada a Reus l’any 1942 que avui dia agrupa 186 cooperatives de tot l’arc mediterrani. És una entitat líder en la producció i comercialització d’ametlla, avellana i garrofa i des de l’any 2018 ha estat reconeguda com a Entitat Associativa Prioritària de fruita seca pel Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (2018). L’any passat va sumar una facturació de 110 milions d’euros i compta amb un equip de 212 persones.

Des de l’any 2009 Unió disposa d’un departament propi de recerca, desenvolupament i innovació, que ha aconseguit obtenir 4 patents. Aquesta àrea té en cartera un projecte per revalorar la polpa de les garrofes.

Joan Ruiz, cap del departament, explica que s’han centrat a buscar noves aplicacions a aquesta part de la garrofa, que és justament la menys cotitzada, per ajudar el sector de la garrofa quan està en períodes de preus baixos.

El departament ha fet diferents estudis per analitzar l’impacte que té aquest producte en la salut si s’utilitza en el sector alimentari humà. Però, a més a més, han estudiat com fer servir una de les parts de la garrofa, els tanins, per tractar el vi.

“Estem treballant per a l’obtenció de farines, fibres, sucres de baix índex glucèmic i tanins a partir de la polpa de la garrofa. Aquests productes tenen aplicacions alimentàries en el sector del pa, brioixeria, rebosteria, cereals, confiteria, indústria vitivinícola, menjar per a mascotes, farmàcia, alimentació infantil i esportiva”, explica Ruiz.

Econau

Associats per crear un molí de farina de garrofa ecològica

Econau és una associació de productors de garrofa i elaboradors de productes al voltant d’aquest fruit que es va crear l’any 2022 per fer valdre el món de la pagesia que es dedica a la garrofa, la fruita seca i les olives.

Ubicada a l’Ametlla de Mar i amb àmbit d’actuació al mateix Baix Ebre però també al Montsià i a l’Alt i el Baix Camp, ha posat en marxa un ambiciós projecte per produir i comercialitzar productes del territori amb el primer molí de farina ecològica de garrofa a Catalunya.

A partir del micromecenatge i de subvencions del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Diputació de Tarragona, Econau ha posat en marxa unes instal·lacions productives situades en una antiga granja de conills que tenen diferents usos. La part principal és un molí de farina ecològica que ha aconseguit tots els certificats sanitaris i figura al registre ecològic. La particularitat d’aquest molí és que l’han posat en marxa arran de la recuperació d’una maquinària processadora del segle passat. Les instal·lacions inclouen a més a més un espai dedicat a la formació i les activitats divulgatives sobre la garrofa i altres fruits del terreny, en què es tracta d’aspectes sobre nutrició i salut. I per acabar han habilitat una part de la nau com a obrador, on tant socis com persones externes poden llogar l’espai per elaborar-hi productes derivats.

“Esperem en breu treure al mercat la farina ecològica i la melassa. No ha estat un procés fàcil, perquè no teníem cap referent de qui aprendre, però ara ja sembla tot encarrilat”, explica Cecile Thevenot, membre de la junta de l’associació.

Econau permet així a les productores amb certificació ecològica transformar les garrofes a la nau on es fa un triturat que arriba a una micronització, fins a aconseguir la pols de la farina.

Ara per ara, l’associació aplega una trentena de socis i, a més a més, gràcies a les subvencions rebudes, té tres persones contractades que s’han dedicat a desenvolupar i executar tot el projecte de creació. Ara es troben en fase de captació de més capital per comercialitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.