Focus

Finances amb consciència

La banca cooperativa i ètica reivindica el seu lloc perquè l’estalvi serveixi l’economia real i la transició verda

Les entitats d’aquest segment demanen una regulació més equitativa, que reconegui la seva realitat

Les entitats es troben en una conjuntura en què necessiten captar estalvi per finançar projectes
L’usuari de banca també s’ha d’interrogar sobre la rendibilitat socioambiental
A Europa hi ha pocs casos d’entitats de servei financer al marge del regulador bancari

En aquests temps que tor­nen les grans fusi­ons bancàries, cosa que redu­eix la com­petència al mer­cat, i el món fin­tech ens pro­posa arri­bar fins a l’extrem en la vir­tu­a­lit­zació de l’ope­ra­tiva bancària, la banca coo­pe­ra­tiva es rei­vin­dica com a opció alter­na­tiva, en què es raona horit­zon­tal­ment entre els socis què fer amb els estal­vis i en què l’asses­so­ra­ment pre­sen­cial con­ti­nua sent un fona­ment.

En el seu mani­fest publi­cat fa pocs mesos, l’Asso­ci­ació Euro­pea de Bancs Coo­pe­ra­tius (EACB, per les sigles en anglès) rei­vin­di­cava l’impor­tant paper exer­cit per la banca coo­pe­ra­tiva en el desen­vo­lu­pa­ment de l’eco­no­mia de les regi­ons, espe­ci­al­ment a l’àrea rural, i com a vehi­cle dels ser­veis finan­cers que reque­reix la pime. Tot guai­tant l’ave­nir, l’EACB reclama al regu­la­dor per a aquest sec­tor més fle­xi­bi­li­tat i equi­tat en l’apli­cació de la norma en qüesti­ons com l’euro digi­tal, el regla­ment per a l’accés a les dades finan­ce­res o en la imple­men­tació de la direc­tiva de crèdit al con­sum. No deba­des, estem par­lant d’un actor finan­cer, la banca coo­pe­ra­tiva, que compta amb un 22% de quota en el mer­cat de dipòsits i un 23% en el de crèdit, amb 718.000 pro­fes­si­o­nals de 2.500 enti­tats al ser­vei de 210 mili­ons de socis. En defi­ni­tiva, un sec­tor que ha cres­cut un 49% del 2011 ençà.

A tot l’arc comu­ni­tari, hi tro­bem veri­ta­bles cam­pi­ons de la banca coo­pe­ra­tiva, com la xarxa de bancs coo­pe­ra­tius locals des­ple­gada a França per Crédit Agri­cole, amb 11.500.000 socis i 53 mili­ons de cli­ents; Co-ope­ra­tive Finan­cial Network, d’Ale­ma­nya, amb 18 mili­ons de socis i 30 mili­ons de cli­ents; OP Finan­cial Group, de Finlàndia, amb dos mili­ons de socis i 4,4 mili­ons de cli­ents o Rabo­bank, de Països Bai­xos, amb 2,2 mili­ons de socis i 9,6 mili­ons de cli­ents, per esmen­tar només uns quants exem­ple.

Caixa Engi­nyers, amb els seus 213.289 socis i 8.139 mili­ons de volum de negoci, és una de les enti­tats de banca coo­pe­ra­tiva dis­tin­gi­des a l’Estat espa­nyol, un mer­cat en què les quo­tes són del 10% en actiu i pas­siu, lluny dels regis­tres que podem veure a França (63%) o Ale­ma­nya (23%). Com explica el direc­tor de Caixa Engi­nyers, Joan Cavallé, aques­tes diferències s’expli­ca­rien pel fet que “el seg­ment que a Europa ocupa la banca coo­pe­ra­tiva, aquí l’ocu­pa­ven les cai­xes d’estalvi, un 45% del mer­cat, fins a la seva cai­guda, arran de la crisi del 2008. Tan­ma­teix, és un fet que la banca coo­pe­ra­tiva creix any rere any, té recor­re­gut, hi ha molt estal­vi­a­dor que cerca un ser­vei dife­ren­cial.” El cas de Caixa Engi­nyers és ben notori: compta amb una plan­ti­lla de 535 emple­ats, que anat crei­xent al llarg dels dar­rers 10 anys, fins a un 49,5%. Un crei­xe­ment prou sòlid, amb un 8,2% de ROE; un 2,7% de ràtio de moro­si­tat o un 17,1% de ràtio de capi­tal CET1.

Afa­vo­rir la coe­xistència

Cavallé assu­meix ple­na­ment les quei­xes de l’EACB: “La regu­lació, jus­ta­ment, ha d’afa­vo­rir la coe­xistència de diver­sos models de banca, i no anar cap a la uni­for­mit­zació.” En aquest sen­tit, doncs, “cal­dria fer més raci­o­nal la regu­lació, no només en la nor­ma­tiva típica­ment bancària, sinó també en tot allò que té a veure amb els paga­ments, l’accés a les dades de cli­ent o l’euro digi­tal, etc. S’obren molts camps nor­ma­tius i no hi ha una mirada sobre els diver­sos tipus d’enti­tats, el regu­la­dor no pensa en el model coo­pe­ra­tiu; pensa en el del capi­tal pri­vat cotit­zat.” Per exem­ple, les enti­tats coo­pe­ra­ti­ves acos­tu­men a mutu­a­lit­zar els seus ingres­sos perquè els àmbits del negoci més ren­di­bles pro­te­gei­xin els que no ho són tant, i la regu­lació diu que cada línia ha de tenir el seu propi compte de resul­tats. Una enti­tat de banca coo­pe­ra­tiva pot deci­dir no tan­car ofi­ci­nes per la importància social que tenen, i cobrir la seva poca ren­di­bi­li­tat amb altres pilars del negoci. “És una regu­lació més basada en nor­mes que en prin­ci­pis, no es té en compte que el nos­tre sec­tor aporta inclusió i esta­bi­li­tat al sis­tema.” I més en uns moments en què la Comissió Euro­pea assu­meix els pre­cep­tes de l’informe d’Enrico Letta sobre el futur del Mer­cat Únic Euro­peu, en el sen­tit que cal redi­ri­gir les finan­ces per garan­tir la tran­sició verda i la rein­dus­tri­a­lit­zació d’Europa, perquè no perdi pis­to­nada res­pecte als EUA i la Xina, un desi­deràtum que ha ampli­fi­cat aquesta set­mana l’informe de Mario Draghi, antic pre­si­dent del BCE, per impul­sar un nou pla Mars­hall que mobi­litzi 800.000 mili­ons d’euros a l’any. “Hem de tenir un paper en l’asso­li­ment d’aquests objec­tius estratègics”, des­taca el direc­tor de Caixa d’Engi­nyers.

La banca coo­pe­ra­tiva pre­senta com una de les seves cre­den­ci­als que, com diu Cavallé, “tot el valor gene­rat és valor com­par­tit entre els socis”. “Les reser­ves que gene­rem les inter­pre­tem com a lle­gat gene­ra­ci­o­nal per ofe­rir valor als nous socis que s’incor­po­ren”, afirma. Les noves gene­ra­ci­ons, seduïdes per la màxima eficàcia digi­tal de les fin­tech, com s’aca­ren a la pro­posta del coo­pe­ra­ti­visme? En el cas de Caixa d’Engi­nyers, “de les noves altes, un 40% són menors de trenta anys, així que podem afir­mar que el poder d’atracció sobre els joves és impor­tant, sobre­tot perquè com­par­tei­xen el nos­tre com­promís amb la sos­te­ni­bi­li­tat”. Com afe­geix, “sí, són tre­men­da­ment digi­tals, però si bé aquest fac­tor afa­vo­reix l’eficiència, el fet és que no es pot resol­dre digi­tal­ment un pla finan­cer fami­liar.”

Dins de la banca coo­pe­ra­tiva, marca per­fil propi la banca ètica, la que ante­posa el rèdit social a obte­nir bene­fici. Des de l’asso­ci­ació FETS-Finançament Ètic i Soli­dari, com exposa Gui­llem Subi­rachs, tècnic de l’Obser­va­tori de les Finan­ces Ètiques, “l’objec­tiu de la nos­tra asso­ci­ació, quan es va crear, fa 25 anys, era que pogués arre­lar la banca ètica aquí, i ja hi és; a més, ens hem posat les piles, i en els dar­rers cinc anys hem asso­lit un bon nivell com­pe­ti­tiu, en ser­vei, pro­ducte i agi­li­tat”. Vol fer avi­nent que la banca ètica posa el finançament de pro­jec­tes trans­for­ma­dors soci­al­ment, “com l’habi­tatge coo­pe­ra­tiu, àmbit en què el sec­tor mains­tream no vol entrar, per damunt de la cap­tació de l’estalvi o ofe­rir préstecs indi­vi­du­als. “Pot­ser per això la banca ètica encara no és tan cone­guda com la tra­di­ci­o­nal.”

Fa pocs dies, la Fede­ració Euro­pea de Banca Ètica (Febea), que aplega 33 enti­tats finan­ce­res de 15 estats euro­peus, refle­xi­o­nava, en un docu­ment d’acció política, sobre com ha de ser la Unió de Mer­cat de Capi­tals futura, que hau­ria de virar, com a la inversió verda i soci­al­ment res­pon­sa­ble. Febea expres­sava en el docu­ment els seus recels sobre el com­pli­ment de l’ano­me­nada taxo­no­mia euro­pea, el sis­tema de clas­si­fi­cació que deter­mina si una acti­vi­tat pot con­si­de­rar-se sos­te­ni­ble i soci­al­ment res­pon­sa­ble. Febea demana que el llistó que hagin de sal­tar els pro­jec­tes que es pre­sen­ten com a verds o de trans­for­mació social, sigui alt. Dins d’aquesta línia, Subi­rachs afirma: “Calen estàndards més rigo­ro­sos; amb les lleis apro­va­des et colen com a sos­te­ni­ble coses tan dub­to­ses com la pro­ducció del gas, i altres que no tenen real­ment un impacte social i ambi­en­tal posi­tiu. Un àmbit com l’auto­moció no hau­ria de ser con­si­de­rat soci­al­ment res­pon­sa­ble, en tot cas tot allò que té a veure amb la mobi­li­tat sos­te­ni­ble.” Però, és clar, Brus­sel·les és massa sen­si­ble a la influència de la gran banca mains­tream, que en boca d’algun alt direc­tiu ha expres­sat que si la taxo­no­mia era massa exi­gent, no es com­pli­ria.

En tot cas, a parer de Subi­rachs, “és un moment pro­pici per a aquest tipus de banca, ara que es recu­pera el coo­pe­ra­ti­visme, i la par­ti­ci­pació torna a ser un valor que suma. Una con­jun­tura per ofe­rir prin­ci­pis, que, contrària­ment al que passa en la banca tra­di­ci­o­nal, no són només de paraula”. Des de la talaia de FETS, s’ha pogut cop­sar que al llarg del tri­enni 2015-2017 hi va haver un nota­ble crei­xe­ment del movi­ment coo­pe­ra­ti­vista i les enti­tats de l’eco­no­mia solidària. Durant la pandèmia de covid, “va cal­dre acti­var tota la xarxa de finan­ces ètiques per tal d’atu­rar el cop i sos­te­nir els pro­jec­tes coo­pe­ra­tius”. Tot seguint en la con­jun­tura de la banca coo­pe­ra­tiva i ètica, Gui­llem Subi­rachs explica que “ara es troba en un moment en què cal cap­tar més estalvi, cosa que no ha estat pri­o­ritària durant els dar­rers anys, ens hem tro­bat que molta gent ha hagut de fer ús del seu racó de diners, per poder afron­tar con­tingències com és el cas de la pujada de l’interès de la hipo­teca”. I, és clar, “calen recur­sos, per tal de finançar molts pro­jec­tes, com ara els d’habi­tat­ges coo­pe­ra­tius. Aquest any i el vinent hau­ran estat dos exer­ci­cis en què l’estratègia prin­ci­pal haurà estat la cap­tació d’estalvi.”

Ava­lu­ació

Fiare Banca Ética, que s’imposa com a objec­tiu uti­lit­zar les finan­ces com a vehi­cle de trans­for­mació social, recent­ment ha obert una línia de crèdit per a les pimes de l’eco­no­mia social, dotada amb 100 mili­ons d’euros. Per com­plir el màxim rigor que el diner pres­tat és soci­al­ment res­pon­sa­ble, el deu­tor ha de com­plir 150 indi­ca­dors agru­pats en set àrees de valor: gover­nança, tre­ball, cadena, qua­li­tat de pro­ducte, medi ambi­ent, xar­xes i comu­ni­tats i trans­parència i lega­li­tat. Com explica Sònia Molina, coor­di­na­dora de la dele­gació a Bar­ce­lona d’aquesta enti­tat –3.803 socis a l’Estat, dels 48.258 totals arreu d’Europa– “ens fa espe­ci­als l’ele­vat grau de par­ti­ci­pació: l’ava­lu­ació soci­o­am­bi­en­tal dels pro­jec­tes que volem recol­zar, eina que ens per­met ser rigo­ro­sa­ment fidels als nos­tres valors, es fa des de la nos­tra base social, que a través de comis­si­ons s’orga­nitza i dona el vis­ti­plau als pro­jec­tes, que no tira­ran enda­vant sense la seva apro­vació, encara que pas­ses­sin el sedàs de la ren­di­bi­li­tat.”

Molina observa que “es detecta que hi ha sen­si­bi­li­tat envers la banca coo­pe­ra­tiva i ètica, però cal donar-nos més a conèixer, que ens vegin que som igual­ment com­pe­ti­tius que la banca tra­di­ci­o­nal, i con­ti­nuar inver­tint en tec­no­lo­gia per acon­se­guir pro­ces­sos àgils.”

Fiare Banca Ética con­cen­tra el 60% del seu actiu en el sec­tor social, i Sònia Molina con­si­dera: “Cal­dria adreçar-nos a altres sec­tors, com ara el de les ener­gies reno­va­bles o el del pro­gra­mari lliure, per posar dos exem­ples, i sor­tir de certs clixés. És impor­tant que siguem pro­ac­tius per tro­bar altres rea­li­tats.” Com afe­geix, “si volem inci­dir més en la soci­e­tat, hem de pouar més en el món de la pime ja que, al cap­da­vall, quan se’ns pre­senta un pro­jecte a finançar, no ana­lit­zem tant la forma jurídica de l’enti­tat que ens la pro­posa com l’impacte social i ambi­en­tal”.

Mal­grat que la filo­so­fia fin­tech pres­su­posa que el nou usu­ari se’n surt en l’esfera vir­tual, la rea­li­tat és ben dife­rent: “Se suposa que cada nova gene­ració ve més pre­pa­rada, però el fet és que quan par­lem de neces­si­tats finan­ce­res, els conei­xe­ments sobre aquesta àrea són menys pre­sents, hi manca cul­tura finan­cera i els joves con­ti­nu­a­ran neces­si­tant un asses­so­ra­ment finan­cer pròxim, com el que donem nosal­tres, que quan se’ns pre­senta un pro­jecte donem opci­ons per recon­ver­tir-lo.”

Sònia Molina creu que cal inter­pel·lar l’usu­ari de banca: “Com a cli­ents de banca, ens hem acos­tu­mat a cer­car ren­di­bi­li­tat finan­cera, i no pas ren­di­bi­li­tat soci­o­am­bi­en­tal. I hem d’arri­bar a inter­ro­gar-nos sobre això, a cer­car el divi­dend social, un impacte que també es pot quan­ti­fi­car.”

Des de Fiare també es con­si­dera que des de la UE s’ha d’avançar molt més en la taxo­no­mia euro­pea, “per pena­lit­zar les inver­si­ons finan­ce­res que vul­ne­rin drets soci­als i ambi­en­tals.”

En par­lar de Coop57, cal fer alguns acla­ri­ments, perquè és ben sin­gu­lar una enti­tat que va néixer el 1995 amb la cre­ació d’un fons pro­ce­dents de les indem­nit­za­ci­ons que van acon­se­guir tre­ba­lla­dors de l’antiga edi­to­rial Bru­guera va en el procés de liqui­dació de l’empresa. Al tan­ca­ment del 2022, l’enti­tat regis­trava 1.107 sòcies de ser­veis (coo­pe­ra­ti­ves, asso­ci­a­ci­ons, SALs) i 5.241 sòcies col·labo­ra­do­res (per­so­nes físiques i enti­tats que hi par­ti­ci­pen amb els seus estal­vis). Com ens explica Rai­mon Gas­siot, coor­di­na­dor, “ens movem en l’àmbit de les finan­ces ètiques, però no som un banc, per les difi­cul­tats que ens impo­sa­ria la regu­lació bancària; així tenim més lli­ber­tat per pres­tar ser­veis finan­cers que con­tri­bu­ei­xin a la trans­for­mació social de l’eco­no­mia”. Efec­ti­va­ment, si qual­se­vol banc abans de llançar al mer­cat un pro­ducte finan­cer ha de dema­nar permís al Banc d’Espa­nya, “en el nos­tre cas, ho fem d’acord amb el que ens dema­nen els socis de la coo­pe­ra­tiva, i a més a més ho podem mate­ri­a­lit­zar amb més cele­ri­tat”. A més, aquesta lli­ber­tat per­met que siguin els socis i les sòcies els que, per exem­ple, acor­din tipus al marge de l’Euríbor i deci­dei­xen com es remu­nera els socis. El de Coop57 és un model cer­ta­ment sin­gu­lar a Europa. Per tro­bar sem­blan­ces, aniríem a Bèlgica, on tro­baríem Cre­dal, a Valònia, i Hef­boom, a Flan­des.

Coop57 opera sota la pro­tecció de la llei de coo­pe­ra­ti­ves cata­lana, que per­met pre­ser­var el seu model. Això sí, com remarca Gas­siot, “tot i ser auto­ges­ti­o­nats, no dei­xem de tenir acords amb altres enti­tats per com­par­tir ris­cos i cobrir pos­si­bles casos de moro­si­tat, que ser­vei­xen per acre­di­tar-nos com a enti­tat ple­na­ment sol­vent”. Manté acords de col·labo­ració amb el Fons Euro­peu d’Inver­si­ons, una ins­ti­tució de la Unió Euro­pea que dona suport a les pimes, que durant la covid va cobrir cin­quanta mili­ons d’euros. A propòsit del seu vin­cle amb el Fons Euro­peu d’Inver­si­ons, Gas­siot asse­gura que “des de les ins­ti­tu­ci­ons comu­nitàries ens han fet avi­nent que les nos­tres acci­ons finan­ce­res veri­ta­ble­ment tenen un impacte social imme­diat”. A més, Coop57 cerca la com­pli­ci­tat de soci­e­tats de garan­tia recíproca com Ava­lis o ajun­ta­ments, com és el cas del de Mataró.

Coop57, que ja ha estat capaç de tei­xir xarxa per diver­ses comu­ni­tats de l’Estat, va expe­ri­men­tar un crei­xe­ment ele­vat a par­tir de la crisi finan­cera del 2008: ”Eren molts els que cer­ca­ven alter­na­ti­ves, i nosal­tres vam haver de res­trin­gir l’entrada de diners, perquè el crei­xe­ment del crèdit era més lenta que la demanda de pro­jec­tes a finançar per part dels socis.” Ara, tan­ma­teix, “hi ha un movi­ment invers, i men­tre que l’eco­no­mia social creix en pro­jec­tes, l’estalvi és més lent”, com explica el coor­di­na­dor de Coop57.

Per damunt en ROE
Pel que fa a rendibilitat, el ROE, la banca cooperativa en els darrers ha aconseguit superar la banca privada convencional. En les darreres dades publicades per l’EACB, del 2022, veiem que la banca cooperativa europea havia assolit el 7,7%, mentre que la banca convencional s’havia situat en el 6,8%. Així mateix, la ràtio de capital CET1 de la banca cooperativa va ser superior durant els exercicis 2021 i 2022 al de la banca tradicional. En el darrer exercici assenyalat, la banca cooperativa va vorejar el 17%.
Treure bona puntuació a l’escàner
FETS ha ideat un escàner de les Finances Ètiques perquè l’usuari pugui esbrinar si les entitats financers, tant les tradicionals com les alternatives, compleixen els principis fonamentals de les finances ètiques, com exclusió (no finançar projectes que vulnerin drets humans, socials i ambientals); compromís (facilitar l’accés al crèdit i invertir en l’economia real), transparència (fer pública la informació sobre quins sectors es financen), participació (el model ha de ser una participació democràtica i igualitària) i coherència (el funcionament intern s’ha de basar en els valors de la cooperació i el respecte mutu). En el rànquing, al capdavant hi ha Coop57 i Fiare, totes dues amb un 98,5% d’acompliment, seguits de CoopHalal, amb un 90%; Oikocredit (88,5%) i Triodos Bank (81%). Començant per la cua, hi trobaríem Caixabank, amb només un 1,5% d’acompliment; Banco Santander (3%); ING i Abanca, 3,5% i Banc Sabadell, 4%.
Radiografia

Una consolidació que va avançant amb pas ferm

El Baròmetre 2023 de les finances ètiques que publica l’Observatori de les Finances Ètiques reflecteix que aquest sector de l’univers financer continua enlairant-se, i així ho reflecteixen dades com que des de l’any 2007, l’estalvi recollit per les entitats financeres ètiques s’ha multiplicat per 19,44, fins a assolir el 2022 la xifra de 2.595 milions d’euros. Pel que fa als préstecs, el 2022 es va aconseguir superar el llistó dels 1.900 milions d’euros, amb un increment del 2,82%, notablement superior al de la banca convencional, que va assolir un creixement de només el 0,46%. Pel que fa als sectors beneficiats per l’activitat creditícia ètica, el principal és el vinculat al medi ambient, amb un 38,30%, seguit pel social, amb 23,79%; cultural (20,33%) i altres (17,58%). A nivell internacional, un 82,81% dels préstecs concedits ha estat a través de la fórmula del microcrèdit. Per àrees geogràfiques, predomina Amèrica Llatina (62,76%), seguit d’Àsia (20,77%); Àfrica (13,61%) i altres (2,86%).

Segons l’Observatori, el 2022 el nombre de persones usuàries de les finances ètiques va situar-se en 186.386, una certa minva, de l’1,79%, respecte de l’any anterior. Amb tot, els autors de l’informe consideren que des del 2018 es pot parlar d’estabilització en el nombre d’usuàries. En canvi, sí que hi va haver increment, del 0,84%, pel que fa al capital social, que va arribar als 190.471.203 euros. L’evolució de la morositat va seguir sent positiva, en contínua davallada, i es va situar en el darrer exercici analitzat en 1,22%, molt per sota del que va registrar de mitjana el sector bancari convencional, que va oferir una morositat del 4,29%. Pel que fa al sector assegurador ètic a l’Estat, l’any 2022 gestionava 3,8 milions de pòlisses, amb un volum de primes superior als 1.220 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.