Editorial

Altres vies per a l’usuari de banca

En aquests temps en què la banca tradicional es concentra, amb tots els perills que això comporta per a la lliure competència al mercat, i d’altra banda emergeix l’oferta ‘fintech’ per capbussar-se en una operació bancària radicalment digital, guanya sentit l’alternativa de la banca cooperativa i ètica, que interpel·la l’estalviador/inversor perquè exerceixi amb un compromís ple el seu dret a decidir on tindran la destinació final els diners que diposita i, d’altra banda, quina és la procedència dels que ha demanat en préstec.

La Unió Europea debat en aquests moments sobre quins fonaments cal bastir una unió dels mercats financers, que sigui capaç d’atreure més inversió cap a l’economia real i la tan delejada transició verda. Hom parla d’establir en aquest sentit uns paràmetres rigorosos en l’àmbit financer per decidir què respon veritablement a aquests principis, que justament són els que presideixen els serveis financers de les entitats cooperatives i ètiques, que d’alguna manera han hagut de marcar camí sobre quines han de ser les bones pràctiques en matèria financera. Amb tot, com no s’han cansat de reclamar manta vegades les associacions que els apleguen, aquestes entitats demanen un tracte més equitatiu des de la regulació, molt sovint feixuga i farcida de condicionants que compliquen l’activitat d’unes entitats que no disposen de les grans estructures de què disposa la banca tradicional.

L’estructura democràtica de les entitats cooperatives i ètiques, en què els socis en assemblea fixen quina ha de ser la responsabilitat de l’entitat financera quan ofereix un servei, és el que hauria de fer reflexionar usuaris i usuàries, tant els que ja acumulen anys de pràctica bancària com les noves generacions que comencen a moure’s en aquesta esfera, sobre les responsabilitats que no es poden defugir quan es tracta d’allotjar els diners en un dipòsit bancari o amb qui cal endeutar-se. Perquè no és gens banal que aquell rendiment del nostre treball pugui suportar en darrera instància inversions indesitjables des d’un punt de vista moral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.