Opinió

Tribuna

Un equip de 3 estrelles

“Les relacions humanes positives entre els diferents membres fan que qualsevol equip funcioni millor

Els que han estat pre­sents en alguna de les ses­si­ons que he impar­tit en relació amb Tre­ball en equip, ja sigui en entorns acadèmics, esco­les de nego­cis o d’empresa, sabran que m’agrada començar-les amb una foto­gra­fia dels ger­mans Roca. És el que ano­meno una metàfora, és a dir, l’ús d’una imatge que evoca idees i con­cep­tes per a poder refle­xi­o­nar pri­mer i reflec­tir-les després en una posada en comú. En aquest cas l’objec­tiu que pro­poso és des­gra­nar qui­nes són les carac­terísti­ques d’un equip d’alt ren­di­ment. I és clar, aquest de la foto el repre­senta sense cap mena de dubte doncs els seus mem­bres con­for­men un res­tau­rant d’abast mun­dial, que ini­ciat el 1986 ha estat reco­ne­gut com el millor del món (menció ator­gada el 2013 i 2015 per The Res­tau­rant Maga­zine) i merei­xe­dor, ja l’any 2009, de 3 estre­lles Mic­he­lin. La meva intenció última com a docent és por­tar els par­ti­ci­pants a con­cloure que aquesta efec­ti­vi­tat en forma d’excel·lència és con­seqüència directa d’un tre­ball en equip majestuós. Al mos­trar la ins­tantània per pri­mer cop, la majo­ria dels assis­tents acos­tu­men a conèixer qui són i que fan els seus pro­ta­go­nis­tes. Algú ràpida­ment aixeca la mà i diu: “El Celler de Can Roca”, “són tres ger­mans, els Roca”.

Així doncs, la pri­mera de les qüesti­ons que sor­geix a debat és l’existència d’una relació fami­liar entre ells. Si bé és cert que aquest lli­gam no asse­gura ni de bon tros l’èxit (quan­tes empre­ses fami­li­ars se n’han anat en orris jus­ta­ment per aquesta con­san­gui­ni­tat mal por­tada) sí que sem­bla que pel cas aquesta con­dició suma més que no pas resta. L’extra­po­lació que faig lla­vors a un equip qual­se­vol posa de mani­fest que les rela­ci­ons huma­nes posi­ti­ves entre els dife­rents mem­bres fan que aquest fun­ci­oni millor. La ger­ma­nor, la com­pa­nyo­nia i el bon “fee­ling” entre les per­so­nes segur aju­darà que quan vin­guin mal dades o bé quan s’hagi de dema­nar un favor, un ho farà per l’altre de millor gana. Els Roca són un exem­ple, i un orgull pels seus pares, d’haver desen­vo­lu­pat un pro­jecte ple­gats entre ger­mans i no haver fet vides pro­fes­si­o­nals sepa­ra­des.

Es dona l’harmònica coin­cidència (casu­a­li­tat o cau­sa­li­tat, pre­gunto sem­pre) que els tres ger­mans, Joan, Josep (Pitu) i Jordi, per ordre de gran a petit, ini­cien el seu nom amb la lle­tra J. I és que aquest fet, té la qua­dra­tura del cer­cle, i mai millor dit, en el logo triat pel res­tau­rant. Aquest repre­senta una R, del cognom Roca, que els engloba en forma de tres potes, els tres ger­mans, inte­grant un cer­cle, imatge de con­fluència i uni­tat. Què bons són aquests del màrque­ting!

Tor­nant a la foto­gra­fia, que es pre­sent de forma con­ti­nu­ada a la pan­ta­lla de l’aula, aquesta con­vida de seguida a fer una reflexió sobre la mida de l’equip (en la dis­ci­plina, aquest importa) Òbvi­a­ment, veiem tres per­so­nes, els ger­mans, que són els impul­sors i les cares visi­bles. Cer­ta­ment aquesta dimensió faci­lita sens dubte la comu­ni­cació fluida i les rela­ci­ons pro­pe­res. Els ente­sos afir­men que un equip amb més de dues xifres ja comença a gene­rar dis­tor­si­ons en forma de gru­pus­cles, manca d’inti­mi­tat, de conei­xença etc.

Fins i tot el fun­da­dor d’Ama­zon, Jeff Bez­zos, diu que un equip hau­ria de ser tan gran com aquell que fos capaç d’ali­men­tar-se amb dues piz­zes. Una dimensió tan reduïda seria però una mirada molt limi­tada en un res­tau­rant o empresa d’aquesta cate­go­ria. Sense anar més lluny, l’staff actu­al­ment està for­mat per vint-i-cinc per­so­nes a la sala, tretze a la cuina i cinc al celler, jun­ta­ment amb altres qua­ranta-dues en fun­ci­ons de gestió que fan d’aquest equip un sis­tema en si mateix. El tre­ball en equip sistèmic és doncs un altre des­a­fi­a­ment que el mateix crei­xe­ment els hi ha dema­nat de ges­ti­o­nar.

Tor­nant a les bases del tre­ball en equip, un ele­ment cen­tral és la diver­si­tat. Tenim la cer­tesa que a major hete­ro­geneïtat, la riquesa que se’n genera a l’hora de tre­ba­llar amb altres fa que les posa­des en comú i la presa de deci­si­ons sigui molt més acu­rada i repre­sen­ta­tiva, alhora que repre­senta una gran font d’apre­nen­tatge. De diver­si­tat, n’hi ha de la que es veu a sim­ple vista, i d’altra un xic més ama­gada. La més super­fi­cial es pot resu­mir amb les cone­gu­des 3Gs: la de gènere, la gene­ra­ci­o­nal i la glo­bal. Si bé és cert que en el cas que ens ocupa el gènere està esbi­ai­xat per la genètica a favor de la mas­cu­li­ni­tat, l’equip ampliat i sistèmic, del que en parlàvem abans, acull mol­tes dones, tant en l’staff com en el nucli dur. En el rovell s’hi tro­ben la mare, Mont­ser­rat Fon­tané, matri­arca i refe­rent, i alhora les seves espo­ses res­pec­ti­ves que tenen un pes alta­ment relle­vant, doncs tre­ba­llen i ges­ti­o­nen l’eco­sis­tema Roca. L’Anna, esposa de Joan, és la direc­tora de l’hotel Casa Cacau, l’Encarna, casada amb el Josep, és la direc­tora de Mas Mar­roch, i l’Ale­jan­dra, dona d’en Jordi, diri­geix Rocam­bo­lesc.

En l’àmbit gene­ra­ci­o­nal, si bé en Joan (1964) seria estric­ta­ment de la Gene­ració Boo­mer, i en Josep (1967) dels pri­me­rencs de la Gene­ració X, en Jordi (1978) gai­rebé forma part de la següent Gene­ració, la Y o Millen­nial. Aquesta diver­si­tat gene­ra­ci­o­nal, que també mos­tra la diferència d’edat entre els dos ger­mans grans i en Jordi, els hi aporta un equi­li­bri entre l’aire de moder­nor con­ju­gat amb un tarannà tra­di­ci­o­nal, mane­res de fer pròpies de gene­ra­ci­ons ante­ri­ors. Una cuina d’estil lliure, en parau­les d’en Joan, en que l’emoció i la sen­so­ri­a­li­tat es con­ju­guen per­fec­ta­ment amb la tra­dició, la cre­a­ti­vi­tat i la inno­vació. Pel que fa a la glo­ba­li­tat, sent tots tres nats a Girona, no la duen del bres­sol. De totes mane­res, l’han com­pen­sada amb escreix apos­tant per una vocació clara­ment inter­na­ci­o­nal. No només perquè acu­llen un staff mul­ti­cul­tu­ral, sinó perquè els seus fogons beuen de les dife­rents gas­tro­no­mies del pla­neta. De fet, durant la parada d’estiu (sis set­ma­nes) apro­fi­ten amb l’equip al com­plet per viat­jar pel món i apren­dre les cui­nes d’arreu tot cui­nant amb els pro­duc­tes pro­pis de cada país que visi­ten. Com a última qüestió, en aquesta diver­si­tat que entra direc­ta­ment pels ulls, hi ha una que a mi m’agrada espe­ci­al­ment asse­nya­lar. És la rela­ci­o­nada amb les capa­ci­tats dife­rents. En unes for­ma­ci­ons, jus­ta­ment de tre­ball en equip que vaig impar­tir fa molts anys per a una enti­tat bancària, inter­ve­nia durant un espai del curs, la Fun­da­cion Once. El seu dis­curs feia val­dre, i el valor alhora, d’inte­grar per­so­nes “dis­ca­pa­ci­ta­des”, supo­sa­da­ment, en els equips. Una qüestió no només de jus­ti­cia social sinó de prag­ma­tisme, tot cop­sant l’efecte en la resta de mem­bres al veure la capa­ci­tat de superació que mos­tren aques­tes per­so­nes, crei­xent així el nivell d’empa­tia de tots ple­gats.

D’alguna forma, en Jordi ha posat de mani­fest aquest coratge des que li fou diagnos­ti­cada en 2010 una dis­to­nia cer­vi­cal -con­trac­ci­ons mus­cu­lars sos­tin­gu­des i dolo­ro­ses que gene­ren una gran tensió en la zona del coll- i que en els últims temps li ha arri­bat a afec­tar la parla. Segur que la seva for­ta­lesa i de la manera com l’ha afron­tada ha impreg­nat en el caràcter de l’equip. En el nivell més pro­fon de la diver­si­tat, tro­bem l’espe­ci­a­lit­zació.

La foto­gra­fia és força reve­la­dora en una de les seves ves­sants. Des d’un punt de vista “hard” queda força clar que les tas­ques i res­pon­sa­bi­li­tats estan dis­tri­bui­des en un expert en cuina (Joan), un cam­brer de vins o some­llier (Josep) i un repos­ter (Jordi).

Les tres grans fun­ci­ons d’un res­tau­rant repre­sen­ta­des pels tres ger­mans. Jus­ta­ment, la Guia Mic­he­lin així ho des­criu: “als ger­mans Roca els agrada dir que el seu èxit radica en un metafòric joc a tres ban­des, el que sor­geix d’equi­li­brar el món salat de Joan, el líquid de Josep com a som­me­lier i aquest màgic uni­vers dolç que defensa Jordi”. Aquesta és doncs un dels avan­tat­ges clars de tre­ba­llar en equip, la pos­si­bi­li­tat d’espe­ci­a­lit­zar-se en aque­lles dis­ci­pli­nes on un és bo i alhora li agrada fer. Però si escar­vem una mica més tro­ba­rem un cert caire d’espe­ci­a­lit­zació més “soft” que té que veure amb els rols que hi juguen cadas­cun d’ells.

Hi ha una teo­ria al res­pecte de l’inves­ti­ga­dor britànic en psi­co­lo­gia orga­nit­za­ci­o­nal, Mere­dith Bel­bin, que ha fet for­tuna al món de l’empresa i que iden­ti­ficà nou rols clau en els equips de tre­ball. Aquests rols reflec­tei­xen dife­rents habi­li­tats i estils de tre­ball. És impor­tant tenir en compte que una per­sona pot exer­cir diver­sos rols, però gene­ral­ment en te un de prin­ci­pal en el que des­taca con­di­ci­o­nat per la per­so­na­li­tat que hom té.

Aquests nou rols es poden sim­pli­fi­car i clas­si­fi­car en tres grans famílies seguint la metàfora antro­pomòrfica: de cer­vell (ori­en­tats al pen­sa­ment), de mans (ori­en­tats a l’acció) i de cor (ori­en­tats a les rela­ci­ons) Tot reme­mo­rant al peri­o­dista Albert Om en el cèlebre pro­grama “El con­vi­dat”, també els hi faig la mateixa pre­gunta a l’audi­tori: “si el Celler fós una per­sona, quin organ seria cadascú?” Davant la qüestió, sor­gei­xen dife­rents opi­ni­ons i visi­ons. He de dir que el posat més seriós, cen­tral i mudat -de fosc- com a bon cam­brer de sala d’en Josep a la imatge, des­pista força. Per sor­tir de dub­tes els hi mos­tro l’escena. Veiem que, més enllà del xoc ini­cial per la pre­gunta de difícil res­posta -indi­cant així que és una bona pre­gunta- i alguna que altra ria­lla, Joan i Josep, assu­mei­xen que són el cap i el cor, men­tre que en Jordi, amb el seu tarannà ocur­rent, no sap real­ment que res­pon­dre: “pot­ser el nas, tot i estar com­pe­tit”.

D’alguna manera, els ger­mans grans són els que ini­cien el pro­jecte, i con­cre­ta­ment en Joan al cap­da­vant, ja li encaixa aquest rol més raci­o­nal, d’arqui­tecte. En Josep és clara­ment el cor i quan parla no se’n pot ama­gar. És cert que la seva funció de some­llier així ho reque­reix. Només cal veure com aquests des­cri­uen els vins, més a prop de la poe­sia que de la res­tau­ració. Aquesta mirada intros­pec­tiva i sen­si­ble, li ser­veix també per tei­xir com­pli­ci­tats amb els demés, inter­nes, amb la cuina, i exter­nes amb el cli­ent. Ell mateix ha decla­rat que és el més romàntic, el

més incon­for­mista dels tres, pro­tec­tor d’en Jordi, i con­ver­sa­dor amb el pare. Final­ment, l’entrada tar­dana d’en Jordi a l’equip al 1996, fa que jugui un rol, que lluny de ser menys impor­tant, sigui propi de l’exe­cució, com a bones mans, i de segui­ment de les pau­tes esta­bler­tes pel cap de l’equip (i també pel cor). Això sí, la seva empremta es fa pre­sent en aquest punt d’anar­quia, dis­rupció i geni­a­li­tat que només ell atre­sora. En Joan, s’auto­de­fi­neix com a tímid, intro­ver­tit i per­se­ve­rant, defi­neix a en Pitu com refle­xiu, ide­a­lista, estudiós i com­promès amb l’excel·lència i a en Jordi com a genial, atre­vit, cre­a­tiu i amb sen­tit de l’humor.

La com­ple­men­ta­ri­e­tat de les seves per­so­na­li­tats, com queda demos­trada, és quasi bé per­fecta. I és aquí quan els hi faig la meva pre­gunta favo­rita (amb parany inclòs): “qui és el líder d’aquest equip?” Les inter­ven­ci­ons que escolto acos­tu­men a anar cap a en Joan, per ser el germà gran, o cap a en Josep, pel fet de l’esmen­tat posat for­mal a la foto­gra­fia. Tot i que el propi Pitu li ha reco­ne­gut públi­ca­ment a en Joan el seu lide­ratge, posant en valor la seva humi­li­tat, arran d’aquell pro­verbi africà: “ell podia haver arri­bat abans, més ràpid, però ens va espe­rar per anar més lluny”, hones­ta­ment jo sóc del parer de que no l’hi ha. La gran­desa dels equips, i aquest és un bon exem­ple, rau en acon­se­guir els objec­tius sense la neces­si­tat de que hi hagi un lide­ratge for­mal­ment esta­blert. Així doncs, la res­posta que espero dels par­ti­ci­pants es que mani­fes­tin que ho són tots tres, doncs cadascú assu­meix de manera alíquota i equi­dis­tri­buida les fun­ci­ons del millor líder. Si hi ha un aspecte en els equips on no hi ha d’haver-hi dis­pa­ri­tat aquest és el rela­ci­o­nat amb els valors i les moti­va­ci­ons. El fet de que els Roca hagin vis­cut sota el mateix sos­tre i hagin mamat la filo­so­fia de vida dels seus pares, ober­ta­ment reco­ne­guts com els seu herois, deter­mina l’essència d’aquest equip d’èxit. El seu (pri­mer) res­tau­rant cons­truït paret amb paret amb el res­tau­rant dels pares que obri­ren al 1967 a l’extra­radi de Girona, con­cre­ta­ment al barri obrer i d’aco­llida d’immi­grants de Taialà, forja la seva manera de fer.

La Mont­ser­rat, jun­ta­ment amb el seu marit, en Josep -el Jefe, li diuen-, que va dei­xar l’ofici de xòfer d’auto­cars, ini­cien un negoci de cero i el t iren enda­vant tre­ba­llant de sol a sol. Una cul­tura de l’esforç que here­ten els fills dels qui encara ser­vei­xen men­jars de diari en forma de menú i aixe­quen la per­si­ana cada matí a les 6:30h. Aquest és el lle­gat que trans­pi­ren els ger­mans Roca amb natu­ra­li­tat, enorme sen­zi­llesa, gene­ro­si­tat i sense donar-se la importància que merei­xen. L’anècdota que expli­quen és que quan els van reconèixer de ser el millor res­tau­rant del mon, la mare els hi va dir: “qui ho ha dit això?” tot recor­dant-lis de tant en tant que de dalt de tot només es pot caure avall. “Allà on vam néixer, és on som”, diuen. I és que pre­di­quen amb l’exem­ple, doncs seguei­xen tots vivint allí mateix, a sobre lite­ral­ment del res­tau­rant, els pares del Can Roca, en Josep del pri­mer Celler, en Joan del nou i en Jordi, això sí, unes can­to­na­des més enllà. Una moti­vació, en forma de com­promís, que els ha mogut a con­ver­tir la passió per la cuina en la seva pro­fessió. En Joan explica que amb dotze anys ja volia ser cui­ner i la mare li va encar­re­gar fer una jaqueta perquè l’ajudés als fogons.

Però d’aquí a ser el millor cui­ner del millor res­tau­rant hi va, val­gui l’ana­lo­gia, un món. Aquesta cerca de l’excel·lència obliga a tre­ba­llar molt dur, fent mol­tes renúncies per­so­nals i fami­li­ars. Les tres roques (una gran, una mit­jana i una petita) que tro­ben els comen­sals a les tau­les del res­tau­rant, i que els repre­senta en el seu cognom, s’escau clara­ment per des­ta­car la resiliència i la duresa necessària per superar moments que segur no hau­ran estat fàcils. Expli­quen de fet que quan van començar amb tot ple­gat, no tenien cli­ents i mata­ven el temps jugant al fut­bolín del petit Jordi que havia rebut com a regal de reis. Un veri­ta­ble equip neces­sita un propòsit, una raó de ser. Segu­ra­ment els Roca mai han albi­rat estar al cap­da­vant de cap rànquing, ni tam­poc gua­nyar molts diners, sinó fer feliç a la gent mit­jançant una gas­tro­no­mia salu­da­ble, de pro­xi­mi­tat i de res­pecte a la terra i als que la tre­ba­llen.

Defi­ni­ti­va­ment, el seu propòsit és una afir­mació aspi­ra­ci­o­nal i ins­pi­ra­ci­o­nal que ser­veix per a con­nec­tar l’essència del que són ells amb el que volen que sigui el seu res­tau­rant. Pels ger­mans, cal posar en valor l’ús de ver­du­res i hor­ta­lis­ses en el món gas­tronòmic ja que ofe­rei­xen gus­tos i tex­tu­res molt rics i que els per­me­ten jugar molt amb els seus plats.

Al mateix temps són una alter­na­tiva més sos­te­ni­ble i salu­da­ble al con­sum de proteïna ani­mal i per això volen fer peda­go­gia a través del res­tau­rant. Per altra banda, aquest foment dels vege­tals forma part del pro­jecte que tenen on cul­ti­ven ver­du­res i hor­ta­lis­ses ells matei­xos que aca­ben con­su­mint per a les recep­tes que ela­bo­ren als menús. També hi ha un hort al cos­tat del Celler de Can Roca que ser­veix per pro­var nous cul­tius i tre­ba­llar en noves recep­tes. En el tre­ball en equip exis­tei­xen però dues poten­ci­als dis­fun­ci­ons. Si bé una és tècni­ca­ment ano­me­nada groupt­hinking, l’altra jo l’he bate­jada com egot­hinking. Aquest últim és el risc que es corre quan el tre­ball es dilu­eix entre diver­ses per­so­nes i algu­nes se’n apro­fi­ten no donant el seu màxim. O fins i tot quan n’hi ha que no saben enten­dre la feina col·lec­tiva i mos­tren acti­tuds indi­vi­du­a­lis­tes.

No és el cas del Celler de Can Roca on cadas­cun dels ger­mans han cer­cat l’excel.lència en els seus camps, tot asso­lint reco­nei­xe­ments indi­vi­du­als del millor cui­ner, som­me­lier i repos­ter del món (The best chef Awards) Aquest fet però mai ha posat en dubte l’objec­tiu col·lec­tiu de ser el millor res­tau­rant del món perquè han tin­gut la mera­ve­llosa com­pli­ci­tat de veure els èxits de l’altre com a pro­pis. Opo­sa­da­ment, esta­ria el pen­sa­ment gru­pal que d’alguna forma anul·la com­ple­ta­ment la indi­vi­du­a­li­tat posant sem­pre per davant al grup, o millor dit, la força i el poder de les majo­ries (a vega­des mal entesa com els que cri­den més, els que aca­pa­ren més poder,…) La manera com es pre­nen les deci­si­ons en els equips deter­mina aquesta qüestió.

Els Roca, com ells matei­xos expli­quen, ho fan de forma lenta donat que cer­quen sem­pre el con­sens i volen que aques­tes siguin sòlides i fer­mes una vegada pre­ses. El debat es basa doncs en la neces­si­tat de convèncer als altres dos. L’empa­tia d’haver-se de posar en la pell de l’altre acaba esde­ve­nint clau. El fet de ser tres ger­mans que estan d’acord en l’essen­cial faci­lita molt les coses. L’absència de qual­se­vol des­con­fiança eli­mina la pos­si­bi­li­tat de manca d’entesa. I és que la inno­vació de la que fan ban­dera neces­sita impe­ri­o­sa­ment de dis­cussió franca i par­ti­ci­pació oberta per gene­rar i ava­luar quan­tes més idees millor.

Totes les qüesti­ons trac­ta­des fins aquí (el 85% de l’arti­cle) for­men part d’una de les dues dimen­si­ons impor­tants dels equips: la cohesió. La meva tesi defensa que un equip que tre­ba­lla aquests fac­tors men­ci­o­nats té major pro­ba­bi­li­tat d’acon­se­guir un ren­di­ment òptim en forma de resul­tats, sent aquesta la segona dimensió en joc. Ells també sem­blen ser del mateix parer.

Fa temps que tre­ba­llen amb la reco­ne­guda psicòloga, Inma Puig, per adap­tar el mètode Balint, tot desen­vo­lu­pant entorns de diàleg i de con­fiança per a que els pro­fes­si­o­nals del Celler puguin refle­xi­o­nar i com­par­tir pen­sa­ments, emo­ci­ons i sen­ti­ments del seu dia a dia. I només això, sinó que apun­ta­len la gestió dels tre­ba­lla­dors del res­tau­rant en la cura i la sos­te­ni­bi­li­tat. En el temps, han arri­bat a doblar els torns (i la plan­ti­lla) del res­tau­rant perquè aquests puguin con­ci­liar vida per­so­nal i pro­fes­si­o­nal, també han pres­cin­dit del ser­vei de dinar del dimarts (i la fac­tu­ració cor­res­po­nent) per dedi­car-lo a la for­mació (la seva Masia par­ti­cu­lar) de les per­so­nes, i ofe­rei­xen con­di­ci­ons esta­bles als sta­gi­ers tant de men­jar com d’allot­ja­ment. I és que defi­ni­ti­va­ment, el ren­di­ment asso­lit en un equip d’aques­tes carac­terísti­ques cris­tal·litza en la gene­ració de siner­gies. Allò de que el resul­tat glo­bal és més gran que la suma de les parts. Una qüestió poc científica que la matemàtica no accep­ta­ria en cap cas, però que la màgia i la força dels equips en majúscu­les evi­den­cien que 1+1+1»3. Una mètrica només a l’abast d’equips com aquest, una uni­tat trans­ver­sal i fra­ter­nal for­mat per tres autènti­ques estre­lles, ben bri­llants.

Segons sem­bla no s’ha dit encara l’última paraula. Després de quasi trenta-vuit anys, han deci­dit con­ti­nuar junts, almenys una dècada més. I no sem­bla esta­ran sols doncs el fill gran d’en Joan, en Marc, i el Martí d’en Josep, havent estu­diat car­rera els dos, demos­trant que no volen viure “estre­llats”, han deci­dit tre­ba­llar en el negoci fami­liar. Llarga vida, doncs al Celler, pel bé de la cuina i del bon tre­ball en equip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.