Política

Estats Units

La fiscalia afirma que Trump va actuar com a candidat en l’assalt al Capitoli

Smith presenta un extens informe amb proves sobre la “conducta delictiva privada” de Trump per intentar mantenir-se al poder

La justícia dels Estats Units ha difós aquest dimecres l’informe del fiscal especial Jack Smith sobre la investigació a l’expresident Donald Trump per l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021. L’escrit, de 165 pàgines, aporta proves extensives de la suposada “conducta delictiva” de l’aleshores president sortint en el seu intent “desesperat” per intentar revertir la seva derrota electoral davant l’actual president, el demòcrata Joe Biden.

El fiscal posa l’èmfasi en els arguments per provar que les accions que Trump no estaven cobertes per les seves funcions oficials. Que l’actual aspirant republicà actués com a candidat o com a president és una qüestió clau en el cas després que el Tribunal Suprem li concedís en una sentència el passat juliol la immunitat parcial en establir que “un expresident té dret a la immunitat absoluta enfront d’un procés penal per accions dins de la seva autoritat constitucional”, però no per aquells actes oficials.

També afirma que l’expresident va utilitzar “un ampli equip de còmplices privats i la seva infraestructura de campanya” per intentar revertir els resultats dels comicis de 2020. A més, considera que el polític va actuar “com a candidat quan va utilitzar diversos mitjans delictius per pertorbar, a través del frau i l’engany, la funció governamental mitjançant la qual es recullen i compte els vots”. “Una funció en la qual l’acusat, com a president, no tenia cap paper oficial”, afegeix.

Smith, doncs, insisteix que tot i que Trump encara estava en exercici, els seus “esforços delictius” per mantenir-se al càrrec van ser necessàriament privats perquè la Constitució no atorga al president cap autoritat en l’elecció del seu successor. “La conducta de l’acusat va contravenir directament aquests principis (...) Va envair els poders específicament assignats per la Constitució a altres poders en el seu propi interès i per perpetuar-se en el poder, contràriament a la voluntat del poble”.

L’equip de Trump havia entitat evitar la publicació de noves proves abans dels comicis de novembre, on es torna a presentar a la presidència enfront de la candidata demòcrata, Kamala Harris. El magnat està acusat de conspirar per anul·lar els resultats dels comicis, cosa que va desembocar en un assalt al Capitoli de Washington. Unes 10.000 persones, la majoria simpatitzants de Trump, van marxar cap a la seu del Congrés i unes 800 van irrompre a l’edifici mentre s’estava validant la victòria de Biden als comicis. Els aldarulls van acabar amb cinc morts i prop de 140 agents ferits. La fiscalia mostra a Trump com a responsable dels fets per haver mentit per exaltar una multitud “gran i enfadada” perquè anés a la seu parlamentària i alterés el recompte dels vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.