Focus

El ‘cotxe-e’ no accelera

La indústria demana moratòries en el calendari de la descarbonització arran del poc èxit del vehicle elèctric

Alguns grans fabricants ja han anunciat que podrien tancar plantes i reduir dràsticament la plantilla de treballadors

Els aranzels al cotxe xinès beneficien França, però perjudiquen la indústria alemanya
Queixes perquè els ajuts per comprar un ‘cotxe-e’ no s’abonen en el moment de l’adquisició
Fabricants xinesos prenen posicions per obrir plantes en territori comunitari

Pas­sen els anys i no és que perdi pis­to­nada, sinó que veri­ta­ble­ment el vehi­cle elèctric no arrenca, i la seva no incidència en el mer­cat, a més de qüesti­o­nar el com­pli­ment dels com­pro­mi­sos de des­car­bo­nit­zació que han adop­tat els estats, fa albi­rar un futur incert per a la indústria de l’auto­moció euro­pea.

Cer­ta­ment, el fat no sem­bla pro­pici per al cotxe elèctric. Països com Ale­ma­nya dei­xen de sub­ven­ci­o­nar el cotxe elèctric perquè els comp­tes ja no sur­ten; en períodes de vacan­ces, la falta de punts de recàrrega i la seva capa­ci­tat rela­tiva pro­vo­quen llar­gues cues d’usu­a­ris; ens diuen que les xar­xes de sub­mi­nis­tra­ment d’ener­gia d’Europa no estan pre­pa­ra­des per assu­mir l’incre­ment de demanda d’ener­gia i hi haurà apa­ga­des; no hi ha prou liti per abas­tir la demanda mun­dial, etc. I, amb tot, la versió defi­ni­tiva del Plan Naci­o­nal Inte­grado de Energía y Clima, que marca les pas­ses a seguir en matèria de tran­sició ecològica, tot pas­sant per damunt de senyals des­en­co­rat­ja­dors, pre­veu que d’aquí a sis anys hi haurà a l’Estat espa­nyol 5,5 mili­ons de cot­xes elèctrics matri­cu­lats, xifra que mul­ti­pli­ca­ria per 10 la quota que actu­al­ment ocupa el cotxe elèctric en el parc auto­mo­bilístic. Un propòsit ambiciós que no té en compte que aquest any el nom­bre de matri­cu­la­ci­ons de cot­xes elèctrics amb prou fei­nes ha superat les 150.000. Pel que sem­bla, hom con­fia en les immen­ses inver­si­ons que s’han fet dar­re­ra­ment en el Perte de mobi­li­tat elèctrica, que, segons les pre­vi­si­ons del govern espa­nyol, hau­rien d’afe­gir mig milió d’uni­tats a l’objec­tiu dels 5 mili­ons de cot­xes elèctrics. Recor­dem que la UE ha fixat el 2035 com a data límit a par­tir de la qual es pro­hi­birà la venda de vehi­cles de com­bustió.

Desac­ce­le­ració

Però la indústria no sem­bla com­par­tir aquests ave­ranys tan engres­ca­dors sobre l’esde­ve­ni­dor imme­diat. Com revela l’estudi Auto Mobi­lity Trends de Coche Glo­bal, el baròmetre que radi­o­gra­fia el sec­tor i en des­criu les tendències que vol seguir, hom per­cep una certa desac­ce­le­ració en les inver­si­ons: si el 2023 un 89% dels fabri­cants de vehi­cles decla­ra­ven que aug­men­ta­rien o man­tin­drien les inver­si­ons glo­bals, enguany el per­cen­tatge ja baixa al 77,78%. I aquest fre en l’esforç inver­sor ve deter­mi­nat pel fet que el nou mer­cat de l’elec­tro­mo­bi­li­tat no ha avançat al ritme deci­dit que hom espe­rava, arreu d’Europa. A les estadísti­ques se’ls pot fer dir el que es vul­gui, però n’hi ha algu­nes que dei­xen poc marge a les inter­pre­ta­ci­ons. Segons dades de l’Euro­pean Auto­mo­bile Manu­fac­tu­rers Asso­ci­a­tion (ACEA), les pro­pul­si­ons a ben­zina i dièsel man­te­nen una incon­tes­ta­ble hege­mo­nia arreu i dei­xen una quota resi­dual a la pro­pulsió elèctrica o híbrida en el parc cir­cu­lant d’automòbils: 5% a l’Estat espa­nyol; 6,7% a Itàlia; 6,5% a França; 7,5% a Ale­ma­nya; 6% a Àustria; 13% a Suècia, i 32,8% a Noru­ega. I si anem al com­por­ta­ment de la matri­cu­lació de cot­xes del 2023 segons dades d’Elec­tro­maps, si bé el vehi­cle elec­tri­fi­cat exhi­beix dina­misme en països com ara Noru­ega (82,32%), Suècia (38,84%) i Ale­ma­nya (18,40%), en altres mer­cats hi té poc a dir, amb un paper secun­dari res­pecte al vehi­cle híbrid. És el cas d’Itàlia, amb un 5,41% de cotxe-e com­pe­tint amb el 31,93% d’híbrid, i d’Espa­nya, amb un 4,20% ver­sus un 36,16%.

En el cas català, com podem veure en el gràfic supe­rior, hi va haver una embran­zida real­ment remar­ca­ble pel que fa a les ven­des, amb un incre­ment del 67,5%, fins a asso­lir els 8.682 cot­xes-e, però, a par­tir d’ales­ho­res, estan­ca­ment, amb una pro­gressió pre­vista de només el 2,8% per al 2024 i del 2,1% per al 2025. Un com­por­ta­ment sem­blant mos­tra el cotxe híbrid, que es va enfi­lar fins a les 40.179 uni­tats el 2023, amb un crei­xe­ment del 22,7% res­pecte a l’exer­cici ante­rior, però que per al 2024 i el 2025 pre­veu uns escas­sos 1,1% i 2,7%, res­pec­ti­va­ment.

El millor indi­ca­dor de l’atmos­fera de pre­o­cu­pació que comença a ofe­gar l’auto­moció euro­pea el dona un dels seus grans cam­pi­ons, Volkswa­gen (VW), que ja l’any pas­sat anun­ci­ava un pla de reducció de cos­tos d’uns 10.000 mili­ons d’euros fins al 2026, cosa que es podria tra­duir en el tan­ca­ment de fàbri­ques i l’aco­mi­a­da­ment de milers de tre­ba­lla­dors, 20.000 segons algu­nes fonts i 100.000 segons d’altres. Des d’ins­ti­tu­ci­ons com el think tank, hom inter­preta que VW, amb aquesta amenaça, esta­ria pres­si­o­nant tant les admi­nis­tra­ci­ons ale­ma­nyes com les comu­nitàries perquè aug­men­tin el suport econòmic a l’auto­moció, en vista dels grans esforços que està fent el sec­tor públic a la Xina i als EUA perquè el sec­tor sigui ple­na­ment com­pe­ti­tiu en els mer­cats glo­bals.

Arri­bar una mica tard

Però què fa que el vehi­cle elèctric ofe­reixi resul­tats tan pobres unes quan­tes dècades després de la seva sor­tida al mer­cat com a alter­na­tiva real a la com­bustió? Per Josep Nadal, mànager del Clúster de la Indústria d’Auto­moció de Cata­lu­nya (CIAC), “és pos­si­ble que Europa hagi dub­tat, ha anat a la cua a l’hora de deci­dir si apos­tava per aquesta tec­no­lo­gia, men­tre que la Xina ha tin­gut molt clar que volia repli­car amb el cotxe elèctric el model que antany va con­ver­tir el Japó en una gran potència de l’auto­moció, a par­tir d’un esforç con­tinu de millora i inno­vació. Ara sem­bla que Corea del Sud vol fer una cosa sem­blant amb l’hidro­gen.” A més, com reco­neix Nadal, Europa ha inten­tat allar­gar la vida dels vehi­cles de com­bustió.

Estem par­lant del cotxe com a bé de con­sum, així que el fac­tor deci­siu per a la seva adqui­sició no pot ser sinó el preu. L’ele­vat preu del cotxe elèctric és clara­ment dis­su­a­siu, amb una mit­jana, segons un estudi de Trans­port&Envi­ron­ment (T&E), de 40.000 euros, men­tre que un cotxe de com­bustió costa de mit­jana 23.443 euros. Com afirma Josep Nadal, “els preus han estat els que eren pos­si­bles, després de la inversió tan impor­tant que s’ha fet en l’ade­quació de les plan­tes pro­duc­ti­ves i el cost de la mà d’obra euro­pea, que no és el de la xinesa”. I així MG pot ofe­rir un com­pe­ti­tiu preu de 17.480 euros per l’MG4 Elec­tric. La UE con­si­dera que la con­currència en el mer­cat d’euro­peus i xine­sos no està regida per l’equi­tat i la lle­ial­tat, ja que entén que dar­rere l’atrac­tiu del cotxe-e xinès hi ha la sub­venció de l’Estat. “És per això que es jus­ti­fi­quen els aran­zels als cot­xes xine­sos, ja que l’empresa d’auto­moció euro­pea no rep aquest suport.” Des del juliol pas­sat, s’apli­quen aran­zels a les impor­ta­ci­ons de cot­xes elèctrics xine­sos d’entre el 17,4% i el 38,1%, en funció de la marca. Una decisió que no genera con­sens entre els socis comu­ni­ta­ris: men­tre que estats com França són ferms par­ti­da­ris de pena­lit­zar aques­tes impor­ta­ci­ons per pro­te­gir mar­ques com Renault, dar­re­ra­ment amb pro­ble­mes de ren­di­bi­li­tat, Ale­ma­nya, que exporta molts cot­xes a la Xina, tem que una guerra comer­cial per­ju­di­qui la seva indústria, que no està en el millor moment. I a casa nos­tra? Fa poques set­ma­nes, el pre­si­dent de Seat i Cupra, Wayne Grif­fiths, era prou con­tun­dent afir­mant que més impos­tos als cot­xes vin­guts de la Xina “posen en perill l’empresa”. Val a dir que Cupra té un model, el tot­ter­reny elèctric Tavas­can, que es fabrica en una planta de VW a la Xina, i que rep un impost a la impor­tació del 20%. Com des­taca Nadal, es con­fronta un model esta­tista, el xinès, “que amb el temps no can­via aquesta estruc­tura de sub­ven­ci­ons públi­ques, amb el model d’Europa, que ha apos­tat molt per la regu­lació i les tec­no­lo­gies ver­des, i que en algun moment ha de fer alguna passa enrere, perquè la indústria no pot assu­mir tanta exigència”. A més, “l’Estat no acom­pa­nya per sem­pre; ja hem vist com Ale­ma­nya ha supri­mit ajuts al cotxe elèctric, cosa que podria supo­sar un cert retorn a la com­bustió”.

La indústria euro­pea ha rebut amb espe­rança el recent informe de Mario Draghi sobre com­pe­ti­ti­vi­tat euro­pea, que, d’entrada, denun­cia que el sec­tor de l’automòbil ha estat “un exem­ple clau de la falta de pla­ni­fi­cació de la UE, que aplica una política climàtica sense una política indus­trial”. Draghi demana una revisió del paquet Fit-for-55 en línia amb les deman­des del sec­tor, amb “un enfo­ca­ment tec­nològica­ment neu­tral”, i amb “un balanç d’evo­lució tec­nològica i del mer­cat”. En síntesi, Draghi demana “un pla d’acció indus­trial de la UE per al sec­tor de l’auto­moció, tot aug­men­tant la coor­di­nació tant ver­ti­cal com horit­zon­tal en la cadena de valor”. Tot reco­llint el sen­tit del sec­tor, Josep Nadal creu que “la UE deu haver comprès que, després de pres­si­o­nar tant la indústria amb regu­lació, ara seran necessàries polítiques d’endeu­ta­ment públic per donar suport a la indústria”. I és que, si no hi ha un replan­te­ja­ment a fons, ens tro­baríem amb la para­doxa que “si a la indústria l’obli­gues a no fabri­car ni ven­dre en ter­ri­tori comu­ni­tari cot­xes de com­bustió a par­tir de tal data, men­tre que a la resta del món és encara per­mesa aquesta tec­no­lo­gia, se n’anirà a fabri­car, i a ven­dre, a altres llocs, com el Mar­roc, Tur­quia o Tunísia, cosa que ja està pas­sant”.

Per Jaume Roura, pre­si­dent de la patro­nal cata­lana de la dis­tri­bució d’Auto­moció, Feca­vem, és clar qui té més res­pon­sa­bi­li­tat arri­bats a aquest punt: “Han començat a cons­truir la casa per la teu­lada, han pro­jec­tat l’elec­tri­fi­cació sense pla­ni­fi­car, a més de pro­vo­car una alarma gene­ral amb el die­sel­gate –VW va ser acu­sada de fal­se­jar dades d’emis­si­ons de CO2– i impu­tar a la com­bustió unes ràtios massa exa­ge­ra­des de con­ta­mi­nació.” Al seu parer, “no es pot acce­le­rar l’elec­tri­fi­cació sense tenir en compte les con­seqüències en pèrdues de tei­xit indus­trial i de llocs de tre­ball.” Roura pre­veu “un 2050 en què necessària­ment hau­ran de con­viure les pro­pul­si­ons de com­bustió i elèctrica, tot for­mant l’usu­ari i dotant el ter­ri­tori de les infra­es­truc­tu­res de càrrega necessàries, perquè no es pot fer una pro­posta de cotxe elèctric sense un des­ple­ga­ment de punts de recàrrega pro­por­ci­o­nal a l’actual xarxa de ben­zi­ne­res. Hi ha pocs punts i molts no fun­ci­o­nen, estan en tràmit i es poden pas­sar un any pre­cin­tats.” Segons l’Anu­ari de la Mobi­li­tat Elèctrica, que publica l’Asso­ci­ació Empre­sa­rial per al Desen­vo­lu­pa­ment i Impuls de la Mobi­li­tat Elèctrica, Cata­lu­nya dis­posa de 5.906 punts de recàrrega, molt lluny encara de l’objec­tiu d’11.280 que l’equi­pa­ra­ria amb la mit­jana euro­pea, de 1.410 esta­ci­ons per milió d’habi­tants. L’Anu­ari inclou una enquesta en què un 28% dels par­ti­ci­pants, a més de plànyer-se de no poder des­plaçar-se per tot el ter­ri­tori per falta de ser­vei de recàrrega, recla­men que hi hagi més infra­es­truc­tura de recàrrega ràpida a les auto­pis­tes i les prin­ci­pals rutes de trans­port, ja que actu­al­ment són més habi­tu­als als cen­tres urbans. I hi ha altres pro­ble­mes, com haver-se de donar d’alta a l’app de cada ope­ra­dor –algun con­duc­tor pot arri­bar a acu­mu­lar-ne setze– si vol fer llar­gues distàncies sense ensurts.

En la indústria, i entre els com­pra­dors poten­ci­als d’un cotxe-e, hi ha un cert con­sens que els ajuts –el pla Moves III, que ofe­reix ajuts de 7.000 euros (9.000 amb des­ba­lles­ta­ment)– per a la com­pra d’un cotxe-e són prou gene­ro­sos, però, com comenta Roura, “no són prou ade­quats: cal­dria boni­fi­car en el moment de la com­pra del vehi­cle; no pot ser, com passa ara, que es cobri al cap d’un o dos anys”.

Res­pecte als aran­zels per fre­nar l’embran­zida del cotxe xinès, Joan Roura creu que “no podem posar por­tes al camp; la seva irrupció és un fet, tenen un gran poten­cial en la fabri­cació de bate­ries que els ha permès aquesta espe­ci­a­lit­zació, men­tre que Europa encara juga amb avan­tatge en la tec­no­lo­gia de la pro­pulsió de com­bustió”. El cert és que en el si de la indústria el debat és ben ric. Josep Maria Reca­sens, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació Espa­nyola de Fabri­cants d’Automòbils i Cami­ons (Anfac), a més de pre­si­dent i direc­tor gene­ral de Renault Group Ibe­ria, defensa que “l’únic ele­ment” que genera valor en el sec­tor de l’auto­moció és el vehi­cle elèctric, i “qui ho negui, nega el progrés.” Això sí, amb el benentès que Espa­nya es troba en una cruïlla d’“èxit o fracàs col·lec­tiu”, tot­hom ha de tenir clar que “no pot ser el sec­tor de l’automòbil l’únic res­pon­sa­ble de des­car­bo­nit­zar l’eco­no­mia ni l’únic res­pon­sa­ble d’asse­gu­rar el crei­xe­ment del vehi­cle elèctric; tots els actors al vol­tant del sec­tor tec­nològic indus­trial, fins i tot el sec­tor finan­cer, hi tenen un paper”. Per Reca­sens, el que ha de fer el sec­tor és “donar una res­posta clara i rotunda que vol par­ti­ci­par en la cursa del vehi­cle elèctric, però no sola­ment per ven­dre vehi­cles, sinó per ser trac­tor líder de noves tec­no­lo­gies que hi estan asso­ci­a­des”.

“A l’hora d’esco­me­tre el repte de des­car­bo­nit­zar a bord del vehi­cle elèctric, s’ha pen­sat en les famílies?”, es plan­teja Juan Car­los Grande, ana­lista de Coc­hes.net, per a qui “tot s’ha fet des d’una òptica política, sense ajus­tar-se a la rea­li­tat de la indústria de l’auto­moció i, sobre­tot, a la rea­li­tat de l’eco­no­mia de les famílies”.

Al seu parer, l’aug­ment de preus del cotxe, en gene­ral, però prin­ci­pal­ment en el cotxe elèctric, moti­vat per la forta inversió rea­lit­zada en R+D, “fa que entrem en una etapa de retrocés en què el cotxe passa de ser un bé impres­cin­di­ble a ser de luxe, com pas­sava antany, quan qui es com­prava un Seat 600 era un afor­tu­nat”. En par­lar de les millors polítiques pos­si­bles per al foment del cotxe-e, apa­rei­xen exem­ples com Noru­ega, que amb suco­sos ajuts i gene­ro­ses exemp­ci­ons fis­cals ha acon­se­guit pena­lit­zar la com­bustió. Grande pensa que “cada estat és dife­rent; no és el mateix vehi­cu­lar incen­tius al nord, amb eco­no­mies més sane­ja­des, que al sud, on hi ha més endeu­ta­ment”.

Hi haurà marxa enrere en el sec­tor? “Mar­ques com Volvo i Mer­ce­des Benz ja insi­nuen que no poden tan­car la porta a altres pro­pul­si­ons, i Fiat està atu­rant torns del 500 elèctric després dels grans esforços fets, sense els fruits espe­rats, en el vehi­cle elèctric.” Perquè és inqüesti­o­na­ble que “dar­rere la crisi de l’auto­moció euro­pea hi ha el fracàs del cotxe elèctric”.

Un altre inter­ro­gant és si la Xina, desem­bar­cant a la UE amb plan­tes fabrils, pot acon­se­guir l’hege­mo­nia a la tro­iana. Després de la com­pra d’MG per la xinesa SAIC, hem vist com Chery ja està a punt de pro­duir a Bar­ce­lona; Audi s’està pen­sant ven­dre la seva planta de Brus­sel·les al fabri­cant xinès NIO i BYD ha triat Hon­gria per esta­blir-hi la seva pri­mera fàbrica euro­pea. “Si la Xina creu en el mer­cat euro­peu i vol fabri­car aquí, cal espe­rar que com­pleixi les nor­mes comu­nitàries.”

En tot cas, a hores d’ara tot és incer­tesa, i no és gens foras­se­nyat arri­bar a pen­sar en esce­na­ris com el que entre­lluca el mateix Luca de Meo, CEO del grup Renault i pre­si­dent de la patro­nal euro­pea del sec­tor, i que supo­sa­ria que “la indústria del cotxe euro­pea llancés menys uni­tats al car­rer, amb el propòsit d’acon­se­guir més bene­fici per uni­tat, un plan­te­ja­ment de menys cot­xes però més bene­fici per cotxe que segui­ria el model d’Apple, amb l’apor­tació d’una tec­no­lo­gia més sofis­ti­cada o més qua­li­tats aero­dinàmiques; anar cer­cant, com més va, el pun­tet prèmium”.

Hegemonia dels models xinesos
Els cotxes elèctrics xinesos no només es guanyen el favor del públic pel preu, sinó també per l’eficiència energètica i les emissions en condicions reals de circulació. Segons el programa europeu Green NCAP, que avalua l’impacte ambiental dels vehicles, en el ‘top 5’ hi trobem els xinesos ORA Funky Cat i BYD ATTO en el primer i segon lloc, mentre que el cinquè lloc l’ocupa l’XPENG G9. I en el quart, hi trobem l’MG5, que es fabrica a Europa, però amb matriu xinesa. Tesla Model S romandria en el quart lloc, i no en trobaríem cap d’europeu fins al sisè lloc, amb el Renault Kangoo.
Prospectives

Apoteosi extractivista per assolir els objectius marcats

Quan es fan projeccions sobre el trànsit cap a un model de mobilitat descarbonitzat, cal observar el revers de la moneda. Com fa l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), que alhora que parla d’assolir 2.000 milions de cotxes elèctrics el 2050 per arribar a un balanç d’emissions netes, adverteix d’obstacles com l’augment del preu dels materials necessaris per a la fabricació de bateries, amb un 150% interanual en el cas del carbonat de liti, del 15% pel que fa al grafit i del 25% en el cas del níquel. I parla d’expandir l’extracció de minerals. En aquest sentit, l’agència Benchmark Mineral Intelligence exposa en un informe que, tot i la possibilitat del reciclatge, seran necessàries unes 336 noves mines –liti, cobalt, níquel, grafit– de mida mitjana per al 2035. Amb les mines de liti existents, només es pot produir la meitat del que es necessita per satisfer la demanda el 2030. Pel que fa a les que ara es creïn, cal advertir que necessiten uns 16,5 anys per desenvolupar-se.

Elèctric vs combustió

Menys consum d’energia primària i menys emissions de CO2

El mètode estàndard de valoració del cicle de vida (LCA, d’acord amb la sigla en anglès) que quantifica la sostenibilitat és prou clar, i el cotxe elèctric és imbatible pel que fa a l’estalvi d’energia primària i a la reducció d’emissions de CO2. En el camp elèctric, un GWM ORA 03 haurà tingut al llarg de la seva vida útil (16 anys, 240.000 km recorreguts) una despesa d’energia primària de 159 MWh i unes emissions de 27 tones de CO2 equivalents. Altres models populars, com BY D ATTO 3, MG 5 i Tesla Model S, es mantenen en un rang de 177-188 MWh i 30-33 tones CO2 equivalents. En vehicles de gasolina, la màxima eficiència la donaria un Kia Picanto, amb 187 MWh i 46 tones de CO2 equivalents, però el rang de cotxes com Dacia Sandero, BMW X1, Volvo XC40 i d’altres és de 210-243 MWh i 52-61 tones de CO2 equivalents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.