Opinió

La lliçó empresarial de la Copa de l’Amèrica

la Copa de l’Amèrica ha estat un mirall trencat de promeses buides que ha deixat al descobert una dissonància clara entre les expectatives venudes i la realitat viscuda. Quan es construeixen projeccions sense fonaments sòlids ni dades analitzades en profunditat, el fracàs és inevitable

Quan fa uns anys, les auto­ri­tats van deci­dir que Bar­ce­lona aco­lli­ria la Copa de l’Amèrica, alguns ja vam denun­ciar que els grans esde­ve­ni­ments són defi­ci­ta­ris mal­grat que els titu­lars de premsa i governs ens mos­tra­ven com a ron­di­nai­res.

El ter­cer esde­ve­ni­ment espor­tiu glo­bal més seguit del món, mil dos-cents mili­ons d’impacte econòmic, cre­ació de dinou mil de llocs de tre­ball, un acce­le­ra­dor per a la indústria cata­lana, més pro­jecció de Cata­lu­nya al món... Et sonen aquests mis­sat­ges?

Eme­sos per governs, pro­mo­tors i, fins i tot, uni­ver­si­tats; i trans­me­sos pels mit­jans acrítics amb les dades i dòcils amb el poder, t’aca­ba­ven fent dub­tar de la teva per­cepció ini­cial, que ens deia que no n’havíem sen­tit a par­lar mai però pot­ser sí que era molt seguit a d’altres llocs i/o d’altra gent. O que, trac­tant-se d’un esde­ve­ni­ment tan gran, segur que atreia turisme de qua­li­tat, gene­rant tants llocs de tre­ball i uns guanys estra­tosfèrics. Alguna cosa que­darà, suposo.

La rea­li­tat, però, és que la nos­tra per­cepció era encer­tada, com ha demos­trat un estudi de la revista la Directa, que no només ha posat en entre­dit tota la pro­pa­ganda política dels dar­rers anys (emesa per tot l’arc par­la­men­tari i prin­ci­pals mit­jans de comu­ni­cació), sinó que ha tacat el pres­tigi de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, fins i tot.

La Copa de l’Amèrica és l’exem­ple que com les fal­ses expec­ta­ti­ves, cre­a­des amb la manca d’anàlisi, poden enfon­sar un pro­jecte empre­sa­rial, per gran que sigui.

Si t’hi atu­res a pen­sar, ja vèiem que un esde­ve­ni­ment tan impor­tant no hau­ria de neces­si­tar tant suport ins­ti­tu­ci­o­nal si fos tan ren­di­ble. O que el fet de dema­nar volun­ta­ris enlloc de tre­ba­lla­dors ja ens mos­trava la pre­ca­ri­e­tat de l’esde­ve­ni­ment. Si, a més, mira­ves al teu vol­tant, nota­ves que ningú no sabia ni com fun­ci­o­nava ni qui hi com­pe­tia. Estrany en un esde­ve­ni­ment que és el ter­cer més seguit del món, no creus?

Un cop començada la com­pe­tició, a més, aquesta per­cepció s’ha fet més evi­dent, mos­trant-nos les fan zone bui­des, acon­se­guint unes audiències de tele­visió irrisòries o un retorn econòmic invi­si­ble, fins i tot als res­tau­rants de la zona, que par­len del pit­jor agost en anys. I del “lle­gat indus­trial” que pro­me­tien pots comp­tar que que­darà en el vide­o­joc creat per a l’ocasió i que ningú no s’ha des­car­re­gat.

Per últim, com a l’epi­sodi dels Simp­sons dedi­cat a l’arri­bada del mono-rail a Spring­fi­eld, ningú no es va atu­rar a mirar l’impacte real de les ciu­tats per on ja havia pas­sat, i que mos­tra­ven dèficits mili­o­na­ris a totes elles i que paguem nosal­tres com a ciu­ta­dans.

No entraré en els motius que han dut a auto­ri­tats, mit­jans i acadèmics a fer de cor­retja de trans­missió d’una men­tida tan gran, però si en els motius que duen a un abisme tan gran entre expec­ta­ti­ves i rea­li­tat, i que comen­tava fa unes set­ma­nes amb un cli­ent a qui asses­soro finan­ce­ra­ment i estratègica.

En pri­mer lloc, les expec­ta­ti­ves han de ser creïbles i, per a ser-ho, han de par­tir d’uns objec­tius a acon­se­guir i d’un pres­su­post que posi aquest objec­tiu com a base, i cons­tru­eixi al damunt tot el que cal per a que sigui asso­li­ble. D’aquesta manera, no només posaràs l’expec­ta­tiva al davant, sinó que també com­pro­varàs si és o no rea­lista.

En segon lloc, les dades pas­sa­des ens ense­nyen tendències que cal estu­diar bé. Per exem­ple, en el nos­tre cas, enlloc de com­pa­rar ven­des men­su­als amb les de l’any ante­rior al mateix període, vaig pro­po­sar de mirar la xifra intera­nual, que ens per­metés veure l’evo­lució real de la xifra de ven­des anual, enlloc de creure’ns una xifra par­cial i des­con­tex­tu­a­lit­zada.

Final­ment, vam tenir una època en què veníem molt però generàvem poc negoci nou. Si haguéssim mirat només les ven­des, ningú no s’hagués amoïnat, però afor­tu­na­da­ment seguíem dades pre­sents com quin negoci nou havíem gene­rat, o quina ocu­pació tenien les màqui­nes actu­al­ment. Això ens va mos­trar, abans no fos massa, tard, un pro­blema a resol­dre.

En con­clusió, la Copa de l’Amèrica ha estat un mirall tren­cat de pro­me­ses bui­des que ha dei­xat al des­co­bert una dis­sonància clara entre les expec­ta­ti­ves venu­des i la rea­li­tat vis­cuda. Quan es cons­tru­ei­xen pro­jec­ci­ons sense fona­ments sòlids ni dades ana­lit­za­des en pro­fun­di­tat, el fracàs és ine­vi­ta­ble. Tant en grans esde­ve­ni­ments com en pro­jec­tes empre­sa­ri­als, el secret per evi­tar aques­tes desil·lusi­ons rau en la capa­ci­tat d’ajus­tar les expec­ta­ti­ves a una base rea­lista i mesu­ra­ble. Sense aquesta pla­ni­fi­cació, el destí no és altre que una fallida que tot­hom veia venir, però que pocs es van atre­vir a reconèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.