Opinió

DE MEMÒRIA

Les MIP (o ‘mips’)

Una de les primeres formulacions teòriques de la televisió fou la de Guillem J. Guillén i Garcia

Tot­hom té un mòbil, però mòbil vol dir ‘capaç de moure’s’. Tot­hom pot iden­ti­fi­car un ordi­na­dor, però ordi­na­dor vol dir ‘que posa ordre’. O, en anglès, com­pu­ter, ‘que compta, que fa càlculs’. Com que els mòbils i els ordi­na­dors són quasi les matei­xes màqui­nes, seria més còmode donar-los un nom comú. Com que són les pri­me­res màqui­nes de la història pre­pa­ra­des per actuar de manera intel·ligent i, a més, esta­blei­xen una relació quasi per­so­nal amb qui les uti­litza pri­o­ritària­ment, fora molt millor, o més acla­ri­dor, dir-ne màqui­nes intel·ligents per­so­nals (MIP). Com suc­ce­eix amb totes les inno­va­ci­ons, les MIP no han apa­re­gut de sobte. Són fruit de l’arti­cu­lació, de la suma, d’una llarga llista d’inno­va­ci­ons en la qual els cata­lans, valen­ci­ans i bale­ars han tin­gut un cert paper. Dei­xant de banda Ramon Llull, el pare de la informàtica, la pri­mera invenció que marca un abans i un després és la del telègraf elèctric, defi­nit el 1795 pel Dr. Fran­cesc Salvà i Cam­pi­llo i millo­rat el 1843 pel pro­fes­sor Joan Agell. És una peça de les MIP: la tele­es­crip­tura. De moment, però, amb cable.

El pas següent fou, el 1839, la foto­gra­fia, la pos­si­bi­li­tat de repro­duir imat­ges amb total pre­cisió. En blanc-i-negre, és clar. No era encara tele­fo­to­gra­fia, però sí que van poder arri­bar a moltíssima gent, car Fran­cesc Aragó, el científic català que havia esde­vin­gut un polític francès de pri­mera fila, acon­seguí que l’Estat francès regalés l’invent a la huma­ni­tat pagant una pensió a Daguerre, l’inven­tor. Una MIP és, també, un telèfon. Des de fa pocs anys, sabem que l’inven­tor fou el flo­rentí Anto­nio Meucci. El 1849, a l’Havana. I que el nord-ame­ricà Gra­ham Bell fou qui el patentà. Però Meucci ins­tal·là el pri­mer telèfon al Tea­tre Tacón de l’Havana, del qual era empre­sari el bes­can­tat Fran­cesc Martí. La ràdio és un àudio que fun­ci­ona amb ones, sense fils. Una MIP no està con­nec­tada amb cables. És, doncs, en part, una ràdio. El mateix Mar­coni, el reco­ne­gut inven­tor de la ràdio, va decla­rar que era deu­tor de les pro­va­tu­res de l’engi­nyer valencià Juli Cer­vera. El 1902, emet de Xàbia a Eivissa, 85 km. Per damunt del mar. Els mòbils i els ordi­na­dors, o les MIP, són ara uns tele­vi­sors amb arxiu de memòria. Una de les pri­me­res for­mu­la­ci­ons teòriques de la tele­visió fou, el 1907, la de l’engi­nyer i empre­sari Gui­llem J. Guillén i Gar­cia. En va dir “trans­missió de dibui­xos i foto­gra­fies per tele­gra­fia sense fils”. El 1930, ho rein­ventà i ho patentà Pau Abad. Des del 1933, un pro­grama de 15 minuts de tele­fo­to­gra­fia seria emès per Ràdio Bar­ce­lona amb els apa­rells d’Abad.

Els pri­mers ordi­na­dors fabri­cats a les ter­res cata­la­nes foren els pro­jec­tats per Joan Majó a Bar­ce­lona (1967) i els sor­tits de les naus d’IBM a la Pobla de Vall­bona (1974). No eren, encara, unes MIP, car aques­tes màqui­nes neces­si­ten con­nec­tar-se a un arxiu, un núvol, i neces­si­ten el que s’ano­mena cer­ca­dors. L’empresa Goo­gle, cre­ada a Califòrnia el 1997, és una de les bases de l’existència de les MIP. Ara, la també cali­for­ni­ana fun­dació Wiki­pe­dia, la cata­lana Viquipèdia (amb­dues del 2001) i les 163 Wikis que les han seguit són, també, bàsiques per a l’èxit social i econòmic de les MIP. Les MIP són, alhora, una pàgina en blanc, un cor­reu, un telèfon, un diari digi­tal, un banc d’imat­ges i de vídeos, una càmera fotogràfica, una immensa bibli­o­teca, mol­tes fines­tres al món (inclòs, ben entès, el món de les boti­gues i el dels jocs). El gran secret és que conei­xen els interes­sos, les neces­si­tats dels usu­a­ris. Sovint, únics usu­a­ris. I, és clar, gràcies als algo­rit­mes dis­se­nyats per per­so­nes, els donen res­posta. O, de vega­des, ens fan pre­gun­tes. Mai s’havia pro­jec­tat una màquina que pogués esta­blir lli­gams per­so­nals.

1804

Telègraf elèctric

El metge, físic, meteoròleg i inventor català Francesc Salvà i Campillo, nascut el juliol del 1751, presenta un prototip de telègraf elèctric format per 22 fils (un per cada lletra), de més de 100 metres de llarg, al carrer de Petritxol de Barcelona, on vivia. El 2019, l’Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) ho va reconèixer. Un pèl tard.

Mòbil africà

Les MIP per establir serveis personals s’han de situar en marcs culturals i econòmics concrets. Així, per exemple, la llicenciada en dret Fadima Diawara, instal·lada a Sils (Selva) des del 2008, va presentar, el 2017, un telèfon mòbil adaptat a les necessitats de les poblacions de Guinea i Mali. Es diu kunfabo, que vol dir ‘estar en contacte’ en malinke, llengua parlada per cinc milions de persones, i cooficial en aquells dos estats. Un mòbil català, una MIP catalana, doncs, destinada a l’exportació. Els nous catalans continuen pensant, com sempre, en els mercats del món.

1877

Telèfon

La comunicació telefònica al sud dels Pirineus, entre Girona i Barcelona, es va portar a terme amb un telèfon Bell, que havia estat patentat uns mesos abans. Seguint el cable del telègraf. El primer edifici que va disposar de línia telefònica va ser el Borsí, que llavors allotjava el Casino Mercantil i la Borsa de Valors. I ja el 1895 es va instal·lar la línia entre Barcelona i Madrid.

1995

Antenes fractals

Un equip del Grup d’Enginyeria Electromagnètica i Fotònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), integrat per Jordi Romeu i Carles Puente, projecta antenes fractals –quasi invisibles per evitar la necessitat de multiplicar la xarxa d’antenes– per a la telefonia mòbil. Totes les MIP del món les adaptaran i les adoptaran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.