Focus

Els fons d’inversió prenen posició als centres de gent gran

Grups empresarials d’àmbit internacional que disposen de capital d’inversió al darrere ja tenen el 25% de les places de residències per a la tercera edat. La iniciativa privada ha esdevingut protagonista

Amb la desaparició de les caixes, la propietat va passar a mans de grups internacionals
El perfil mitjà de les persones ingressades presenta un grau II, de dependència severa

Els grans grups empre­sa­ri­als inter­na­ci­o­nals amb fons d’inversió al dar­rere estan pre­nent posi­ci­ons en el sec­tor de les residències de la ter­cera edat a Cata­lu­nya. En els dar­rers anys el seu pes no ha fet més que créixer. Si mirem les dades del dar­rer informe sobre el sec­tor, de la con­sul­tora Jones Lang Lasa­lle (JLL), els líders de les residències de la ter­cera edat a l’Estat incre­men­ten la seva xarxa de cen­tres. En con­junt, els vuit prin­ci­pals grups del sec­tor han ele­vat en un 23% el nom­bre de cen­tres des del 2020 fins a com­ple­tar una xarxa de 593 residències per a per­so­nes grans. La pujada en ter­mes abso­luts és de 111 cen­tres. Cada cop han anat copant més espai i han trans­for­mat la fiso­no­mia d’un sec­tor en procés de con­cen­tració empre­sa­rial. I en aquesta línia es man­te­nen, perquè el gros de les noves residències que hi ha en cons­trucció és pro­pi­e­tat d’aquests grups. “La ren­di­bi­li­tat atrac­tiva que ofe­rei­xen les residències per a la ter­cera edat, a més dels con­trac­tes d’arren­da­ment de llarga durada, estan atra­ient nous inver­sors que volen diver­si­fi­car els seus por­ta­fo­lis”, explica l’informe de JLL.

DomusVi, Clece (filial d’ACS), Vita­lia Home, Colisée, Orpea (ara, Emeis), Sani­tas, Balle­sol i Ama­vir dis­po­sen actu­al­ment de 96.800 pla­ces als seus cen­tres resi­den­ci­als de tot l’Estat, als quals s’afe­gei­xen uns 200 cen­tres de dia. En com­pa­ració amb el 2020, l’incre­ment en el nom­bre de pla­ces resi­den­ci­als és del 34%.

Ara com ara, el mapa de les residències de la ter­cera edat a Cata­lu­nya és el següent: dels 1.057 cen­tres exis­tents, 16 són de pro­pi­e­tat i de gestió públi­ques, 226 són pri­vats i no tenen cap relació econòmica amb l’admi­nis­tració cata­lana, i la resta són con­cer­tats, col·labo­ra­dors o acre­di­tats per rebre usu­a­ris amb pres­tació econòmica vin­cu­lada (diners que rep direc­ta­ment la per­sona bene­ficiària en el marc de la llei de la dependència per des­ti­nar-los a pagar una plaça en una residència).

Les dades evi­den­cien que es tracta d’una àrea de l’estat del benes­tar, a diferència d’altres com la sani­tat, l’edu­cació i les pen­si­ons, en què la ini­ci­a­tiva pri­vada s’ha con­ver­tit en pro­ta­go­nista indis­cu­ti­ble. A banda de pla­ces resi­den­ci­als pri­va­des, les empre­ses i fons d’inversió n’ofe­rei­xen de con­cer­ta­des –és a dir, llits en cen­tres pri­vats finançats amb diners públics– i, alhora, s’ocu­pen de la gestió d’algu­nes residències públi­ques.

A Cata­lu­nya, segons les dar­re­res dades de l’informe de l’Imserso, el 91% de les pla­ces són de gestió pri­vada, al vol­tant d’un 25% de les quals per­ta­nyen a grans grups empre­sa­ri­als; la resta estan ges­ti­o­na­des per enti­tats sense ànim de lucre del ter­cer sec­tor, algu­nes de les quals, per con­gre­ga­ci­ons reli­gi­o­ses o altres per­fils d’empresa més aviat petita i local o comar­cal.

Els grans grups, per tal de créixer, ja sigui mit­jançant adqui­si­ci­ons o amb l’ober­tura de nous cen­tres, neces­si­ten capi­tal i han incor­po­rat un nou negoci per gene­rar diners. A banda dels préstecs –que també en tenen–, venen l’edi­fici de la residència i, en la mateixa ope­ració, fan un con­tracte de llo­guer per 25 anys. Això els per­met garan­tir-se la gestió del cen­tre durant aquests 25 anys, però ja com a llo­ga­ters, men­tre con­ti­nuen acu­mu­lant capi­tal per seguir expan­dint-se. És un procés típic de sec­tors en procés de con­cen­tració que va començar fa sis o set anys, però que s’ha acce­le­rat en els dar­rers anys.

Els com­pra­dors són, majo­ritària­ment, fons d’inversió, i en aquest cas el líder del sec­tor és una empresa amb pro­pi­e­ta­ris cata­lans, tal com asse­nyala el peri­o­dista Manuel Rico, cor­res­pon­sal a l’Estat espa­nyol del por­tal Inves­ti­gate Europe i autor del lli­bre ¡Vergüenza! El escándalo de las resi­den­cias (Pla­neta, 2021), que fa anys que inves­tiga sobre el sec­tor. “Des­ta­quen noms en aquest negoci com ara Manuel Lao, de Cirsa; les tres famílies cata­la­nes que van crear Caprabo –Carbó, Botet i Elías–”, diu Rico, que explica que les ren­di­bi­li­tats que ofe­rei­xen aquests edi­fi­cis són més altes que les d’ofi­ci­nes, perquè hi ha un negoci molt con­so­li­dat aquí.

En essència, explica Rico, el que està pas­sant és una sepa­ració entre la pro­pi­e­tat de l’immo­ble i la gestió. A més, han apa­re­gut empre­ses espe­ci­a­lit­za­des que cons­tru­ei­xen residències a mida per a grans grups. Per exem­ple, si es vol esta­blir una residència, aques­tes empre­ses s’encar­re­guen de bus­car els ter­renys, cons­truir l’edi­fici i entre­gar-lo a punt per a la gestió. Això per­met als grans grups que es dedi­quen a la gestió estal­viar-se la part immo­biliària, que no els interessa, ja que el seu negoci rau en la gestió, no pas en la pro­pi­e­tat dels edi­fi­cis.

En canvi, fa 15 anys que no s’ha inver­tit en cap residència pública, en con­tra­po­sició amb els 104 cen­tres pri­vats que s’han obert, i el dese­qui­li­bri entre ini­ci­a­tiva pri­vada i pública no ha fet més que créixer.

A més de la gran distància numèrica entre gestió pública i pri­vada, en un ser­vei assis­ten­cial com aquest hi ha múlti­ples fac­tors (com l’enve­lli­ment, l’aug­ment de l’espe­rança de vida i del grau de dependència, etc.) que l’han con­ver­tit en un sec­tor ten­si­o­nat. Tots els actors que ja hi eren abans de l’apa­rició d’aquests nous grups coin­ci­dei­xen que es neces­sita un pla de xoc. Fami­li­ars i emple­ats es quei­xen que la qua­li­tat de l’assistència i del men­jar no ha fet més que empit­jo­rar, i que els sala­ris són tan pre­ca­ris que hi ha uns índexs de rotació ele­vadíssims.

Des de la prin­ci­pal patro­nal d’atenció a la gent gran de Cata­lu­nya, l’Asso­ci­ació Cata­lana de Recur­sos Assis­ten­ci­als (ACRA), atri­bu­ei­xen a l’infra­fi­nançament de l’admi­nis­tració els mals del model actual de residències de la ter­cera edat de Cata­lu­nya. Les xifres ho cor­ro­bo­ren. Segons un informe de l’OCDE, Espa­nya des­tina un 0,9% a finançament de ser­veis de cures de llarga estada sobre el PIB, lluny del 2% que la UE esti­pula de des­pesa pública ade­quada.

Sens dubte, l’esclat de la pandèmia i el dramàtic impacte que va tenir en les residències de la ter­cera edat van visi­bi­lit­zar les man­can­ces de per­so­nal i les deficiències que hi havia en el sec­tor. “Ales­ho­res van surar els mals estruc­tu­rals del sis­tema. Es va evi­den­ciar que durant molts anys només s’hi han anat posant pedaços, i ara, encara, tot i el que va pas­sar durant la covid, està fent fallida per tot arreu. L’admi­nis­tració hi havia dei­xat d’inver­tir i ha que­dat segres­tada per la ini­ci­a­tiva pri­vada”, con­si­dera Jaume Adro­ver, res­pon­sa­ble del sec­tor de Ser­veis Soci­als d’UGT.

Manuel Rico pun­tu­a­litza que cal dife­ren­ciar entre les comu­ni­tats que són ges­ti­o­na­des per grans grups, en mans de fons d’inversió, i les residències més peti­tes i mit­ja­nes, que poden ser una acti­vi­tat fami­liar, i aquests són dos mons com­ple­ta­ment dife­rents, “perquè una família que té una residència en una petita loca­li­tat, com passa en molts casos a Cata­lu­nya, pot ser una residència que fun­ci­oni per­fec­ta­ment, men­tre que les residències en mans dels fons d’inversió ante­po­sa­ran el lucre i l’obtenció de bene­fici a la resta de qüesti­ons”, explica Rico, que hi afe­geix que a Cata­lu­nya hi ha tot un ven­tall de per­fils de grups de dimensió mit­jana i amb capi­tal català implan­tats al ter­ri­tori, com L’Onada i Mutuam.

Avançant

El sec­tor, com molts altres, viu un procés de con­cen­tració i les empre­ses amb més múscul finan­cer s’estan anti­ci­pant arran d’unes pre­vi­si­ons de crei­xe­ment expo­nen­cial de la demanda de pla­ces. El Depar­ta­ment de Drets Soci­als de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya cal­cula que el 2050 prop del 30% de la ciu­ta­da­nia tindrà 65 anys o més i, a més a més, l’espe­rança de vida no para de créixer i, per tant, cada cop són més grans les per­so­nes que tenen la seva llar en una residència.

Unes pro­jec­ci­ons demogràfiques que s’afe­gei­xen a un canvi sociològic. La família que havia estat el gran refugi de les per­so­nes grans ha dei­xat de ser-ho, en part per la incor­po­ració de la dona a la feina, que era qui havia assu­mit tra­di­ci­o­nal­ment la cura dels fami­li­ars, grans i petits, i també per la reducció de mem­bres en les famílies, que fa insos­te­ni­ble con­ti­nuar amb aquell model.

Adeu a les cai­xes

El punt d’inflexió va arri­bar a par­tir de la crisi de l’any 2008, a mesura que es va anar con­cen­trant el sec­tor finan­cer i van anar des­a­pa­rei­xent les cai­xes que havien estat les prin­ci­pals pro­pietàries de les empre­ses ges­to­res de residències. Les ges­to­res de les obres soci­als van haver de ven­dre els seus actius i els van anant adqui­rint els grans grups inter­na­ci­o­nals. Hi va posar la cirera la llei de la dependència: tot i la bona volun­tat d’una ini­ci­a­tiva que garan­teix a l’usu­ari una apor­tació pública per des­ti­nar a pla­ces de residències, l’altra cara de la moneda és que va atraure l’ater­ratge d’inversió inter­na­ci­o­nal. Els grans grups pri­vats van començar a adqui­rir infra­es­truc­tura resi­den­cial exis­tent i a crear-ne de nova, atrets per un negoci esta­ble que té l’admi­nis­tració com a prin­ci­pal cli­ent i que té unes pre­vi­si­ons crei­xents de demanda i d’usu­a­ris. “Va començar a entrar en cadena capi­tal inter­na­ci­o­nal, perquè aquí, a banda que les ràtios de geri­cul­tors són bai­xes, els con­trols per garan­tir-ne el com­pli­ment són ine­xis­tents. A Cata­lu­nya hi ha 29 ins­pec­tors per a tots els ser­veis soci­als i s’ha demos­trat insu­fi­ci­ent”, hi afe­geix la pre­si­denta de la Coor­di­na­dora Fami­li­ars de Residències 5+1, María José Car­celén.

El cas és que el tipus de fons que inver­tei­xen en residències bàsica­ment són fons de capi­tal d’inversió, que entren en un negoci i en un ter­mini d’entre cinc i set anys l’han de ven­dre per con­tracte amb els seus inver­sors. “El seu objec­tiu és gua­nyar tants diners com puguin en el mínim temps, i en una residència no tenen cap altra opció que reta­llar o ajus­tar des­pe­ses, és a dir, en per­so­nal i ali­men­tació”, explica Rico. Es cal­cula que el per­so­nal repre­senta a l’entorn d’un 65% de les des­pe­ses totals en una residència, i l’ali­men­tació, a l’entorn del 10%. “Hi ha residències dels grans grups on el per­so­nal no arriba ni al 50%”, diu Rico. El pro­blema, doncs, és que en un negoci en què el per­so­nal és el gros de la des­pesa, les vari­a­ci­ons en aquest vec­tor són deter­mi­nants.

A més, men­tre que en les residències públi­ques de gestió dele­gada hi ha un geri­cul­tor per cada deu resi­dents, segons marca la Car­tera de Ser­veis de l’any 2010, a les residències pri­va­des amb pla­ces con­cer­ta­des, on en teo­ria s’hau­rien d’aco­llir a una ràtio de per­so­nal de la car­tera de ser­veis, es va apli­car un annex que per­met fle­xi­bi­lit­zar la xifra i a la pràctica hi ha menys geri­cul­tors i menys hores de ser­vei per resi­dent. Per exem­ple, men­tre que hi ha pre­vis­tes 17 hores de ser­vei de psi­co­lo­gia a les residències de gestió pública, a les con­cer­ta­des és de 10, i el mateix passa en altres ser­veis com la fisi­o­teràpia. Unes xifres que que­den lluny de les exigències d’altres països euro­peus. Als països nòrdics, per exem­ple, és d’un geri­cul­tor per resi­dent.

I tot ple­gat, amb l’agreu­jant que en els dar­rers anys ha anat can­vi­ant el per­fil de la per­sona que viu a la residència. “Cada cop hi ha resi­dents més grans i més depen­dents, amb una mobi­li­tat i una auto­no­mia molt reduïdes, fet que suposa mol­tes més exigències”, indica la pre­si­denta de la patro­nal ACRA, Cinta Pas­cual.

Actu­al­ment, la mit­jana d’edat de la població resi­dent en residències, segons la con­se­lle­ria, ja és de 86 anys i mig, i la majo­ria d’ingres­sats pre­sen­ten un grau II, de dependència severa.

Així doncs, el per­so­nal de les residències ha vist com ha anat aug­men­tant la càrrega de feina, i amb uns sala­ris situ­ats en la franja més baixa de tot el sec­tor de ser­veis. El con­veni vigent a Cata­lu­nya –que aplica incre­ments anu­als retro­ac­tius i només inclou les residències pri­va­des amb més del 60% de finançament públic– esta­bleix 1.127 euros bruts per a una geri­cul­tora i 1.512 per a una infer­mera, que en un cen­tre d’atenció primària cobra de mit­jana uns 400 euros més al mes. I per si no fos sufi­ci­ent, els con­ve­nis inclo­uen con­di­ci­ons labo­rals i econòmiques dife­rents en funció de la gestió de la residència, fet que, a més de gene­rar sen­sació d’injustícia, fa molt poc atrac­tiu el sec­tor per tre­ba­llar-hi. “Costa moltíssim tro­bar pro­fes­si­o­nals per tre­ba­llar-hi, no és un tema només de sous sinó també del des­pres­tigi social que hi ha al vol­tant del tre­ball de les residències”, creu la pre­si­denta d’ACRA.

Des de la patro­nal insis­tei­xen que al dar­rere d’aques­tes deficiències hi ha una causa i és l’infra­fi­nançament de l’admi­nis­tració pública. Tot i la millora dels dar­rers anys, la patro­nal denun­cia que les tari­fes que aporta la Gene­ra­li­tat per cada plaça i dia estan al vol­tant de 71 euros, un 10% per sota del cost, més altes que en altres ter­ri­to­ris com Cas­te­lla i Lleó, que aporta 50 euros, però bas­tant per sota del País Basc, que arriba als 100 euros. Jus­ta­ment les geri­cul­to­res, després d’una vaga de mesos de durada, tenen uns sous un 25% més alts que a la resta de l’Estat i tre­ba­llen 200 hores menys a l’any. Per Cinta Pas­cual, el dèficit en el finançament del sis­tema té dos impac­tes impor­tants: menor cober­tura de les neces­si­tats de les per­so­nes amb dependència i un nom­bre impor­tant de per­so­nes en espera de rebre ser­veis. “Cal arri­bar al 2% del PIB en dependència”, reclama.

Des de les asso­ci­a­ci­ons de fami­li­ars de resi­dents com 5+1, dema­nen que es rever­teixi la pri­va­tit­zació de les residències, “perquè neces­si­tem uns ser­veis diri­gits a la per­sona i no diri­gits a obte­nir bene­fici del negoci”.

Per la seva banda, el secre­tari gene­ral del Depar­ta­ment de Drets Soci­als i Inclusió, Raúl Moreno, res­pon que rever­tir el model no entra en els plans de l’actual govern català. “Amb les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment de la població gran i amb la diferència actual entre els cen­tres de gestió mer­can­til i els de gestió pública, és invi­a­ble cap­gi­rar el model”, con­si­dera Moreno, per a qui la col·labo­ració publi­co­pri­vada a través de la con­cer­tació hau­ria de ser la via de trans­for­mació.

91
per cent
de les places tenen gestió privada a Catalunya.
30
per cent
de la ciutadania tindrà 65 anys o més el 2050 segons les projeccions demogràfiques de l’Idescat.
662.000
llits
hi ha a Catalunya en residències de la tercera edat.
0,9
per cent
del PIB destina l’Estat espanyol a cures de llarga durada o dependència.
86
anys
és la mitjana d’edat que tenen les persones residents de llarga durada.
Globals

Qui hi ha darrere dels primers vuit grups empresarials?

DomusVi, Clece, Vitalia Home, Colisée, Emeis, Sanitas, Ballesol i Amavir són els principals grups internacionals amb presència en les residències de la tercera edat.

DomusVi és propietat del seu fundador, Yves Journel, i dos fons: Intermediate Capital Group (ICG) i Mérieux Equity Partners. Segons l’última memòria de la companyia, del 2022, la facturació a l’Estat es va situar en 749 milions d’euros.

Clece és la filial del grup ACS de Florentino Pérez, que ofereix serveis de residències a persones grans, persones amb discapacitat, en risc d’exclusió social i víctimes de violència de gènere. Les últimes dades mostren que Clece va elevar un 5,6% els seus ingressos en els nou primers mesos del 2023, fins als 1.434 milions d’euros.

Emeis, fins ara Orpea, és un gran grup francès que està controlat per Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) –el braç financer del govern de França–, CNP Assurances i les mútues Maif i Macsf, després d’haver passat per un concurs de creditors l’any 2022. El grup ha anunciat desinversions en la seva cartera immobiliària.

Vitalia és una firma aragonesa d’origen familiar. Ara el 80% del capital de Vitalia es troba en mans del fons britànic CVC, per a la sortida del qual la companyia aragonesa explora la possibilitat d’una sortida a borsa. Fundada el 1954, Sanitas forma part des del 1989 del grup britànic Bupa (The British United Provident Association).

Per la seva banda, Amavir està controlada per la família francesa Mulliez i Colisée i té actualment en el seu accionariat el fons suec EQT.

Estudi

La valoració econòmica i personal de les cures informals

La despesa mitjana pública de l’Estat i la Generalitat per prestació és d’almenys 6.433 euros anuals, fins als 1.461 milions d’euros el 2022, segons recull l’informe Valoració econòmica de les cures a les persones grans dependents i impacte en la generació sandvitx, una iniciativa d’Aliura i Suara Cooperativa elaborada per l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona i promoguda per Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, amb el finançament del Ministeri de Treball i Economia Social.

L’estudi pronostica, d’acord amb tres escenaris, un increment notable de cara al 2050. En un primer escenari en què es manté la despesa per habitant i el nombre de sol·licituds se situa en 577.884, la despesa total s’enfilarà fins als 3.717,4 milions d’euros; si la quantitat destinada per persona s’eleva un 20%, la despesa total pujarà fins als 4.460,8 milions d’euros –3,1 vegades més–, i si augmenta un 40%, la despesa total es multiplicarà per 4,3, fins als 6.245,2.

L’estudi mostra, a més, qui es responsabilitza més de les cures informals, i certifica que a Catalunya hi ha almenys 151.000 persones que fan cures informals. De les quals, el 63% són dones (el 2008 era el 72%), una reducció que s’explica, segons Carme Poveda, directora de l’estudi, per la incorporació de la dona al mercat de treball i també perquè, en famílies cada vegada més petites, als homes els toca més participar en les cures.

L’anàlisi incideix sobretot en un segment de la població concret: la generació sandvitx, la que cuida o està acabant de cuidar els fills i ja ha de començar a cuidar els pares: l’estudi detalla que les dones tenen més probabilitats de deixar la feina. Per Àngels Cobo, directora de Transformació Digital de Suara Cooperativa, “les dades de l’estudi exigeixen un canvi de paradigma que suposi més cures professionals a través del compromís i inversió per part de les administracions, així com el desplegament de tecnologia, innovació i talent per part de les empreses responsables d’aquestes cures”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.