Opinió

‘Pakis’, a bufetades

Si el que vens a la teva botiga només es diferencia del que venen la resta de botigues en el preu, tot el teu entorn comercial és pura competència. Llavors només et pots “especialitzar” en ser més i més barat i, com més barat vens, més hores has d’obrir per vendre i sobreviure

A les elec­ci­ons de la Cam­bra de Bar­ce­lona de 2019 dos pakis­ta­ne­sos de dues can­di­da­tu­res dife­rents es van esba­tus­sar a la fila de votació. El motiu de la bara­lla no eren divergències polítiques, sinó comer­ci­als. Un dels pakis­ta­ne­sos, l’agre­dit, havia ideat un sis­tema per a fer més efi­ci­ents els seus punts de venda i, allà on obria, els pakis­ta­ne­sos del vol­tant patien força i sovint havien de tan­car. El sis­tema con­sis­tia a com­prar locals tres o qua­tre cops més grans, o a fusi­o­nar-ne uns quants, de forma que pogués nego­ciar un preu per metre qua­drat més barat. Amb aquest des­compte acon­se­guia aba­ra­tir els preus i ensor­rar els com­pe­ti­dors, els super­mer­cats pakis­ta­ne­sos de la zona. Pura inno­vació. En con­seqüència, l’odi­a­ven a mort.

La moral que hom extreu d’aquesta història és que els entorns de pura com­petència comer­cial no són gens salu­da­bles. Si el que vens a la teva botiga només es dife­ren­cia del que venen la resta de boti­gues en el preu, tot el teu entorn comer­cial és pura com­petència. Lla­vors només et pots “espe­ci­a­lit­zar” en ser més i més barat i, com més barat vens, més hores has d’obrir per ven­dre i sobre­viure.

Quan vens de tot i no t’espe­ci­a­lit­zes en cap pro­ducte en con­cret, al final no saps què vens. Quan no saps què vens, no saps a què et dedi­ques, i resulta com­pli­cat tenir línies de recerca o millora del teu pro­ducte, perquè no tens pro­ducte. Si vens de tot, no pots inno­var. Si vens de tot, res con­cret et motiva, i et des­mo­ti­ves. I la des­mo­ti­vació porta a la desídia. O, fins i tot, a la falta d’higi­ene. Per què he de man­te­nir net el magat­zem on hi tinc guar­dat de tot, sense cap cri­teri?

Això que aca­bem de visu­a­lit­zar és la pen­dent que porta a la decadència d’un negoci. No només d’una botiga de que­viu­res d’un boti­guer pakis­tanès del Maresme. De qual­se­vol negoci. L’única forma de rever­tir aquesta situ­ació és espe­ci­a­lit­zar-se. Triar un pro­ducte que saps ven­dre, apro­fun­dir-hi, ser qui coneix millor el pro­ducte, tenir el millor pro­ducte al millor preu i donar el millor ser­vei. Alguns pakis­ta­ne­sos ho han entès i ara venen fruita i només fruita. Bon senyal. De tant en tant tro­bes una pres­tat­ge­ria plena de licors al fons d’una d’aques­tes frui­te­ries. La inno­vació és un work in pro­gress. Si ja han arri­bat fins aquí, aviat es trau­ran de sobre els licors i només ven­dran fruita fresca i ben refri­ge­rada.

Si t’espe­ci­a­lit­zes, et va molt bé tenir altres boti­gues al vol­tant que tin­guin espe­ci­a­li­tats com­ple­mentàries, perquè atra­uen els teus cli­ents, els aju­den a aca­bar d’emple­nar la cis­te­lla i fan que tor­nin. Lla­vors, col·labo­res amb l’entorn comer­cial. Un saló d’ungles xinès pot ser un bon com­ple­ment per a una frui­te­ria pakis­ta­nesa. Tots dos van adreçats a per­so­nes que es cui­den, per dins i per fora. Em cuido, faig dieta salu­da­ble que inclou frui­tes i ver­du­res. I em faig les ungles. O un mas­satge. O com­pro pro­duc­tes dietètics. O vaig al gimnàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.