Gran angular

Daniel García

President de la Confederació d’Autònoms de Catalunya de l’UGT (CTAC)

“L’autònom sempre està sota sospita per a l’administració”

“Des de la confederació detectem que hi ha un excés de supervisió de l’administració pública envers els treballadors autònoms”

“Amb la reforma de les cotitzacions, es pagarà més de quota però millorarà la protecció social que tenim actualment”

Els processos per accedir als concursos públics són tan complexos que afavoreixen els grans
Quan arriba una comunicació de la Seguretat Social, ens assalta una sensació de pànic
Ens tro­bem en un moment clau en la reforma del sis­tema de cotit­zació de l’autònom. Segu­re­tat Social i Hisenda han començat a encre­uar dades per infor­mar cada autònom de quin tram de cotit­zació li per­toca. Quins són els ter­mi­nis per a la tran­sició cap al nou model?
El nou sis­tema de cotit­zació es va imple­men­tar el gener del 2023 i durant nou anys s’anirà actu­a­lit­zant i cor­re­gint segons les neces­si­tats que es vagin cre­ant, quan es pre­veu que tots els autònoms hagin ajus­tat la seva cotit­zació als seus ingres­sos i el nou sis­tema s’hagi adap­tat ple­na­ment. S’espera que el pri­mer tri­mes­tre del 2025 es comenci a infor­mar els autònoms de quin tram de cotit­zació els cor­res­pon segons els seus ingres­sos i, en cas de cotit­zar per sota o per sobre, se’ls reque­rirà ajus­tar-se al seu tram. Tot i així, de moment no es pre­ve­uen san­ci­ons, sinó que serà mera­ment infor­ma­tiu.
Abans de la reforma del RETA, el 80% dels autònoms tri­a­ven cotit­zar per la base mínima, fet que influ­eix direc­ta­ment en la seva pensió de jubi­lació. Creu que el nou sis­tema orga­nit­zat per trams segons els ingres­sos reals podrà resol­dre aquesta dis­pa­ri­tat en les pen­si­ons o cal­drien mesu­res addi­ci­o­nals per garan­tir una millor cober­tura de jubi­lació per als autònoms?
L’objec­tiu prin­ci­pal d’aquesta reforma, en què hi va haver con­sens entre tots els agents soci­als, és abor­dar la situ­ació dels autònoms, que mol­tes vega­des han cotit­zat per la base mínima per des­co­nei­xe­ment o per como­di­tat. Estem par­lant d’una cotit­zació mínima de 296 euros, que acaba gene­rant pen­si­ons mit­ja­nes de només 900 euros per als autònoms, men­tre que per als tre­ba­lla­dors per compte d’altri poden oscil·lar entre els 1.400 i els 1.600 euros. Això ha creat històrica­ment un dese­qui­li­bri impor­tant, perquè la cotit­zació mínima no només afecta la jubi­lació, sinó que també impacta en altres àmbits de la vida pro­fes­si­o­nal dels autònoms, com els per­mi­sos de mater­ni­tat i pater­ni­tat, i les bai­xes labo­rals. És cert que molts autònoms no aga­fen bai­xes labo­rals perquè és com­pli­cat per a ells inter­rom­pre la seva acti­vi­tat, però la baixa cotit­zació afecta també en casos d’atur o ces­sa­ment d’acti­vi­tat, un dret que ara tenen els autònoms però que encara pre­senta molts rep­tes burocràtics. Així que, a més de la reforma, sí que con­si­dero que calen mesu­res addi­ci­o­nals.
Com ara qui­nes?
És més o menys el que passa en l’accés dels autònoms a con­cur­sos públics, ja que, encara que esti­guin oberts per a aquest per­fil de pro­fes­si­o­nals, actu­al­ment aquests pro­ces­sos són tan com­pli­cats que afa­vo­rei­xen les grans empre­ses amb més recur­sos. S’hau­rien de pren­dre mesu­res per sim­pli­fi­car. Un dels grans rep­tes és pro­por­ci­o­nar més fle­xi­bi­li­tat per poder acce­dir a altres pres­ta­ci­ons a les quals ara no tenen accés els autònoms, com són, per exem­ple, les pres­ta­ci­ons per a majors de 52 anys, o l’exces­siva burocràcia que s’exi­geix per acce­dir al ces­sa­ment d’acti­vi­tat, que n’acaba dis­su­a­dint l’ús.
Però aug­men­tar la cotit­zació és vist per molts autònoms com una nova càrrega.
No obli­dem que amb la reforma del RETA l’objec­tiu és dotar els autònoms de més pro­tecció social, ja que, fins ara, han estat en una situ­ació de des­pro­tecció, i les xifres ho demos­tren. És cert que aug­men­tar la cotit­zació pot ser vist com una càrrega per als autònoms, però el que es pretén és fer peda­go­gia: si es paga poc, les pres­ta­ci­ons seran bai­xes. El que es vol és que l’autònom tin­gui una pro­tecció con­so­li­dada i en con­di­ci­ons simi­lars a les dels tre­ba­lla­dors per compte d’altri.
Segons un estudi de la pla­ta­forma Decla­rando, el 60% dels reque­ri­ments que Hisenda fa als autònoms són con­si­de­rats abu­sius i, final­ment, anul·lats. Aquest tipus de reque­ri­ments poden con­tri­buir a l’aug­ment de l’eco­no­mia sub­mer­gida entre els autònoms? 
Des de la con­fe­de­ració detec­tem que hi ha un excés de super­visió de l’admi­nis­tració envers els tre­ba­lla­dors autònoms. Sem­bla que som un règim que sem­pre està sota sos­pita. I des de la con­fe­de­ració dema­nem la mateixa fle­xi­bi­li­tat que tenen les soci­e­tats a l’hora de poder deduir les des­pe­ses, perquè l’autònom, per exem­ple, no es pot deduir el 100% del vehi­cle que uti­litza per a la seva feina com es fa a les soci­e­tats. A nosal­tres se’ns qüesti­ona per­ma­nent­ment si el vehi­cle el fem ser­vir per a la feina i per a la vida per­so­nal i, en canvi, una soci­e­tat ho pot fer sense cap pro­blema. L’admi­nis­tració hau­ria de can­viar el seu llen­guatge cap a l’autònom.
A què es refe­reix?
Estem pre­pa­rant un informe sobre les neces­si­tats reals dels autònoms a Cata­lu­nya. I dos dels prin­ci­pals símpto­mes que van sor­tir en el focus group amb autònoms va ser jus­ta­ment la comu­ni­cació que fa l’admi­nis­tració amb els ciu­ta­dans en gene­ral i amb els autònoms en par­ti­cu­lar: pri­mer, pel tipus de llen­guatge que uti­litza per a les comu­ni­ca­ci­ons, que fa molt difícil la com­prensió d’alguns docu­ments. Segon, per la por. Quan arriba una carta de la Segu­re­tat Social, t’assalta una sen­sació de pànic. L’admi­nis­tració hau­ria de ser simpàtica com a mínim. I, ara com ara, l’autònom la veu com l’ene­mic i té la sen­sació que sis­temàtica­ment està sota sos­pita. L’admi­nis­tració ha de tre­ba­llar la comu­ni­cació interna i el sis­tema de rela­ci­o­nar-se amb els con­tri­bu­ents. Que no ens obli­gui a nosal­tres a haver de demos­trar per­ma­nent­ment la nos­tra innocència sinó que ella s’ocupi de pro­var les incor­rec­ci­ons.
Dar­re­ra­ment han sor­tit algu­nes infor­ma­ci­ons que, a par­tir del 2025, els autònoms es podran aco­llir al règim de franquícia d’IVA, de manera que no hau­ran d’incloure l’IVA en les seves fac­tu­res i només hau­ran de pre­sen­tar una decla­ració anual de ven­des. Quins bene­fi­cis con­si­dera que pot supo­sar aquesta mesura per als autònoms que cobren menys de 85.000 euros i quins rep­tes pot com­por­tar en ter­mes d’imple­men­tació?
De moment, aquesta pro­posta no està imple­men­tada, ni exis­teix cap ini­ci­a­tiva en ferm. M’agra­da­ria veure la lle­tra petita d’aquesta ini­ci­a­tiva, perquè a mi m’estra­nya­ria molt que l’Estat deixi d’ingres­sar l’IVA d’aquests 85.000 euros. No sé, no ho veig. Els impos­tos s’hau­ran de pagar igual. I ja que par­lem de l’IVA, m’agra­da­ria fer notar el males­tar de molts autònoms que tenen la sen­sació que som una sucur­sal de recap­tació d’impos­tos de l’Estat. Fem la fac­tura amb el 21% d’IVA i cada tres mesos hem d’ingres­sar-ho a l’Estat; resulta far­ragós, pri­mer, perquè hi ha una càrrega burocràtica i, en segon lloc, perquè l’autònom té la sen­sació que està pagant diners cons­tant­ment a l’Estat. Hi ha la pro­posta que l’autònom no hagi de pre­sen­tar els impos­tos tri­mes­trals, sinó que ho faci una vegada a l’any i que sigui més fle­xi­ble. Però, de tot això, se n’hau­ria de par­lar en algun àmbit en què tots esti­guem d’acord. Nosal­tres no estem en con­tra de pagar, sinó de què és el que rebem a canvi. L’autònom es pot sen­tir esta­fat quan paga molt i rep poc. Però si es tin­gues­sin unes bones pres­ta­ci­ons soci­als, ales­ho­res es veu­ria dife­rent.
Hi ha una frase molt recur­rent al vol­tant del món del tre­ba­lla­dor per compte propi: “Si vols tenir bona salut, fes-te autònom.” Què n’opina, d’aquest este­re­o­tip?
És veri­tat que, quan l’autònom agafa la baixa, és perquè real­ment hi ha una situ­ació com­pli­cada, perquè el negoci és seu i, si no, perd ingres­sos, i això és un greuge com­pa­ra­tiu res­pecte a altres règims; per això ente­nem que és tan impor­tant la incor­po­ració del ces­sa­ment d’acti­vi­tat en la reforma del RETA, que és com l’admi­nis­tració deno­mina el que es coneix com “l’atur dels autònoms”, i que aju­da­ria a equi­pa­rar el tre­ball autònom a la feina per compte d’altri mit­jançant una pres­tació social. Però, com deia abans, hi ha mol­tes tra­ves burocràtiques a superar perquè això sigui efec­tiu.
El col·lec­tiu de joves autònoms menors de 35 anys ha dis­minuït un 3,4%, segons dades del CTESC del 2022. Com inter­pre­teu aques­tes dades?
Les últi­mes dades asse­nya­len una recu­pe­ració i un crei­xe­ment d’aquest per­fil de tre­ba­lla­dor, i pot­ser hi ha influït el crei­xent gros d’influ­en­ci­a­dors i cre­a­dors de con­tin­gut a les xar­xes. Però també ens fa sos­pi­tar que hi ha ocu­pació amb fal­sos autònoms, i aquí és on s’hau­ria d’entrar a regu­lar-ho millor. La línia entre autònom i fals autònom és molt fina, i això és un pro­blema que afecta sobre­tot pro­fes­si­ons qua­li­fi­ca­des. Ens hem ado­nat que en àmbits com els de la for­mació i les ciències hi ha un incre­ment subs­tan­cial del nom­bre d’autònoms que no ho són voluntària­ment sinó perquè les empre­ses que els con­trac­ten opten per aquest sis­tema. És difícil d’iden­ti­fi­car, però cal estar-hi més a sobre.
Les dades de la Segu­re­tat Social mos­tren que les dones autònomes es jubi­len vuit mesos més tard que els homes i reben pen­si­ons 150 euros més bai­xes. A més, si es com­para amb les dones que tre­ba­llen per compte d’altri, la diferència és de 500 euros men­su­als. Qui­nes mesu­res es podrien imple­men­tar per cor­re­gir aques­tes desi­gual­tats de gènere en el sis­tema de pen­si­ons dels autònoms?
La situ­ació de les dones autònomes és encara més com­pli­cada, perquè mol­tes entren més tard al mer­cat labo­ral o dei­xen de tre­ba­llar per tenir cura de la família, i ales­ho­res hi ha períodes de temps en què no cotit­zen a la Segu­re­tat Social i això acaba tenint un impacte en la pres­tació de jubi­lació. També hi influ­eix el fet que hi ha un gros ele­vat de dones autònomes de sec­tors de la cura i amb ingres­sos més bai­xos. Però també hi ha dones que es fan autònomes per empo­de­rar-se i tren­car el sos­tre de vidre. I la fle­xi­bi­li­tat que dona ser autònom ajuda mol­tes dones a con­ci­liar la vida per­so­nal i pro­fes­si­o­nal. A CTAC tenim un pro­grama que cada any n’impulsa unes 80.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.