Societat

gastronomia

Donar a conèixer els millors olis i relacionar-los amb la gastronomia

Els Pre­mis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Cata­lu­nya serà sens dubte un gran revul­siu per al sec­tor. Es dona­ran en les cate­go­ries següents: olis d’oliva verge extra de grans pro­duc­tors (lots de més de 3.000 litres), en què es pre­mi­a­ran els millors “frui­tat verd intens”, “frui­tat verd mitjà”, “frui­tat verd lleu­ger” i “frui­tat madur”. Una segona cate­go­ria seran els olis d’oliva verge extra de petits pro­duc­tors (lots de 100 fins a 3.000 litres) i també en aquest cas es pre­mi­a­ran els “frui­tat verd intens”, “frui­tat verd mitjà”, “frui­tat verd lleu­ger” i “frui­tat madur”. Altres cate­go­ries que es dis­tin­gi­ran seran la dels olis de pro­ducció ecològica (que hau­ran d’estar cer­ti­fi­cats pel CCPAE), els olis mono­va­ri­e­tals i els olis ela­bo­rats en pro­jec­tes de recu­pe­ració de vari­e­tats autòcto­nes. També hi haurà un premi al millor mari­datge, la com­bi­nació culinària i ver­sa­ti­li­tat gas­tronòmica i un altre al millor emba­latge (packa­ging). En aquest cas se selec­ci­o­na­ran els tres olis pre­sen­tats en un emba­latge més inno­va­dor i atrac­tiu (sem­pre en ampo­lla de vidre o llauna, mai de plàstic). Amb tots els olis pre­mi­ats, es farà una guia dels millors olis de Cata­lu­nya.

Cada vegada el món és més cons­ci­ent dels bene­fi­cis de l’oli, que ja s’ano­mena or líquid, però Cata­lu­nya té pen­dent que l’oli sigui con­si­de­rat com el que és i entri en el cir­cuit de l’alta gas­tro­no­mia. En el saló Ali­mentària que es va fer l’any pas­sat, una de les nove­tats va ser una expo­sició de cent olis d’oliva verga extra de l’Estat, entre els quals n’hi havia diver­sos de cata­lans, una de les zones on l’oli té més qua­li­tat. Enguany es tor­narà a fer aquesta expo­sició i en el dar­rer Gas­tro­no­mic Forum Bar­ce­lona l’oli no només hi va ser pre­sent en diver­sos estands, sinó que també va haver con­ferències al vol­tant seu. Són diver­ses mane­res de pres­ti­giar un pro­ducte, dit ja or verd, que mal­grat ser de gran qua­li­tat encara no és per­ce­but com el vi, un sec­tor que en els dar­rers anys ha tre­ba­llat molt per posi­ci­o­nar-se. Aquest mes de novem­bre s’està fent a Bar­ce­lona i la seva àrea una ini­ci­a­tiva per lli­gar l’OOVE amb l’alta gas­tro­no­mia. Durant tot el mes una tren­tena de res­tau­rants par­ti­ci­pen en la Ruta de la Cuina de l’Oli, orga­nit­zat per Olis Bar­galló, una firma dedi­cada a l’oli des de fa qua­tre gene­ra­ci­ons. Entre altres hi par­ti­ci­pen res­tau­rants gas­tronòmics com Cata­lina, La Gor­manda, La Bonai­gua, Sem­pro­ni­ana, Xavier Pelli­cer, Qui­rat, Gaig, Com­par­tir i Amar. Durant un mes la idea és que aquests res­tau­rants des­co­brei­xin als seus cli­ents els olis d’oliva verga extra a través dels seus plats ela­bo­rats amb les mono­va­ri­e­tals arbe­quina i picual. D’aquesta manera els olis sor­ti­ran a la carta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.