Focus

Europa no fa empreses XXL

La falta de ‘campions’ europeus d’escala global s’ha erigit en un símbol de la pèrdua de competitivitat de l’economia de la UE

Els informes de Letta i Draghi assenyalen la fragmentació del mercat i una regulació que desincentiva com a factors que limiten

Entre les empreses cotitzades més grans del món, la primera europea apareix en el lloc 25
Els dos informes defensen una adaptació de la política de competència a la realitat del mercat global
La ‘deeptech’ LuxQuanta constata que el capital de risc europeu arrisca menys que l’estatunidenc

El 2019 la Comissió Euro­pea que pre­si­dia Jean-Claude Juncker va pro­hi­bir la fusió dels dos prin­ci­pals fabri­cants de trens euro­peus, l’ale­ma­nya Sie­mens i la fran­cesa Als­tom. La comissària de la Com­petència, Mar­grethe Ves­ta­ger, va dir que ho feia perquè reduir els com­pe­ti­dors en el mer­cat faria apu­jar els preus. A més a més, va negar que Europa neces­sités un gegant glo­bal tenint en compte que la xinesa CRRC, que Sie­mens i Als­tom asse­nya­la­ven com una amenaça, actu­ava en el mer­cat xinès i no era un proveïdor creïble per a Europa. El cas és que, en només cinc anys, el fabri­cant asiàtic ha fet un pas gegantí i ara és un rival relle­vant que gua­nya con­cur­sos a Europa i a tot el món amb tec­no­lo­gia cap­da­van­tera –els seus trens d’alta velo­ci­tat volen a més de 453 km/h– i a preus bai­xos, tot i l’evidència que ho pot fer perquè rep aju­des públi­ques.

Ja sigui pel zel en l’apli­cació de la regu­lació de defensa de la com­petència, com en aquest cas, o per mol­tes altres raons, els intents de fusió empre­sa­rial per gua­nyar dimensió a Europa sovint fra­cas­sen. També el crei­xe­ment orgànic està pena­lit­zat per la frag­men­tació del mer­cat al con­ti­nent, una regu­lació desin­cen­ti­va­dora i la ine­ficiència del mer­cat de capi­tals intern. Això últim afecta sobre­tot els empre­ne­dors tec­nològics euro­peus en camps emer­gents, que, massa sovint, fan el salt a l’altre cos­tat de l’Atlàntic per tro­bar un eco­sis­tema favo­ra­ble per créixer.

Ara que la Unió Euro­pea ha obert un debat sobre la seva pèrdua de lide­ratge mun­dial en favor dels Estats Units i la Xina, no tenir “cam­pi­ons euro­peus”, és a dir, grans empre­ses glo­bals, s’ha eri­git en un símptoma i un pro­blema a la vegada. Bàsica­ment, perquè s’ha vist que hi ha una relació directa entre la dimensió i la capa­ci­tat d’inno­vació: només les grans empre­ses poden assu­mir l’esforç finan­cer que reque­reix la cursa tec­nològica, i en cada nova onada d’inno­vació la UE queda més endar­re­rida.

La difi­cul­tat de les empre­ses euro­pees per gua­nyar dimensió és una qüestió que abor­den tant l’expre­si­dent del BCE Mario Draghi, en l’informe que la Comissió Euro­pea li va encar­re­gar i que va pre­sen­tar el 9 de setem­bre, com el també italià Enrico Letta, en l’estudi ela­bo­rat a instàncies del Con­sell Euro­peu, que es va fer públic mesos abans. Aques­tes dues anàlisis, força com­ple­mentàries, fan un diagnòstic de la situ­ació i asse­nya­len el camí a seguir a una UE en crisi d’iden­ti­tat.

En con­cret, Letta, pre­si­dent de l’Ins­ti­tut Jac­ques Delors, a Much more than a market afirma que “la influència futura d’Europa dependrà del ren­di­ment i l’esca­la­bi­li­tat dels seus nego­cis”, perquè el fet que les grans empre­ses euro­pees siguin més peti­tes que les dels EUA i la Xina pena­litza la inno­vació, la pro­duc­ti­vi­tat, la cre­ació d’ocu­pació i la segu­re­tat a la UE: “Per tant, és cru­cial donar suport a les grans empre­ses de la UE perquè es facin més grans i com­pe­tei­xin en l’esce­nari glo­bal. Això pot per­me­tre la diver­si­fi­cació de les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment, atraure inversió estran­gera, donar suport als eco­sis­te­mes d’inno­vació i pro­jec­tar una imatge sòlida de la UE. En defi­ni­tiva, una eco­no­mia pròspera amb el suport d’empre­ses sòlides posa tota la Unió en con­di­ci­ons de nego­ciar acords comer­ci­als més favo­ra­bles, con­fi­gu­rar estàndards inter­na­ci­o­nals i afron­tar amb èxit cri­sis i rep­tes glo­bals sense pre­ce­dents”, diu.

Per la seva banda, Draghi a The future of Euro­pean com­pe­ti­ti­ve­ness, adver­teix del vin­cle que hi ha entre la dimensió i l’adopció de tec­no­lo­gia: “Les evidències dels EUA mos­tren que aquesta adopció aug­menta amb la mida de l’empresa per a totes les tec­no­lo­gies avançades. Així mateix, men­tre que el 2023 el 30% de les grans empre­ses de la UE havien adop­tat la intel·ligència arti­fi­cial (IA), només el 7% de les pimes havien fet el mateix. La mida en per­met l’adopció perquè les empre­ses més grans poden repar­tir els ele­vats cos­tos fixos de la inversió en IA entre els ingres­sos més grans, poden tenir una gestió més qua­li­fi­cada per fer els can­vis orga­nit­za­tius neces­sa­ris i poden des­ple­gar la IA de manera més pro­duc­tiva gràcies a con­junts de dades més grans”, deta­lla.

Sobre talles

De debò les empre­ses euro­pees no tenen la talla? En la llista de For­bes sobre les empre­ses cotit­za­des més impor­tants del món, cal bai­xar fins a la posició 25 per tro­bar la pri­mera empresa de la UE, la fran­cesa Total Ener­gies; al davant té tretze com­pa­nyies dels EUA i cinc de xine­ses. “No hi ha cap empresa de la UE amb una capi­ta­lit­zació borsària supe­rior als 100.000 mili­ons d’euros que s’hagi creat des de zero en els dar­rers 50 anys, men­tre que als EUA les sis com­pa­nyies amb un valor supe­rior al bilió d’euros s’han creat en aquest període”, cons­tata Draghi en el seu informe.

Així, quan la clas­si­fi­cació es limita a les com­pa­nyies tec­nològiques més impor­tants del món, en el top 3 n’apa­rei­xen tres dels EUA: Alp­ha­bet (Goo­gle), Micro­soft i Apple. La cin­quena és Meta (Face­book, Ins­ta­gram, What­sApp). La pri­mera euro­pea és la con­sul­tora tec­nològica Accen­ture, amb seu a Irlanda, en el lloc 13. També hi ha la com­pa­nyia ale­ma­nya de pro­gra­mari per a empre­ses SAP, en el 16, i ASML Hol­ding dels Països Bai­xos, en el 18. Són les tres úniques euro­pees entre les vint pri­me­res; la resta són dels EUA o asiàtiques.

Una altra clas­si­fi­cació més: en la llista CBIn­sights d’uni­corns (start-ups valo­ra­des en més de 1.000 mili­ons de dòlars), l’ale­ma­nya Celo­nis ocupa el lloc 27 per valo­ració. Entre les vint pri­me­res, n’hi ha tretze dels EUA, qua­tre de la Xina –una de les quals, Byte­Dance (Tik­Tok), està en pri­mera posició–, i la resta són de Sin­ga­pur, el Regne Unit i Austràlia. Des del 2008 al 2021, 40 dels 147 uni­corns nas­cuts a la UE se n’han anat als Estats Units, on tro­ben millor finançament i un mer­cat més favo­ra­ble per esca­lar els nego­cis.

La pro­pensió que els nego­cis tenen per gua­nyar dimensió és gai­rebé con­subs­tan­cial, sobre­tot en alguns sec­tors. La teo­ria micro­e­conòmica va encu­nyar el terme eco­no­mies d’escala per expli­car aquesta neces­si­tat de créixer que tenen les orga­nit­za­ci­ons, i es basa en el fet que, a mesura que una empresa gua­nya capa­ci­tat pro­duc­tiva, els seus cos­tos mar­gi­nals es redu­ei­xen i els ren­di­ments aug­men­ten. Això és espe­ci­al­ment impor­tant en sec­tors en què les inver­si­ons són impor­tants com ara en el de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i el dels labo­ra­to­ris far­macèutics. Ara bé, “a mesura que l’eco­no­mia mun­dial és cada vegada més com­plexa, el paper de les eco­no­mies d’escala cobra més importància i per això obser­vem com als Estats Units hi ha empre­ses tec­nològiques com ara Goo­gle, Micro­soft i Meta que són clara­ment domi­nants”, explica Joan Ramon Rovira, cap del gabi­net d’estu­dis econòmics de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona.

Cal recórrer a una altra teo­ria econòmica per enten­dre per què un únic proveïdor domina tan clara­ment el mer­cat: és la teo­ria de “qui gua­nya s’ho enduu tot” (win­ner-takes-all), que parla de mer­cats en què el com­pe­ti­dor més ben posi­ci­o­nat acon­se­gueix una quota de pene­tració acla­pa­ra­dora, gai­rebé de mono­poli, o, en tot cas, molt supe­rior a la del segon: això sol pas­sar en nego­cis digi­tals emer­gents, i sovint la diferència ve deter­mi­nada pel fet de ser el pri­mer a inno­var i esca­lar ràpida­ment. En aquests casos, el fet de tenir un mer­cat natu­ral gran és clau. La UE, els EUA i la Xina són mer­cats com­pa­ra­bles per dimensió; ara bé, l’euro­peu és un mer­cat frac­ci­o­nat i “això impe­deix apro­fi­tar al màxim les eco­no­mies d’escala que es donen en mer­cats moderns”, asse­nyala Rovira.

A Pimec han fet ban­dera del pro­blema del crei­xe­ment empre­sa­rial, que afecta espe­ci­al­ment les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses, però també les grans. Jacint Soler, direc­tor d’Afers Exte­ri­ors de la patro­nal, pensa que la UE és lluny de ser un únic mer­cat i posa l’exem­ple de la com­pa­nyia d’espec­ta­cles Cir­que du Soleil, que per mun­tar les seves car­pes ha de con­trac­tar una empresa local cada cop que passa fron­te­res perquè és tal la quan­ti­tat de reque­ri­ments i cer­ti­fi­ca­ci­ons dis­pars que hi ha en cada estat que voler fun­ci­o­nar amb una única empresa ins­tal·ladora a Europa esdevé ino­pe­ra­tiu. En canvi, Soler, que és expert en la inter­na­ci­o­na­lit­zació d’empre­ses, sobre­tot cap a l’Àsia, explica que a la Xina s’han esforçat a uni­fi­car i sim­pli­fi­car els tràmits per als nego­cis: “Hi tens unes faci­li­tats bru­tals; tot és digi­tal i la majo­ria dels tràmits es poden fer per inter­net, men­tre que aquí tot suposa un entre­banc”, es lamenta.

Mario Draghi ho resu­meix així: “Hi ha mol­tes bar­re­res que por­ten les empre­ses a Europa a ‘que­dar-se peti­tes’ i des­cui­dar les opor­tu­ni­tats del mer­cat únic. S’hi inclou l’alt cost de seguir unes regu­la­ci­ons naci­o­nals hete­rogènies, l’alt cost del com­pli­ment d’impos­tos i l’alt cost de seguir les regu­la­ci­ons que s’apli­quen un cop les empre­ses arri­ben a una mida deter­mi­nada.”

L’eco­no­mista Ramon Tre­mosa, que durant deu anys va ser par­la­men­tari euro­peu, veu enor­mes difi­cul­tats per superar aquesta frag­men­tació pel “naci­o­na­lisme econòmic” que exer­cei­xen sobre­tot alguns estats i asse­nyala París, Roma i Madrid: “Els cam­pi­ons naci­o­nals, l’acció d’or i la manera com Espa­nya pro­te­geix els seus valors de l’Ibex, que d’altra manera serien com­prats... Això no és lliure mer­cat, això és naci­o­na­lisme econòmic i Espa­nya, França i Itàlia fan que la UE esti­gui frag­men­tada”, asse­gura.

Per vèncer les resistències d’alguns estats, fa uns anys va néixer la idea de fer el règim 28è, una mena de nou estat de la UE, que té una legis­lació a part i al qual es podrien aco­llir les empre­ses sal­tant-se la legis­lació de l’estat que li és propi. Letta n’és un gran defen­sor per impul­sar l’har­mo­nit­zació d’un dret mer­can­til que superi el tren­ca­clos­ques actual: “El Codi Euro­peu d’Empre­ses dota­ria els actors econòmics d’un règim 28è per afa­vo­rir-ne l’europeïtzació”, diu. Ara bé, eco­no­mis­tes com Àngel Her­mo­si­lla, secre­tari gene­ral del Col·legi d’Eco­no­mis­tes de Cata­lu­nya, no creu que “el regne de Tai­fes” que és la UE hi acabés donant el vis­ti­plau: “Si més no, és una idea interes­sant que caldrà veure com es mate­ri­a­litza.” Joan Ramon Rovira pensa que ser­vi­ria “per fer sor­tir els colors a estats com l’espa­nyol”. I en aquest mateix sen­tit s’expressa Ramon Tre­mosa: “Jo munto una empresa i la dono d’alta a Brus­sel·les en aquest règim 28è vir­tual. És una idea molt bonica però mai l’Agència Tri­butària dei­xarà que les empre­ses esca­pin al seu con­trol.”

Cer­ta­ment, aquesta pro­posta també faria emer­gir el patchwork tri­bu­tari que és la UE i que fa que algu­nes acti­vi­tats esti­guin gra­va­des en alguns països i en d’altres, no, o d’una altra manera. Aquesta cir­cumstància, sumada a la falta d’un mer­cat de capi­tals uni­fi­cat, és un altre fac­tor que con­tri­bu­eix a que les empre­ses no crei­xin. Letta ha dimen­si­o­nat el pro­blema: cada any uns 300.000 mili­ons d’euros estal­vi­ats per les famílies euro­pees sur­ten a l’exte­rior i van, prin­ci­pal­ment, a finançar empre­ses esta­tu­ni­den­ques, que són més ren­di­bles que les euro­pees, segu­ra­ment perquè crei­xen més i perquè tenen un millor tracte fis­cal.

Com­petència

El tema de la política de la com­petència que obria aquest repor­tatge també hi inci­deix, però pot­ser no tant com es pensa. Ara bé, els dos infor­mes defen­sen una adap­tació a la rea­li­tat del mer­cat glo­bal i inter­con­nec­tat actual: “La UE no hau­ria d’uti­lit­zar la política de la com­petència per dis­se­nyar un resul­tat de mer­cat específic. El nos­tre objec­tiu ha de ser garan­tir que les nos­tres nor­mes con­tinuïn sent efec­ti­ves en un mer­cat que evo­lu­ci­ona ràpida­ment”, diu l’estudi de Letta. Draghi, per la seva banda, exhorta a incloure la millora en la capa­ci­tat d’inno­var en l’exa­men de les fusi­ons. En aquest sen­tit, el pre­si­dent de l’Auto­ri­tat Cata­lana de la Com­petència, Roger Lop­pac­her, des­taca que és “un ele­ment que ja es té en compte en la majo­ria dels pro­ces­sos, però que podria adqui­rir més pes en l’anàlisi de les con­cen­tra­ci­ons si s’apor­ten pro­ves que és així”. Ja hi ha una carta de man­dat de la pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, Ursula von der Leyen, que asse­nyala la neces­si­tat de moder­nit­zar la política de com­petència de la UE per garan­tir que ajudi les empre­ses euro­pees a inno­var, com­pe­tir i lide­rar a escala mun­dial. Això afecta tant la con­cen­tració d’empre­ses com els ajuts públics. Lop­pac­her rei­vin­dica la vigència de les auto­ri­tats de com­petència: “Adap­ta­des a les noves neces­si­tats, encara són impres­cin­di­bles per con­ti­nuar garan­tint la com­petència efec­tiva en els mer­cats.”

D’ajuts públics, en cal­dran i molts. L’informe Draghi cal­cula que l’eco­no­mia euro­pea neces­si­tarà uns 800.000 mili­ons d’euros cada any en inver­si­ons per superar la bretxa amb els EUA i la Xina. La idea és que Europa no pot des­cui­dar els sec­tors tra­di­ci­o­nals com ara l’auto­moció i els labo­ra­to­ris, però cal posar el focus en els sec­tors emer­gents perquè la UE tin­gui cam­pi­ons en la IA, la ciber­se­gu­re­tat, la quàntica i els semi­con­duc­tors.

Com­pu­tació quàntica

Un bon exem­ple de tot això és la quàntica, una tec­no­lo­gia que la UE té iden­ti­fi­cada com un àmbit estratègic i hi està abo­cant recur­sos per acon­se­guir tenir un paper relle­vant en la cursa mun­dial. Vanessa Díaz, CEO de la cata­lana Lux­Quanta, spin-off de l’Ins­ti­tut de Ciències Fotòniques, que s’ha situat a l’avant­guarda de la recerca inter­na­ci­o­nal en segu­re­tat de les comu­ni­ca­ci­ons digi­tals, explica que com a sec­tor basat en el maqui­nari (hardware) és inten­siu en capi­tal i a la vegada el risc d’inver­tir és molt ele­vat perquè encara no és una tec­no­lo­gia prou madura perquè el mer­cat hagi fet l’estre­bada que tot­hom espera: “Els que estem en el mer­cat de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i la com­pu­tació quàntica neces­si­tem aixe­car quan­ti­tats de capi­tal mons­tru­o­ses i per això el suport que rebem de la Comissió Euro­pea és fona­men­tal. És un capi­tal que hau­ria de venir d’inver­sors pri­vats, però a Europa hi ha una cul­tura més con­ser­va­dora de la inversió, i en deep­tech (tec­no­lo­gia inno­va­dora), que és on un ter­ri­tori pot dis­tin­gir-se i crear empre­ses potentíssi­mes, els esta­tu­ni­dencs som molt més agres­sius”, explica. Lux­Quanta, que té plans molt ambi­ci­o­sos de crei­xe­ment, té con­ver­ses amb dife­rents repre­sen­tants de capi­tal de risc (ven­ture capi­tal) en plena ronda de finançament i detec­ten més recep­ti­vi­tat als EUA que a Europa.

La Champions League corporativa?
Circumscriure la definició de ‘campions europeus’ en un tema de facturació, valor en borsa o beneficis pot ser un error. Cal tenir en compte els “campions amagats”, empreses que operen amb molt d’èxit en vetes de mercat molt concretes i que no emergeixen per falta de volum, o els clústers d’empreses que col·laboren estretament, o els unicorns que poden escalar ràpidament.

LES FRASES

Règim 28è
Espanya és l’estat de la UE amb més expedients oberts per haver incomplert l’obligació de transposar directives europees, o per haver superat el termini. És una evidència més que harmonitzar el dret de la UE topa amb la resistència d’alguns estats. El règim 28è es va plantejar per superar aquesta situació en temes importants.
Els campions nacionals, l’acció d’or i la manera com Espanya protegeix els seus valors de l’Ibex, que d’altra manera serien comprats. Això és nacionalisme econòmic
Ramon Tremosa
Economista i polític
No hi ha cap empresa de la UE amb una capitalització borsària superior als 100.000 milions d’euros que s’hagi creat des de zero en els darrers 50 anys
Mario Draghi
Expresident del BCE i del Consell de ministres d’Itàlia
Les economies d’escala cobren més importància en una economia complexa i per això als Estats Units hi ha tecnològiques clarament dominants com ara Google, Microsoft i Meta
Joan Ramon Rovira
cap d’estudis econòmics de la Cambra de Barcelona
Una tendència preocupant és la desviació anual d’uns 300.000 milions d’euros d’estalvi de les famílies europees a l’estranger, principalment a l’economia nord-americana
Enrico Letta
President de l’Institut Jacques Delors
Poder i progrés

Ni massa competència ni massa poca

Que una empresa gran en termes mundials té més recursos per innovar no és discutible; la clau és si té prou incentius per fer-ho, ja que si deixa de tenir competidors podria decidir repartir dividends en comptes de continuar invertint. “La competència no sempre és virtuosa, massa competència pot carregar-se la capacitat de les empreses per innovar, però massa poca també pot ser desincentivadora. Trobar aquest punt dolç és la clau, i no hi ha un únic patró; depèn de cada context històric, de la tecnologia, etc. és una qüestió complexa”, explica Joan Ramon Rovira, de la Cambra de Barcelona.

En relació amb l’actual context de desenvolupament tecnològic i irrupció de la IA, els economistes Daron Acemoglu i Simon Johnson, autors de Poder y progreso (Deusto, 2003) i guanyadors del premi Nobel d’aquest any amb James A. Robinson, defensen la idea que, al llarg de la història, sempre que hi ha hagut un salt tecnològic, els beneficis que se’n deriven tendeixen a concentrar-se en poques mans. Només amb lleis i unes institucions fortes i democràtiques és possible un repartiment dels guanys. A partir d’aquí, Acemoglu i Johnson desmunten el relat de les grans corporacions tecnològiques que diu que tot el que sigui bo per a elles és bo per al conjunt de la societat i que abominen dels governs que les regulen perquè, segons diuen, limiten la creativitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.